tisdag 26 juli 2011

Dumt och naivt

Så kom det till slut: kravet på hårdare vapenlagar. Föga förvånande från DN:s ledarredaktion.

Erik Helmerson pekar på att gärningsmän i flera uppmärksammade dåd har använt legalt införskaffade vapen. De har gått med i skytteklubbar och det har inte funnits något utåt som har skvallrat om vad de planerar att göra. Ingen fattade några misstankar mot Anders Behring Breivik eftersom han utåt var en helt vanlig person. Han drog ingen onödig uppmärksamhet till sig, han planerade i tysthet i stället för att skryta om sina planer inför vänner på krogen eller på nätet. Han agerade således på ett sätt som gjorde det hart när omöjligt för grannar, vänner, polis och säkerhetstjänst att komma honom på spåren. Behring Breivik ringde in och beställde konstgödseln - han finns således inte ens på någon övervakningskamera från affären.

Om Helmerson tror att ännu hårdare vapenlagstiftning kan hindra en person som Behring Breivik att begå massmord är han fruktansvärt naiv. Tror Helmerson på fullt allvar att en person som ägnar nio år åt att planera ett attentat inte skulle hitta ett sätt att få tag på vapen även om det blev ännu svårare att införskaffa dem på laglig väg? Den enda effekten är att vanligt, hederligt folk i ännu högre grad drabbas av krångel och restriktioner.

Än har ingen förklarat gärningen med Behring Breiviks datorspelsintresse, men det är väl bara en tidsfråga det också.

12 kommentarer:

Pär, Falun sa...

Typisk ryggmärgsreaktion från Helmersson.

Jag skulle vilja påstå att vapenägandet i Sverige tvärt om minskar brottsligheten totalt sett. Anledningen är att vi vapenägare vet att om vi gör bort oss (rattfylla, misshandel t ex) så ryker licenserna och man mister sin hobby under många år framöver.

Nej, vapenägare är nog en av de laglydigaste grupperna av människor som finns i Sverige.

Kantarellkungen sa...

Det var väldigt lätt att komma över ett vapen i lumpen. Om man ville kasta skuld på en kompis var det ju bara att ta hans, vänta i nio år och sen börja skjuta.

Vi vanliga människor hindras av vår moral, man sätter inte någon i klistret bara för att komma över en karbin. Men tänker man använda den till massmord, hindras man nog inte av det.

Det enda sättet för ett samhälle att undvika Utöyahändelser är att samhället självt står för mördandet.

Anonym sa...

Låt mig upplysa er en del. Mördaren hade en Glock halvautomatisk pistol och en Ruger 14 mini halvautomatisk för jakt avsedd bössa.
Det unika med Rugern är att den bygger på det Garrand 1 vapen som vann andra världskriget. M14 utvecklades vidare men M16 (Armalite 15) blev nya US standardvapen. Ruger 14 kan utrustas med 40skotts magasin. Det är inget som en jägare har behov av. Jägare använder halvautomater (som kan laddas med 3 till 5 skott)när farligt vilt som björn och vildsvin skall jagas. Militären har folk som knappt kan skjuta prick så man ger dem helautomatiska vapen så att de kan kompensera usel skjutning med skurar av kulor i automatläge. Militärens goda skyttar specialtränas och kan med högkvalitativa (ofta enkelskottsvapen) träffa exakt på upp till två km håll. Breivik hade klarat sig lika bra med ett oautomatiskt repetergevär. Icke destomindre föreslog Jägarförbundet i januari i år att Rugerhalvautomaten skulle vägras licens i Sverige för jakt - detta är redan genomfört i praktiken. Ingen jägare saknar detta. Halvautomater som Browning BAR och andra liknande med begränsad magasinskapacitet finns vitt spridda men hotas nu troligen av förbud helt i onödan bara för att klåpare till politiker önskar göra en markering. Jag känner till ett annat fall av massmord med Ruger 14. Garib *(efternamn) mördade sexuellt frustrerad 14 flickor Vid Tekniska Högskolan i Toronto ca ett decennium sedan. Jag misstänker att den aktuelle dåren läst in sig på det fallet. Både Sverige och Norge har i praktiken förbud mot helautomater (som Kalashnikov AK47/74) Folk får inte äga sådana. Mördaren for till Tjeckien enligt egna uppgifter för att skaffa en automat. Han fegade ur i sista minuten. Det var synd för då kanske han torskat på kuppen. Du kan köpa en AK47/74 för en spottstyver nästan var som helst i landet. Det mesta kommer från Balkan/Kosovo.
Du har rätt vi behöver inte "skärpta vapenlagar". Ingen av de inblandade har minsta aning om vad dom sysslar med. Detta gäller särskilt vår justitieminister. Blir jag registrerad av FRA fvb departementet nu?

Theoak sa...

Ett tillägg till "anonym"s kommentar är att sedan årskiftet 2009/2010 så är halvautomatiska gevär med militär grundkonstruktion inte längre tillåtna för jakt i Sverige.

Det går inte att få ett Ruger mini14 på jaktlicens i Sverige längre.

Micke sa...

Kaan anonym berätta varför det är så viktigt att det cirkulerar automatvapen ?

Vilka djur måste man ha automatvapen för att jaga?

Micke sa...

Det går inte att få ett Ruger mini14 på jaktlicens i Sverige längre.
-----------
Vad bra.

Niklas R. Andersson sa...

Micke frågade: Vilka djur måste man ha automatvapen för att jaga?

Svar: Sådana som Anders Behring Breivik.

Anonym sa...

Micke har som vanligt fattat nada. Han är ett troll som just har fått en örfil i tråden på Ingerös blogg också. Mata icke Micke om Du inte är intresserad av trams.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Micke har som vanligt fattat nada. Han är ett troll som just har fått en örfil i tråden på Ingerös blogg också.
--------------------------
Jag skriver inte på Ingerös blogg av den enkla anledningen att bloggare som inte låster sina läsare själva avgöra vilka som är idioter och vilka som inte är det går bort.

Jag gillar bloggare som inte regisserar kommentarsfältet så att det framstår som om inläggen är författade av en skock får.

Här kan läsarna dock själva avgöra om du eller jag är en idiot.

Det räcker för mig.

Anonym sa...

Siså ät din medicin nu!

Micke sa...

Siså?