tisdag 24 januari 2017

Alliansens fall

Anna Kinberg Batra har sagt att hon inte vill sitta i regering med eller ha ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Detta upprepade hon åter igen häromdagen. Men Kinberg Batra var uppenbarligen inte tillräckligt avståndstagande eftersom hon faktiskt öppnade för att prata med SD i enskilda sakfrågor där partierna är överens.

Detta har fått både Liberalerna och Centerpartiet att ta kraftigt avstånd och be om ett förtydligande från Moderaterna. I dag satte C:s gruppledare Anders W Jonsson ned foten rejält när han bad M att välja mellan C och SD. Annie Lööf tonade visserligen ned detta ultimatum på Twitter, men utspelet hade redan fått spridning. Och KD hakar på i ett försök att tvinga M tillbaka till fållan.

Det vi nu ser är Alliansens död inför öppen ridå. Ett öppet gräl. Klyftan kan inte bli så mycket tydligare än så här. Alliansen håller på att göra sig irrelevant som politiskt alternativ.

För Stefan Löfven är det bästa tänkbara läge. Han får nu tillbaka den ammunition som Socialdemokraterna så framgångsrikt har använt i många år: den borgerliga splittringen. Denna gång kryddad med SD.

Huvudbekymret är att samtidigt som Alliansen nu faller isär lyckas inte Moderaterna rädda detta genom att helhjärtat söka stöd hos Sverigedemokraterna. Resultatet blir största möjliga osäkerhet och en komplett röra inom oppositionen som endast gynnar regeringen. För presumtiva borgerliga väljare måste det resas många frågetecken just nu.

Anna Kinberg Batra har spelat sina kort dåligt ända sedan hon blev partiledare. Hennes otydlighet borgar för ett förlustval för Alliansen och fortsatt rödgrönt styre. Men som det verkar är det inget som vare sig Jan Björklund eller Annie Lööf skulle ha särskilt mycket emot.

26 kommentarer:

Fd moderat sa...

Varför skall man rösta på något av de fd allianspartierna? Hur länge kan AKB sitta kvar? Om de närmar 15% i mätningarna kommer hon inte att kunna sitta kvar.
Å andra sidan har de ingen som kan ta över.

Anonym sa...

Alla allianspartier är irrelevanta och kommer att ersättas av ett SD med egen majoritet 2022, om landets utveckling mot stupet fortsätter. Det kommer det att göra. Ytterst oansvarigt att käbbla och ha beröringsskräck gentemot SD i ett mycket allvarligt läge för landet.

Anonym sa...

Alliansen gav oss livesända gruppvåldtäkter på Facebook. Förstår inte varför du klagar Hans?

Övrigt: SJW gäng blir tystade på bibliotek av asiat. Kanske nåt även för Sverige.

"Hey, hey, hey... THIS IS LIBRARY!"

https://www.youtube.com/watch?v=DHhy2Gk_xik

Anonym sa...

Inte utan att Alliansens förr så glada laxar börjar påminna om grälsjuka småpåvar som lider av ytterst svår dyskalkyli.Eller om man bara inte har lust och vilja längre.Kalabaliken är i varje fall total och påminner mest om en sopig såpa på tv3.

/Vem tar vem?

Anonym sa...

Är det resultatet eller retoriken som räknas?

Vilket syfte tjänar en borgerlig allians om den som enda hjärtefråga har att vara mot SD? Vilket i praktiken innebär att man är för fortsatt hög flyktinginvandring, vilket i sin tur innebär högre skatter, högre transfereringar och mindre lag och ordning. I förlängningen även mindre tillit och därmed mindre civilsamhälle och mer stat och mer represiv lagstiftning. Mindre frihet alltså.

Vilket existensberättigande har en sådan allians om man är ett uns intresseraed av realpolitiskt utfall?

Anonym sa...

Högt tonläge?
Jag vet inte det jag.C talar bara om det alla visste.Ja, tydligen bortsett våra politiska journalister som trodde på en Allians.Skulden för det får man lägga på den grävande journalistiken gissar jag.KD varken har, eller har haft, med någon Allians att göra på länge.Partiet ligger utanför riksdagen om inte vår Herre griper in som en annan Putin.Riktigt så illa är det inte för L.Ännu i varje fall.
Så C som tror på medias rubriker känner sig stora som en gång MP.Högmod går före fall
som det heter.Eller om Lööf bara känner sig manad att hoppa upp i Löfvens knä som nästa gröna alternativ.
Utan SD:s stöd, aktivt eller passivt, har en Allians aldrig haft någon majoritet.Den chansen har bara funnits i nostalgiska drömmar.Det hela handlar om att säga varsågod
till Löfven med tryggad försörjning de kommande fyra åren utan att väljarna förstår det och röstar på den enda oppositionen.

Anonym sa...

Borgeliga partier har röstats fram 1976,1979,1991,2006,2010, alla gånger har de svikit pga att de anammat sosseriets tankevärld. Slutsatsen är att t ex centern hellre lever i socialismens värld än att bryta sig loss. Detta gäller löjliga partiet med Björklund samt pingstvännerna oxå.

Lotta Trouble sa...

Ja, det är mycket troligt. Desto lustigare är att om man har röstat på Alliansen kommer man nu att få se skattehöjningar som saknar motstycke i världshistorien. Om man röstar på SD har man fått gigantisk flyktinginvandring. Och har man röstat på MP så har man fått hårdare migrationslagar än Ungern. Och har man röstat på Fi så befinner man sig i den lustiga situationen att det är FASCISTER som försvarar underklassens kvinnor som är korta i huvudet och feminister våldtäktsmän.
Hur ska man reda ut den här soppan som vi har försatt oss i? Muddle through är väl det troligaste scenariot. Jag tror inte på domedagsprofetior - de är lika absurda som Sandvikenrapporten - utan snarare att die Partei, nu på ett skickligt sätt har säkrat sitt maktinnehav för lång, lång tid framöver. Cirkulera! Här finns inget att se! Och ingen förändring är möjlig.
(Det som skulle kunna förändra spelplanen är börs/bostadskrasch.)

Anonym sa...

"Moderaternas besked öppnar för ett starkare samarbete mellan S, C och L, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Vi har en gemensam värdegrund. Det är uppenbart att Moderaterna inte längre delar den grunden, säger han. "

Precis just så är det.Lööf och Björklund öppnar inte helt oväntat för att bli sossar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/7zrkV/eneroth-oppnar-for-ett-s-c-och-l-samarbete

Anonym sa...

Otroligt! de är så klantigt att man häpnar. Det här kommer sluta illa, vid det här laget är det ett ovedersägligt konstaterat faktum: Anna Kinberg Batra är helt tondöv. Dags att ta konsekvenserna, byt nu!

Ursäkta för OT. Men mediernas och public service tåtassande runt Mp, åratal av ickegranskning och blundande, trots en strid ström av illavarslande signaler är verkligen obegripligt. Och allvarligt, speciellt i ljuset av vad som börjat sippra fram i Kaplan-fallet blir agerandet än mer graverande.

Enligt Bam Björling, som senare hoppade av miljöpartiet: Mehmet Kaplans omedelbara kommentar till Fadimes död: "Det var rätt att hon dödades"

https://ledarsidorna.se/notis/kaplans-omedlebara-kommentar-till-fadimes-dod/

Utlandssvensk sa...

Off Topic,

Jag har ju tjata en del om den förväntade anhöriginvandringen. MigVerket kom med en prognos i oktober 2016 som uppskattade att det skulle bli cirka 370 tusen från 2016 till 2020. 2016 kom det 70 tusen och prognosen för 2017 låg på 90 tusen.

Nu säger folk på MigVerket att de väntar sig 150 tusen under 2017!!!!!

http://meritwager.nu/uncategorized/en-migga-asylstrommen-ma-ha-avtagit-men-anhoriginvandringen-rullar-samtidigt-in-som-en-tsunami-som-ingen-riktigt-vill-kannas-vid/

Klarar Sverige detta??????????

Magne sa...

Lotta Trouble:

"Och har man röstat på MP så har man fått hårdare migrationslagar än Ungern."

Det där skulle jag vilja se i praktiken. På pappret kan det väl ligga något i att "vi för gränskontroller osv.". Men de gränskontrollerna är för att kontrollera så att alla kan söka asyl i Sverige.

Ungern har ju t.o.m. byggt en mur vid sin gräns, ger inte immigranter rätt till tolkar och nu senast såg jag att man kan få upp till 10 års fängelse för att invadera landet.

Sverige är lika likgiltiga på att ge uppehållstillstånd till arbetssökande. Mestadels kommer folk från Indien, Thailand och Irak. Och senare söker även många av dem asyl för att få medborgarskap. Så ser det ut i Sverige. Vi borde inte ge uppehållstillstånd till dem och absolut inte medborgarskap till dem.

Anonym sa...

Det är möjligt att S verkar sprudlande glada just i dag.Men imorgon går det upp för dem att de fortfarande inte är det parti de en gång var och att framåt så hänger allt på om de överhuvudtaget FÅR köra den svenska modellen.Någon garanti för framsätet finns bara inte.

Sven-Hassan sa...

Borgarna är bara en inbillad opposition med syfte att legitimera S konstanta innehav av makten. Det blir lite för uppenbart när samma parti kan sitta vid makten i 40 år, men låter man 'oppositionen' ta stafettpinnen nån mandatperiod då och då kan man enkelt upprätthålla skenet av en liberal demokrati av västerländsk snitt. Eftersom det råder politisk konsensus kring alla stora frågor och alla viktiga beslut tas bakom lyckta dörrar i slutna sällskap spelar det ingen roll vad man röstar på eftersom resultatet ändå blir sossepolitik, med nån procents skillnad i skatt här och där.

Anonym sa...

Varför ngn vettig allmänborgerlig väljare ö.h.t. skulle vilja rösta på ngn av dessa sandlådepolitiker är svårt att tänka sig. Det enda de verkar vilja ägna sig åt, är att tävla i vem som kan ta mesta möjliga avstånd från SD. Nu tog M bara 100 % avstånd och inte 110 % som C och L kräver (om det nu räcker) och fick genast centerpartister och liberaler hängande i strupen som pitbull terriers.

Allt medan landet blöder.

V

Anonym sa...

Relativisering?
#FakeNews?
Vänstern!!
https://youtu.be/51iPbzpeLcI

Magne sa...

Utlandssvensk:

"Klarar Sverige detta??????????"

Det blir en liknande utveckling som tidigare. Ungefär 7 Rosengård skapar 170 000 anhöriginvandrare från tredje världen.

Man kan låta 170 000 personer från Somalia, Afghanistan och Eritrea åka till Italien, och det blir ett antal nya Rosengård eller kanske rena slumområden. Det är inte precis Manhattan Avenue som bildas av sådan invandring.

Skönt för dig i Schweiz Utlandssvensk, du behöver åtminstone inte uppleva förfallet på nära håll. Hoppas nu Schweiz kan bestå som välståndsland. Kulturmarxismen penetrerar Europa och man undrar vilka länder som kan undgå den. Danmark och Schweiz verkar i alla fall klara sig bra. Schweiz bättre vad sett tidigare, men det kanske ändras ... kulturmarxismen!

Mjölner sa...

De blir snart sams igen.DÖ frodas som aldrig förr.
Teatern fortsätter med akt femtioelva. Tänker ni rösta på dom igen?

Anonym sa...

Relativisering?
#FakeNews?
Vänstern!!
https://youtu.be/51iPbzpeLcI

Anonym sa...

Tänk om det som M håller på med är helt medveten ompositionering och anpassning till det nya ideologiska landskapet? Att man helt enkelt har kommit fram till att det bästa för Sverige och för M är att samarbeta i någon form med SD. Men det går ju inte att göra från en dag till en annan, så då måste man ta det stegvis genom att först visa upp att Alliansen inte längre är en opposition att räkna med. (Ja, det visste alla insatta redan, men visa upp det för journalisterna och Sovande Svensson också.) Fortfarande måste förstås M ta något slags avstånd till SD, eftersom det förväntas, men detta avståndstagande kan ju nyanseras och urvattnas mer och mer med tiden. Och när M då genom en serie manövrer luckrat upp Alliansen så är det dags att manövrera i SD:s riktning.

Hallsten Stenkilsson

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Hoppas nu Schweiz kan bestå som välståndsland. Kulturmarxismen penetrerar Europa och man undrar vilka länder som kan undgå den."

Ja, inget västland är helt säker på lång sikt. Men Schweiz är nog bland det bästa man kan hitta på kort och medellång sikt. Det var mitt ansvar mot mina barn, som jag har försökt att ta. De är nu nästan vuxna och faktiskt tacksamma för att jag flyttade hit dem när de var små, så att de nu är assimilerade.

Möjligen får de sen ta en fight i Schweiz. Eller flytta till Polen! Det är svårt att säga, men det ser ändå ganska bra ut för Schweiz. Fast kulturmarxismen verkar kunna förstöra allt, så man vet aldrig! Eller kanske sonen åker för att kämpa i en svensk milis! Han är VÄLDIGT upprörd över det som sker i Sverige. Och det är inte mitt fel! Jag pratar aldrig svensk politik med ungarna.

Sven-Hassan sa...

@ Hallsten Stenkilsson,

Min teori är att etablissemanget vet att man sitter med svarte petter i form av hundratusentals människor som aldrig kommer i jobb, och att de numera vet att 'enkla jobb' är en dödfödd lösning. Då återstår bara alternativet att börja skicka tillbaks folk, men innan det kan ske måste man förbereda opinionen. Därför denna kovändning från AKB. Ska samma personer som tidigare skanderade refugees welcome plötsligt driva repatrieringspolitik krävs ett alibi för detta, och detta alibi är SD. Därför kommer vi framöver att se en normalisering av SD och att de kommer att antingen indirekt eller direkt utgöra underlag för en M-regering. M+SD passar bra till att på ett legitimt sätt driva en hårdare invandringspolitik, nåt som S inte skulle klara av utan att splittras.

Alternativet är att välfärdsstaten kollapsar, och då kommer etablissemanget inte längre kunna behålla makten. Svensken skulle helt enkelt inte acceptera ett utpräglat egenansvars-samhälle ala USA.

Anonym sa...

Hej.

När ett statsskick inte längre är för folket, av folket saknar det legitimitet.

Kanske det är mitt gamla revolutionära förflutna som spökar, men vad finns det för möjlighet för nuvarande politiska system att faktiskt leverera fungerande direktiv till sina diverse verkställare?

"Den i praktiken oinskränkta riksdagsmakten innebar på sätt och vis en oinskränkt och okontrollerad makt för det tillfälliga majoritetspartiet inom riksdagen, vilken ibland utnyttjades på ett hänsynslöst sätt."

Citatet handlar inte om socialdemokratins århundrade; ej heller om nuvarande situation som i praktiken är en fortsättning på detta.

"Läget i riksdagen var labil och korruptionen utbredd. Gustav III försökte under sitt första regeringsår att försona partierna och stärka kungamakten, och menade att riksdagens intressegrupper borde kunna samarbeta under hans ledning. Mösspartiet motsatte sig starkt. Konungen ansåg att Sverige hade hamnat i samma läge som Polen, där det lamslagna parlamentet drivit landet in i ett inbördeskrig. När Polen delades i augusti och miste en stor del av sitt landområde, bestämde sig Gustav III för att göra en statskupp. Den genomfördes den 19 augusti 1772. Rådet fängslades tillfälligt och tvingades godta den nya regeringsformen. Då börjar Gustavianska tiden."

Historien är cyklisk.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare
PS Citaten är hämtade från den svenska wikipediasidan, för jag är lat. DS

Arvid sa...

Förutom Schweiz och Luxemburg lär nog Östeuropa klara sig rätt bra. Fattiga kusinerna i öst, som vi i väst hånskrattat åt, kan få skratta sist om några år när man kan slå fast att deras motsträvighet lönade sig. Genom att knappt ha tagit emot några flyktingar alls lär länder som Polen och Tjeckien kunna växa ikapp ekonomierna i Västeuropa snabbare än väntat.

Anonym sa...

Jag vet bara att Anders Lindberg blåser toppen totalt och att Henrik Arnstad vaporiseras av sin vilda ångestladdade vrede.Det räcker för mig.Faktiskt.
Tack Anna Kinberg Batra!
Anders och Henrik ska nog som Alliansen skruva ner tonläget.Annars är infarkten inte långt borta.
Det vore för tråkigt.

Anonym sa...

Den nyblivne nationalisten och patrioten Anders Lindberg gick också han rätt in i väggen när han stötte på Alice Teodorescu i Aktuellt-studion.Ok, han fick inte Wolodarskis stela mask med de stirriga ögonen men Lindbergs guppy-som-kippar-efter-luft-imitation visade tydligt att han insåg sina begränsningar.GP:s Alice Teodorescu är så mycket mer.Hon är påläst, kunnig och intelligent.Det blir bara för mycket för sådana som Wolodarski och Lindberg.