fredag 22 juli 2016

Turkiet tittar rakt ned i avgrunden


Jag tror inte att Recep Tayyip Erdogan (eller Odågan som jag föredrar att kalla honom) iscensatte kuppförsöket mot sig själv. Även om inget kan uteslutas. Men det är inget snack om att han nu ser till att tjäna maximalt på den.

Undantagslagar har införts i Turkiet. Tusentals militärer har gripits. Tusentals lärare har fått sparken. Landet frånträder nu Europakonventionen om mänskliga rättigheter, vilket i praktiken ger regeringen fritt fram att godtyckligt spärra in människor den inte gillar.

Detta är en tillfällig åtgärd, hävdar regeringen, men det återstår att se. Även om den endast skulle vara i en månad, vilket premiärministern antytt, hinner det styrande partiet utan brådska slå ned på oppositionella och rensa ut alla som upplevs som hot.

I går framkom även att Turkiet uppmanar svenskturkiska AKP-anhängare att ringa och rapportera Gülenanhängare i Sverige. Det påminner lite om hur Eritrea agerar, via sina ambassad i Stockholm, mot oppositionella här.

Turkiet har varit på väg utför sett till mänskliga rättigheter under en längre tid. Nu ser det verkligen nattsvart ut. Erdogan är emellertid fortfarande populär i landet, och risken är uppenbar att de kritiska rösterna helt tystnar.

Detta land och denne man har alltså EU gjort sig helt beroende av när det gäller att tackla migrantströmmen mot Europa. Känns sådär.

20 kommentarer:

Fd moderat sa...

1. Det finns inget så permanent i politiken som en tillfällig åtgärd.
2. EU måste säkra sina gränser mot omvärlden. Så länge EU inte klarar av det måste Sverige ha gränskontrller.

Anonym sa...

Turkiet ligger i en del av världen där staterna är volatila, instabila och explosiva.turkiet med sina kupper har aldrig varit stabilt. Den stora faran är dock att erdogan blir ett exempel på hur politiker i väst kommer uppträda då instabiliteten sprider sig till väst. Det måste vara frestande för t ex Löfven och (s) att i ett destabiliserat Sverige 2018 ställa in valet pga det allmänna läget och "oansvariga " medtävlare om makten. Då skulle ledarsidorna i media fyllas med stöd för dessa åtgärder för att "värna den svenska modellen".

Anonym sa...

Löfven inspireras nu av Erdogans tilltag. 2018 kan han utlysa omval, ett SD som inte samarbetar för "den svenska modellen" betyder ett krigsbrott som faller under kategorin folkrättsbrott (https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Krigsbrott---lagar-och-regler/). Löfven knyter starka kontakter med Erdogan, hans nya polare som har lovat att hålla migranterna undan så att stenarna inte ska hamna på Löfvens huvud i Rosenbad i närtid. Framöver ser Löfven till att knyta kontakter med Saudiarabien för att få ordning på oljeförsörjning och att moskéerna ska byggas i högre takt, allt för att Schyman, Palm och muslimerna ska vara belåtna.

Löfven styr landet med en militärregering och äter enbart halalslaktat på Operakällaren.

Magne

Lavazza sa...

Kaplan är vä Erdogan-lojalist? Och han har inte förlorat sitt inflytande i regeringspartiet mp.

Anonym sa...

DN:s Wolodarski m.fl hävdar att Erdogan är demokratiskt vald och därför väl värd vårt stöd.Reformerandet får således komma igenom EU med Sverige som det goda exemplet.
Allt annat är faktaresistent.
Det är inte utan att den tjattrande klassen i Stockholm under sina försök att försvara sin sak alltmer påminner om en daggmask på en krok.Den trivs inte men kan inte göra så mycket åt det hela.Verkligheten tvingar sig på.Både för maskarna och den tjattrande klassen i Stockholm.

Anonym sa...

Hej.

Var är alla liberala teoretiker som Norberg, eller Frihetsfrontarna, med sina trossatser att alla folk vill ha västerländsk liberal (i deras prepubertala tolkning av termen) kapitalistisk demokrati?

Majoriteten av turkarna verkar anse att Erdogan levererar det de vill ha. Visst kan vi säga att de är lurade, indoktrinerade och förledda. Än sen då? Vi skall bedriva politik utifrån hur verkligheten är, inte utifrån någon sorts objektivitetsanspråk baserat i en tro på högre rättvisa, vilket vulgärliberalismen är.

Hur hade ett Sverige sett ut med en ledare med backning av cirka hälften av befolkningen, och med agenda att gynna svenskar och Sverige? Bättre eller sämre än idag?

Demokratin är en metod, inte ett självändamål, och när metoden inte längre fungerar bättre än autokrati eller annan diktatur, finns föga skäl att hålla fast vid den. Särskilt för folk som antingen inte ser någon möjlighet att slippa få sin situation ytterligare förvärrad, som är etno-socialt väsensskilda från andra, eller som aldrig upplevt öppet förtryck.

Jag hoppades att kuppen skulle lyckas, då en sekulär militärdiktatur som rensat ut islams inflytande på turkisk politik hade varit av godo, jämfört med alternativet, men Erdogans bana mot att bli Kalif verkar ha gått för långt. Kan han nu dessutom framhålla hur han tvingar EU och de förhatliga dekadenta européerna att slicka hans skosulor, och betala honom för det dessutom, finns det inga gränser för vilket förakt vi kommer att möta från turkiskt håll.

Valet kan ju ibland stå mellan en Löfven, en Reinfeldt eller en AK-B som säger det rätta och inget gör (eller gör ont värre på pin kiv), eller en Ledare som får saker uträttade, även om han är bred i truten.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ser att turkiska ambassaden söker svenska angivare.För inte så hemskt länge sedan hade man väl direktnummer rakt in i regeringen?
Till en viss bostadsminister?
Från ett visst parti?
Med vissa sympatier?
Ringer man upp Gustav direkt idag, utan mellanhand, när det är något man vill veta?
Det finns mycket här jag skulle vilja veta!

Anonym sa...

Dom efter attacken på Showan Shattak skriver Sveriges Radio medans Aftonbladet konstaterar att Andreas Carlsson inte döms för attacken på Shattak.
"Ingen döms därmed för mordförsöket på Showan."
Carlssons medåtalade frikänns helt.Från alla åtalspunkter.Carlsson själv dömdes endast för grov misshandel gällande två av knivskärningarna

Synkar inte SverigesRadio och Aftonbladet sina nyheter längre?
Inte ens när de mörkar och vitpixlar?

Anonym sa...

När chauffören får ge sin syn på saken verkar det inte så enkelt som det verkar när enbart media får ge sin syn på saken.Så kan det gå när inte enbart medias syn på saken gäller.
Det är nästan så att man kan tro att media vinklar för att vi ska köpa enbart deras syn på saken?

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/chaufforen-om-vad-som-hande/

Anonym sa...

Ibland måste jag bara hålla med Gudrun, hur illa det än låter, men det är verkligen samma talibaner här som där!

http://www.svd.se/vanstern-duckar-om-skattemedel-till-extremister

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Löfven inspireras nu av Erdogans tilltag."

Jag förmodar att du delvis skriver skämtsamt, men samtidigt måste man rimligen utgå för att det inte blir några fler val i Sverige. Varför skulle 7klövern tillåta det?

Att regeringen så fort och öppet stödde Eliasson i hans utfall mot SD ser jag som en stark indikation på att man inte har för avsikt att låta detta parti delta i vad man likväl säkert kommer att kalla "valet" 2018. Från detta perspektiv blir det också väldigt begripligt varför Eliasson får sitta kvar. Snart kommer nog polisens tjänster behövas för att trycka till SD och då finns det ingen bättre polischef.

Anonym sa...

Överallt på Twitter, Facebook, bloggar, alternativa sajter och i de kommentatorsfält som fortfarande är öppna läser jag allt ifrån välgrundad kritik till lögner och bara osakliga överdrifter.Vore jag journalist skulle jag förstå att kåren står inför ett problem av gigantiska proportioner.
Men det gör inte journalisterna.Tvärtemot bättre vetande och ibland utifrån ideologiska vanföreställningar går man på defensiven och tror att mer av vad som ansetts som lyckat ska vrida klockan tillbaka.Inte ens när man uppenbart genomskådats förstår man utan snarare gasar och bränner på.Om inte annat, så åtmindstone för min egen skull, skulle jag grubbla över HUR kåren ska få tillbaka det förlorade förtroendet.Förr eller senare kommer krocken och kåren sitter i, utan säkerhetsbälte och airbag, när det smäller i tron att föraren var skicklig nog.Journalistkårens anseende är så bottenlöst förlorat att medias kris inte handlar om ett teknikskifte utan om utförarnas totala förakt för uppdraget!

Anonym sa...

Tänk om Erdogan tittade ner i avgrunden,när Nato/USA via ombud en Gulen sympatiserande stridspilot sköt ner det ryska planet.Ett angrepp svar från Ryssland betydde krig mot Nato och Turkiet.USA försökte provocera Ryssland till krig mot Ukraina,gjordes ett nytt försök i Turkiet?Turkiet söker nu normalisera förbindelserna med Ryssland Iran och Israel,kanske de lämnar Nato och USA, samt EU och istället går med i SCO Shanghai-co operation organisation?

Anonym sa...

håller på att ändra uppfattning om erdogan,han är rätt ball när han stoppar upp en så kallad "internationell konvention"där den hör hemma. den här så kallade europakonventionen borde ju som namnet antyder gälla i europa, Turkiet ligger i Asien och då borde det väl finnas någon"asienkonvention" istället. socialister tror att det finns en massa" internationella konventioner", den enda konvention som finns är att socialister är dumma i huvudet och dummast är steffe och nollan wallström

Anonym sa...

Jag tycker alla åtgärder i Turkiet sker med aggression, mot tusentals fredliga tjänstemän. Om Erdogan är Islamist, så stämmer det ganska bra med vad Islamister har gjort förr.

Anonym sa...

"Hotet är i alla fall identifierat och ska kunna diskuteras även utan en obligatorisk hänvisning till att det även finns högerextremism." skriver Sydsvenskan.

Det är mycket nu.Hela tiden.Men om man är snabb att i tysthet ompositionera sig så kanske inte riktigt alla minns?

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Erdogans Turkiet är ett ypperligt exempel på att obegränsad demokrati inte utgör ett robust skydd mot barbari.. Konstitutionella rättigheter som skyddar individen från majoritetens förtryck är nödvändiga såväl i Sverige som annorstädes!

Anonym sa...

Nu är det ju inte bara Erdogan som "blivit" ett problem.
"Mama" Merkel har fler problem än så.
Det betyder att EU får problem.
Vem vet om inte Stefan Löfven och hans samarbetsregering också får problem då?

Anonym sa...

En moderat lär ut i Aftonbladet vad och hur det är att vara liberal moderat.
Det liberala moderata låter av någon anledning väldigt likt det socialdemokratiska.
Kanske har Helena Trotzenfeldt helt enkelt hamnat i fel parti utan att veta om det?
Det finns ingenting särskilt som säger att det inte skulle gå att åtgärda.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article23209032.ab

Jacobssons tankar sa...

Det hare framkommit att det var Ryssland som tipsade Odagan om den förestående kuppen. Hade inte detta skett hade det idag varit en militärjunta som styrt Turkiet bort från Islamism och Sharia