söndag 8 januari 2017

Ett illa rustat land

Plötsligt är alla försvarsvänner. Statsministern talar sig varm för en upprustning och till och med pacifisterna i Miljöpartiet går med på höjda försvarsanslag och trupper på Gotland. Så har det inte alltid varit. Omsvängningen i försvarspolitiken slås egentligen bara av den i migrationspolitiken.

I flera decennier har regeringar av olika kulörer systematiskt nedmonterat den svenska försvarsförmågan. Kalla kriget var över. Sovjetunionen borta. Sverige gick in i EU. Nu levde vi i den eviga fredens tidevarv.

I sitt tal på Folk och försvars rikskonferens under söndagen medgav Stefan Löfven sitt eget partis delskuld i detta. Han driver nu på för en upprustning. Men regeringen har ännu inte visat någon vilja att låta denna upprustning prioriteras före bidragssatsningar - i stället verkar Löfven vilja använda det rangliga svenska försvaret som argument för att kunna driva fram fler skattehöjningar.

Hur regeringen än skakar fram pengarna kommer det ta tid för det svenska försvaret att komma på fötter igen. Den mångåriga nedrustningen gör en plötslig upprustning både kostsam och tidskrävande. Regementen har lagts ned, materiel skrotats, beredskap försvunnit. Mycket av detta var säkert nödvändigt för att anpassa försvaret till en ny tid, men inte allt. Ett exempel är att alla regementsnedläggningar tvingar Försvarsmakten att ånyo hitta och till stora kostnader bygga om andra lokaler.

I den ingångna försvarsuppgörelsen mellan regeringen och tre av allianspartierna skjuts drygt 10 miljarder till Försvarsmakten under 2016-2020. Det motsvarar två miljarder per år, vilket är ungefär en fyraprocentig ökning räknat på vad anslagen för landets försvars- och krisberedskap var 2015. Någon jättesatsning i kronor kan det knappast sägas vara, och det har sina skäl. Ett sådant är att Försvarsmakten har haft svårt att rekrytera sedan värnplikten avskaffades.

Rekryteringsproblemen till trots är det ändå rimligt att Sveriges regering och riksdag förmår göra större satsningar på svensk säkerhet än så här. Liberalerna hoppade av försvarsuppgörelsen då de ansåg att den var för klen. Jag delar den uppfattningen.

Samtidigt är Liberalernas utspel partitaktiskt: säkerligen vill (L) ha upp frågan i valrörelsen, vilket blir svårt om alla partier utom V och SD är med i en blocköverskridande försvarsuppgörelse. (L tenderar dessutom att tro att allt löser sig bara Sverige går med i Nato.)

Det är bra att regeringen noterat vilka hot som Sverige står inför. De är som bekant betydligt mer komplexa och mångfacetterade i dag än för 30 år sedan. I dag föreligger inget konkret invasionshot, däremot är Sverige precis som andra länder sårbart för annan sorts krigföring, och om något borde den svenska senfärdigheten att bemöta hoten från den militanta jihadismen mana till eftertanke.

När svensk polis har svårt att hantera fyrverkerier på nyårsafton, och det fortfarande finns ett kompakt motstånd mot att låta militären samarbeta nära polisen, säger det något om hur pass illa rustat Sverige som land är för ett större terrordåd.

Vi får helt enkelt tacka vår lyckliga stjärna för att den där stora smällen inte har inträffat här än. Risken för att svensk statsledning skulle bete sig som yra höns är tyvärr överhängande. 

33 kommentarer:

Anonym sa...

Man trodde ju heliga kor och Karma hörde Indien till.
Men.
Om Anne Ramberg i fortsättningen riskerar ett ofrivilligt och högst överraskande
skott i råttan så fort hon lämnar advokatvåningen där på Östermalm ska ni se
att hon straxt börjar vurma för svenska helyllepensionärer och lämnar sina
vanliga dibarn vind för våg.
En helig kossa som avlivas direkt med nackskott av en upprörd Anne Ramberg.
Eller ska vi säga mjölkko..
Och Anders Lindberg som med slutsatser från FBI, NSA och CIA varnade för ett
Putinstöd till SD i valet här på hemmaplan fick Utrikespolitiska Institutets
rapport om Aftonbladet Kulturs Putin-stöd här på hemmaplan i baknacken.
Eller ska vi säga samma våningsplan..
Och Stefan Löfven som miljövänligt skulle ut och flyga till Folk & Försvars rikskonferens
blev försenad eftersom statsminister-planet inte fungerade.För kallt och för snöigt är
väl en annan beskrivning.Väl framme till slut meddelar Löfven att han tillsätter en ny
ny försvarsberedning igen.Löfven oroar sig för att det går för snabbt annars.
Ett krig skulle faktiskt kunna vara över innan Sverige hunnit rusta upp så det är
bäst att avvakta med besluten.En statsman har talat.Det var planen.
Lagen om Karma smällde på soseriets högsta höns fast de trott sig ha kastat bumerangen åt annat håll.

Och här sitter en annan populist i sin faktaresistenta filterbubbla och gottar sig.
Tilliten...vem fan kan lita på den här sortens elitister?

Utlandssvensk sa...


Jag är inte säker på att upprustning i nuläget är bra.

Nu innebär inte detta att jag inte skulle vilja få till ett mycket bättre försvar, men som det är nu verkar detta förenat med stora risker. Unga män från MENA utgör nu en mycket betydande andel av de i vapenför ålder i Sverige. Vidare verkar försvaret vara hårt inriktat på att rekrytera just dessa och kvinnor. Nu vet jaf inte hur väl de lyckas, men om det finns (eller kommer att finnas) en meningsfull andel MENA ungdomar inom militären, så är en upprustning akut livsfarligt.

Kom ihåg att hela ISIS endast har cirka 25 tusen man under vapen. Dessa vapen har de, till stor del, skaffat från militären i Irak och Syrien.

Anonym sa...

Aftonbladet och Löfven dansar fram hand i hand över ängarna.
Hoppsa-steg och tjimm och tjo.
Man varnar än hit.Man varnar än dit.
Det är farligt, farligt för Sverige.
– Det finns ingenting, ingenting,
som säger att svenska val i framtiden kommer att vara fredade,
sa Löfven.
Men rusta går inte.Det har vi inte råd med.Det går inte.
In Sweden we have something we call elefanten i rummet ni förstår.
Den måste matas enligt allt möjligt som vi skrivit på.
Så Putin är inte så farlig faktiskt egentligen.
Om bara de andra tar sitt ansvar..

Anonym sa...

@Utlandssvensk: Instämmer. Och jag är betydligt mera rädd för våra inhemska islamister än vad jag är för Putin. Och i övrigt tror jag inte att Sverige går att försvara mot utländsk aggression. Offrar sitt liv gör man för sitt land och sitt folk. Vem vill offra livet för en massa araber och negrer?

Hans Li Engnell sa...

Jag är inte säker på att upprustning i nuläget är bra.

Fast ett stärkt försvar handlar ju inte bara om att öka den militära försvarsförmågan utan i lika hög grad om att stärka befogenheterna hos och samarbetet mellan en rad viktiga myndigheter för att upptäcka och avvärja hot.

Utlandssvensk sa...


"Fast ett stärkt försvar handlar ju inte bara om att öka den militära försvarsförmågan utan i lika hög grad om att stärka befogenheterna hos och samarbetet mellan en rad viktiga myndigheter för att upptäcka och avvärja hot."

Jo, det stämmer. Men jag är kluven även här. Å ena sida behövs det akut t.ex ett nytt civilförsvar, med t.ex beredskapslager av mat, men å andra sidan ser jag en stor risk med att alla nya befogenheter för myndigheterna att "upptäcka och avvärja hot" kommer att användas mot svenskarna. Som jag var inne på i en tidigare tråd, tror jag att detta i princip är syftet med den nuvarande alarmismen mot Ryssland.

För att vara klar innebär detta inte att jag anser att Ryssland inte utgör ett hot. Men sättet som kampanjen drivs, indikerar för mig att syftet primärt är att motivera nya maktmedel som kan användas mot dissidenter.

Anonym sa...

Den digitala upprustning Löfven ser framför sig när han upptäckt att alla med tillgång till datorer inte är sossar kan rimligtvis bara vara att enbart sossar får inneha datorer för annars sprids det desinformation på Twitter och Facebook.Det vill inte statsministern veta av så även Aftonbladet får i fortsättningen klara sig utan.Penna och papper tillsammans med kulram fungerade bra i Löfvens ungdom så tills Aftonbladet bevisat sitt sosseri får det duga.För de onämnbara och de som kallas Alliansen gäller samma regler.AKB kan det kvitta lika eftersom valet ställs in och hon ändå inte ville vinna.
En liten håglös KU-anmälan kan få tiden att gå ett tag till och sen bär vingarna till Maldiverna tillsammans med maken.
Löfvens kompisar de grönaste vet inte till sig av förtjusning eftersom tillväxten går ner och Nordpolens isar då slutar smälta.De onämnbara är ju alltid bara troll så det är klart att de får näthata utan nät.Omvärlden kommer kännas mycket mer realistisk för Löfven samtidigt som han kan kicka ett större antal medarbetare från sin mediabevakningsavdelning.Nya jobben behöver alla lediga händer de kan få..

Utlandssvensk sa...

Ett tillägg:

Som erkänd SD supporter är det väl rimligt att jag i detta sammanhang även poängterar att jag fann affären kring Egor Putilov ytterst märklig och att det, helt klart, finns rimliga skäl för kritik mot SD och även SÄPO. Vidare visar den på någon form av behov av stramare rutiner och möjligen även ökade befogenheter hos vissa myndigheter.

Anonym sa...

Egentligen är allihop bara samma gamla vanliga skitsnack från början till slut.Vi ska vara rädda för Putin.Men vi ska inte vara rädda för Putins militär eftersom det kan kosta pengar om vi måste ha ett försvar.Vi ska vara rädda för Putins hackare istället.Då kan man låta koppla ner SD och allt är frid och fröjd.Ungefär som när vi inte ska vara rädda för terrorister för då har dom segrat.Det låter vettigt tills man blir sprängd eller överkörd.

Anonym sa...

Regeringens Ann Linde står ju där på Högfjällshotellet och säger att Sverige inte är så djävla viktigt utan det är EU-27 som betyder nåt.
Vad är det mer ni behöver veta???

Anonym sa...

"Löfven öppnade också för att Sverige ska söka avspänning och mer kontakter med Ryssland." heter det i SVT.Det betyder att han ska lägga sig på rygg och sprattla.De närmaste dagarna har Lindberg fått semester och partiorganet lägger sin tid på att berätta varför Putin kan tänkas vara Sveriges bästa kompis sen Hedenhös.Det finns bara inga kulor till något försvar.Dom är slut.Borta.Finito.
Och helt ärligt så ser jag hellre ryssarna än jävla jihadister ta över Sverige.Ryssarna vet dessutom hur man blir av med dom!

skepparn sa...

"Blir av med dom?"
Du avser även sig själva?
Stämmer "Gulag" tror jag det hette...

Anonym sa...

Det traditionella för Sveriges del har ju alltid varit att slåss till sista finne och sedan villkorslös kapitulation...

Kalkylen i Stockholm verkar vara den att vid krig tar finnarna den första stöten och ger tid åt NATO att skydda Sverige ( förutsatt att NATO vill / har tid / resurser för detta ) .....

Alternativt är strategin att när de ryska soldaterna får höra vad de skall slåss emot så skrattar ryssen ihjäl sig ....

Anonym sa...

@Utlandssvensk

Inte för att det är någon tävling men är Putilov märkligare än utpekade Aftonbladet Kultur eller miljöpartiets de fyras gäng menar du?

Anonym sa...

det här med att steffe och aftonbladet varnar för "ryssen" är ju en klassisk avledningsmanöver för att rikta folkets blickar mot ett yttre hot, bort från de egna regeringens och politikernas misslyckande.
samma som t ex Argentinas militärdiktatur under galtieri gjorde för med att invadera Falklandsöarna( las malvinas) 1982.
löfven och etablissemanget förbereder marken att behålla makten över valet 2018 med att rigga det så gott det går.
ryssarna har inte ens kapacitet att vare sig ligga kvar på nuvarande nivå i syrien, än mindre att invadera Sverige, de har ingen överskeppningskapacitet om de inte bokar finlandsfärjorna under en längre tid, det låter som en trolig invasion eller hur?

Magne sa...

"[A]tt öka den militära försvarsförmågan [handlar] om att stärka befogenheterna hos och samarbetet mellan en rad viktiga myndigheter för att upptäcka och avvärja hot."

Tänker du på medborgargardet på Gotland? Det är väl det enda hot som polisen agerat med större resurser på senare tid. I invandrarghettona springer polisen ifrån "buset" eller dansar en dans för att blidka detsamma.

Anonym sa...

Hahaha
nu skiter det sig och som det skiter sig! Snart är det hela havet stormar igen och fan ta den som inte hittar en stol.Rätt var det är står SD där och vill ha igenom ett misstroendevotum igen och vad ska Alliansen säga den här gången då?

Utlandssvensk sa...


Off Topic,

Lite spännande hos det nystartade partiet MED.

Jag gick för första gången in på deras blogg och direkt började de klippa bort inlägg. Nu säger de att man inte får kalla Reinfeldt för landsförrädare. Just jag brukar inte använda den termen, men väldigt många av MEDs potentiella väljare gör det nog.

Nu har jag frågat om de tillåter personer son använder denna beskrivning av Reinfeldt att bli medlemmar. Jag väntar med spänning på svaret....

https://medbloggen.se/2017/01/05/rattighetstankandet-har-lopt-amok/comment-page-1/#comment-56

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 20.37,

"Inte för att det är någon tävling men är Putilov märkligare än utpekade Aftonbladet Kultur eller miljöpartiets de fyras gäng menar du?"

Nä, jag jämför inte Putilov historien med något annat här, utan bara konstaterar att den är märklig.

Hur den sen står sig mot den övriga syndafloden av absurditeter i Sverige har jag inte grubblat på.

Anonym sa...

Vi kan nu se hur man lägger grunden för att underkänna, eller ställa in, riksdagsvalet 2018, genom att hävda att Ryssland kommer att hjälpa SD, på samma sätt som man hävdar att ryssarna hjälpt Trump. Och "hotet" från Ryssland, vare sig det är verkligt eller påhittat, är ju dessutom ett ypperligt sätt att rikta uppmärksamheten bort från landet inre problem. Kanske man också kan få igenom att förbjuda olika alternativmedia som Avpixlat och Fria Tider, genom att hävda att de sprider rysk desinformation. Befarar att 2014 var sista gången svenskarna kunde rösta fritt. 87% förstod inte det.

Lotta Trouble sa...

@Utlandssvensk: jag tror att du överdriver hotet. Jag tycker att förvisso har Fjordman en mer relevant beskrivning av europas "utmaningar" (=gigantiska problem) än fårskallarna som skrev Sandviken-rapporten, men Hoellebecq's vision om Muslimska Brödraskapet som vinnare i franska valet 2022... Jag försöker säga att förvisso har vi gigantiska problem, men de är faktiskt inte lika stora som skönmålningen heller var.
För svensk del - i dagsläget (o de närmaste 10 (trol 20) åren) - kommer det att vara få soldater som inte är svenskar. Försvaret tar endast emot folk med godkända gymnasiebetyg. (Vilket iofs kan ändras. Men t.o.m. svagsinta svenska politiker inser att det kan vara en god idé att inte sätta skarpladdade vapen i händerna på vem som helst. OK, det KAN vara en from förhoppning från min sida... Lyckligtvis är det dock faktiskt militären som gör den faktiska rekryteringen.)
Stephen Moleneux har en rätt intressant rant här https://www.youtube.com/watch?v=W5x42MArLPQ där han påpekar att vänstern (i USA) har strävat efter ras-krig i snart 100 år. Om man lägger denna (ideologiska) strävan som ett raster över verkligheten, blir denna också mer begriplig.
Nåväl, jag tror inte att raskrig är nära förestående, varken i USA eller EU. (Det var fler svarta som röstade på Trump än som röstat på någon annan rep. John McCain t.ex.)
Jag tror mer på Lorentz Lyttkens framtids vision: https://www.youtube.com/watch?v=DemRlFd6QSw&list=PLX57SegZIVeuWoU0-HxfR0MsIKa9mHCJp Nämligen att folk kommer att sluta vilja betala så mycket i skatt.

Anonym sa...

@ Anonym 20.37 & Utlandssvensk

Det är bra märkligt att Aftonbladet och S hetsar mot SD för putinism samtidigt som just Aftonbladet blir utpekat som ryska inflytelseagenter i Sverige, samtidigt som Löfven själv står och säger " "Löfven öppnade också för att Sverige ska söka avspänning och mer kontakter med Ryssland." ".
Lite för mycket samtidigt i det här och man kan undra hur Löfven kan behaga missa putinismen i de egna leden...
Kanske har Löfven helt enkelt fått nya order: Inget försvar och inget NATO!?

Anonym sa...

Jaha nu är lyckan total.DN skyller Putinspridandet på Aftonbladet, som säger att det är Åsa Linderborgs fel.Hur fan ska ni ha det egentligen?
Stefan Löfven som precis hade lärt sig vad han ska säga får nya läsläxor.Som när han hunnit lära sig Arnstad/ vår expert/ fascismen ni vet.Nu är det dags igen.Spinn-doktorerna får ta med sig Steffe ner i avlyssningsfria källarn och börja om igen.Vojne,vojne.Det tar aldrig slut.Tänk så mycket som kan gå fel sen när tungan är tjock och tanken trög.Vojne,vojne.Det känns nästan surrealistiskt det här och Steffe längtar nog tillbaks till den gamla goda tiden.Den på Metall med ingångsvärden och sittfläsk.
Det var bättre förr!


"Rapport pekar ut Aftonbladet och Dagens Nyheter som spridare av rysk desinformation"

http://nyheteridag.se/rapport-pekar-ut-aftonbladet-och-dagens-nyheter-som-spridare-av-rysk-desinformation/

Anonym sa...

Stefan Löfven som inte kan få stopp på att man skjuter raketer på brandbilar,ambulans,väkatare,poliser,små-ungar,pensionärer och katter.
Stefan Löfven som inte kan få stopp på att man skjuter kpist och kastar handgranat på varandra,väktare,poliser,pensionärer och små-ungar.
Samme Stefan Löfven står och påstår att han ska övervaka internet och mänskligheten så att inget ofördelaktigt eller felaktigt sägs eller skrivs
om Stefan Löfven,hans parti eller den svenska modellen.Troligt säger jag.
Mycket troligt.

Anonym sa...

Så var det dags igen.I gott syfte som vanligt.Visst, visst.
Men man redovisar inte hur man kommit åt uppgifterna.Hur det gick till.
I dessa tider av ryska hackare är det naturligtvis inte ointressant.
Åtmindstone Aftonbladet brukar ju gilla Researchgruppen.Sådant kan ändra det goda syftet.
Så hur gick det till?

"På grund av det stora datamaterialet bestämde vi oss, Aftonbladet och SvD, för att göra den här granskningen tillsammans. Samtidigt vill vi visa kraften i vad två redaktioner som väljer att samarbeta kan åstadkomma."

"Utgångspunkten är information om miljoner nedladdningar från sajter över hela världen som vår norska systertidning Verdens Gang (VG) granskat. "

http://www.svd.se/offret-far-livslangt-straff--garningsmannen-boter

Anonym sa...

Som vanligt får man gå utomlands för en åtmindstone delvis sansad analys.Den inhemska varianten lägger jag bredvid kattens i hennes sandlåda där den hör hemma.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/08/blaming-fake-news-not-the-answer-democracy-crisis

Anonym sa...

Tjoflöjt!
Det blir bara bättre och bättre och de egentliga skälen att fly till Sverige bara fler och fler.Men ändå, det är tur att det är ordning och reda på polisen.Det lär behövas när vi importerar heroinberoende flyktingbarn till svenska heroinpriser även om nu SOC betalar.
Avståndet mellan sanningen och lögnen kan knappast bli större.Välutbildade som bara väntar på att komma i jobb och komma ut och berika mot livstidsförsörjning av heroinberoende analfabeter i okänd ålder med kriminell livsstil och tillhörande frikort.Heroin är inte riktigt vilken drog som helst heller.Man blir kanske inte så sugen på att ha dem boende hemma hos sig heller fast kommunen ligger på om kontraktet...

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder?cmpid=del:pd:ny:20170109:ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder:nyh

Anonym sa...

Tjoflöjt!
Det blir bara bättre och bättre och de egentliga skälen att fly till Sverige bara fler och fler.Men ändå, det är tur att det är ordning och reda på polisen.
Det lär behövas när vi importerar heroinberoende flyktingbarn till svenska heroinpriser även SOC betalar.
Avståndet mellan sanningen och lögnen kan knappast bli större.Välutbildade som bara väntar på att komma i jobb, komma ut och berika mot livstidsförsörjning av heroinberoende analfabeter i okänd ålder med kriminell livsstil och tillhörande frikort.Heroin är inte riktigt vilken drog som helst heller.Man blir kanske inte så sugen på att ha dem boende hemma hos sig egentligen fast kommunen ligger på om kontraktet...

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder?cmpid=del:pd:ny:20170109:ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder:nyh

Anonym sa...

"Polisens nya skräcksiffror
Nu rasar förtroendet enligt Aftonbladet/Inizio"
Till och med Sarnecki finns på plats men är så djävla infantil att ni får läsa själva.
Citera orkar jag bara inte.
Finns det verkligen inte fler experter som har telefon och kan svara?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/glXXA/polisens-nya-skracksiffror

Anonym sa...

Det senaste nya är att komma med plattityder från Stjärnornas krig och låtsas att det är insiktsfulla citat.
Dags för polisskolan 7 och 8 i nästa vecka?
Eller Fäbodjäntan del 1 och del 2?

/Trendspanaren

Anonym sa...

I see a bad moon rising.
I see trouble on the way.
http://www.di.se/nyheter/dystra-utsikter-om-ranteavdrag-tas-bort/

Anonym sa...

Nu får Annika Stenberg gå.Hur lång tid får Eliasson ?

Anonym sa...

"Hur lång tid får Eliasson ?"

Ja, med tanke på de låga straffen för t.ex. våldtäkter så borde han få max ett år, men ute efter halva tiden vid gott uppförande.. :-)