måndag 2 januari 2017

Dubbelmoralen och det fina hatet


Proffsprovokatören (jo, det är hans eget epitet) Milo Yiannopoulos har fått ett bokkontrakt. Upprördheten är stor, får vi veta i DN, som kallar Yiannopoulos för "näthatare".

Milo Yiannopoulos fick en livstids avstängning från Twitter för att ha betett sig illa mot skådespelerskan Leslie Jones. Han hade näthatat och uttryckt sig rasistiskt mot henne, ansåg Twitter. Jones själv har förstås sitt konto kvar. Detta trots att hon har ett minst sagt uppseendeväckande språkbruk om människor med annan hudfärg än hon själv.

Det är så här det fungerar. Vissa klarar sig alltid, vad de än vräker ur sig. De står för vad som vi lärt känna som det fina hatet. Hatet som anses komma "underifrån" och slå uppåt. Det är därför en svart kvinna, hur förmögen och privilegierad hon än är, kan uttrycka sig hatiskt både mot män och vita utan att det ger några rubriker. I talkshows har hon försvarat sig med att hon bara "ger igen".

Jag föredrar en trevligare ton, såväl på Twitter som i övrigt. Det finns människor som driver mig till vansinne också, men då är det bättre att avstå från att diskutera med dem. Annars lockas både mina och deras sämsta sidor fram, och det blir helt enkelt inget bra av det i slutändan. Bara massor av frustration.

Det som irriterar mig är som alltid dubbelmoralen. Sven Wollter kan sitta i SVT och hylla Stalin i programmet Min sanning. Skandalrubriker i DN och Aftonbladet? Glöm det. Han är visserligen kommunist, men han är ju en folkkär kommunist. En person som råkar ha lite tokiga åsikter.

Lika folkkär är förmodligen Henrik Schyffert. Han har som bekant setts som programledare i svensk TV i många år och betraktas allmänt som en schysst kille. Se nedan hur pass schysst han är, hur han uttrycker sig på Twitter.

SVT gjorde pliktskyldigt en inställsam och förlåtande intervju med Schyffert, och sedan var den saken utagerad. Schyffert själv säger att "om allt fler ropar bajs och kiss så kanske ängsligheten lägger sig" och frågar sig "hur tar man sig ur det här att så fort någon skämtar om något så är det någon annan som blir kränkt"?

Schyffert är emellertid inte konsekvent, ty samtidigt kallar han 90-talsklassikern NileCity "fruktansvärt, med homofobi och sexism hela vägen". Sådant är "fan inte roligt i dag", enligt Schyffert. Men att twittra att man ska "runkbajsa" någons mamma i munnen, det är tydligen att bryta mot ängsligheten i vårt samhälle. Att göra skillnad. Den som inte gillar det är bara lättkränkt.

Det enda vi kan göra är att konstatera att allt snack om anständighet i sociala medier, om antirasism och allas lika värde är en dimridå för att sätta dit meningsmotståndare och samtidigt själv få bete sig hur som helst i det godas namn.

Jag kommer aldrig sjunka till Schyfferts kloaknivå. Men han får förstås vara beredd på att andra svarar med samma språkbruk. Säkerligen kommer det då finns någon tidning för honom att gråta ut i.

God ton.

22 kommentarer:

Lotta Trouble sa...

https://www.youtube.com/watch?v=2IEO-wj877o

Anonym sa...

Ganska tydlig taktik ifrån makten , dom får håna motståndarna men deras offer får inte försvara sig.

Anonym sa...

I ett normalt samhälle skulle en person som likt Schyffert vräker ur sig rena obsceniteter ha varit utesluten från offentligheten för all framtid. Men Sverige är tyvärr inte något normalt samhälle...

Utlandssvensk sa...

Off Topic,

För alla libertarianer, så kom ingen mindre än Ron Paul just ut med sin syn på händelserna i Syrien. Lite annorlunda än vad vi hör från MSM! Mycket läsvärt, tycker jag!

http://www.unz.com/rpaul/good-news-washington-frozen-out-of-syria-peace-plan/

Anonym sa...

God och anständig ton är naturligtvis något som bara gäller vissa.
Av moraliskt högstående kan man inte förvänta sig sådant när de debatterar med lägre stående och de direkt förkastliga.Dessa, de senare, borde istället tvingas avstå från
att alls debattera eftersom de är de de är.Så var det förr när det begav sig.Då, när det räckte det med att media höjde på ögonbrynet och värdegrunden regerade, rådde god ton och samförstånd.Som så mycket annat elände uppstod det här fenomenet samtidgt med de vi kallar populisternas intrång i offentligheten.En sanning som gäller så länge man bara läser DN och Aftonbladet i dag.Men det är det å andra sidan allt färre som gör för var dag som går.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför någon bryr sig om vad SChyffert tycker och tänker. Han är bara en föredetting, och en okunnig nolla dessutom, som uttrycker sina privata åsikter. Saknar helt relevans i alla sammanhang. Bör ignoreras.

Anonym sa...

Ser att Aftonblads-toppen Oisin Cantwell oroar sig för den ton som råder på sociala medier visavi de stackars barn som under knivhot våldtagit ett annat.
Vem vet vilka trauman de bär med sig? Det är naturligtvis Cantwells och Aftonbladets uppgift att uppfostra pöbeln också i den här frågan om man så ska ta Anne Ramberg eller Dan Eliasson till expert-hjälp.
Riktigt exakt hur Aftonblads-toppen vet att det överhuvudtaget är barn det är frågan om kan inte jag svara på men journalistisk Fingerspitzengefühl eller allmän magkänsla är nog ingen vild gissning.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article24188121.ab

Anonym sa...

"Den värsta formen av ondska är att sätta sig själv på den goda sidan och sedan hävda att alla andra är onda."
///Tommy Hellsten, finländsk författare

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej.

Jadu, hur vet man om man har god ton egentligen?

Jag brukade lära ut att man skall tillämpa den gyllene trestegsregeln:

-Först artigt och pedagogiskt resonabelt och resonerande tilltal.
-Fungerar inte det skalar man av tilltalet till rakt och torrt sakligt.
-Fungerar inte det så diskuterar man inte; om den andre börjar använda rena okvädningsord och nedsättande epitet eller ett vulgärt och hotfullt tilltal är man mer betjänt av att försöka hålla en provocerande lugn ton, och hoppas att eventuell publik för diskussionen finner det mer imponerande än den andres infama skrävel.

Tyvärr tror jag sådana som Schyffert, om uttrycket tillåts, resonerar som så att god ton innebär inte bara för diskursen och forumet ett ämne inom dekorum, utan även att rätt åsikt framförs.

Sedan är ju mycket som skrivs och sägs av offentliga personer inte ägnat att vara sakargument eller ens väl övervägda ställningstaganden, utan är endast ren flört med det egna kotteriet - inte helt olikt hur mobbare agerar. Då det är den socialt dominante som avgör rätt & fel i social kontext och diskurs så spelar det ingen roll om den impopuläre gör sammalunda: den har automatisk fel i kraft av sin tilldelade roll. Det kostar på att gå emot den instinkten.

Att någon kan visa en att man har trott fel om ett sakförhållande skall man inte bli arg för, utan glad - då har man ju fått lära sig något nytt och har förhoppningsvis sporrats till att göra rejäla efterforskningar för att ge igen med samma mynt, där myntets kant metaforiskt kan sägas vara den goda tonen.

Att du kan gnissla tänder åt både ett och annat inlägg här och på andra ställen förstår jag mycket väl - men genom gott föredöme styr du upp kommentarerna till en god nivå (eller tonläge?).

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Anonym sa...

Hur kan någon tycka att Schyffert är rolig? Han är ju bara osmaklig, vulgär och plump. Eller lider han av någon Tourette-liknande sjukdom? Hur det än förhåller sig så tycker jag synd om hans anhöriga. Stackars barn att ha en sådan pappa!

Anonym sa...

Man kan se "Aftonblads-toppen Oisin Cantwell"s inlägg som ett bevis för att han tvingas uppsöka sociala medias onda ton för att komma i kontakt med det allmänna rättsmedvetandet.Man kan då dra slutsatsen att den onda tonen tvingar Cantwell att visa sina kort.Vurmandet för gruppvåldtäkter under knivhot utan avståndstagande kan vara ytterligare en spik i kistan inte bara för "Aftonblads-toppen Oisin Cantwell" ?

Anonym sa...

London skulle förlora om engelsmännen var så dumma att de röstade för Brexit.
Stockholm kan tjäna på det berättade journalisterna.
Engelsmännen var så dumma att de röstade för Brexit.
Stockholm rasar sju placeringar och London ligger kvar som etta.
Kan det helt enkelt vara så att journalister kan vara dumma?
Kan inte journalisterna berätta om det?
http://www.di.se/nyheter/stockholm-tappar-som-finansstad/

Anonym sa...

Japp gå inte på Schyfferts uppträdanden och strejka när han finns med på tv.Inte så svårt.

Anonym sa...

"God ton" har blivit en omskrivning för "rätt åsikter", dvs vänstervridna sådana.

Anonym sa...

Anonym 3 januari 2017 08:30

Nyspråkliga nymodigheter har alltid en förklaring dvs det finns en avsändare.
När avsändaren heter Anders Lindberg finns det liksom inte så mycket att fundera över.

Anonym sa...

HÄRLIGA bilder från ett uppsluppet Nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö.
Somliga uppskattade tydligen inte folkfesten utan vände sig till polisen för att
om möjligt få dessa att gå ut och dämpa firandet en aning.Mörkertalet här är dessutom stort enligt polisen,somliga kan ha varit fler än ett fåtal.Anmälningsbenägenheten kan
helt enkelt, för ovanlighetens skull, ha varit för låg? Polisen vädjar i varje fall till firarna att i fortsättningen rikta raketerna uppåt eftersom det annars kan leda till personskador.
Mängden nya svenskar på bilderna har ingenting med fenomenet att göra utan så här har alltid det nya året firats in i Sverige.Polisiära krafttag av samma typ som de i Köln vore alltför exkluderande och skulle dessutom kräva poliser i en omfattning vi vare sig har eller har råd med.Vi kan se fram emot ett allt uppsluppnare firande i en nära framtid.Anders Ygeman och hans skyddsling får sätta sig i ytterligare tv-soffor och förklara varför just Sverige kan dra nytta av detta faktum på lite
längre sikt.

http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/har-skjuter-de-raketer-rakt-in-i-folkmassan/

Anonym sa...

Stackars socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S).Han har blivit utsatt för den onda tonen bara för att han tog maten ifrån gamla dementa och gav dem fil istället.
Det har väckt en massiv hatstorm mot just socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S).Socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S) har själv gått igenom kommentarerna tillsammans
med kommunens säkerhetschef.Här ska det polisanmälas på parti och minut minsann.Erfarenheterna från Filmjölksskandalen har annars varit så goda att flera boenden vill göra samma sak enligt socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S).De som är gamla och dementa har inte uttalat sig till Expressen och en läsare kan därför inte riktigt avgöra hur den goda filen uppfattas av dessa.Socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S) är i varje fall nöjd med filen och det är ju bra för honom i varje fall.Om nu bara medborgarna sedan kunde hålla sig till god ton och inte hatstorma, eller näthata, så vore socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S) ännu nöjdare.
Att skit ska skit ha finns inte på socialnämndens ordförande Lennart Höckerts (S) karta.

http://www.expressen.se/kvallsposten/hatstormen-efter-filmjolksskandalen/

Anonym sa...

Gillar Yiannopoulis och hans åsikter. DN förbigick det faktum att han är en riktig ursäkta uttrycket praktbög. Något som annars tilltalar agendajournalisterna.

Melmac sa...

Han var väl en av dem som skulle "jobba med media" när han gick ur skolan och ironiserade bort sig själv till slut. Ett skatteplanerande vinrött bittert rikspucko som fullständigt tappat det.

Anonym sa...

Schyffert har vid något tillfälle ansetts som rolig, men sanningen är ju att han har burits fram av äkta komiker och som en förvirrad pubertetspojke hoppat in framför linsen och fastnat på bild. Och i den tron har mindre förståndsmedvetna människor sett honom som en snubbe som är rolig. Tyvärr visar hans respekt för andra människor att han lider av psykosociala brister i både språk och uppförande.

Mvh Robert Gustafsson

Anonym sa...

Nu när den kristna guden inte längre är så populär så får man hålla sig till dom nya gudarna Schyffert och Gardell och runkbajs-evangelium. Man får vara nöjd med det lilla man får..