torsdag 19 januari 2017

God konsumentupplysning


Anna Kinberg Batras utspel att Moderaterna nu, hastigt och lustigt, vill se en gemensam alliansbudget som med Sverigedemokraternas stöd kan knuffa bort Stefan Löfven från statsministerposten möttes av stor förvåning. Tidigare har moderatledaren avvisat ett sådant förslag från Kristdemokraterna.

Kinberg Batra medgav i Studio Ett att det funnits ett hårt internt tryck att fälla regeringen. Troligen kände hon sig mer eller mindre tvungen att göra dagens utspel, även om hon visste att det skulle skjutas i sank av två allianskollegor. Missnöjet med att allianspartierna varit alldeles för veka i opposition är omfattande.

Jag tror dock att tillfället var illa valt. Detta utspel borde moderatledaren ha gjort redan hösten 2015. Att fälla regeringen vid en budgetomröstning ett år före ordinarie val är långt ifrån optimalt. Det skulle kunna resultera i det där extravalet som aldrig blev av, och ett extraval under ett ordinarie valår är förstås ingen betjänat av. Och såväl Centerpartiets som Liberalernas hållning i frågan om en gemensam alliansbudget med stöd av Sverigedemokraterna har länge varit känd.

Allt detta vet Anna Kinberg Batra, varför torsdagens utspel nog främst ska ses som ett sätt för henne att visa sina egna väljare att det åtminstone inte är hennes fel att Löfven fortfarande sitter kvar. Det ansvaret får två andra partiledare bära. Samtidigt har det uppenbara risker eftersom det blottar den djupa spricka som går rakt igenom Alliansen, något Löfven inte var sen att påtala under dagen.

Alliansen finns fortfarande, men mest på papperet. Rent sakpolitiskt har Moderaterna och Kristdemokraterna sannolikt större chans till framgång i ett samarbete med Sverigedemokraterna. De behöver dessutom stödet. Liberalerna och Centerpartiet, som notera väl beskriver ett borgerligt maktövertagande som "politiskt kaos", kan gott närma sig Socialdemokraterna i stället. Det förefaller vara där de hör hemma.

Samtidigt som det moderata utspelet föll platt var det ganska bra att det gjordes. Nu har vi nämligen svart på vitt att Annie Lööf och Jan Björklund hellre ser Stefan Löfven som statsminister än Anna Kinberg Batra.

Detta är bra konsumentupplysning för alla borgerliga väljare inför det val som oundvikligen kommer 2018.

22 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


Utspelet från AKB innebär rimligen att jag har haft fel i mina spekulationer om ett dolt avtal mellan M och S. Detta är mycket glädjande! Det finns inget jag gillar bättre än att få fel i mina prognoser och antaganden. Kanske finns det nu verkligt hopp för demokratin i Sverige inför 2018.

Det blir mycket spännande att se vad som händer nu.

Anonym sa...

Annie Lööf har ju spelat dubbelspel hela tiden. Hon kallar sig "klassisk liberal". Detta synade vi frihetsvurmare redan 2009, alltså redan innan hennes tillträde som partiledare. Hon har visat sig vara en tvättäkta sosse när det väl kommer till kritan. (C) har nu fått många väljare från vänsterextrema (MP), väljare de gärna vill behålla. Så (C) är nu att betrakta som nya (MP). Annie lovade för övrigt att "hellre äta upp sin sko än att vara stödhjul åt (S)". När börjar hon tugga?

Vi kommer att få se en (S) + (C) +(L) regering 2018 om vi har otur. Då är det kört på riktigt för Sverige.

Kap Horn sa...

Hej

Att "politiken" eller sämre "politikerna" sätter Sverige som insats för att vinna röster i det prekära läget landet befinner sig i är...jag saknar faktiskt ordet för det just nu...

Fast, å andra sidan, så har "utlandssvensken" en poäng där.

Utlandssvensk sa...


"Vi kommer att få se en (S) + (C) +(L) regering 2018 om vi har otur."

Det är väl inte omöjligt. Det är bara 2 av partierna i 7K som ser hyggligt friska ut opinionsmässigt och det är C och V. Dessutom går det bra för F!. I princip verkar dessa 3 partier gluffa i sig MPs väljare, med C som den största vinnaren.

Så om F! kommer in (ser rimligt troligt ut), L håller sig kvar (känns osäkert), så kan nog Löfven realistiskt få ihop en regering med S+C+L, med passivt stöd av V+F!. Om L byter ut Björklund mot Birgitta Ohlsson, kommer alla att trivas jättebra med varandra......

Utlandssvensk sa...


Men om det nu blir ett fritt val 2018, kan man också tänka sig SD på 30%, M på 15% och KD eller MED på 5%. Då lär AKB tvingas gå och sen kan M sitta i en regering med JÅ som statsminister.

Johan Langworth sa...

Att kalla det för "politiskt kaos" känns ungefär som att skjuta sig i huvudet och foten samtidigt som man fastnar med skägget i brevlådan. Starkt jobbat!

Anonym sa...

Men vad är egentligt nytt?
Visst AKB erkände sprickan,det var nytt som så.
Hon "öppnade"för SD,det var också nytt som så.
Men sprickan har funnits där länge.C har mer
gemensamt med MP än med M emellanåt.Det är
ingenting nytt.Resten är i princip matematik.
Frågan är då vad C har gemensamt med S?
S kongressar snart,det ger möjligen en hel
del av svaren.

Anonym sa...

Hej.

Ser att AK-B fått lov att ha en åsikt om något.

Tänker moderaterna rösta för amnesti för alla illegala?
Tänker moderaterna göra något föra åtgärda vad man själva lade grunden för?
Tänker man rensa partistyrelsen på Reinfeldts allierade?
Tänker moderaterna sätta Sverige och svenskarna främst i sina beslut?

Gör man det kanske man kan börja hoppas.

Den som i nuläget och före valet litar på moderaterna får gärna komma med bud på en strandtomt i Ahaggar.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Sven-Hassan sa...

Vad som är verkligt intressant med L och C's reaktioner är att vi nu fått svart på vitt att nån egentlig opposition inte existerar (och aldrig har gjort). I Sverige har alla partier egentligen varit stödpartier åt S eller spelad opposition för att legitimera S makthegemoni. Precis som i gamla DDR där man tekniskt sett kunde rösta på flera olika partier men där i praktiken alla partier ingick i en koaliation som leddes av kommunistpartiet.

Den som tvivlar behöver bara erinra sig att den förment borgerliga Alliansen satt 8 år utan att driva igenom en enda större reform - detta trots att man hade egen majoritet de första fyra åren.

cynisk sa...

"I folkpartiets Sverige, bestämmer Olof Palme", vissa valaffischer förblir aktuella genom decennierna.

Alliansen har varit död ett bra tag, det här var mest ett erkännande att inte ens elstötar kommer att få papegojan att vakna till liv. Gissningsvis kommer L och C att göra upp med vänsterblocket efter nästa val om de kan skrapa i hop en majoritet, annars blir det en M, SD, KD-konstellation som blir grunden för nästa regering. Mycket kommer att hänga på vilka som kommer in. Jag är tveksam till om FI och MP båda kommer att orka komma in i riksdagen, det är heller inte klart att KD kommer att göra det. KD:s öde kommer att avgöras av mätningarna i augusti 2018, d.v.s. om gammelmoderater tycker det är meningsfullt att stödrösta på de 1.5% som är KD:s kärnväljare.

Anonym sa...

Går man inte händelserna väl långt i förväg när man räknar med att både MP,KD och L finns kvar efter 2018 eller efter ett nyval?
Ganska mycket talar för att max en av tre inte är otroligt.Det förändrar en hel del.

Lotta Trouble sa...

@Utlandssvensk: Jag tror inte att SD kan få 30% - men väl 25%. Inte tror jag att M går under 20% heller. KD tror jag inte kommer att klara spärren. Men det är möjligt att det blir en S+L+C regering, med stöd av Mp o V. Men sen får man se... Varför inte en "pasokifiering" av hela mitten - för med SLC kommer S att tugga sönder L+C, som de gjort med Mp, - så i valet 2022 kommer L+C att rasa ut och S tappar ner till 10-15%. Efter 2018 kommer väl den perfekta stormen med lågkonjunktur, alla migranter som rullar över på kommunerna - och kanske en sprucken bostadsbubbla. Sälj allt och spring för livet!

PS. Fi är bara att glömma. Det finns faktiskt inte så många fnoskiga människor i Sverige.

PPS. Men SD kan nog komma till makten - men när det värsta redan har skett. Och det är inte SD som kommer att lösa problemen, utan EU. (Fast SD kommer nog att kunna säga att det är DE som har fixat det.) EU kommer också att avskaffa asylrätten och skriva om den. Samt bygga koncentrationsläger i Marocko, Algeriet och Libyen. Och jag tror även att Frontex kommer att patrullera längs Turkiet och fösa tillbaka båtarna dit.

Utlandssvensk sa...

@ Lotta,

"Fi är bara att glömma. Det finns faktiskt inte så många fnoskiga människor i Sverige."

Det var dagens skämt! Om det är något som det finns i överflöd i Sverige, så är det fnoskiga människor. Men de som kommer att rösta in F! är muslimerna. De överger MP och F! flörtar intensivt med brödraskapet. Allt tyder på att det fungerar, de har klättrat senaste månaderna och en del mätningar ger dem kring 4%.

"EU kommer också att avskaffa asylrätten och skriva om den. Samt bygga koncentrationsläger i Marocko, Algeriet och Libyen."

Det kan väl inte uteslutas. Britterna argumenterade för detta redan för 10 år sen.

Mitt stalltips är dock att EU faller sönder. Jag tror att minst ytterligare ett land kommer att tillkännage en exit under detta år. Sen börjar det rämna på allvar. Holland är en het kandidat. Det är val där om två månader och Wilders leder. Holländarna är nog också det EU land som har de starkaste kopplingen till UK, på flera sätt. Jag tror att de kommer att gå ur EU. Men om inte, lär det bli något annat land. Nästan alla är missnöjda.

Utlandssvensk sa...

@ Lotta,

"Inte tror jag att M går under 20% heller"

Kolla på detta:

"Bloggaren, fd moderaten Fredrik Antonsson och den moderata lokalpolitikern Tapani Juntunen analyserar Moderaternas omprövning"

http://avpixlat.info/2017/01/14/lordagsmorgon-om-moderat-omprovning-med-fredrik-antonsson-och-tapani-juntunen/

De tror båda på M under 20%. Antonsson drev under många år Sveriges största M blogg. Han och jag hade många debatter....

Anonym sa...

Alla ni som visste att Anders Lindberg skulle bli episk idag kan räcka upp handen och sträcka på er.Ni fick helt rätt!
Anders Lindberg är helt episk idag.Precis som vi alla visste.

http://www.aftonbladet.se/ledare/a/anLz2/ett-episkt-haveri-av-anna-kinberg-batra

Anonym sa...

Hej.

@Anonym 06:48:

Visst är Lindberg episk. Han uppfyller till och med SAOB:s etymologiska definition på epos:

"1) längre berättande dikt; äv. i utvidgad anv., om längre, berättande prosaframställning av skönlitterär art; jfr HJÄLTE-DIKT. Romantiskt, komiskt, idylliskt epos. Värket har det klassiska eposets stora, lugna linjer. Lyceum I. 2: 54 (1810). Wrangel Dikten 221"

Jag syftar då på ..."berättande prosaframställning av skönlitterär art...". Några "...stora, lugna linjer." är det knappast frågan om. Frågan är väl om Lindberg själv inser att han framstår som "förskjuten av världen, förskjuten av gud" i sitt ständigt allt högre affekterade tonläge.

Skall jag vara riktigt elak framstår han som en snorunge som mopsat och kaxat sig, stursk i förvissningen att han i kraft av sin litenhet är oberörbar. Nå, smärta, både andlig och fysisk, är en stor lärare, redaktör Lindberg.

Jag hoppas för Lindbergs skull att hans eskapader i pressen endast är ett medvetet narrspel för brödfödan; annars fruktar jag att han närmar sig ett nervöst eller hysteriskt sammanbrott.

I fall du smygläser den här bloggen, redaktör Lindberg: lugn. Du slåss mot hjärnspöken och väderkvarnar du själv ställt upp. Du behöver pröva dina föreställningar utifrån att du kan ha haft fel ända från början, att du ingår i en sektmentalitet, och att du mycket väl kan ha samma åsikter som du redan har - men med insikt och självförståelse om hur mycket din egen person spelar in i dina slutsatser. När du kan läsa andra spefåglars spott och spe och gamlika gamman över dina alster utan att harmas eller förnärmas har du anträtt tillfrisknandets och läkandets törnbeströdda väg.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Magne sa...

Utlandssvensk:

Annika Falkengren byter arbete och flyttar med sin familj till Schweiz. Jag spekulerade till en början att det kan bero på Sveriges avveckling som västland, och kan ha rätt. Falkengren säger: "Integrationen är viktig. Sverige är inte på rätt väg. Sverige har blivit lite kallare."

http://www.svd.se/falkengren-sverige-ar-inte-pa-ratt-vag/i/tv

Falkengren hade trots allt alla möjligheter att få en liknande tjänst i Sverige, som den i Schweiz.

Visst ser vi början till en emigration av inflytelserika, välutbildade svenskar ge sig av mot Schweiz och liknande länder.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Visst ser vi början till en emigration av inflytelserika, välutbildade svenskar ge sig av mot Schweiz och liknande länder."

Ja, det lär ta fart nu. Det krävs heller inte att så många flyttar för att det ska bli stora problem. T.ex finns det bara cirka 33 tusen läkare i Sverige. Om 5-10 tusen lämnar landet, blir det sammanbrott i vården.

Sen är Falkengren en tjänsteman, om än på hög nivå. Den stora skadan kommer när de som äger verksamheter vill flytta, för då tar de med sig verksamheten. Som reglerna ser ut i Sverige måste man nästan flytta eller lägga ner sin verksamhet i Sverige om man inte ska bli skatteskyldig efter flytten.

Slutligen blir det en allmän påverkan på högförädlande verksamheter, när kvalificerat folk inte längre vill bo i Sverige. Det går inte att driva t.ex läkemedels- eller techbolag om man inte kan få kvalificerat folk (som har många alternativ) att bo i landet. Ett tidigt tecken på denna process var när Astra la ner forskningen i Södertälje. Jag känner folk som har jobbat i det bolaget och det var utan tvekan redan då en faktor att det var väldigt svårt att få internationellt erkända forskare att bo och arbeta i Södertälje.

Anonym sa...

Ser att Annie Lööf ser sig och C som socialdemokraternas främsta motpol.
Inte bara det.
Annie Lööf ser sig och C som sverigedemokraternas främsta motpol.
Ambitiös tös det där.Påminner lite om Gustav Fridolin som ung.

http://www.svd.se/loof-vi-ar-framsta-motpol-till-bade-s-och-sd

Anonym sa...

"Falken" har en ansenlig förmögenhet som måste tas om hand, dvs, flyttas pga kommande skattehöjningar , indirekta förmögenhetsskatter

Utlandssvensk sa...

""Falken" har en ansenlig förmögenhet som måste tas om hand, dvs, flyttas pga kommande skattehöjningar , indirekta förmögenhetsskatter"

Det är knappast anledningen till att hon flyttar till Schweiz, eftersom det är ett av ganska få länder i Europa som har just förmögenhetsskatt. Den ligger kring 0.25 till 0.5% per år.

Men till skillnad från vad många tror är inte skatter det viktigaste för rika människor. Personlig säkerhet är MYCKET viktigare. Det räcker ganska bra att skatterna är rimliga, vilket absolut är fallet i Schweiz.

Christoffer sa...

Utlandssvensk:

Åkesson kommer nog inte att vilja bli statsminister. Partier av SD:s typ hanterar ansvar dåligt och tar stryk i opinion när dom regerar. Mer troligt är att han väljer den danska lösningen, där DF trots att dom är störst på högerkanten ändå bara agerar stödparti till den borgerliga regeringen. Att AKB får gå om M skulle få så lite som 15% håller jag däremot med om.