fredag 20 januari 2017

Regeringens "kraftfulla åtgärder"


Den som hoppades att inrikesminister Anders Ygemans möte med Dan Eliasson skulle resultera i beslutet att tillsätta en ny rikspolischef hoppades förgäves. Eliasson sitter kvar, och det var väntat.

På en presskonferens redogjordes för hur polisens fallande utredningsresultat ska kunna vändas.

Åklagarmyndigheten ska förstärkas med ett tiotal åklagare, ett nytt resultatredovisningssystem ska inrättas och ett anställningsstopp införas i de nationella avdelningarna för att få ut poliser lokalt. Detta är alltså inrikesministerns "kraftfulla åtgärder". Det blir mest semantik av det här, ty särskilt kraftfullt är det inte. Polisförbundet i Storgöteborg beskriver träffande åtgärderna som "takdropp".

Mötet med rikspolischefen hölls enligt Anders Ygeman i "en uppriktig och allvarlig anda" (inklusive kaffe och bulle). I fjol fastslog inrikesministern att Dan Eliasson hade året ut på sig att vända utvecklingen. I dag hävdade Ygeman att han inte kommer sätta upp några nya tidsgränser för när rikspolischefen måste ha lyckats vända utvecklingen. En indikation är kanske inrikesministerns exempel att det i andra länder har tagit fem år att få ordning på en stor polisomorganisation. Eliasson sitter kort sagt tryggt fram till nästa val. Han "känner" att det går åt rätt håll.

Om det ska sägas något positivt är det möjligen att Anders Ygeman inte vill fokusera på statistiken eller återgå till forna tiders "pinnjakt". Det är ju egentligen ganska enkelt att förbättra statistiken om endast detta är huvudfokus: utred lätta narkotikabrott och fortkörningar i stället för skjutningar och gängkriminalitet så skulle det se ut som förbättringar i uppklarningsprocenten. Men så ska givetvis polisen inte arbeta.

Ygemans och Eliassons lugn under dagen till trots befinner sig svensk polis fortfarande i kris. Inte ens 15 procent av de anmälda brotten klaras upp. Allmänhetens förtroende sjunker och otryggheten växer. Polisen är inte i närheten av att komma tillrätta med gängkriminaliteten, står handfallen inför de brott som begås av personer som uppger att de är minderåriga och tvingas fortfarande prioritera bland mordutredningarna.

Att rikspolischefen i detta läge känner att det går åt rätt håll väger inte särskilt tungt. Men det räcker uppenbarligen för regeringen.

Tidigare bloggat:
Polisen och sifferexercisen

Läs även:
Paulina Neuding

16 kommentarer:

Anonym sa...

En jävligt rolig trend, eller vad man ska kalla det, är att riktiga poliser alltid är klädda civilt när de intervjuas eller är på tv.Låtsas-poliserna däremot har alltid uniform.Eliasson t.ex, alltid i uniform för att se polisiär ut.Annika Stenberg, självklart i uniform tills hon fick sparken.Då blev det en Birgitta Ohlsson-inspirerad kreation i något lila-aktigt eftersom hon avpolisifierats.Den kan hon bära när hon avpolisifierad går vidare på Hildas stigar genom livet med bibehållen lön.Carin Götblad,förskoleläraren som sadlade om och blev uniformerad polischef är en annan.Man kan se att dom verkligen trivs i sina fina uniformer.Som en lycklig femåring i Batmandress med Darth Vader-svärd.Kanske fick dom till och med skjuts till tv-studion i en radiobil? Kanske sätta på blåljuset också?
Riktiga poliser blir dom aldrig.Fast Ygeman är med på leken allt han kan som Ask innan honom.
Men inte är det så konstigt att polisen ser ut som den gör.Oavsett den historiska omorganisationen.

Anonym sa...

Kraftfulla åtgärder...
Tänk vad det där nyspråket är viktigt för politikerna.Det går inte en dag utan.
Men samtidigt, vaffan, man har ju vant sig.Känns liksom hemtamt och man vet vad man får och allt sånt.Varm luft och ljudet av en rullande ölburk.
Vore dumt att chansa då och lägga rösten på populisterna som alls icke har svar på de svåra frågorna som Ygemans chef säger.

Anonym sa...

Inte heller kan man fylla utbildningarna trots lägre intagningskrav
http://www.dn.se/nyheter/sverige/for-fa-utbildas-till-poliser/

Para ihop det med Ygemans punkt som ska förbättra läget, att de 14 mest utsatta områdena ska ha första tjing på nyanställda poliser. Det torde vara de som utexamineras i år. Grattis!

Som lök på laxen kan jag slå vad om att flera av de områdena ingår i där polisen ska ha slut med pengar. Nyanställa utan extra pengar?

Arma land ...

Anonym sa...

GW gör en Katerina i Expressen.Får man göra så? Vad säger Wolodarski och Wiman?
Eller är GW för jobbig eftersom han inte skriver barnböcker?
http://www.expressen.se/kvallsposten/leif-gw-jag-skulle-inte-slappt-in-dem/

Lotta Trouble sa...

Det finns ytterligare ett sätt att bättra på statistiken - gör färre handlingar brottsliga.

Anonym sa...

Anonym 20 januari 2017 15:06

Leffe GW?
Nä så stora bytesdjur törs inte Wolodarski och Wiman skjuta på.Det går inte ihop med DN:s liberala linje.

Anonym sa...

Hej.

Tror jag att man kommer att begära militär handräckning? Ja, men inte till det den borde användas.

Tror jag att man partivägen kommer att se till att kommuner i hög grad överlåter ordnings-delen av polisyrket till vaktbolag? Ja, men återigen inte på det sätt man borde.

Tror jag att statistiken över begångna brott är inih*lvete felaktig, jämfört med vad jag dagligen kan se i ghettot? Självklart - brott som inte anmäls existerar inte.

Tror jag att det löjeväckande begreppet 'victimless crime' kommer att få fäste i Sverige, som ett sätt att snygga till siffrorna? Oja, men återigen på fel sätt.

Kan dessa människor, Ygeman och Eliasson och deras övriga apparatchiks ens pissa i byxan utan att göra fel? Knappast, verkar det som.

Kanske man skall tänka positivt och det hela beror helt enkelt på att de tillhör en partiapparat och en byråkrati som är lika verklighetsfrånkopplad som den är inkompetent?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
PS För att förtydliga: jag anser definitivt att det finns idag överflödiga lagar och regleringar; antingen lämpade för avskaffande eller kraftiga reformer. Däremot tror jag inte att vi har ett politiskt system som kan balansera över vad statens makt skall vara absolut och vad den skall överlämna till den enskilde - och därmed blir sådana reformer i bästa fall symbolpolitik, och i värsta fall katastrof-dito. DS

Utlandssvensk sa...

@ lotta,

"Det finns ytterligare ett sätt att bättra på statistiken - gör färre handlingar brottsliga."

Ja, eller så kan man göra det svårt och/eller meningslöst att anmäla. Enligt vad jag hör är det en mardröm att anmäla brott i Sverige nu och dessutom börjar de flesta få klart för sig att polisen struntar i nästan allt. De vägrar till och med att utreda ärenden där målsägaren ger dem filmbevis. Här är ett exempel från 2016:

"Hela 96 procent av de anmälningar som görs gällande smitningar från bensinmackar läggs ner av polisen utan utredning. Det visar en undersökning som Svensk bensinhandel har gjort. Stationschefen Thomas Olsson i Sunne är en av dem som drabbats av smitningar.

Varje år tankar bilförare för att sedan smita utan att betala till ett värde av 22 miljoner kronor. Thomas Olsson är stationschef på OKQ8 i Sunne.

– För det mesta blir det nedlagt, trots att vi har fina bilder på förövarna. Jag har jobbat många år i branschen och det är få gånger man har fått betalt för en smitning, säger han.

Vid de tillfällen då stationen drabbas av smitningar polisanmäler de och skickar in övervakningsbilderna till polisen.

– Sen går det ungefär en 14 dagar, tre veckor så kommer det att brott kan ej styrkas. Det är väldigt konstigt när man kan se klara bilder på förövarna och bil och hela alltet så det verkar som det är lite lågprioriterat med bensinstölder, säger Thomas Olsson.

Den höga andelen avskrivna anmälningar har gjort att vissa mackägare inte längre polisanmäler när de har utsatts för en smitning.

– Till slut så kanske man skiter i det när det inte händer nåt. Man lägger ju ner mycket jobb på att få fram bilder från kameran och skicka till polisen och sen kommer det bara att brott inte kan styrkas. Så jag tror att vissa struntar i det, säger Thomas Olsson."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6444029

A nonym sa...

De kan börja med att den som gör dumt och inte kan bevisa sin ålder ska hanteras som myndig tills annat bevisats.

Utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Tror jag att statistiken över begångna brott är inih*lvete felaktig, jämfört med vad jag dagligen kan se i ghettot? Självklart - brott som inte anmäls existerar inte."

Just så! Och där ligger också "lösningen" för Eliasson och Ygeman. I takt med att hela landet förvandlas till ett ghetto kommer anmälningarna att upphöra!

Anonym sa...

Lite OT, men ett måste: Den bästa svenska intervjun om makten och maktspelet i riksdagen hittar ni nu på DGS-TV, detgodasamhallet.com, där Patrik Engellau samtalar med Anne-Marie Pålsson. Hon är suverän, klarspråkig, öppenhjärtig, helt lysande!
/ Sixten Johansson

Mjölner sa...

Den naturliga tanken när brott inte kan styrkas blir att ingen utredning inleds. De rättsvårdande instanserna polis, åklagare och domstolar måste följa Svensk lag utan undantag. Om och när man studerar den svenska lagstiftningen stöter man på frågan om likhet inför lagen. Det finns mycken litteratur som behandlar den frågan. Bland annat har professorn i processrätt vid Stockholms universitet Christian Diesen belyst frågan i sin bok Likhet inför lagen. I boken behandlas förekomsten av såväl negativ särbehandling av invandrare, barn, kvinnor, handikappade och homosexuella som positiv särbehandling av direktörer, poliser och advokater. I bokens slutkapitel presenteras socialpsykologiska rön gällande fördomar och omedveten diskriminering.

Björn i Bromma sa...

Kom ihåg att det rör sig om en ren snackeregering.
Ingenting annat.

Utlandssvensk sa...


"Den bästa svenska intervjun om makten och maktspelet i riksdagen hittar ni nu på DGS-TV, detgodasamhallet.com, där Patrik Engellau samtalar med Anne-Marie Pålsson."

Jag håller med Sixten! Mycket sevärt!

Utlandssvensk sa...

@ Mjölner,

"De rättsvårdande instanserna polis, åklagare och domstolar måste följa Svensk lag utan undantag."

För myndigheter i Sverige gäller genomgående att det inte finns några sanktioner om de inte följer lagen. Detta innebär att det i praktiken är valfritt för dem. Till stor del struntar t.ex polisen uppenbarligen i sin plikt att utreda misstänkta brott. De till och med struntar i att registrera anmälningar. Och vad blir konsekvensen av detta? Ingenting!

Svensk förvaltningsrätt i modern tid kännetecknas just av denna total avsaknad av sanktioner. Effekterna är förödande.....

Utlandssvensk sa...

@ Mjölner,

Om du nu läser den gamle SD hataren Christian Diesen, så föreslår jag att du som motvikt även bekantar dig med Professor em. Jacob W. F. Sundberg. Han är, enligt min uppfattning, en av mycket få svenska jurister i modern tid som inte har fastnat i det tragiska anti-intellektuella träsket.