måndag 31 december 2007

2007 i backspegeln


När dimman efter glögg, snaps, kalkon och tomteskum har lagt sig (och innan nyårsdimman tar vid) är det dags att summera år 2007 i stort och smått.

Årets modigaste: Munkarna i Burma fick nog av den korrupta och förtryckande juntan. De riskerade sina liv för att uppnå demokratiska reformer. Omvärlden tog på sig röda tröjor och tittade på när regimen brutalt slog ned upproret.

Årets comeback: Irak. Efter en truppförstärkning stabiliserades säkerhetsläget i Irak. Dödandet har fortsatt men minskat markant jämfört med det blodiga 2006. Britterna har lämnat över Basra till irakiska trupper. al-Qaida anses försvagat. För första gången sedan 2003 ser utvecklingen ut att gå i rätt riktning i Irak.

Årets negativa spiral: Vladimir Putin kan inte väljas om som president 2008. Han har därför gjort sitt bästa för att bereda marken för en välvillig efterträdare och för att själv kunna bli premiärminister. Samtidigt fortsätter Ryssland sin vandring mot enpartistat. Oppositionella fängslas, demonstrationer slås ned. Och det ryska folket verkar inte bry sig nämnvärt.

Årets genomklappning: Alliansen kändes som en ny, fräsch kraft för många. Göran Persson betraktade inte de fyras gäng som statsministerfähiga personer, men svenska folket tyckte annorlunda. Valsegern 2006 var efterlängtad – äntligen skulle de borgerliga få regera Sverige under en högkonjunktur. Sedan kom bakslagen, ett efter ett. Skandaler, usel krishantering, dålig kommunikation. Hela 2007 har varit en vandring i kraftig motvind för Reinfeldt. Alliansregeringens opinionsras efter bara ett år vid makten måste vara historiskt. Positioneringen till mitten har gjort Reinfeldt öppen för hård kritik från både vänster och höger.

Årets svinpäls: Zimbabwes åldrige diktator Robert Mugabe fortsätter att föra sitt land i fördärvet. Och han skäms inte för det. Oppositionen ”kan gå och hänga sig”, låter han meddela.

Årets knockout: Naomi Kleins Chockdoktrinen plockades i tusen bitar av Johan Norberg och Boris Benulic. Från DN Kultur råder sedan dess tystnad.

Årets frihetskamp: Yttrandefriheten har satts på hårda prov under 2007. Islamister har blivit fly förbannade över en teckning av profeten Muhammed och både mordhotat konstnären och bränt flaggor. Posten i Svedala vägrade dela ut Sverigedemokraternas tidning då den publicerade samma teckning. I Salem försökte kommunpolitikerna stoppa den årliga demonstrationen och de s.k. antirasisterna sabotera den. Som om inte den svenska hetslagstiftningen var illa nog har EU banat väg för en lagstiftning som förbjuder förnekande av vissa folkmord och vissa förbrytelser. Det ska alltså vara förbjudet att inte tro på vissa historiska skeenden. Samtidigt fortsätter regeringarnas kamp mot friheten på nätet. Det filter som har införts i Sverige för att blockera barnpornografi kan mycket väl komma att utvidgas till att gälla annat ”misshagligt material”, för att inte säga ”obehagliga åsikter”. Yttrandefriheten kommer att vara i fokus under 2008 också, var så säker.

Årets upprepning: En årlig titel som FN jobbar hårt för att försvara. I vanlig ordning har FN riktat varningar och skickat sändebud som skakat hand och smilat framför kameran. Men varken i Burma eller i Sudan har det fått någon som helst verkan. FN har aldrig varit så poänglöst som nu.

Årets mest hoppingivande: EG-domstolen har slagit fast att Byggnads agerande mot de lettiska byggnadsarbetarna under den så kallade Vaxholmskonflikten ej var i linje med gällande lagstiftning. Med Guds hjälp och lite vodka kan detta innebära en öppning för att inskränka fackets makt i Sverige.

Årets ”in your face”: Venezuelas president Hugo Chávez trodde att folket skulle fortsätta stödja honom och hans plan att göra Venezuela till en socialistisk stat. Men folket röstade ned hans grundlagsändringar. Det finns hopp även i det rödfärgade Latinamerika.

Årets propagandadrev: Klimathotet, världens undergång, meteorologernas revansch i samhället. Årets enorma drev i klimatfrågan kan kallas för mycket, men inte för saklig. Debatt vill klimatalarmisterna inte veta av längre, nu anses läget så akut att politikerna måste vidta åtgärder utan att diskutera varför. Vi som inte delar denna oro och har svårt att hetsa upp oss över 0,75 grader varmare väder på ett sekel uppmanar gärna de upphetsade massorna att ta en konjak, en treo och lugna ned sig lite. Vi överlever nog morgondagen också.

Årets stummis: Mona Sahlin har inte sagt mycket under detta år. Det har lönat sig. Socialdemokraterna ligger på riktigt höga nivåer och kan i vissa mätningar få egen majoritet med endast ett stödparti. Väljarna lär dock vilja höra vad människan tycker under 2008. Mona Sahlin bör pröva rösten redan på nyårskalaset.

Årets filmutveckling (HD): HD-kriget har kommit igång, om än i liten skala. I USA står nu HD-marknaden för några procent av marknaden men växer stadigt. I Sverige är andelen okänt liten, men det börjar röra på sig. Det går att köpa HD DVD-spelare från Toshiba för under 2000 kronor (inklusive fem HD-filmer). Blu-ray-spelarna börjar också nå rimliga prisnivåer och det går både att både köpa och hyra HD DVD- och Blu-ray-filmer på alltfler ställen. Största händelsen inom HD-världen 2007 var otvivelaktigt Paramounts och DreamWorks beslut att stödja HD DVD exklusivt. Det sände ett sus genom filmvärlden. Plötsligt var Universal inte ensamma på den röda sidan längre. Svenska bolag har fortfarande inte tagit ställning.

Årets spelhändelse: 2007 har varit ett fantastiskt spelår på många sätt, men det är ändå Halo 3 som har smällt högst. Halo 3 till Xbox 360 drog in 170 miljoner dollar på ett dygn bara i USA. Det gör spelet till den mest inkomstbringande produkten i underhållningshistorien. Frågan är bara vad Microsoft ska göra för att kunna överträffa detta. 2008 får svårt att leva upp till 2007 års spelfest.

Gott Nytt År till alla läsare!

(och med en förhoppning om ett bättre och friare 2008)

Inga kommentarer: