måndag 23 januari 2017

En ny era


Det är en ny era nu. Brexit var stort och viktigt, men effekterna av det brittiska EU-utträdet får vi vänta ytterligare något år på. Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet märks dock här och nu. Med besked.

Redan när Trump höll sin första presskonferens sedan valet blev det rubriker. Och hans installationstal har ömsom sågats, ömsom utmålats som ett hot mot världsfreden (jämförelsen med Batmanskurken Bane var dock lite rolig). Människor tror på fullt allvar att Harmagedon är här.

Den häftiga reaktionen från medie- och kändiseliten är inte oväntad. Att vänsteraktivister går lös på skyltfönster och papperskorgar är inte heller något nytt. Trump kommer få kritik oavsett vad han företar sig. Han har inga poänger att vinna hos vare sig de stora amerikanska mediebolagen eller hos artister och skådespelare som under hela sina liv har stött Demokraterna.

Oron är inte helt obefogad. Framför allt ser jag med viss skepsis på hur Trump kommer sköta kontakten med Kina. KKP är lättkränkt och oerhört känsligt i vissa frågor. Dit hör Hongkong, Taiwan och Ett Kina-policyn (一个中国政策), som enligt partiet är odiskutabel. Detta måste Trump förstå om han vill ha en fruktbar relation till Kina under de kommande åren, något såväl USA som Kina har ett ömsesidigt intresse av.

Först och främst är emellertid Trump en inrikespolitiker, och inrikespolitiskt finns det inte så mycket att oroas över. Den nya administrationen kommer frångå en rad policies som Obama stod för, vilket är väntat, och föra en expansiv ekonomisk politik för att bland annat rusta upp den eftersatta infrastrukturen. Statsskulden kommer skena iväg, men det gjorde den under Bush och Obama också.

Det är inte så mycket sakpolitiken som Trumps vägran att böja sig för mediedramaturgin som retar det mediala och kulturella etablissemanget. Men irritationen beror också i hög grad på att alla, Trumps beteende under hela valkampanjen till trots, förväntat sig att han ska bete sig som alla andra amerikanska presidenter. Det många måste börja ta till sig är att Trump i första hand är en affärsman. Han tänker som en affärsman och beter sig som en affärsman. På gott och ont.

Trump är rik och nu är han till och med president, men han är inte en del av det traditionella politiska etablissemanget i Washington. Detta betyder att han även fortsättningsvis kommer spotta detta etablissemang i ansiktet, reta demokrater, reta republikaner, tala för folket mot överheten och fortsätta sina kampanjtal mot medierna. Vita husets presskonferenser kommer få ett nytt kapitel.

Några djupare analyser av Trumps beteende kommer vi inte få ta del av i svenska medier. Däremot kan vi vänta oss desto fler ledarstick på krönikenivå som ifrågasätter Trumps mentala hälsa, jämför honom med Hitler och varnar för 30-talets återkomst. Oförmågan att förstå varför det amerikanska folket valde bort elitpolitikernas elitpolitiker, Hillary Clinton, visar på en bristande förståelse för vanliga amerikaners livsvillkor. En liknande bristande förståelse för vanligt arbetande folk runt om i Sverige kan också vi se.

Som jag har påpekat vid något tidigare tillfälle hade jag önskat att en bättre populist än Trump hade lyckats fånga upp den vrede och besvikelse som finns i det amerikanska folkdjupet. Men nu var det han som lyckades, och då får vi förhålla oss till detta.

Det kommer bli en skakig resa, men de som framför allt skakar just nu gör det av rädsla för sina egna förlorade privilegier. Dessa finns det ingen anledning att tycka synd om.

Läs även:
Fnordspotting

20 kommentarer:

Anonym sa...

Den där Hitler-biten är lika tråkig som förutsägbar.Godwins lag på steroider.
Märkligt i sammanhanget är att tiden före den så populäre Adolf aldrig analyseras med ett kritiskt öga.Något gjorde ju Adolf populär då och möjliggjorde hans valseger.Det kan finnas paralleller där.Fast det är nog inte lika populärt.

Anonym sa...

"Som jag har påpekat vid något tidigare tillfälle hade jag önskat att en bättre populist än Trump hade lyckats fånga upp den vrede och besvikelse som finns i det amerikanska folkdjupet. Men nu var det han som lyckades, och då får vi förhålla oss till detta."

Jag tror inte det finns nån annan än just Trump med den viktiga kombinationen av tung affärsman och showbiznärvaro som kan både bryta igenom medias Berlin mur och sedan med bestämd hand styra skutan i konflikt med härskarklassen.
Återstår att se om han styr den någorlunda rätt, men det kan bli en ära och prestige fråga när han redan har alla pengar han kan behöva.

"Det kommer bli en skakig resa, men de som framför allt skakar just nu gör det av rädsla för sina egna förlorade privilegier. Dessa finns det ingen anledning att tycka synd om."

Priviligierade kränkta journalister?

Magne sa...

"Oron är inte helt obefogad. Framför allt ser jag med viss skepsis på hur Trump kommer sköta kontakten med Kina. KKP är lättkränkt och oerhört känsligt i vissa frågor. Dit hör Hongkong, Taiwan och Ett Kina-policyn (一个中国政策), som enligt partiet är odiskutabel. Detta måste Trump förstå om han vill ha en fruktbar relation till Kina under de kommande åren, något såväl USA som Kina har ett ömsesidigt intresse av."

Ska det vara på deras villkor eller ingen handel, då kan vi producera varorna här. Varför förslava oss i Sverige och i USA för ledarna i Kina. De har lika mycket att vinna på handeln som vi har, eller mycket mer att vinna då de producerar varorna i mängder till oss.

Vi kan föra en sluten politik för att på våra villkor gynna svenska arbetare och industrier. Du kanske inte får din nya iPhone, Samsung-TV eller Hyundaibil, men du får välståndet i landet och slipper utländska maktgalningar som inte är villiga att föra samarbete utan enbart vill dumpa varorna i våra länder utan diskussioner. Dessutom kan vi importera från grannländerna i Europa TV-apparater, mobiler och bilar. Därtill tillverka mobilerna i landet, då det blir vissa modeller av typ Ericsson. Vi har många svenska företag och industrier - vi skulle ha mängder med produkter som vi har nu men inte importera dem. Blir andra varumärken helt enkelt.

Kina, Ryssland och Indien kan kräva produktion i sina länder, tullar etc., medan vi i Västvärlden ska ha tullfritt och inte kräva produktionen här hemma. Eller inte! Låt kineserna, ryssarna och indierna få se hur vi vill strukturera upp våra planer.

En ny era där vi inte låter oss styras av maktgalningar och smått psykotiska kineser, ryssar och indier.

Hans Li Engnell sa...

Dessutom kan vi importera från grannländerna i Europa TV-apparater, mobiler och bilar. Därtill tillverka mobilerna i landet, då det blir vissa modeller av typ Ericsson.

Jag väljer nog en Samsung eller Huawei framför en "Ericsson" (som ju inte tillverkar mobiltelefoner sedan många år). Frihandel gynnar alla, och jag tror att varken Kina eller USA, eller någon annan utvecklad stat för den delen, vill ha ett handelskrig som skadar världsekonomin allvarligt. Det är bara idiotiskt.

Anonym sa...

"Frihandel gynnar alla, och jag tror att varken Kina eller USA, eller någon annan utvecklad stat för den delen, vill ha ett handelskrig som skadar världsekonomin allvarligt. Det är bara idiotiskt."

Problemet är ju att det INTE är frihandel, i synvinkeln lika villkor.

Först den dagen då tillverkningkostnaderna är harmoniserade med sociala skyddsnät och miljöhänsyn, så kan man kalla det lika villkor för alla.
Exempel: Jag har i jobbet kontakt med en mekanisk verkstad som berättat några exempel från deras kunder som gjort prisförfrågningar till kinesiska tillverkare.
Små CNC-bearbetade komponenter i 10000 ex som kostar ca 15kr styck till kunden i Sverige blev 50% billigare från Kina (lite förenklade siffror men får tjäna som illustration).
Jag fick höra att mtrl som köptes till världsmarknads-pris stod för 95% av kostnaden.
Detta orättvisa konkurrensförhållande kan inte inhemsk industri slåss mot...
Förklaringen ligger i orättvisa subvensioner från kinesiska staten, och i sin tur tas detta troligen igen genom att exploatera t.ex. Afrikas resurser, samt helt avsaknaden av miljöhantering (kostnader vilket EU industri "får dras med").

Med tiden så jämnas det kanske ut (100 år?), men Kina och Asien i gemen har ett gigantiskt problem med miljöförgiftning att klara av.
Så mycket är förgiftat att få ställen kan erbjuda tillräckligt rent vatten.
Arbete har påbörjats, men dels skall man växla om till miljövänligt och dels måste man lyckas återställa från förstörda områden.

Kunder i Asien har sagt rakt ut till våra säljare att "miljötänk" är bara något som vi i Europa håller på med, i praktiken.
De enda tillfällena man ställer krav på detta är t.ex. i Nestle's fabriker som byggs standardiserade över hela världen, samt att dessa har alla ögon på sig från miljöorganisationer...

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Just vad det gäller Kina anser jag att Trump visar positiva tecken. Som du säger är kineserna oerhört lättkränkta, ”hurting the feelings of the chinese people” poppar upp titt som tätt i uttalanden från kinesiska utrikesministeriet och/eller kinesisk massmedia.
Om någon nation går emot Kinas intressen, så beter sig Kina sig som ett bortskämt småbarn i sandlådan, ett exempel är hur de straffade Norge för Nobelpriset till Liu Xiabao.

Deras beteende mot det de facto självständiga och demokratiska Taiwan är skamligt. Genom hot, utpressning och försök till subversion försöker de tvinga ett folk som inte känner någon större samhörighet till Kina och dessutom endast delar en kort historia (1600-talet till 1895) som del av Kina.
Många regeringar talar sig stolta om att de stödjer folks rätt till självbestämmande, demokrati etc viker sig direkt när det gäller Kina och deras beteende mot Taiwan, och det är av en enda anledning: pengar. Problemet är att när Kina ser att andra länder direkt viker sig när Kina hävdar att den ena eller andra orsaken är nationellt kärnintresse, uppmuntrar det bara hökarna inom KKP och PLA att försöka utöka sin intressesfär.

Den bisarra situation som uppstod efter president Tsais telefonsamtal med Trump efter hans valseger, när västerländska journalister etc mer eller mindre ställde sig på Kinas sida, bara för att Trump var inblandad är skrämmande.

Men frågan är om Trump, han är som sagt affärsman, bara kommer att använda Taiwan som ett spelkort i syfte att tvinga Kina till eftergifter varefter han ”ger bort” Taiwan till Kina. Det vore ytterst tragiskt.
Samtidigt kommer nog USAs lämnade av TTP att gynna Kina både på kort och lång sikt samtidigt som USA kommer att tappa förtroende och inflytande i Stilla havsregionen till Kina. Kina tackar och bockar.

Magne sa...

"Framför allt ser jag med viss skepsis på hur Trump kommer sköta kontakten med Kina. KKP är lättkränkt och oerhört känsligt i vissa frågor. Dit hör Hongkong, Taiwan och Ett Kina-policyn (一个中国政策), som enligt partiet är odiskutabel. Detta måste Trump förstå om han vill ha en fruktbar relation till Kina under de kommande åren, något såväl USA som Kina har ett ömsesidigt intresse av."

Så du anser att Trump ska vara snäll och till lags, låta sig utnyttjas för att USA i fortsättningen ska få Samsungtelefoner? Man får inte reta upp den där maktgalna kinesen? På alla villkor måste kinesen få sin vilja igenom, annars ska du se att det inte skickas Samsungtelefoner till oss. Är det ungefär så du resonerar?

Kina måste inse att de måste respektera oss och våra villkor. Annars kan de sälja sina produkter till varandra. Vi utnyttjas inte av främmande makter. Vi bestämmer våra egna öden. Vi är fria individer! Kineserna måste förstå det!

Anonym sa...

Hej.

Kina och länder i liknande situation politiskt och ekonomiskt har inget att tjäna på att utjämna sina produktionskostnader så att dessa hamnar i partiet med europeiska/amerikanska.

Det går inte att applicera vår syn på arbetsmiljö, levnadsförhållanden, miljöhänsyn och liknande och tro att dessa länder som konkurrerar med sänkt kostnad inte bara via låga löner utan också genom låg allt möjligt (utom dödlighet/skador i arbetsmiljön).

Låt mig starta ett textilföretag i Sverige, med fångar som arbetskraft, sexton timmars arbetsdag, avdrag på 'lönen' för boende och mat, inga arbetsmiljöhänsyn eller vanliga miljöhänsyn, samt noll hänsyn till IP, patent- eller annan rättighetslagstiftning och jag kan nog få ner kostnaden till kinesisk nivå.

Det är vad vi konkurrerar med, bortsett från andra ekonomiska faktorer.

Trump kan spelet, och vet att fina ord på papper betyder noll och intet om det inte kan sättas kraft - ultimat våld - bakom orden. Makt är trots allt förmågan att tvinga andra att ändra sig och/eller att agera efter ens egen vilja.

Om det sedan var rätt eller fel? Våld (i den postmoderna betydelsen) är alltid rätt om det är jag som vinner; annars fel.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

När det gäller Taiwan så uppför sig Kina som ordinära muslimer.

"Detta är min världsbild och om du inte aktivt stöder den så kränker du mig".

Hur vuxet är det?

Anonym sa...

Anders Lindberg och tidningen behöver något slags revansch.Så Anders har fått för sig att korrupta politiker hatar journalister.Vad det nu har med Aftonbladet och Anders Lindberg att göra.Bilden av den vite riddaren Anders Lindberg på sin vita springare Aftonbladet, ridandes ut till kamp mot draken, vill liksom inte fastna riktigt.
Fast det skiter ju Lindberg i.Tanken kändes skön och någon gick kanske på det?
I vilket fall, för Lindberg är det ju hans berättelse som betyder något.
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/x0oWQ/korrupta-politiker-hatar-journalister

Amnexis sa...

Magnus Sjöström:

Ska tilläggas att de som tjänar de riktigt stora pengarna på "frihandeln" är de stora transportföretagen (t.ex. Maersk), dessutom står de för en stor andel av planetens miljöfarliga utsläpp (båtar med gamla dieselmotorer. De låga transportkostnaderna för produkter som exempelvis tillverkats i Kina är ytterligare en faktor som gör det väldigt lönsamt att förlägga tillverkning långt borta från konsumenterna i väst.

Anonym sa...

@ Amnexis

Visst är det väsentligt att diskutera fraktbiten för globala handelsutbytet!
Maersk har så klart fullt intresse i att upprätthålla globala transporter, och miljönyttan kan diskuteras.
Men då glider vi för långt ifrån temat i denna artikel då det handlade om Trumps etablering som president, så vi får föra den diskussionen vid anat tillfälle. :-)

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

@ Anonym 23 januari 2017 16:07

"Jag tror inte det finns nån annan än just Trump med den viktiga kombinationen av tung affärsman och showbiznärvaro som kan både bryta igenom medias Berlin mur och sedan med bestämd hand styra skutan i konflikt med härskarklassen.
Återstår att se om han styr den någorlunda rätt, men det kan bli en ära och prestige fråga när han redan har alla pengar han kan behöva."

Jag instämmer, starka destruktiva krafter fortsätter om ingen vågar gå motvalls.
I en del fall är Trump kanske ingen sympatisk figur, men i just det fallet är han kanske en förhoppning för att det skall kunna ske någon förbättring.


@ Magne 23 januari 2017 17:07

"Ska det vara på deras villkor eller ingen handel, då kan vi producera varorna här. Varför förslava oss i Sverige och i USA för ledarna i Kina. De har lika mycket att vinna på handeln som vi har, eller mycket mer att vinna då de producerar varorna i mängder till oss.

Vi kan föra en sluten politik för att på våra villkor gynna svenska arbetare och industrier. Du kanske inte får din nya iPhone, Samsung-TV eller Hyundaibil, men du får välståndet i landet och slipper utländska maktgalningar som inte är villiga att föra samarbete utan enbart vill dumpa varorna i våra länder utan diskussioner. Dessutom kan vi importera från grannländerna i Europa TV-apparater, mobiler och bilar. Därtill tillverka mobilerna i landet, då det blir vissa modeller av typ Ericsson. Vi har många svenska företag och industrier - vi skulle ha mängder med produkter som vi har nu men inte importera dem. Blir andra varumärken helt enkelt."

Jag håller med, vi skall inte vara rädda för att rubba nuvarande "balans".
Man anpassar sig.
Kineserna har blivit duktiga på avancerade produkter, men fortfarande kommer mycket "skit" därifrån med.
Men det jag tror kan inträffa i nytt scenario är att folk i västländer köper färre prylar, och kanske betalar lite mer.
Man byter kanske inte iPhone vartannat år utan vart 4:e.
Däremot kommer konsumtionen att ändras och öka på annat, sannolikt mer lokalt inriktat.
Fördelen blir att industrin ökar i västvärlden igen, vilket skapar fler jobb (vilket jag uppfattar vara en tanke Trump har för USA's del).
Med ökad omsättning av produkter från tillverkare i väst så kommer möjligheterna för dessa att kunna sänka priserna på produkterna.
Kanske inte till nuvarande Kina-nivå, men något mitt emellan.
Miljön globalt mår förhoppningsvis bra av detta då miljöhanteringen är bättre i väst än i öst, samt att transporterna kanske kan minska något.
Mindre "slit-å-släng" konsumtion mår vi bra av.

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Kina och länder i liknande situation politiskt och ekonomiskt har inget att tjäna på att utjämna sina produktionskostnader så att dessa hamnar i partiet med europeiska/amerikanska.

Jo, det har de. Tror du att kineserna jobbar under dåliga förhållanden för att de trivs med det eller för att de vill få det bättre?

Magne sa...

Magnus Sjöström:

Vi har betydligt lättare att genomföra en industriell produktion här än t.ex. Guatemala eller Irak. Vi har sedan länge många bolag som verkar inom olika branscher. Om vi behöver sluta oss för att kineserna är så lättretade att det inte går att föra samtal med dem och dessutom beter sig som små barn, då bör vi satsa lokalt.

Anonym sa...

Samtliga presidenter åtminstone sedan Reagan har jämförts med Hitler av sina motståndare. Det är alltid demonstrationer på installationsdagen, och de som protesterar tror alltid att deras rättigheter hotas: antingen vapen eller abort kommer ganska snart att vara ett minne blott.

A nonym sa...

Om man ska klanka ner på Trump så kan man ta att han är emot nätneutralitet och har nu utsett ny nisse till fcc med uttalat avsky för nätneutralitet.

Får verkligen hoppas att det inte sprider sig över hit då det bara är stora feta lata företag som har att tjäna på att nätneutralitet förstörs.

Anonym sa...

Hej.

@anonym 11:29

Jag antar att det är ett svar till mig, då det är mig du citerar?

Objektivt sett har du givetvis rätt, om man med objektivt menar en utomstående observation utifrån universella principer.

Tittar vi på staten Kina som den ser ut och som den är organiserad så kommer så inte att ske annat än mycket inkrementellt så att kommunistpartiet inte tappar kontrollen. för närvarande, och under överskådlig framtid gynnar det Kina som stat att inte låta sig drabbas av frihandelns negativa faktorer.

Tro inte att länder utanför Europa och Nordamerika inte noga studerar de negativa effekterna av frihandel och de tillhörande, ur deras synvinkel, djupt subversiva idéerna om social organisation och maktstrukturer.

Tro inte heller att jag förespråkar någon sorts protektionistisk merkantilism. Ideologiska/ekonomiska system är sällan renodlat binärt exkluderande. Vi behöver helt enkelt se till som princip tjäna på gungorna det vi förlorar på karusellerna, och samtidigt öka mängden kunder och attraktioner, om liknelsen inte tas alltför bokstavligt.

Men objektivt sett vore det förstås bättre för kinesen i allmänhet om de hade trettiotimmarsvecka, fem veckors betald semester, och så vidare. Precis som det vore objektivt bättre om alla företag i Kina frivilligt anammade västerländsk miljöpolitik, och hela den muslimska världen anammade västerländsk sekulär och rationell humanism.

Vilket är ungefär lika sannolikt.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Sven-Hassan sa...

De jobbar under de förhållandena för att de inte har nåt att säga till om i en kommunistisk diktatur. Skulle de dessutom få det bättre blir de lika dyra som vi och då finns det ingen anledning att outsourca med dyra transporter tvärs över världen.

Jacobssons tankar sa...

"Däremot kan vi vänta oss desto fler ledarstick på krönikenivå som ifrågasätter Trumps mentala hälsa, jämför honom med Hitler och varnar för 30-talets återkomst."
Var det inte så när Ronald Reagan blev president? B-skådis som sov middag och hade en skål med JellyBeans på skrivbordet i ovala rummet. Man gjorde sig löjlig över hans tal i Berlin när han sa "Mr Gorbatjov tear down this wall" Ändå var Reagan en i trojkan som störtade kommunismen, Reagan, Johannes Paulus och Thatcher. Reagan rustade sönder Sovjets ekonomi. Men han fick aldrig det erkännande han förtjänat av svensk press. Det kommer att bli likadant för Trump. Man kommer att förlöjliga Trump, samtidigt som man inte skriver ett ord om skämtet Löfvén. När Marie Antoinette fick höra att folket saknade bröd, så sa hon, "Låt dem äta bakelser!" När svenska folket saknar en riktig regering så slänger media åt oss snaskigheter om Trump