fredag 7 december 2007

Varför ska vi alls ha straff för sexköp?

Rikskriminalpolisen vill höja straffet för sexköp till minst ett års fängelse. Detta är så urbota korkat att det är svårt att veta var man ska börja. I vanlig ordning försöker polisen blanda ihop korten, förslaget kommer nämligen i den årliga rapporten om människohandel. Som om det var samma sak.

Sexköpslagen är unik. Sverige är det slående undantaget i Europa och slår sig för bröstet som något slags moraliskt överlägset exempel. Moralism är vad det handlar om. Vi förbjuder vuxna människor att ha sex enligt en gemensam överenskommelse. Att utbyta en tjänst mot pengar. Det sekulära Sveriges feminister ingår en ohelig allians med religiösa knäppskallar i syfte att skuldbelägga människors sexualitet. Händerna på täcket, svenska folk! Skillnaden är att religiösa personer oftast inte hycklar med sin inskränkthet. Feministerna har mage att påstå att de arbetar för kvinnors rätt till sina kroppar!

Det finns dock en logik i att höja straffet för sexköp. "Brottet" anses allvarligt i den offentliga debatten, men ger faktiskt bara böter i de allra flesta fall. Det är dessvärre långt ifrån osannolikt att regeringen följer Rikskriminalens uppmaning. Justitieminister Ask har all anledning att fortsätta att slå på trumman för polisen. Kritiken mot sexköpslagen har helt dött ut och då spelar det ingen roll vad de prostituerade själva säger. I Sverige talar det sunda förnuftet för döva öron.

Inga kommentarer: