fredag 13 januari 2017

Polisen och sifferexercisen


Med anledning av att polisens egen statistik för 2016 blev klar och siffrorna för december offentliggjordes ställdes rikspolischef Dan Eliasson till svars i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen. Han kan frågorna utantill vid det här laget.

Statistiken visar att polisen klarade upp tio procent färre brott 2016 än året före. Den evigt optimistiske rikspolischefen svarade att han såg vissa ljusningar i december och uttryckte en förhoppning om att detta var tecken på en vändning. Programledaren bet sig fast i procenttalen.

Mediernas bevakning av frågan är problematisk. Vi ser nu en tendens i de stora medierna att behandla uppklarningsprocent med samma exakthet som opinionsmätningar, där partisekreterare ställs till svars när en mätning visar på en enprocentig nedgång för något parti. Det går att förstå varför, för det kräver ingen analytisk förmåga att läsa av en tabell. Men hur relevant blir diskussionen?

Risken finns att bevakningen och ansvarsutkrävandet stannar vid att polisen under 2017 kanske lyckas bryta en nedåtgående trend med knapp marginal, rikspolischefen får behålla jobbet och inrikesministern kan skryta lite i nationell TV. Om polisen stärker sina resultat med en ynka procentenhet under 2017 står journalisterna som lagt allt krut på dessa siffror tomhänta.

Det går inte att se på polisens effektivitet ur ett så snävt perspektiv. Polisen har blivit allt ineffektivare under lång tid, inte minst sedan 2010, långt före både migrationskris, gränskontroller och omorganisation. Utvecklingen har således tillåtits pågå under flera regeringar. Dan Eliasson är förmodligen fel person för jobbet, men polisens resa utför började långt tidigare.

Tyvärr har inrikesminister Anders Ygeman själv bidragit till sifferstirrandet genom att i slutet av fjolåret hävda att han väntade sig en vändning före nyår. Annars, förklarade Ygeman, väntade "kraftfulla åtgärder". Det är svårt att förstå vad han trodde sig uppnå med ett sådant uttalande. Rimligen visste både han och rikspolischefen att en mirakelvändning under årets sista veckor inte var sannolik.

Nu när fakta ligger på bordet och den där vändningen inte hann komma, står inrikesministern där och ser fånig ut. Hans "kraftfulla åtgärd" är att kalla rikspolischefen, som han har ett fortsatt förtroende för, till ett möte. Jaha. Vad ska de prata om? Om Ygeman vill veta hur Eliasson har tänkt vända utvecklingen kan han lyssna på rikspolischefens föredrag på Folk och försvars rikskonferens häromdagen eller be att få Powerpointen mejlad till sig.

När Dan Eliasson intervjuades i Ekots lördagsintervju i maj 2015 utlovade han att utvecklingen skulle vända senast under 2016: "På totalen kommer vi se positiva effekter, kanske redan mot slutet av -15 men framför allt från -16". Han sade sig då vara övertygad om att utredningsresultaten skulle bli positiva under 2016. Så blev det som bekant inte.

"Det ska fan vända", sade Dan Eliasson i november. Polisledningen behöver vidta ytterligare åtgärder, förklarade han då. Nu två månader senare låter det likadant. "Det ska vända", och om det inte gör det måste det vidtas ytterligare åtgärder. Frågan är hur länge inrikesministern nöjer sig med denna ständigt framskjutna karantän för när vändningen ska komma och omorganisationens effekter märkas.

Sanning att säga är det mer än bara ett trendbrott i andel uppklarade brott som svensk polis och Sveriges befolkning behöver se. Det är en radikal förbättring som krävs. Polisen skulle behöva tredubbla sin effektivitet för att nå acceptabla nivåer. Om så skedde skulle ändå inte ens vartannat brott klaras upp.

Detta säger en del om vilka nivåer som svensk polis kravlar på just nu. I ett sådant läge är en procentenhet hit eller dit faktiskt inte så viktigt. 

40 kommentarer:

Anonym sa...

Dan Eliasson tror och hoppas sa han.
Tror och hoppas gör också Ygeman,Löfven,Andersson,Fridolin och dom andra.
Att tro och hoppas räcker för en samarbetsregering.
Förr sa man att tro det får man göra i kyrkan.
Nu får man göra det i regeringen.
Men så har man ju Biskop Antje på sin sida förstås..

Anonym sa...

Inte bara polisen som dribblar.Ser att kommunerna kan få vänta på sina flyktingmiljarder.Men det gör väl ingenting? Minister Ylva lägger ut så länge.

Anonym sa...

Eliasson måste ha en riktigt stark hållhake på regeringen, annars hade han åkt ut för länge sedan, eller så kan det vara så att även Ygeman inser att den som "står på tur" för RPC-posten (Götblad) är ännu sämre.

Utlandssvensk sa...

"Polisen har blivit allt ineffektivare under lång tid, inte minst sedan 2010, långt före både migrationskris, gränskontroller och omorganisation."

Jag håller med! Möjligen kan man säga att massinvandringen delvis bara har exponerat brister som fanns redan tidigare. Men ingen polisstyrka i västvärlden hade klarat att hantera det inflöde som Sverige har haft de senaste åren utan att det hade blivit mycket stora problem.

I Tyskland har man pratat om att ta in poliser från Turkiet för att hantera no-go zonerna. Detta indikerar, enligt mig, en sund realism. Västerländsk polis är på alla sätt helt olämplig att hantera MENA populationer. Svensk polis är dessutom helt klart sämst och det är bara att glömma alla fantasier om att de skulle kunna lösa problemen. Om man verkligen vill återställa ordningen i Malmö, Rinkeby, etc, etc, så är de enda realistiska alternativen att ta in experter från andra länder, alternativt bygga upp en helt ny svensk enhet som är helt fristående från polisen. Men det senare tar många år.

Fast det här med att fokusera på siffror innebär även att det finns en mycket enklare väg framåt för polisen. Det första steget är att få folk att inse det meningslösa med att anmäla brott som de utsätts för. Där är man nog på god väg. Det flesta svenskar fattar väl nu att det är värre än meningslöst att anmäla om man t.ex blir nerslagen eller rånad. Polisen kommer inte att lyfta ett finger och om saken av en ren slump skulle gå till rättegång är man helt utelämnad till trolig hämnd när gärningsmännen är ute efter några månader.

Nästa steg är att lägga mer energi på brott som man faktiskt har förmågan att klara upp. Sexköp, hatbrott och trafikbrott är tre bra exempel. Här kan polisen i lugn och ro, utan personliga risker, jaga vanliga svennar och få en mycket hög andel uppklarade brott.

Lotta Trouble sa...

Tja, med rättsväsendet är väl som med skolan: vi har aktivt arbetat för att få den situation som vi har idag.
I stället för auktoritära snutar har vi trevliga, som flinar när de blir kallade för fittor av buset. (När de givetvis borde slå gummibatongen över näsan på en sådan person.) Det kallas "värdegrund".
I Dallas började polisen tillämpa trevlighet. Det innebär att antalet skjutna (svarta) av polisen har minskat dramatiskt. MEN att det totala antalet skjutna (svarta) har ökat dramatiskt. Black Lives Matter? (Det verkar bero på vem som håller i vapnet.)

Anonym sa...

Hej.

Man måste tänka på procenten, heter det ju.

Som varje tomt- eller husägare, eller båtägare med för den delen,, säkert känner till så krävs det kontinuerligt arbete och underhåll. Ju mer och ju längre det eftersätts desto mer ansträngande och hårdhänta metoder måste till för att nå upp till lägsta acceptabla funktionsnivå - väl där kan man återgå till normalt underhåll.

Väntar man alldeles för länge måste man istället svedja eller riva, och göra om ända från början. Entropin tröttnar ju inte.

Eliasson & Ygeman, lättingar som de är, lär fortsätta sin jakt efter en krog, kanske ägd av Pepé, där de kan både bo och dega. Hitta den lär de inte då de konsekvent låter bli att titta bakom sig.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Utlandssvensk sa...

Off Topic,

Jag läste artikeln om Hultsfred som någon länkade till i förra tråden:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-pratar-om-att-stanga-var-grans-som-sverige-gjorde/

Konceptet ät väldigt intressant. I princip utropar kommunen en egen migrationspolitik. Vi får väl se vad staten gör, men om de tillåter detta borde rimligen en del börja fundera över det helt naturliga steget efter, nämligen att lämna Sverige och bli ett eget land.

Det finns ett väldigt bra läge nu. En kommun som bryter sig loss och förklarar att man på något sätt ska bli av med alla MENA figurer, skulle få ett enormt uppsving. Detta vore nämligen trovärdig segregering och rika och högproduktiva svenskar skulle flockas dit. Det krävs väl att det geografiska läget inte är helt hopplöst, men det behöver knappast heller vara fantastiskt.

Möjligen är det något sådant man ska fokusera på, om man vill bo kvar i Sverige. Välj ut en lämplig kommun och försök att få dit likasinnade. Sen kan man verka för självständighet. Jag tror faktiskt att en hel del svenskar är mogna för liknande tankar.

skepparn sa...

Turkar för att värna oss?
Lysande!
För i tiden var det ju vi , nordbor, som skyddade höjdare i Miklagård.
Kul med rollbyte, liksom...

Anonym sa...

En anonym polis tar bladet ifrån munnen i Sydsvenskan.Blir han lyssnad på?Knappast, men de som bestämmer kan nog tänka sig att jaga fram den anonymes identitet.Det här är ett uppenbart brott mot värdegrunden!
http://www.sydsvenskan.se/2017-01-13/killarna-som-mordar-ar-sallan-galna-de-agerar-utifran-ramar-som-vi-satter

P.S Nu ska Yggis t.om åka till Malmö eftersom situationen är så allvarlig.

Anonym sa...

Polisen skall numera inte gripa tjuvar, knarklangare eller terrorister. Istället skall deras huvudinriktning vara att lagföra killar som klappat tjejer på stussen och alla de som råkat säga neger eller blatte i fel sammanhang. I övrigt skall alla kriminella talas till rätta.

Lotta Trouble sa...

@skepparn: men förr i tiden var skeppen gjorda av trä och männen av stål. Men nu är ju skeppen av stål...

Anonym sa...

Kommunerna måste ta sitt ansvar. De skall inte skylla på polisen om de själva utan urskiljning lockar till sig kriminella. Det första vi borde kräva av våra kommuner är att inte tillåta allt för många människor att bo i samma lägenhet. Det finns fortfarande lediga bostäder i Norrland varför skall då storstadskommuner packa ihop folk i lägenheter som byggts för betydligt färre människor än de som bor där idag. Likaså måste kommunerna sluta ge bidrag till de som har fått utvisingsbeslut, om dessa försörjs av våra kommuner kommer svartjobb och annan kriminalitet att blomstra. Då tycker jag att det är fel att klaga på polisen, när det egentligen är kommunerna själva som möjliggör en del av den kriminalitet som finns inom kommunens gräns.

Anonym sa...

En dag i media.
Med eller utan #FakeNews?
Avgör själva.

"En av tre vill ha sin bank på Facebook": http://www.expressen.se/dinapengar/sparande/en-av-tre-vill-ha-sin-bank-pa-facebook/

"Avslöjandet visar laglösheten på Facebook " : http://www.svd.se/avslojandet-visar-laglosheten-pa-facebook/om/anvandarna

"Ny granskning bevisar det vi redan visste om lögnerna på Facebook": http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ehsanfadakar/article23933179.ab

Intressant är också att man på SvD inte ens försöker dölja den gemensamma nämnaren
"Ehsan Fadakar är kolumnist på Aftonbladet och chef för sociala medier på Schibsted"

Anonym sa...

En polis som inte löser brott behövs inte. Eliasson vill helst ersätta alla poliser med asylaktivister och en angiveriorganisation för de som bryter mot den påbjudna värdegrunden.

Anonym sa...

Det visar sig att den rapport från Utrikespolitiska institutet som utpekade Aftonbladet Kultur som ryska desinformatörer inte alls var från Utrikespolitiska institutet utan ifrån två forskare knutna till Utrikespolitiska institutet som privat skrev en artikel som handlar om en rapport från Utrikespolitiska institutet som de skrivit.Men det är ju lysande.Faktiskt självlysande!
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och utpekad putinist och desinformatör är visst arg ändå.Det går nästan att förstå.
Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson verkar mer ha kalla fötter än temperament och säger:
"UI:s forskare deltar ofta i publika fora liksom i vetenskapliga sammanhang. De är fria att publicera sig och delta i debatt. UI intar som institut ingen hållning kring enskilda forskningsrapporter."
Om jag inte visste bättre så skulle jag ha kunnat tro att det här var ett exempel på fejkade nyheter eller putinistisk desinformation.
Nu verkar det bara vara svensk forskning och svenska media i en tidstypisk mix.Men nog hade det kunnat vara putinistisk desinformation?
Eller fejkade nyheter?
Alltså om man inte visste bättre menar jag..

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-13/ui-chef-tar-avstand-fran-kritiserad-studie

Anonym sa...

"I polisregion Syd ska man nu genomföra besparingar.Hon uppskattar att det krävs besparingar på 70-90 miljoner kronor i år.
Alla polisområdeschefer i södra Sverige kommer att få ett procentuellt sparbeting.
– 90 procent kommer att få hämtas hem när det gäller personalkostnader. En mindre del kan sparas när det gäller drift, till exempel utbildningar, drivmedel och resor."
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/chockbeskedet-stora-besparingar-nasta-ar

skogsbon sa...

Vete tusan om vi snart inte ser ett uppsving för kommuner som Pajala och Övertorneå. Där kan du fortfarande vara trygg och folk är inte heller ängsliga för att ta itu med "bus". Gräns mot det så mycket sundare Finland också!

Utlandssvensk sa...

@ Risken,

"Vete tusan om vi snart inte ser ett uppsving för kommuner som Pajala och Övertorneå"

Det tvivlar jag på!

"Pajala har tagit emot nästan sex hundra flyktingar i år. I tätorten är var fjärde invånare en flykting och det präglar bilden i samhället."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/gruvort-forvandlades-till-flyktingort

"Övertorneå är den kommun i Norrbotten som tar emot flest flyktingar i förhållande till invånarantal och inkomster."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/overtornea-tar-emot-manga-flyktingar

Vill man komma undan mångkulturen i Sverige, då får man flytta ut från Sverige.......

Anonym sa...

Som jag nämnde annorstädes verkar det bara vara Finland och Danmark (i Europa) som har färre poliser (relativt befolkningen) än Sverige. För att komma till Europeisk mediannivå behövs 75% fler. Sannolikt behöver vi ligga omkring Italiens eller Greklands nivå, vilken är mer än en fördubbling. Då har vi inte räknat med att det fortfarande kommer att bli värre innan det blir bättre, så man får räkna med att många slutar innan vi når bottennivån.

Som Gudmundson sade: "... Sverige är inte heller längre Sörgården, för vilken vår polis är dimensionerad."

Pengarna finns egentligen. 80mdkr till "initial mottagning" och 14 mdkr till polisens löner 2015. Bara att välja.

Angående Hultsfred:
Ett federalt Sverige kanske vore något?
Ja, skall det vara identitets- och klanpolitik för vissa, så varför inte för alla? Det öppna samhället har uppenbarligen inga "kusiner" att ringa till när det behövs.

Anonym sa...

Som jag nämnde annorstädes verkar det bara vara Finland och Danmark (i Europa) som har färre poliser (relativt befolkningen) än Sverige. För att komma till Europeisk mediannivå behövs 75% fler. Sannolikt behöver vi ligga omkring Italiens eller Greklands nivå, vilken är mer än en fördubbling.

Som Gudmundson sade: "... Sverige är inte heller längre Sörgården, för vilken vår polis är dimensionerad."

Pengarna finns egentligen. 80mdkr till "initial mottagning". 14 mdkr till polisens löner 2015. Bara att välja.

Angående Hultsfred:
Ett federalt Sverige kanske vore något?
Ja, skall det vara identitets- och klanpolitik för vissa, så varför inte för alla?

Anonym sa...

Så satsningen på polisen är att man ska spara på polisen?
Nyspråket såtter nya rekord!

Anonym sa...

Enligt den vedervärdiga sajten Avpixlat med sina oredovisade kontakter med SD, det unika partiet med bruna rötter, har en barnbokshandel Läslusen i Uppsala bestämt sig för att ta bort Katerina Janouchs böcker."Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch! Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer i stället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat." lyder motiveringen.Företagets vd Elja Lietoff Schüssler är så där härligt vänsterliberalt öppen med att inte ens tanken på en taktfast marsch till närmaste gärde och ett härligt efterföljande bokbål som resultat av Janouchs brott mot värdegrunden är något som skrämmer.Skulle bokbål inte vara tillåtna och polisen kanske bli inblandad så lydde man ju faktiskt bara order - DN:s order - och har inget att skämmas för.

/Ysterquist

Anonym sa...

Det där med Putin och desinformation är inte bra för stämningen.Inbördeskrig eller catfight mellan de korrekta.Det verkar som att Putin och Kreml är det enda man är överens om.Forna tiders samsyn åkte visst ut med badvattnet och nu står man där med otvättad hals och klöser och fräser.

"I debatten har Martin Aagård på Aftonbladet Kultur krävt ett ”slut på häxjakten”. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg uppmanar i en artikel i Aftonbladet Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att ta det fria ordet i försvar mot vad hon beskriver som en attack ”på en hel yrkeskår”. Expressens kulturchef Karin Olsson menar å sin sida att det inte egentligen är en nyhet att ”Aftonbladets kultursida ofta låtit som ryska propagandister”. Jan Scherman skriver i Aftonbladet att forskningsartikeln påminner i sin logik om McCarthyismens jakt på påstådda kommunister i USA på 1950-talet. David Isaksson kritiserar i Sydsvenskan forskningsartikeln för att den resonerar som att framförda åsikter som liknar Kremls i själva verket är rysk propaganda."

http://www.journalisten.se/nyheter/aftonbladet-anklagas-kremlpropaganda

KnownUnknowns sa...

Ygeman är ingen att lyssna på när det gäller poliskollapsen, den karl är bara en floskelgenerator.

Anonym sa...

Alla förstår ju att Utrikespolitiska institutets forskning går att kritisera för att den är propagandistisk.Men det betyder inte att sammma resonemang kan appliceras på SMHI:s forskning som är vetenskaplig och inte propagandistisk.Eller för den delen de socioekonomiska faktorer i form av dödskjutningar och bränder Yggis har att bemästra.Där har Sarnecki redan vetenskapligt berättat hur det hela sitter ihop och att hävda annat ja det vore förstås propagandistiskt.


Kan propagandistisk forskning vara en motsvarighet till agendajournalistik?

Anonym sa...

Landets journalister må vara igång med sin catfight men kulturkoftorna, alltså de som inte springer ärenden åt Putin, springer ärenden åt Wolodarski istället.
Inte ens Hitlers författargärning är lika upprörande som Katerina Janouchs upprörande kommentarer på tjeckisk webb-tv.Det bor nämligen en liten skamlös mobbare i varje kulturkofta, färdig att visa varför just hen alltid borde får vara med i gänget och leka.
http://www.sydsvenskan.se/2017-01-13/janouch-maste-bara-lasa-fardigt-sin-egen-bok

Anonym sa...

En riktigt bra blogg det här!Jag håller väl inte med om allt vare sig i kommentarerna eller i bloggningarna men sedan jag fick tipset om bloggen av en vän så har jag insett att det finns människor som tänker fortfarande i Sverige.Det känns faktiskt bra att man inte är helt ensam.Allt ifrån funderingar över framtiden till kritiskt lästa MSM-artiklar håller en sådan klass att det sopar banan med många betalalster.
Tack för det Hans och alla andra!

Utlandssvensk sa...

@ kristian3119,

"Ja, skall det vara identitets- och klanpolitik för vissa, så varför inte för alla?"

Enligt min uppfattning är det helt livsnödvändigt för svenskarna att utveckla en klanmentalitet. Utan det, går vi under. Det sker av sig själv i ett mångkulturellt samhälle men det behöver snabbas på för det finns inte mycket tid kvar.

Angående att göra en kommun till ett eget land, så tittade jag på Liechtenstein. Nästan alla svenska kommuner är större till ytan och befolkningen är bara 37 tusen. Så nog borde det vara möjligt för kommuner att utropa självständighet. Om man trovärdigt kunde garantera att det blev noll mångkultur, skulle man få in en helt fantastisk skattebas och då kunna ha låga skatter. Ungefär som Liechtenstein.....

Björn i Bromma sa...

Det rör sig om snackeregeringen i ett nötskal.
Man vet om att men inte klarar av sina kärnuppdag och försöker med näbbar och klor snacka ur sig det hela för att inte tappa ansiktet totalt, vilket vore en politisk disaster.
Man har helt enkelt bakbundit sig själva med sina egna floskler.
Snacka om självspäkning.

Anonym sa...

Landets journalister må vara igång med sin catfight men kulturkoftorna, alltså de som inte springer ärenden åt Putin, springer ärenden åt Wolodarski istället.
Inte ens Hitlers författargärning är lika upprörande som Katerina Janouchs upprörande kommentarer på tjeckisk webb-tv.Det bor nämligen en liten skamlös mobbare i varje kulturkofta, färdig att visa varför just hen alltid borde får vara med i gänget och leka.
http://www.sydsvenskan.se/2017-01-13/janouch-maste-bara-lasa-fardigt-sin-egen-bok

Anonym sa...

Yggis pressekreterare säger att Yggis har sagt nog för idag när Yggis får en personlig inbjudan till det senaste offrets mamma.Yggis pressekreterare är en av dagens få hjältar.I varje fall om det var hen som fick stopp på Yggis stora breda käft.

Anonym sa...

Polischefen måste få sparken. Anders Ynkeman måste avgå, liksom statsministern. Och vill de inte så måste vi tvinga dem.

Anonym sa...

Sahlgrenska i kris och polisen lägger ned undersökningen om jätteslagsmålet i Ronneby.
Det senare handlade om den statslösa palestinier som skulle ha utvisats 2008 men blivit kvar i förvar.
Som han rymt två gånger från.Nu är han tillbaks igen.Förmodligen är affärerna avklarade..
Men det är ingen kris,kollaps eller katastrof berättar Özz Nujen i sin krönika och show.
Och de gamla vanliga förstås.

skogsbon sa...

"Vete tusan om vi snart inte ser ett uppsving för kommuner som Pajala och Övertorneå"

Det tvivlar jag på!

"Pajala har tagit emot nästan sex hundra flyktingar i år. I tätorten är var fjärde invånare en flykting och det präglar bilden i samhället."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/gruvort-forvandlades-till-flyktingort

("Övertorneå är den kommun i Norrbotten som tar emot flest flyktingar i förhållande till invånarantal och inkomster."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/overtornea-tar-emot-manga-flyktingar

Vill man komma undan mångkulturen i Sverige, då får man flytta ut från Sverige.......

13 januari 2017 14:06)

Jo men skillnaden är att de flesta som får uppehållstillstånd drar söderöver och trängs i förorterna. Blir en bra gallring, de få som stannar kvar är i allmänhet driftiga och "självgående". Inga nordafrikaner blir kvar någon längre tid. Funkar som inte heller att hänga i gathörn och entreer i korta skinnjackor. Har följt utvecklingen i Pajala och antalet "flyktingar" minskar stadigt och den största förläggningen har stängt.

Anonym sa...

@Utlandssvensk,
"Angående att göra en kommun till ett eget land"
Intressant tanke. Låter som något projekt jag läste om för ett par år sedan där (tror jag) libertarianer i USA försökte få så många likasinnade som möjligt att flytta till samma (relativt lilla) stat, kanske New Hampshire.

Alternativet - för de galningar som tror på systemkollaps, och jag pendlar fram och tillbaka, personligen - blir väl att "Sverige" överlever endast i diasporan, ungefär som Judisk kultur innan Israel. Tveksam dock om svensken i gemen har den laserslipade tro och arbetsanda som krävs. Kanske lättare att flytta till svenskbygder i Minnesota i så fall.

Anonym sa...

LAWLESS SWEDEN: Lone migrant youths turn shopping centre into 'NO-GO ZONE', officials say

http://www.express.co.uk/news/world/754126/Violent-migrant-gangs-Swedish-shopping-centre-no-go-zone-Gothenburg

Utlandssvensk sa...


"Låter som något projekt jag läste om för ett par år sedan där (tror jag) libertarianer i USA försökte få så många likasinnade som möjligt att flytta till samma (relativt lilla) stat, kanske New Hampshire."

Det stämmer! Jag har läst en del om det. Här är en sammanfattning:

https://en.wikipedia.org/wiki/Free_State_Project

"Tveksam dock om svensken i gemen har den laserslipade tro och arbetsanda som krävs."

Nja! Å ena sidan tror jag att du har helt rätt, i den bemärkelsen att svenskar inte skulle klara av att skapa ett eget land i USA. Det skulle nämligen vara riktigt jobbigt, svårt och farligt. Men dagens Sverige är nog det lättaste västlandet i modern tid att bryta sig loss från. Det skulle inte finnas något motstånd! En pluton hemvärnsmän skulle helt avskräcka staten Sverige.

Jag tittade på Kalmar kommun. Ett hyggligt starkt SD fäste, med en yta som är nästan 10 gånger så stor som Liechtenstein. Befolkningen är kring 60 tusen, det finns en riktigt fin stad, bra hamn, egen flygplats och dessutom hela Öland. Det skulle funka finfint som land! Man kunde ha valutaunion med Danmark och man kan välja mellan ryssarna och Nato för försvar. Den befintliga befolkningen skulle bli jättevinnare, inte minst pga. att fastighetspriserna snabbt skulle gå genom taket.

Kan man få 20-30 tusen svenskar som är trötta på mångkulturen att flytta till Kalmar? Det är nog inte omöjligt, men samtidigt självklart inte lätt. Men uppsidan är helt extrem. Ett hus som kostar 2 miljoner nu kan lätt kosta 20 miljoner om man uppnår ett land fritt från mångkultur och med låga skatter. Många, många, MÅNGA rika personer och företag skulle vilja flytta dit. Och det gäller inte bara svenskar. Rika tyskar skulle också komma.

Anonym sa...

Vänster....moderater och så SD då.
101-åringen som tappade väljarna och försvann
Chang Frick får till något mycket intressant.

http://nyheteridag.se/101-aringen-som-tappade-valjarna-och-forsvann/

Anonym sa...

Vad innebär det egentligen att teckningen skall vända?
Om alla brott räknas samman och i detta ingår alla vi som fått emails från ransomcryptylocker och alla tjejer som möjligen känt en okänd hand på ena skinkan då växer säkerligen antalet ouppklarade brott. Det senaste året har troligen antalet brott ökat med anledning av de nyss nämnda.
Men dagens problem är att polisen knappast har tillräckligt stöd i våra lagar för att bekämpa dagens brottslighet. Därför är det lätt att klaga på polisen, men det är politikerna som är det verkliga problemet. De måste ge oss effektiva lagar. Exempelvis måste vapenbrott ge fängelse, likaså gatulangning och återfallsförbrytare måste få maxstraff så att samhället skyddas mot dessa under strafftiden. Idag anses gatulangning vara ett ringa brott, troligen för att allt för många politiker benyttjar sig av dessas tjänster.
Ett annat stort problem är att kommuner ger stöd åt kriminella. Kommuner betalar ut bidrag till folk som vistas illagalt i Sverige, detta borde vara straffbart eftersom de som vistas här illegalt bara har bidrag och kriminalitet att leva på.
Vi kan säkerligen kritisera polisen, men kom ihåg att stat och kommun ofta motarbetar ett seriöst polisarbete.

Anonym sa...

"Jag föreslår en mjuk assimilationspolitik."

Jag själv föreslår en hård assimilationspolitik. Bidra, eller åk hem. Vad sägs om detta?