torsdag 7 juli 2016

Om bidragstak och nödvärn

Utspelen fortsätter att hagla under den politiska firmafesten i Almedalen. Jag har inte för avsikt att kommentera allt, men några få saker är värda att lyfta.

Moderaterna har reagerat på att det går att tjäna på att maximera sina bidrag i stället för att arbeta. Därför vill partiet införa ett bidragstak (se kort video här). Bakgrunden, får vi förmoda av tajmingen, är Hanif Balis Facebookinlägg för några dagar sedan som visade hur mycket i olika bidrag en fyrabarnsfamilj där ingen arbetar maximalt skulle kunna få ut och hur minimal skillnaden blir om båda föräldrarna tar ett jobb.

Förslaget innebär konkret att en barnfamilj maximalt ska kunna få ut 27 000 kr i olika bidrag. Jag kan tycka att det fortfarande är väldigt mycket pengar för att inte jobba, och nog är det lite besynnerligt att det parti som lanserade begreppet "arbetslinjen" under sin tid i regeringen åren 2006-2014 inte ens verkar ha känt till hur mycket i bidrag det går att få ut för en större familj. Nu, i opposition, vill Moderaterna yrvaket att det ska löna sig mindre att leva på bidrag från skattebetalarna.

Sverigedemokraterna stod för dagens kanske mest intressanta förslag, som hamnade lite i skymundan när medierna valde att fokusera på de mer klickvänliga förslagen om undantagstillstånd och insatsstyrkor i problemområden. Det handlade om en utvidgad nödvärnsrätt.

Bakgrunden är Vallåkrafallet där en man kände sig så hotad av två män att han sköt ihjäl dem i sitt eget hem. Han åtalades för mord men dömdes slutligen för dråp. Förhoppningsvis kommer domen att överklagas. För om det är någonstans som en livrädd och utsatt person borde ha rätt att försvara sig, är det i sitt eget hem.

Självfallet ska vi inte ha rätt att skjuta fritt bara någon knackar på vår dörr. Men om det finns skäl att tro att ens liv är hotat bör vi ha rätt att freda oss. Vi bör ha rätt att använda kraftigt våld för att rädda den egna livhanken.

Detta finns det all anledning att utreda närmare. I synnerhet när vi numera har ett samhälle där vi inte längre kan lita till rättsstaten för vår trygghet.

22 kommentarer:

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

27000 är ju sinnessjukt mycket om ingen av dem jobbar.. Och så menar man att de inte finns incitament att flytta till Sverige?

Anonym sa...

Den svenska rättsstaten, hehehe, med en polis som springer och gömmer sig när stenkastarna och bilbrännarna roar sig, en sådan svag och usel stat är bara värd förakt.

Ska man få rättvisa i Sverige måste man ordna den själv

Anonym sa...

27 000 netto? Om så, är det helt jävla sjukt. Det mostvarar ju en lön runt 40 000?!

/Opie

Utlandssvensk sa...


Jag måste i detta sammanhang påminna om en nästan overklig klassiker från 2012. En riksdagsman från FP var djupt upprörd över att det cirkulerade en "myt" på nätet att en invandrad mamma med 3 barn kunde få 21.800 kr i månaden. Så han skrev en lång post där han "motbevisade" detta och kom fram till att rätt belopp var 21.500!

Den dumdryga tonen i hela inlägget är absolut klassisk FP retorik. Helt makalösa figurer!

http://www.fredrikmalm.nu/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html

Hans Li Engnell sa...

Kosmiskt (som Thomas Gür brukar säga).

Anonym sa...

Kosmiskt...
Då får ni inte missa Lena Mellin, en av pajasens många papegojor på Aftonblaskan i kväll.
Lena är arg på SD och dömer ut Åkesson efter hans tal i Almedalen som saknar verklighetskontakt skriver hon.
Tydligen utan att ens ha läst den egna blaskan eller konkurrenten i dag.
Hade hon gjort det så hade hon sett att polisen skjutit någon i Timrå, att rånare åkt in med moped och skjutit på Kista galleria,att en polis kritiserar Värmlandspolisen för att mörka sanningen och att man hittar lik lite varstans i Sverige numera.
Åkesson saknar verklighetskontakt skriver maktens papegoja utklädd till journalist.

Frihetsgudinnan sa...

Utlandssvensk!
Du har helt rätt i hur opportunismen greppat vår politiska och mediala adel (den inavlade). Att harmset tycka att det är en myt när det skiljer några 100-lappar är patetiskt. Speciellt i år när alla dessa blivit sverigedemokratiska nazister...

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera Engnells egentliga budskap i blogginlägget - den om nödvärn och den dom som följt i hovrätten.

Vi har sett i ett antal år nu hur domstolar helt struntat i rättsmedvetandet i Sverige, till stor del pga flumliberaler och socialister som nämndemän med också att domarkåren och åklagare + advokater lever i sin trygga lilla bubbla i "surdegsträsket". Samhällets nya aristokrati ondgör sig istället över att det kommit in SD-nämndemän i domstolarna de senaste 6 åren och att dessa är en rättsröta som måste bekämpas.

Men ursäkta - det är väl precis tvärt om!

* Lärare som upprätthåller studieron i klassen och därefter blir misshandlade skall väl inte dömas som gärningsmän? (socialistiska nämndemän i Haparanda).
* Våldtäktsmän ska frikännas med motivering att han etablerat sig väl i samhället, eller hur? (miljöpartistisk ideologiserad åklagare)
* Mördare som alla skyller på varandra är ju därmed helt oskyldiga allihop, hur kan det annars vara rättssäkert? (folkpartistisk domare)

Är det inte dags för ett folkligt jurysystem som avgör om svarande är: Skyldig - Oskyldig?

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Men 21800kr är ju väldigt högt det med -det kan inte stämma det är ju avsevärt högre än existensminimum? Varför ska någon som flyttar till Sverige få högre ersättning än existensminimum, det verkar inte logiskt? En svensk som förlorar arbetet får ju efter att akassedagarna (och uppkonsumerad förmögenhet) 3700kr + ev. tillägg. för hyra. -Vad är det jag missar?

Unknown sa...

Finns nödvärnsrätten annat än på papper i Sverige? Jag kan inte dra mig till minnes ett enda fall där någon sluppit straffansvar ens i fall som för en lekman framstår som solklara.

Det är som om man resonerar att : "Jo, det är klart han/hon hade rätt att freda sig men det är fel att använda våld då ett symboliskt straff måste vi utdöma i alla fall".

Det är helt sjukt. Ansvaret måste vara på den som angriper oprovocerat. Människor skall inte måsta välja mellan att bli svårt skadade eller värre och fängelse bara för att de kanske befann sig på fel plats på vid tidpunkt.

Har man tvingats in i en situation man inte vill befinna sig och inte kan ta sig ur den annat än med våld så faller ansvaret helt och hållet på den som tvingat in en i situationen. Allt annat strider mot moral och sunt förnuft.

Anonym sa...

Den där spyhinken Åkesson svartmålar Sverige i Almedalen och vips hänger hans fotsoldater på spyhinkarna Twitter och Facebook på.
Alla vet att det går lika bra för Sverige som för isländska fotbollslandslaget.
Tomma lador går som en Tesla och det är bara rasister och svartmålare som säger något annat.
Läs Aftonbladet själva så får ni se!

Anders,Lena och Karin

Anonym sa...

Man tog upp frågan på svt i morse om att man inte diskuterade kultur-skillnader. Det har man gjort sedan 80-talet enligt Maria Wetterstrand, så det saknas ingen öppenhet där. Sedan nämndes även stenkastning på blåljuspersonal. Det påstod ett blindstyre skedde även på 1930-talet i fattiga områden. Jag påstår att de ljuger och sprider blå dunster omkring sig. Har aldrig hört att arbetare på 1930-talet motarbetade ambulans och brandkår genom att kasta sten eller hota dem. Av vilken anledning håller dessa nihilister på med att föra folk bakom ljuset?

Anonym sa...

Redan på 1600-talet kastades det sten på blåljuspersonal och tallades det på festivalbesökare
så egentligen har Sverige förändrats till det bättre.Det är bara de med en underlägsen värdegrund som vägrar förstå det i sina faktaresistenta bubblor.
Fridolins skola kommer råda bot på det i samarbete med Södertörns högskola!

Anonym sa...

Jag vet faktiskt inte vilka som är dummast: medier, politiker eller företagsledare med långa utbildningar för Wolksvagen, BMW, Daimlers etc., när jag läser detta från Tomas Lundin på SvD (http://www.svd.se/tysk-baksmalla-migranter-botar-inte-bristen-pa-arbetskraft/om/flykten-till-europa):

"I det tyska näringslivet korkades champagneflaskorna upp förra året när över en miljon flyktingar sökte sig till Tyskland där företagen skriker efter arbetskraft. I dag är baksmällan påtaglig – migranterna är sämre utbildade och passar sämre in i det tyska arbetslivet än förväntat. Det är politisk dynamit.
...
Flertalet flyktingar är välutbildade och motiverade. Sådana behöver Mercedes, jublade i september förra året Daimlers styrelseordförande Dieter Zetsche.
...
Sedan dess har det gått nästan ett år och många undrar varför företag som kemibjässen Bayer, försäkringsbolaget Allianz eller Volkswagen inte har en enda flykting med fast anställning.
...
Vad näringslivet skriker efter är dock högkvalificerad arbetskraft. Av 663 000 lediga jobb i slutet av juni var det bara 113 000 som inte krävde hög kompetens och gedigen erfarenhet.
...
Det bådar illa inför parlamentsvalet om ett drygt år. Högerpopulistiska Alternative für Deutschland AfD hoppas på ett genombrott på den nationella politiska scenen – sannolikt i spåren av en känsloladdad valrörelse med migration och integration i fokus."

Jag tror faktiskt inte att företagsledningar för Tysklands stora företag korkade upp champagenflaskor för tusentals kronor när de fick veta att migranter från jordens mest underutvecklade länder snart skulle anlända. Tomas Lundin på SvD tycker jag håller en gräslig och partisk nivå på sina texter.

Tyskarna fiksar inte in migranter när de tar emot färre än Sverige per capita, alltså år 2015. Vad alla hycklare håller på, vi kan sänka trösklarna, men det som kan dra ned arbetslöshetsstatistiken är bidrag eller subventionerade anställningar. Företag kan ändå inte anställa 1 miljon invandrare som ska ha 80 kronor i lön, företagen kräver i stället att ha subventionerad anställd som den betalar 20 kronor i lön och staten 60 kronor. Faktiskt är det nog ett mer realistiskt tillvägagångssätt för att få ned arbetslösheten och upp sysselsättningsgraden. Det utarmar svenska skattebetalare, men de lågutbildade invandrarna i kriminella områden går inte och dricker sprit och öl på gatan. Jag ser däremot inte att svenska skattebetalare ska stå för 80 % av lönen och den sneda konkurrens som därefter inträffar.

Magne

Anonym sa...

Går som en Tesla? Visst går det att pumpa upp ekonomin med lånade pengar, vilket sker nu Sen att framtida generationer får betala kalaset bekymrar väl inte folk med Aftonblaskan som enda referens.
Nils

Utlandssvensk sa...

@ Nietzschehadetyvärrrätt,

"Men 21800kr är ju väldigt högt det med"

Det gällde för en mamma med tre barn, Hanifs exempel var en familj med 4 barn. Så det är nog ungefär samma nivåer.

Jag har varit inne och grottat i detaljerna förr om åren, men orkar inte nu. Det blir för deprimerande.

Så här skrev GP redan för 10 år sen:

"I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov".


Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet."

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

Anonym sa...

Hej.

Undrar hur man gör för att kunna håva så mycket pengar som i Bali:s exempel. När jag som ung behövde söka mig till soc-kontoret fick man till hyra, el, telefon, TV-licens (mot kvitto), samt cirka tvåtusen till mat och annat.

Det kanske är olika tabeller för olika personer?

Varför inte gå hela vägen, avskaffa alla de olika bidragen och istället dels sänka skatten kraftigt för samtliga yrken där nettolönen vid heltid idag understiger 18000:-, dels sätta försörjningsbidraget till hyra, el, telefon samt cirka tvåtusen till mat och annat (för en vuxen)? Inget barnbidrag, inget bostadstillägg, inget bostadsbidrag, ingen offentlig föräldraförsäkring, och så vidare. Staten via kommunen kan stå för att man överlever när det blir generalknas i livet, så att man kan ta sig på fötter igen (inte f*n är det kul, och man får äta sin stolthet många gånger om - men att leva som tiggare och parasit? Aldrig!), och för att främja detta kan man med fördel återskapa fungerande fortbildningar (med hård kontroll av leverantör).

Lägg till att ingen blir medborgare via inflyttning förrän tidigast efter tio års sammanlagt arbete i Sverige, och därmed inga bidrag före den tiden - retroaktivt från 1990, så lär hux flux en hel del flyktingbehov försvinna.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Hans Li Engnell sa...

Det är det maximala en fyrabarnsfamilj kan få i form av försörjningsstöd, etableringsstöd, barnbidrag och bostadsbidrag (och ev. även något annat).

Utlandssvensk sa...

@ Rickard,

"Varför inte gå hela vägen, avskaffa alla de olika bidragen och istället dels sänka skatten kraftigt för samtliga yrken där nettolönen vid heltid idag understiger 18000:-,"

Många västländer har dramatisk mycket lägre skatter för låginkomsttagare än vad som är fallet i Sverige. En vanlig väg är höga grundavdrag, t.ex att de första 100.000 SEK är skattefria. I Schweiz betala man ofta noll skatt upp till 200-300 tusen SEK i inkomst. Men bidragen från motsvarande soc är i princip lån och trycket att jobba är hårt. Fast ingen hamnar på gatan och resultatet är närmast permanent avsaknad av arbetslöshet.

Anonym sa...

"Sverigedemokraterna är något så unikt som ett enfrågeparti som blivit irrelevant i sin enda fråga."
skriver den unike Anders Lindberg.
Efter att ha tvingat regeringen och större delen av Alliansen att dansa efter deras pipa är inte SD relevanta längre.Troligen för att alla nu trängs kring grumliga vatten för att fiska.SD behöver inte ens meta själva längre.När det blev allvar av svängde Åkesson med spöet och regeringen reste murar och räknade volymer med tårdränkta ögon.

Med ett av regeringspartierna hängande på gärsgårn är SD irrelevanta.
Med ytterligare ett,alternativt två, av Allianspartierna lika illa ute är SD irrelevanta.
Den fullständigt unike Anders Lindberg tror att bara för att den fullständigt unike Anders Lindberg lyckas lura sig själv så lyckas han också lura andra.Inte ens Stefan Löfven tror innerst inne på Anders Lindberg längre.Faktum är väl att ingen gör det?

SD kommer inte att försvinna.Regerandet blir inte enklare efter 2018.
Det kommer dansas knätofs i förorten, införas undantagstillstånd och dras in bidragspengar för jihadistiska föreningar.
Det hade nog inte varit möjligt utan den fullständigt unike Anders Lindberg.

Anonym sa...

Hahaha
anar jag inte en viss irritation med "den unike Anders Lindberg"?
Som lök på laxen skriver Anders Lindbergs eget Aftonblad om sin egen Aftonbladet/Inizios mätning där en tredjedel av moderatväljarna vill ha ett samarbete med SD.
Det är Aftonbladets stora grej dagen till ära liksom.Eftersom det är Kinberg Batras tur i Almedalen.
Anders Lindberg är förvisso mer patetisk än sin uppdragsgivare,bara det en bedrift, men det är faktiskt bara att tacka och ta emot.När det är det bästa S och Aftonbladet kan frambringa så är det totalt kört.

Anonym sa...

Finns nödvärnsrätten annat än på papper i Sverige? Jag kan inte dra mig till minnes ett enda fall där någon sluppit straffansvar ens i fall som för en lekman framstår som solklara.

http://www.dagensjuridik.se/2016/06/kvinna-kan-ha-haft-svart-att-besinna-sig-under-minneslucka-frias-fran-mord

Elva knivhugg är förstås besinningslöst så att det räcker, men jag har svårt att tänka mig att det inte snarare skulle varit försvårande om den åtalade varit en vit, medelålders man.

Lagtexten är faktiskt ovanligt generöst skriven, men formuleringen om att "svårligen kunna besinna sig" ger i praktiken frikort till personer med svag impulskontroll. En iskallt rationell individ som utövar nödvärn kan per definition inte åberopa nödvärnsexcess i den händelse rätten finner våldet oförsvarligt.

Anonym sa...

Måste man ha speciella egenskaper för att få tillåtelse ta till nödvärn?