onsdag 9 november 2016

Eliterna faller


Åter igen fick förståsigpåarna fel. Åter igen hade opinionsinstituten fel. Åter igen mottog eliten en hård och skoningslös käftsmäll från det arbetande folket.

Fördelen med att inte hålla på någon av kandidaterna i ett presidentval är att det går att känna skadeglädje oavsett hur det går. I dag känner jag onekligen viss skadeglädje över Hillary Clintons förlust, som är den yttersta elitens nederlag. Men också över att den tvärsäkerhet med vilken svenska tyckare har väntat sig en Clinton-seger nu slog tillbaka i ansiktet på dem.

Brexit var stort och oväntat. I jämförelse är Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet att betrakta som en veritabel jordbävning. Det som ånyo blir tydligt är att det politiska och mediala etablissemanget gång på gång lyckas underskatta den vrede som finns bland vanliga arbetande amerikaner som inte har fått det bättre sedan finanskrisen utan som har lämnas efter.

Dessa människor har upplevt att det enda stället de kan göra sin röst hörd på är i valbåset. Det var denna röst, detta vrål, vi hörde i Storbritannien den 23 juni och som vi hör från USA nu.

Detta är demokrati. Man kan aldrig ta något för givet. Det är väljarna som avgör, inte de stora mediehusen, inte twittrarna, inte kändisarna. Och, märk väl, inte opinionsinstituten.

Stefan Löfven sade på morgonen att han är rädd för att polariseringen i det amerikanska samhället ska spridas till Sverige och konstaterade att "vi inte kan ha en politisk debatt som sprider hat och splittring". Ett sådant uttalande förpliktigar, ty det sprids mycket hat från Löfvens egna sympatisörer. Ett väldigt oförsonligt hat mot oliktänkande.

I ett försonligt segertal sammanfattade Trump vad denna långa valrörelse handlade om: "The forgotten men and women of our country will be forgotten no longer."

33 kommentarer:

Melmac sa...

Jag njuter av gammelmedias och opinionsinstitutens totala kollaps. Oavsett om det är konspirationsteorier eller inte så framstår de som totalt bortgjorda och tappat all mark kontakt.

Anonym sa...

Härligt!

(Enpoliga magneten Löfven talar om polarisering? Vilken lustigkurre.)

Ser fram emot svar från journalister, tyckare och experter på frågan: Vad i självaste är ni till för, förutom att ta upp plats?

Anonym sa...

Vi måste prata om det här med faktaresistensen som breder ut sig.
Alla som sitter i sina filterbubblor och blir faktaresistenta och inte lyssnar
ens på kunniga journalister.
Det finns en elit som kan tyda tidens tecken och berätta om allt som inte kan hända.
Som Brexit.Som Trump.Det kan bara inte hända.Omöjligt!
Det är dags att prata om faktaresistensen.

Anonym sa...

Det råder begravningsstämning på SvT och TV4 efter att det amerikanska valet avgjorts och Trump står som segrare. Valet har gått precis i motsatt riktning som alla dessa experter och förståsigpåare sagt. Valet var ju i princip redan avgjort och det innan folket lagt sina röster. Trump har svartlistats och trampats ner i skiten av dessa fisförnäma vinklade medier, precis som SD behandlas här. Men nu har pendeln slagit tillbaka. När ska dessa medier förstå att den bild de levererar inte stämmer överens med verkligheten? När ska de lära sig att rapportera om sanningen, den sanning som folket lever i? Bilden från media var densamma inför folkomröstningen i Storbritannien. Medierna, experterna och opinionsinstituten hade fel då och de hade fel nu. Att medierna lever i en bubbla och fjärmar sig från folket och verkligheten blir allt tydligare.

Nå det känns så skönt och befriande att medierna fått sig en rejäl knäpp på näsan och är chockade nere för räkning. Luften känns en aning lättare att andas nu. //tompas11

Anonym sa...

Kan tänka mej att den tysta majoriteten uppfattat och retat sig på ohörsamheten från de etablerade politikerna. Samma typ av ohörsamhet som stora massan av journalister visat med sina felaktiga prognoser. Etablissemanget har tappat kontakten med majoriteten av den arbetande befolkningen.

Anonym sa...

Cher,Zara, Gina och Malena rasar nu på sociala medier meddelar Aftonblaskan som
genast visar att man fortfarande inte fattat någonting.Trots allt är det bara Cher
som har rösträtt och hon är väldigt före detta.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article23880343.ab

Erik sa...

Tror att etablissemanget nu tar varning. Man kommer att ställa in valet 2018. Säkraste så.

Anonym sa...

You can always count on the Americans to do the right thing, once they tried all other options. (Winston Churchill)

Just idag är jag stark, just idag mår jag bra
Jag förs framåt av kraftiga vindar
Just idag är jag stark. just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida

FDL sa...

MAGA!

USA! USA! USA!

Utlandssvensk sa...

@ Erik,

"Tror att etablissemanget nu tar varning. Man kommer att ställa in valet 2018. Säkraste så."

Exakt så! De var rädda redan innan, nu efter Brexit och Trump är de skräckslagna. Det blir troligen något som kallas val 2018, med det kommer absolut inte att vara "free and fair". SD kommer att krossas, på något sätt.

Björn i Bromma sa...

Ännu en rejäl käftsmäll som sagt, och fler väntar ju om hörnet.
Men så blir det naturligtvis när man sitter i elfenbenstorn med huvudet djupt i sanden och samtidigt agerar krokodil med små öron och stor käft.
`When will they ever learn`

Anonym sa...

Media ljuger aldrig berättar media som aldrig ljuger dagligen.
Och nu en sunkig kakafoni av falsett-kackel.
Om dom nu inte ljuger så är dom in i helvete dumma
som gått på sina egna lögner.

Lotta Trouble sa...

Så här ser den officiella bilden av framtiden ut: http://www.dn.se/sthlm/sa-kan-stockholms-nya-tunnelbanestationer-se-ut/

Dvs, ungdomar med gott om pengar, väldigt få invandrare, rikedom. Det känns inte som en realistisk gatubild. Var är tiggarna? Var är de utbrända bilvraken? Hur ska ungdomarna kunna få välbetalda (=högproduktiva) jobb när de är så dåligt utbildade? Framtiden ser snarare ut som Rios kåkstäder. Och så undrar de varför eliterna saknar förtroende...

Fd moderat sa...

Den största njutningen med Trumps seger är alla dessa översittar-personer som nu gråter och gnäller över det korkade folket. Tidigare stödde vänstern sådana här personer men nu struntar man i dem och spyr sitt förakt över dem eftersom dessa personer röstar fel.
Jag trodde inte innan men nu njuter jag av det faktum att Trump vann. Det sänder chockvågor runt om i etablissemangens boningar runt om i världen. AKB kommer att gråta efter valet 2018.

Anonym sa...

Håller med skadeglädje är den enda sanna glädjen!

Samma stämning idag som 1980 när Ronald Reagan vann, lika bortgjorda journalister och förståsigpåare. Fast idag så har vi lämnat DDR-Sverige bakom oss och det finns andra kommunikationskanaler än två statskontrollerade tv kanaler och statsstyrd press.

Anonym sa...

Så d****a härligt! Efter åratal av mobbning reser sig den mobbade och riktar in en riktigt saftig käftsmäll på mobbaren.

Om amerikanerna kan göra upp med den "elit" som under decennier trampat, spottat på och sugit ut dem så kan vi i Sverige göra det också. Sverige har ju så ofta tidigare inspirerats av USA. För det är väl inte bara postmoderna doktriner som kan importeras därifrån? Jag hoppas att Europas förtryckta befolkningar tar intryck av Trumps framgång och ser att det faktiskt går att bli herre över sitt eget öde.

MSM i USA lär väl gå in i en dödsvandring utan dess like nu. De har ju gått all in för Clinton. Kan även det spilla över på Sverige? Kommer Sovande Svensson att fråga sig varför nästan ingen i media kunde förstå att Trump fortfarande var att räkna med?

Och alla dessa experter som ingenting begriper! Det är samma sak som när svenska journalister ska "analysera" SD.

USA:s 45:e president heter Donald Triumph!

Anonym sa...

Det har talats mycket i alternativa media om den e-post som Wikileaks har offentliggjort senaste tiden. Clinton, Obama och andra ledande personer inom Demokraterna ska ha yttrat sig ganska nedsättande om vanliga amerikaner. Jag har inte själv läst dessa mail, så jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det. Men om det stämmer så har det säkert ytterligare spätt på motviljan gentemot Clinton.

Anonym sa...

Svenska journalister och andra politikanalytiker tillhör den urbana, globalistiska medelklassen och har påtagliga problem med att förstå hur de svenskar tänker som bor utanför storstäderna. Detta mönster går igen vad gäller USA. Storstäderna på väst- och östkusterna är mycket lika de svenska och europeiska storstäderna vad gäller politiska uppfattningar, d.v.s. vänsterliberala. Men alla dessa amerikaner som bor mellan kusterna, dem har journalisterna och bedömarna (såväl svenska som amerikanska) mycket liten kunskap om. Men det är dessa amerikaner som är the silent majority. Samma tysta majoritet kan förändra Sveriges och Europas politik om den medvetandegörs och mobiliseras.

Missuppfattningarna om politiska realiteter stärks av dessa geografiska mönster. Frågar man folk på gatan i New York eller Los Angeles så är det svårt att hitta någon som stöder Trump (åtminstone öppet). (Samma sak om man går till Stockholms innerstad och frågar om SD.) Utifrån detta kan man dra den bedrägliga slutsatsen att Trump inte har en chans. I vissa kretsar var ju förvåningen stor 2014 över att Fi inte kom in i riksdagen. "Nästan alla jag känner skulle ju rösta på Fi!"

Anders Eriksson

Anonym sa...

@Utlandssvensk. Man inväntar lämpligt tillfälle att förbjuda SD. Löfven förbereder genom att karaktärisera SD som ett nazistisk parti. Tillfället kommer när det inträffat en muslimsk terrordåd i Sverige. Med största sannolikhet följs det av hämndaktioner som angrepp på asylförläggningar. De senare kommer att tas som intäkt för att förbjuda SD "för att förhindra splittring" i landet.

Anonym sa...

Jag blir allt säkrare på att S & M kommer att gå ihop på ett eller annat sätt 2018, allt för att förhindra att SD får något reellt inflytande. Vi får i praktiken en enpartistat. Jag är lika säker på att SD kommer att öka rejält, och det kommer definitivt att gapas om att förbjuda SD. Är själv på väg utomlands, och kommer att hånskratta åt de korkade svenskarna som yrvaket kommer att undra hur Sverige frivilligt kunde göras sig till diktatur.

Anonym sa...

Undrar om Grand hotel skulle hyra till the Donald om han kom förbi i och med att Grand och wallenbergarna bara hyr ut till de som delar "värdegrunden"?

Anonym sa...

Hej.

På humorbloggen [https://svenerland.wordpress.com/2016/11/09/i-morgon-gar-solen-inte-upp/] gjordes jämförelsen i frågeform: skulle du rösta på Bert Karlsson eller Mona Sahlin om det var de enda alternativen?

Ett väldigt bra sätt att föra över situationen till vår referensram, i mitt tycke.

Jag tror att vi nu, i samband med medieutredningens val att underställa publikationer värdegrunden, kommer att få se detta krav resas på fler håll - bevisa att du, eller din organisation, har rätt värdegrund annars får ni inte finnas eller vara valbara.

I demokratins namn, förstås. För svenskar innebär ju demokrati att du röstar på ett parti som gör vad de vill väl de är valda. Inte att svensken själv får rösta för eller emot förslag framlagda av partier.

Grattis till Trump och USA:s demokrater (inte partiet) - den mest korrupta kandidaten sedan Nixon besegrades.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Mycket kan man säga om USA, inte minst om det oerhört skeva befolkningsfördelningen.
120 000 000 skulle rösta sas det.58 914 866 av dem röstade på The Donald.
Det var arga vita män som bodde på landet som röstade på The Donald.
Hälften av alla röstberättigade i USA är arga vita män som bor på landet.
Utan kvinnor vad det verkar.Ensamma där på vischan.Utan jobb.Utan framtid.
Av det kan vi dra flera slutsatser:
- Vi ställer inte grupp mot grupp.
- Vi sätter inte etiketter på människor.
- Media ljuger aldrig.
- MSM har redan tagit lärdom och förstått vad som hände.

Lars Åhlin sa...

Ja, visst är det roligt att demokratin visar sig fungera! Yippie! Jag såg också Löfvéns framträdande i SVT i morse. För Sveriges del kan det vara väldigt viktigt att han äntligen insett att den hatiska tonen måste försvinna. Hoppas han kan få denna insikt att sprida sig bland sina partikamrater. Förhoppningsvis innebär uttalandet att utfrysningen av SD i riksdagen kommer att upphöra, ett mycket viktigt framsteg för Sverige!

Anonym sa...

Det är knappt det går att sluta skratta.Tårarna rinner när PK ska förklara.
Just när man tror det är nog så dyker det upp någon ny med något fiffigt
som tänkts ut.Så börjar det om igen.Om framtiden är det svårt att sia men
i dag skrattar jag.Skadeglatt.

Anonym sa...

Jag har gråtit idag för första gången på 20 år... Glädjetårar. Nu ska åsiktsförtryckarna och manshatarna bort. Från USA. Från Europa.

Anonym sa...

Verkar som om de som hoppas på en kvinnlig ledare bredvid Theresa May får sätta sitt hopp till Marine Le Pen.Huvudsaken är väl ändå att det är en kvinna som väljs?

A nonym sa...

Dagens Metro var verkligen patetisk med alla anti Trump artiklar, men mest fastnade jag för TT:s om det hur man ska prata med barnen om f-n de är helt galna!
Metro:TT: Så kan du tala med barnen om Trump

Fd moderat sa...

Jag måste bara berömma alla er som kommenterar här. Det ger mig mer att läsa era kommentarer än att läsa betalda krönikörer i MSM.

Anonym sa...

Jag tycker vi låtsas som om det är opinionsmätningarnas fel helt och hållet.Med tillägget att det där med elektorssystem är odemokratiskt nu efter valet.Vi kan också skriva artiklar om protesterna mot Trump i Usa.Flera tusen, siffrorna varierar mellan så mycket som 1500 och 3000, har på flera ställen demonstrerat sin avsky emot Trump.Det är avgörande att Fredrik Reinfeldt, med ny bok ute i handeln, ges utrymme att lägga fram sina avancerade teorier så att alla kan förstå.Att klargöra vilka förlorarna är som röstat på Trump så att alla ser vilka som är vinnarna på att Clinton förlorade är nödvändigt för att bekämpa SD och Le Pen här på hemmaplan.Stefan, Margot och Jonas med stöd av Annie tar tag i den saken.
Ungefär så ser vår grovskiss till en utförlig plan ut
m.v.h
Anders med några bidrag från Fredrik

Anonym sa...

När valresultatet började stå alltmer klart uppstod masspsykos bland USA:s vänsterextrema. Canadas invandringsmyndighets hemsida låg nere tidvis. Och en del funderar tydligen över självmord och uppmanas ringa självmordslinje. Hur vore det med att försöka tåla sig till den 20 januari när han tillträder och faktiskt se vad han gör. De kommer då att upptäcka att den egna propagandan inte hade något med honom att göra, utan var just en fantasivärld som man själv hade målat upp.

Anonym sa...

@ Anonym 07:47

Angående om att prata med barnen om Trump. Ja, egentligen låter det uppåt väggarna galet, men jag ser faktiskt ändå en poäng med det.

Citat ur artikeln: "Den oro en valseger för Trump väckt bland många vuxna har förstås också nått många barn." "Man bör vara lite observant på det, att inte prata vitt och brett om sin egen frustration."

Med tanke på hur hysteriska många förment vuxna personer har varit så är det inte konstigt om det här och var finns barn som har hört detta och blivit oroliga. De har förstås ingen aning om politik, men har under månader hört vuxna skrika och gråta om Trump. Och barnet kan förstås inte ta reda på egna fakta, utan är hänvisad till vad föräldrarna och andra vuxna säger. Om föräldrarna är oroliga, rädda och arga så smittar det av sig på barnet. De föräldrar som har agerat så överdrivet måste därför reparera skadan genom att försöka ta udden av det hela för barnets skull. Däremot de som hela tiden har hållit huvudet kallt behöver inte prata med sina barn om Trump. Barnen kan inte skilja mellan innehållet i vad Clinton och Trump säger. De har bara sett en häxa och en clown på TV som verkar väldigt angelägna om något. Bägge gör nog ett skrämmande intryck på små barn. Clinton kan låta ganska läskig när hon höjer rösten, tycker jag.

Anonym sa...

@ Anonym 23:42

"Verkar som om de som hoppas på en kvinnlig ledare bredvid Theresa May får sätta sitt hopp till Marine Le Pen. Huvudsaken är väl ändå att det är en kvinna som väljs?"

Hahaha!!! Humor är bästa vapnet mot vansinnet! När någon på allvar yttrar argumentet om att det är viktigt att välja en kvinna borde man lyfta fram Marine Le Pen. Kan det månne leda till insikt om att könet inte borde vara huvudsaken och att åsikt och kön inte har med varandra att göra?

Hur det går när man till varje pris lanserar en kvinnlig kandidat har vi ju sett i Sverige också med Mona Sahlin. Det hjälper inte att det är en kvinna om hon inte är omtyckt av folket.

Om inte Åkesson blir statsminister 2018 är det mig egalt vem som blir det: Löfven eller AKB. Either way we're doomed. Samtidigt vore det lite roligt om det blev en högersocialist (AKB) som blev den förste svenska kvinnliga statsministern i stället för en vänstersocialist. Medlemmarna i Riksdagspartiet tycker ju att det är så oerhört stora skillnader mellan falangerna och de i vänsterfalangen skulle ju bli olyckliga över att inte en kvinna ur deras falang fick bli statsminister.