söndag 29 januari 2017

Regeringens alternativa faktaRegeringen har som bekant satt ett offensivt mål i sin arbetsmarknadspolitik: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i hela EU år 2020. Ingen tror på det realistiska i detta mål, till och med regeringens egna bedömningar är att det blir svårt att nå. Men Stefan Löfven och Ylva Johansson håller skenet uppe.

Arbetslösheten är låg i Sverige i vissa grupper. Om vi exkluderar alla utom de inrikes födda med svenska föräldrar, den grupp som Reinfeldt kallade "etniska svenskar mitt i livet", är arbetslösheten historiskt låg: 4,3 procent. Vidgar vi perspektivet något blir siffrorna desto dystrare. I den brokiga skaran "utrikes födda" är arbetslösheten 22,8 procent.

Utrikes födda omfattar allt från polska byggnadsarbetare till kinesiska tekniker, knappast grupper som har svårt att få jobb i Sverige. Därför blir genomsnittssiffran lite meningslös. Om vi vill se djupet av eländet (läs utmaningen) bör vi därför titta specifikt på den grupp som har kommit till Sverige i hundratusental de senaste åren, och vars anhöriga nu är på väg: de asylsökande (som i SCB:s statistik kallas flyktingar). Det är här som regeringen står inför stora bekymmer.

Medierna fortsätter att upprepa att det tar i snitt åtta år för en nyanländ att komma i arbete i Sverige (men utelämnar att det enligt SCB:s sätt att räkna räcker att ha ett arbete en timme i veckan). Det låter illa men är egentligen en förskönande siffra. Centerpartisten Staffan Danielsson bad Riksdagens utredningstjänst titta på hur det i själva verket såg ut och resultatet, som är aggregerat, blev följande uppdelat i tre kategorier:

- av de som har varit upp till 15 år i Sverige har 34% arbete på hel- eller deltid
- av de som varit 11-15 år i Sverige är siffran 50% 
- av de som har varit här i 16 år eller längre är andelen hel- eller deltidsarbetande 59%.

Detta är vad regeringen Löfven har att bemöta med konkret politik. Det är därför besvärande att han inte förhåller sig till dessa fakta över huvud taget. Givet detta kommer dessa siffror att se ännu värre ut om tio år.

Ett tecken på hur regeringen med alternativa fakta tror sig kunna lugna svenska folket i integrationsfrågan fick vi i Löfvens debatt med Anna Kinberg Batra i SVT:s Aktuellt. Då hävdade statsministern att det handlade om "några" nyanlända som saknade utbildning och relevant yrkeserfarenhet. 

Dessa "några" är i själva verket den största gruppen, enligt regeringens egen myndighet. 31 procent av de nyanlända som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har inte gått ur grundskolan. Ytterligare 17 procent har en utbildning som motsvarar svensk grundskola, vilket i konkreta termer betyder att ungefär hälften av de nyanlända saknar en utbildning när de invandrar. 

Genom att kalla hälften av alla nyanlända för "några" och hellre prata om alla läkare som anlänt visar regeringen att den helst vill tona ned omfattningen av det problem Sverige står inför. Det går dock inte att dölja i all evighet, ty andelen registrerade arbetslösa som är utrikes födda växer. Och den statistiken är än så länge offentlig. Under valåret 2018 väntas 8 av 10 arbetslösa antingen vara födda utanför Europa, ha fyllt 55 år, sakna gymnasieutbildning eller (i färre fall) ha en funktionsnedsättning. Det behöver knappast nämnas att de som både kommer från ett land som Afghanistan eller Somalia och saknar gymnasieutbildning står inför stora bekymmer med att bli anställningsbara i Sverige.

Det enda sätt på vilket Löfvens regering skulle kunna nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och samtidigt punktera arbetslösheten hos outbildade nyanlända vore att pumpa ut subventionerade anställningar i statlig regi. Förmodligen skulle statsministern kunna hitta ett klämkäckt ord för en sådan satsning. Men även Löfven inser nog det orimliga i en sådan politik. Hittills har regeringen föreslagit 5 000 så kallade moderna beredskapsjobb för denna grupp fram till 2020, och det är förstås en droppe i havet.

Bekymret för Löfven, och Sverige, är att landets regering inte har någon politik för den största gruppen av nyanlända. Att syssla med alternativa fakta räddar möjligen ansiktet på regeringen här och nu så länge journalisterna inte begriper sig på statistik. Men det kommer surt efter när arbetslösheten väl vänder uppåt.

Redan nästa år är det val. Måtte fler jaga regeringen för dess användning av alternativa fakta. 

Läs även:
Anna Dahlberg, HAX

17 kommentarer:

Anonym sa...

Anna Dahlberg rotar i statistiken och det är på tiden.Inte nog med det, hon puffar för Tino Sanandajis kommande bok.I Expressen.På ledarplats.
Ok, så långt allt väl.Men hur kommer det sig att allas vår väluppfostrade robottalande AKB står i direktsändning och låter Löfven komma undan med en ren lögn?
För att inte tala om SVT:s pålästa programledare som ingenting invänder?

Hans Li Engnell sa...

Jag tror att AKB, i likhet med programledaren, inte vet hur det egentligen ligger till. Faktiskt. När man exkluderar viss fakta för att den presenteras av fel "krafter" blir det lätt så.

Anonym sa...

Detta är den svenska eliten, the Best of the Best, som styr oss i all sin visdom.

Vad har vi gjort för ont som styrs av dessa lallande posörer och poserande lallare?

Visst ja, glömde det, vi har ju röstat fram dem. Tänkte inte på det.

Anonym sa...

Hej.

Från avd. för stickspår:

Alternativa fakta är det inget fel med - det är bara sunt att jämföra sina egna data med andras mätningar av samma sak, särskilt om man får tillgång till metod och liknande.

Lydia Fairchild-fallet exempelvis. Där fanns alternativa fakta till vad rätten initialt hade tillgång till, och som en konsekvens av dessa alternativa fakta fick hon behålla vårdnaden om sina barn och slapp åtal för bidragsfusk.

Eller att jämföra arbetslöshetssiffror, självförsörjningsgrad och huruvida en person är nettoinbetalare till skattesystemet.

Vad som egentligen avses är ju alternativ till fakta, men det vill nog ingen råka säga rakt ut. Våra etablerade politiker vill nog att vi skall nöja oss med deras alternativ till fakta, och lita på att de kan bäst, vet bäst och gör sitt bästa.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Hans Li Engnell

Det betyder att du håller med om att AKB o programledaren står o svamlar men inte att de gör det medvetet?

Hans Li Engnell sa...

AKB har i alla fall inget incitament att förminska problemen i en debatt med statsministern. Med journalisten, däremot, är det svårare att säga...

Anonym sa...

Den viktigaste politiska fråga just nu är sjukvården. Det visar en ny undersökning från Novus. En sån där webbenkät med 1.015 slumpvis utvalda personer.
Är det så himla konstigt att alternativa fakta, #FakeNews och och mörkningar är så vanliga när vi politiker blir helt konfysa av att försöka anpassa oss till väljarna hela tiden? Väljarna ändrar sig helt osolidariskt vecka ut och vecka in i alla undersökningarna som görs.Våra Spin Doctors och mediatränare hinner helt enkelt inte med.Somliga av oss är dessutom inte så studievana att vi hinner tillgodogöra oss nya fakta hela tiden.

med vänlig hälsning Politikerna

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjukvarden-viktigaste-politiska-fragan

Fd moderat sa...

Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt hävdade i sin bok "Migrationens kraft" att det var bra att de som kom till Sverige saknade utbildning för det skulle öka specialiseringen i samhället. Där kan vi tala om alternativa fakta.

Anonym sa...

Man ska väl sänka gränsen för förtidspension från 30 till 19 år , så finns inga hinder att fixa statistiken.

Riga sa...

Skulle så gärna se lite "objektiv" statistik på antalet flyktingar med relevanta ingenjörs och läkarexamina.
Nu får man gräva själv och det verkar ju för bedrövligt.

Nio stycken - är de det så kallade kompetensregnet?

Sexton procent – 9 av 58 – klarade det nya medicinska kunskapsprovet för läkare med en examen utanför EU/EES.

http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/11/Forsta-kunskapsprovet-analyserat/

Anonym sa...

Westerholm på ledarsidorna och Sanandaji har båda siffrorna

Anonym sa...

Tror det snart kommer nya innovativa grepp för att trolla bort folk ur arbetslöshetsstatistiken. Alternativt kan man alltid återinföra förtidspension, tvinga arbetslösa att utföra gratisjobb år kommunen eller liknanade. Allt för att frisera statistken. Så nej, det är nog inte så svårt att få till "Europas lägsta arbetslöshet", åtminstone på pappret. Jag tror politiker kan sjunka precis hur lågt som helst. Mitt förtroende är inte noll, det är minus.

Anonym sa...

Hej.

@Anonym 02:56:

"...tvinga arbetslösa att utföra gratisjobb år kommunen eller liknanade."

Så sker sedan många år, under olika namn. 'Gröna Jobb', 'Ungdomsjobb', 'JobbMalmö' och så vidare (för att ta en verksamhet jag hade viss insyn i när jag jobbade i Malmö). Nytt är det inte, och idiotin med subventionerade (läs: slit & släng-praktikanter betalda med skattemedel) anställningar har vi haft åtminstone sedan tidigt nittiotal.

Det brukar läggas upp såhär av en kommun: ett till två års anställning via OSA eller liknande anställningsform utanför LAS och gängse avtal, som berättigar till a-kassa (något man ser till att du kvalificerar dig för), med lönen subventionerad av Arbetsförmedlingen till 75% och utan arbetsgivaravgift för kommunen.

Den enskilde får en inkomst, AF hyfsar sina siffror och så gör även kommunen: det ser ut som om fler kommer i arbete snabbare, och socialbidragen sjunker (eller slutar öka lika snabbt).

För mig vore det intressant att se vad månadskostnaden i skattemedel per ärende är: lönen inom statarjobb (div. praktikformer, OSA o.d) ligger på ca. 17500:- brutto vid heltid, och då kan kvällar, nätter, helger samt smutsig och farlig arbetsmiljö ingå (utan de tillägg som ordinarie anställda kan ha rätt till - som praktikanställd har du inte den rätten trots att du utför samma arbete; exempelvis sopsortering). Min tanke är att om en kommuns och Af:s gemensamma kostnad för ett sådant här projekt divideras med antalet personer projektet omfattar: blir det mer eller mindre än 17500:-/månad per person?

(Tangentiellt kan man fråga sig hur fängelse skulle se ut om kostnaden inte fick överstiga 17500:-/månad per fånge.)

Hur mycket spill är det egentligen i offentlig förvaltning? Hur skapar vi ett läge där ekonomer, spelteoretiker och statistiker samt någon sorts systemtekniker kan muddra träsket utan att först vara en del av det?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Alternativa fakta var det...
"– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina som tog initiativet till lagändringen.
Piece of ass
Visst, hon är kvinna. Det är också de Sverigedemokrater som undertecknat anti-abortmotionen, men det är inte avsändarna som räknas."
skriver Eva Francell AB och glömmer att nämna att Jelena Mizulina inte bara är kvinna utan sosse också.Bara så där.Tänka sig!
Sedan petar hon raskt in SD i soppan hon lagat.Aftonbladets sanningssoppa.
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/lxyG3/inget-mer-sex-for-jimmie-akesson

Anonym sa...

Det ligger väl i sakens natur att både politiker och media som vant sig på att syssla med alternativa fakta fortsätter med det? Annars vore det ju som att säga:
javisst förut ljög vi men nu har vi bättrat oss och slutat.Tvärtom, etablissemanget är mer än någonsin fast övertygade om att fortsätta ljuga.Allt annat sätter deras tillvaro på spel.Dessutom har de rätt rätt igenom enligt egen uppfattning.Och, som så mycket annat som fått en motsatt effekt, påskyndar det hela bara det oundvikliga nederlaget.

/Tes och Anti Tes

Anonym sa...

Ska bli intressant att se hur MSM ska ta sig runt rättegången i Gävle där den åtalade är "nära släkting med Gävlemoskéns imam som granskats av GD för kopplingar till extremistisk islamism".Så har det alltid varit i Sverige, det är bara anmälningsbenägenheten som gått upp är väl ett stalltips?

Anonym sa...

Verkar inte ha varit "rätt" skyldiga i Quebec heller.Inte ens när Trudeau så modigt gått emot den elake diktatorn i den mäktige grannen i söder blir det rätt skyldiga.
Det ska också bli intressant att se hur MSM ska ta sig runt rättegången i Gävle där den åtalade är "nära släkting med Gävlemoskéns imam som granskats av GD för kopplingar till extremistisk islamism".Så har det alltid varit i Sverige, det är bara anmälningsbenägenheten som gått upp är väl ett stalltips?