lördag 29 december 2007

Övertron på lagen

Snart är det nyår och på nyår ska det skjutas upp raketer, drickas skumpa, festas och tjoas. Lika förutsägbar som nyårsfirandet är medias "granskning" av raketer och smällare. Vi får olyckliga historier berättade för oss i TV och tidningar, historier om unga tjejer och killar som har gått fram och stoppat huvudet i en rörbomb för att se efter om den fungerar som den ska. Och därför vill svenska folket (nåja, Aftonbladets läsare) förbjuda raketer och smällare.

Man blir så matt. Det finns verkligen en skrämmande övertro på lagstiftningsverktyget i det här landet. Aftonbladet kallar till och med in sprängexperter för att visa att det här med smällare, det är minsann inget för en vanlig Svensson. Som om skillnaden mellan att spränga berg och fira nyår skulle vara hårfin.

Hur tror dessa människor att situationen skulle se ut nästa nyår om det blev förbjudet att köpa smällare och nyårsraketer för vanligt folk? Försvinner "problemet"? Nej, det ändrar karaktär. Den som verkligen ville ha raketer på nyår - eller vid något annat festligt tillfälle - skulle förstås köpa dem illegalt. Förmodligen skulle det även tillverkas hemmagjorda bomber och smällare i mycket högre grad. Och hemmatillverkade bomber är såklart mycket säkrare än de produkter som säljs i butik?

Det verkar inte finnas någon gräns för folks dumhet ibland.

Inga kommentarer: