tisdag 18 december 2007

Victory!

Äntligen! EG-domstolen har fastslagit att Byggnads blockad mot det lettiska företaget Laval un Partneris bygge i Vaxholm 2004 inte var motiverad. Lettland har hela tiden hänvisat till den fria rörligheten inom EU, men AD tog givetvis ställning för facket utifrån svensk lagstiftning och fackens rätt till stridsåtgärder.

Nu kommer AD åter att ta upp Vaxholmsfallet. Det är tråkigt att det ska ta så lång lång tid som över tre år innan vi får ett konkret beslut från EG-domstolen. Men beslutet kan vara värd all väntan om det innebär att fackens makt inskränks och att EU en gång för alla slår fast att den fria rörligheten är viktigare än fackens rätt att jävlas med alla som inte följer deras taktpinne.

Att facken skulle ta strid i denna fråga var naturligt. Att AD skulle döma i deras favör var väntat. Men att moderaterna med Reinfeldt och Littorin i spetsen skulle backa upp dem med motiveringen att "den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar väl" är förbluffande. Vi får tacka EU för att förnuftet segrade i denna rond. Det vore trevligt med lite sunt förnuft även i regeringskansliet i fortsättningen...

Inga kommentarer: