tisdag 26 juli 2016

Socialdemokraterna smutsar ned debatten


Moderaterna har uppmärksammat att det i vissa fall lönar sig att inte arbeta alls jämfört med att som arbetslös förälder ta ett arbete. Detta rör ett räkneexempel på två vuxna och fyra barn som Hanif Bali lät Riksdagens utredningstjänst göra.

Upptäckten har fått partiet att föreslå ett bidragstak som åtgärdar orättvisan. Devisen är att det alltid ska löna sig att arbeta.

Detta får "arbetarepartiet" att tända på alla cylindrar. Socialdemokraterna replikerar i en debattartikel i Aftonbladet undertecknad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Artikeln innehåller de sedvanliga angreppen på M för att de "ger sig på de mest utsatta" (om man får 27 000 kr i bidrag varje månad är man i mina ögon inte samhällets mest utsatta) och lyckas i ett vilt vevande klämma in både Brexit och Donald Trump också. För säkerhets skull?

Regeringen försvarar alltså att en familj som inte arbetar kan få ut mer i bidrag än en arbetande familj med lika många barn. Resonemanget, förutom det obligatoriska att man inte ska ifrågasätta att den som vill ha bidrag också får det, är intressant.

Strandhäll skriver:
Det rör sig om arbetslösa eller sjuka som får samhällets hjälp för att sätta mat på bordet och slippa hamna på gatan. Att ersättningarna i några fall blir så här höga beror på att de bor på en ort där bostadsbristen gör att socialtjänsten tvingas betala för boende med mycket höga hyror. Det är alltså inga pengar som går till plånboken utan till stor del utgörs av kommunens kostnad för att hitta tak över huvudet till utsatta barn i runt 100 familjer.
Genom ett snillrikt sätt att räkna där boendekostnaden exkluderas som utgift för skattebetalarna, eftersom en hyra betald av kommunen enligt ministern inte är några pengar "som går till plånboken" (trots att vi andra betalar vår hyra/avgift med pengar ur den egna plånboken), lyckas alltså ministern få den totala bidragskostnaden att framstå som betydligt lägre. Och på köpet utmåla Anna Kinberg Batra som en lögnare.

Socialdemokraterna får gärna argumentera för höga bidragsnivåer. Men sättet på vilket en av regeringens ministrar gör det är direkt oanständigt. Hon bemöter över huvud taget inte Moderaternas förslag i sak utan väljer i stället att blanda in Brexit och Trump i villervallan.

Annika Strandhälls artikel är en indikation på hur den politiska debatten kan komma att se ut framöver när en alltmer pressad socialdemokrati slåss med näbbar och klor. Vi kan ha en riktigt smutsig valrörelse framför oss.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har väl haft en smutsig politisk debatt i många år nu?

Hans Li Engnell sa...

Ja, på många håll. Men partierna brukar ändå hålla sig inom vissa ramar. Detta kan släppa om S känner sig pressat i nästa valrörelse. LO har definitivt kapacitet att gå över gränsen.

Anonym sa...

Det har inte varit speciellt lönsamt att jobba de senaste 40 åren. Bert Karlsson beklagar sig över att svenskar är lata men varför jobba om man inte tjänar i närheten av vad han gör? Skattesystemet och bidragssystemet är riggat så att 1 på 1000 får ut märkbart mer av att jobba jämfört med att gå på bidrag.

Anonym sa...

"Ja, på många håll. Men partierna brukar ändå hålla sig inom vissa ramar."

De brukar väl hålla sig till att beskylla SD för att svartmåla diverse saker. Nu agerar Socialdemokraterna som Sverigedemokraterna och måste därmed hitta nya sätt att svartmåla andra. Bidragsstaten kan behållas om invandringen sänks, resonerar Löfven och Strandhäll. Närmaste offer för nämnda socialdemokrater blir moderaterna och kristdemokraterna och ibland också FP och C eftersom de inte förstår att man inte kan sätta ett pris på en människas bidragsnivå.

Magne

Anonym sa...

Hej.

För heltid fick jag i min senaste anställning (OSA till följd av rehabilitering) ca 14000:-/månad brutto.

Varför skall jag jobba alls?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Hans Li Engnell sa...

Ja, den frågan borde alla undersköterskor också ställa sig.

Nu får visserligen inte en ensamstående person utan barn så mycket i försörjningsstöd att det lönar sig att inte arbeta. Men exemplet med barnfamiljen visar att det ibland blir helt uppåt väggarna. Nyanlända får dessutom etableringsrättning på närmare 8000 kr, och är hyran för hög får de även kompletterande försörjningsstöd. Plus alla bidrag från bl.a. Försäkringskassan de har rätt till, förstås.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Medborgarlön till alla -miljardär som narkoman- på 6000kr/mån -skippa sen alla socialförsäkringssystem och halvera staten. Den som vill försäkra sig får göra det på marknadsmässiga villkor. Personer under 18 kan få lägre medborgarlön.

A nonym sa...

Lär vara mycket lockande för folk som inget har att vandra halva jorden runt för att komma hit och få betalat för att bara finnas.
Nej enda som fungerar är enbart FN kvotflyktingar tas emot som flyktingar, för övriga skapar vi ett green-card system så de som vill och kan erbjuds en möjlighet att få komma hit och arbeta.

Anneli sa...

Barnbidrag och underhåll från FK behöver ni inte räkna in i ekvationen. Dessa får alla föräldrar resp ensamstående föräldrar oavsett om de arbetar eller ej.

Anonym sa...

DN:s Amanda Björkman godtar så lätt censur av Edvard Blom och Bert Karlsson.
De delar ju inte Amandas värdegrund.Det hade låtit annorlunda om koskällan annars.
Nu var inte Putin inblandad.Inte ens Erdogan.
Det var inte fråga om några radikalfeministiska kulturrelativister.
Då ska dom hålla käften helt enkelt.Peter Wolodarski har inte prioriterat upp
händelsen som då blir en icke-händelse.Vita cis-män som tycker har vi redan nog av i Sommar.
Så håll käften bara tills Wolodarski uppgraderar er!

Anonym sa...

Aftonbladets Somar Al Naher tar till de djupaste brösttonerna och berättar för oss att det försegår desinformation på internet.Somar Al Naher reder ut vad desinformation är för något.Utan att förenkla kan man säga att det som inte kommer från Aftonbladet är per definition desinformation.
Och därmed samhällsfarligt.
"Sverigedemokraterna kallar oberoende granskande journalistik för "PK-media". På så sätt sprider partiet misstro mot journalister och suddar ut gränserna mellan nyheter och falska uppgifter. Och det här drabbar även enskilda bloggare och individer. "
Sverigedemokraterna förstår inte att journalisterna behöver presstöd.De är samhällsfarliga och ska bemötas med källkritik tycker Somar.Annars hotas vårt demokratiska samhälle tycker Somar.Aftonbladet är det ledande stjärnljuset för just källkritik ska vi förstå.Den enda garanten för vårt demokratiska samhälle som lyser upp den annars så mörka himlen.Utan Aftonbladet och presstödet tar Åkesson, Trump, Putin och Orban över helt.Så är det.Dom där vita cis-gubbarna och så twitter-trollen då förstås.Utan ljusets förkämpar som Somar Al Naher och Anders Lindberg (och presstödet)tar twitter-trollen över helt.
Tänka sig!
Det behövs källkritik och presstöd för att läsarna ska förstå att Aftonbladets journalister är bättre än Twitters twitter-troll.Kanske högre lön och limo till-och-från jobbet kunde vara något också? En tårta fast man inte fyller år?
Det handlar om att tvåla till twitter-trollen allt vad det går nämligen.
Annars fortsätter dom att desinformera!

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/somaralnaher/article23239291.ab

Hans Li Engnell sa...

Ack, ja. Aftonbladets ledarredaktion har begått ännu en artikel.

"Österåkers kommun tvingades att dementerade de osanna uppgifterna på sin hemsida, Facebook och Twitter.
Så långt gick det alltså."

En kommun gick alltså ut och dementerade en felaktig uppgift. Tänk så långt det kan gå!

Anonym sa...

Jag skulle önska tidningarna använder presstödet till att granska verkliga fientliga hot mot Svenska medborgare. Men tidningar och riksdag, med några undantag, verkar hata oss Svenskar?
Vart tar de tio-tusental turkiska politiska fångarna vägen förresten? Varför undrar inte tidningarna det? Är det kanske något som snart även skall drabba de Svenska "internet-trollen". Eller skickas dom i hemlighet hit till Sverige. som asyl-flyktingar?
Hur skall vi få veta något?

Anonym sa...

När main-stream-tidningarna försöker påverka den dumma allmänheten att alla muslimer är jättebra, ju fler dess bättre, så läser allmänheten den här typen av artiklar.
https://sv.gatestoneinstitute.org/8563/tyskland-wurzburg-jihad
och många många liknande artiklar.

Anonym sa...

De som är anti etablissemang i Sverige kommer möta samma öde som de anti erdogan i Turkiet , dvs, fängslande.

Anonym sa...

Eller så blir det måhända statskupp, med den skilnaden att vår lyckas.

Anonym sa...

Ja
när Expressen berättar sanningen om Pride och Göteborgsposten går till frontalattack emot självaste Expo är det inte så konstigt att Aftonbladet letar Twitter-troll.Liberalernas hopp Hillary Clinton påstår ju att det är Putin som hjälper Trump när hon dabbat sig.Det gungar under fötterna nu!