tisdag 4 december 2007

Hyckleri i svensk alkoholpolitik

Systembolagets funktion är att hålla nere alkoholkonsumtionen genom usla öppettider, dålig tillgänglighet, bisarra priser och förtorkade kassörskor. Samtidigt är det svenska alkoholmonopolet beroende av folkets stöd för att fortsätta existera (därav de desperata annonserna i morgontidningarna, kan man tro). Systembolaget måste alltså gå balansgång mellan kravet på att hålla nere drickandet och kravet på att samtidigt vara tillräckligt populärt för att inte folket ska vända dem ryggen. Tydligare än så kan väl inte den hycklande svenska alkoholpolitiken illustreras.

Nu har Systembolaget beslutat att hålla öppet lite längre i jul eftersom svenska folket tycker om att handla alkohol dagarna innan julafton. Därför kommer det statliga svenska alkoholmonopolet att vara extra generöst i år och ha öppet till klockan 15 lördagen den 22 december. Jojo, här tänjer vi minsann på gränserna - klockan 15, minsann! Man riktigt ser hur och gubbar och gummor gnuggar händerna i sina rödvita stugor - här ska handlas!

Hur går då detta ihop med monopolets uppdrag att inte öka supandet? frågar sig folkhälsofascister landet över. Systembolaget svarar: "Det blir bättre service, men vi vill inte att de för den sakens skull dricker mer än de annars hade gjort." Vem fan bryr sig om vad Systembolaget "vill"! Det är exakt samma pekpinnementalitet som när Socialstyrelsen uppmanade oss att äta sex till sju brödskivor om dagen. De ska ge tusan i hur mycket bröd jag äter eller hur mycket snaps jag dricker till frukosten. Har inte folk snart tröttnat på att ha en förmyndare hängande över sig hela tiden?

Systembolaget kommer bara att finnas kvar så länge svenska folket vill det, står det i företagets annonser. Där har de helt rätt. Ju mindre av all såld alkohol som kommer från Systembolaget, desto starkare blir kraven på politikerna att montera ned detta hycklande monopol. Köp din alkohol någon annanstans om du kan. Det kan vara värt mödan.

2 kommentarer:

Argus sa...

Bra skrivet - mycket roligt: förtorkade kassörskor..!! Så rätt så, detta med Systemets dubbla roll. Den motsvaras av IAEA:s i atomsammanhang: å ena sidan måste kärnvapenspridning förhindras - men å andra sidan måste det anrikade uranet användas - i all världens kärnkraftverk. Nå, tillbaka till Systemet: sortimentet är ju stort, med kvalitetsbedömningar - mycket bättre än t ex att åka över till Danmark och köpa halvdant rödtjut på Brugsen. Systemet är en god affär. Staten är väl inte dum ..?!

Argus sa...

För övrigt: detta med att vara ett offer för samhällets förmynderi - vi är nog lite programmerade för detta här i Sverige. Det är enklast så. Man ska vara lydig och oförarglig. Man ska vara vanlig. Det är viktigt. Glöm nu inte när du står i Systemkön och vill ha något gott att dricka till fredagssteken: sväng dig inte med franska eller italienska namn och absolut inte med bulgariska eller grekiska ! Säg numret på drycken. Det är folk bakom dig som ska ha Explorer, så för helvete, snabba ryck !!! Kassörskan är, mycket riktigt, förtorkad - hennes hängiga juver antyds svagt under den brungråa systembolagsuniformsblusen - bara detta med uniform är ju lustigt ! Sovjetiskt 50-tal eller ..? Jag var en gång på Centralens pub i Stockholm. Beställde en öl. Damen hade nästan uniform men precis samma min och uppsyn som systembolagskassörkan in spe: här är drycken, sen räcker det. Inget leende, det kostar. Denna kvinna hade antagligen cirka C-kupa. Jag skulle kunna tänka mig Mona Sahlin som kassörska på Systemet. När nån klagar över priset, råmar hon med ett frostigt leende ett sävligt: jamen de e hefftit å betala skatt ! Hur som helst - jag tycker det är synd att Systemet med tiden försvinner. För det har ett mycket stort sortiment och det är inte många kronor dyrare. Sådant sortiment har definitivt inte de danska affärerna på andra sidan Sundet. Och där vet man ingenting om innehållets karaktär. Behåll Systemet, tycker jag - och låt det konkurrera med en fri import och försäljning. Staten behöver alla inkomster och Systemet bidrar därtill.