onsdag 5 december 2007

Sweden to the rescue

Det råder oväntat stor enighet kring försvaret hos de sju riksdagspartierna numera. Samtidigt som Försvarsberedningen, patetiskt nog, utpekar "klimathotet" som det största hotet mot Sverige anser alla partier - inklusive vänsterpartiet och miljöpartiet - att vid ett militärt angrepp på Danmark och Norge ska Sverige komma till undsättning. Våra grannländer, som faktiskt är Natomedlemmar, lär inte kunna bry sig mindre. Vem är rädd för Sveriges militära kapacitet i dag?

Det är ändå lite intressant att det finns en total uppslutning kring denna (icke)fråga. Det betyder i praktiken att Sverige inte alls skulle stå alliansfritt om våra grannländer angrips militärt. Fast allt det där återstår förstås att testa i skarpt läge...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha insiktsfullt och kul! Speciellt att de pekar ut Norge och Danmark som ställen vi kan tänka oss att hjälpa..men inte Finland direkt, bara vid naturkatastrofer och dyl. Ja nu kommer det väl aldrig mer bli krig här på jorden, norden, MEN om nu oturen är framme så lär Finland åter stå i vapen och Sverige huka bakom sin lilla men starka granne. Vi säger väl att vi skulle hjälpa andra i händelse av ofred, mest för att vi själva skulle vara i så stort behov av hjälp utifrån.
För i Sverige finns varken viljan eller förmågan försvara sig självt.
Men vi backar Norrmännen och Danskarna som har storebrodern NATO i ryggen, det vågar vi göra minsann!

Anonym sa...

Stora ord av försvarsberedningen och liten verkstad: "Skrida till försvar av våra grannländer"
Till försvar med vad? hårda ord? fördömmanden? för vi är inte kapabla att försvara oss själva militärt, än mindre våra grannar.

Patrick Sellman sa...

Finland är ett EU-land och ingår sedan tidigare i de länder där Sverige är beredda att hjälpa till.

Jag slås av att det av någon anledning bland kommentar skrivare är en jargong av att göra ner det svenska. Inte minst försvaret. Min erfarenhet av det är att det alltid är folk som inte ens gjort lumpen. Än mindre har kunskaper eller erfarenhet av det svenska försvaret , dess kompetens och förmåga.

Kan bara konstatera att Svenska förband och officerare har mycket gott rykte internationellt. I så väl skarpa som övningssammanhang.

Hans Li Engnell sa...

old_sellis: De svenska utlandssoldater jag har pratat med bekräftar det du säger, att svenska soldater har gott rykte utomlands. Men försvaret kan ju inte agera på egen hand hur som helst. Det krävs beslut för att Sverige ska kunna ingripa militärt mot en annan makt och jag betvivlar starkt att svenska politiker skulle ha den "guts" som krävs i skarpt läge. Förhoppningvis behöver vi aldrig få reda på svaret.