söndag 24 juli 2016

De kallas fattigpensionärer


Många svenska pensionärer har det bra. De är friska, har god ekonomi och kan nu efter ett långt arbetsliv och utflugna barn sälja radhuset som ökat i värde med några hundra procent och unna sig både resor och god mat.

Men för andra ser verkligheten helt annorlunda ut. De har i likhet med ovanstående grupp arbetat och slitit i ett helt yrkesliv, men det har ofta varit timanställningar, deltidsanställningar och hemarbete. När livspartnern gick bort kom inte bara den ofrivilliga ensamheten utan också en ny ekonomisk verklighet.

Det är dessa vi kallar fattigpensionärer. Det pratas ibland om dem men deras verklighet är ändå nästan okänd. Detta är människor som har oerhört lite pengar att leva på när hyran och andra löpande räkningar är betalda. Som får köpa den billigaste falukorven, alltid handla på extrapris och aldrig unna sig något extra till helgen. Du har säkert sett dem många gånger i kassakön på ICA utan att veta om det.

Pensionssystemet har missgynnat denna grupp och den får nu betala priset i form av en fattig ålderdom. Inte för att de inte har gjort rätt för sig utan trots att de gjort det. Vi är många som har föräldrar eller bekanta som stämmer in på begreppet "fattigpensionär". Det knyter sig i magen att tänka på dem.

Frågan är varför inte politikerna pratar mer om dem. Här borde det finnas en potential att appellera till många väljare - både personer som lever under dessa omständigheter och alla vi som anser att det är åt helvete att de tvingas göra det.

Men gruppen pensionärer med riktigt låga inkomster är inte en högljudd grupp. De protesterar inte. De grinar inte ut i media. De kniper käft och försöker klara sig själva, som de alltid har gjort.

Situationen beror inte på att det skulle saknas pengar per se. Pengar finns. Det är därför regeringen kan bevilja ökade anslag på tiotals miljarder årligen till Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, det är därför vi har så generösa bidrag till människor som aldrig arbetat. Pengar finns. Politikerna har bara gjort sin prioritering. Det var inte fattigpensionären. Samtidigt sparas det på äldreomsorgen på många håll i landet.

Situationen är oanständig. Ovärdig. Och oacceptabel.

Det sägs att min generation kommer bli den stora förloraren på pensionssystemet i framtiden. Det är bra att veta om det i tid så att man kan försöka dämpa effekterna av det. Men också för att det då finns tid att leta efter ett nytt land att bo i när det är dags.

17 kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

Innan pensionsuppgörelsen 2000 (/tror jag det var) så fick änkan ärva delar av den ATP maken jobbat för. I och med att man tog bort den möjligheten liksom det som kallades för änkepension så hamnar många kvinnor i en tillvaro präglad av fattigdom

Anonym sa...

Man kan fråga sig var alla dessa forskare höll hus fram tills nu?
Nu kryper dom fram och lämnar den in-grottade bubblan under stenen.Det är så dags nu liksom.
Nu blir det mest en historisk betraktelse som inte hjälper ett dugg.Men det är klart, förr var det jobben och anslagen som gällde.Nu har den klara insikten drabbat även forskarna och experterna..
När en forskare skriver så här på självaste Aftonbladet förstår man hur illa det är.
Rakt av över hela linjen.En systemkollaps.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23208778.ab

Anonym sa...

Den humanitära stormakten, hehehe.
Den skamlösa staten är ett mer passande namn.

Anonym sa...

Ja jädrar i min lilla låda!
En undersökning i SvD visar att de goda nu för tiden får skriva att man är emot de 77 procenten istället för att som förr vara de goda 87 procenten.
Allra värst är det helt otippat för MP som gillar mångfald men enfaldigt nog inte umgås med nyanlända och ensamkommande.Invandringen slår dessutom ut alla andra frågor med ljusår även om AKB vill tala om jobben.Eller om det var vad hon ville i förra veckan?
Ska det här ordna upp sig måste vi nog komplettera vår aversion mot folkomröstningar med en mot majoritetsstyre också?

http://www.svd.se/vi-svenskar-ser-oss-som-en-moralisk-stormakt-start

Anonym sa...

Utmärkt beskrivning av den nationella skamfläcken. Jag ger dej mandat direkt att bli finansminister med oinskränkt makt.

Anonym sa...

En liten påminnelse om det vänstern hatar allra mest.Tino Sanandaji, husblatte och nationalekonom, som sedan länge sagt det PK inte ville, men nu tvingas, höra.
Det är inte sant att ALLA forskare smög ner under närmsta sten och gömde sig darrande av rädsla inför vänsterns samlade hat.ALLA är inte quislingar.
Tino ska ha all heder för det.Sannolikt kunde han, precis som flertalet av hans kollegor, ha tjänat betydligt mer på att anpassa sig till PK.

http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/masspsykosen-aer-snart-slut-sedan-far-vi-oeppen-debatt-21151

Anonym sa...

Sveriges politiker har talat om detta. För att rädda pensionerna måste landet ta in hundratusentals unga läkare och ingenjörer från Mellanöstern sade man. Så har man också gjort efter bästa förmåga, fast den syrianska spetskompetensen matchade inte förväntningarna. Nu sitter man med skägget i brevlådan, med hundratusentals socialbidragstagare som konkurrerar om resurserna och i sin tur kommer att bli svenska fattigpensionärer en generation framåt i tiden. I vanliga fall hade jag poppat popcorn i mitt hem utanför Sverige, men texter som denna gör ju att skrattet fastnar i halsen.

Anonym sa...

Hej.

Fråga invandringsfanatiker och svenskhatare i din närmiljö följande:

Vem vill du spendera 1900:-/dag på?

En svensk man eller kvinna som arbetat hela sitt liv, eller en afghansk sk. kallad ensamkommande? Välj.

Följdfråga:
Kan du motivera ditt val?

Jag kan, då jag är svensk, och inte mångkulturalist, Reinfeldtsk landsförrädare eller socialist.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ulf Åsgård, psykiatriker och expert, berättar nu i SvD att allahu akbar-skytten i München inte alls behöver vara inspirerad av Anders Breivik.I själva verket är det naturligt att man stöter på Breivik om man söker på massmord eller masskjutningar helt enkelt. - Man ska inte dra förhastade slutsatser, säger Åsgård och drar en förhastad slutsats.För det ska man visst.
Det är avgörande att allahu akbar-skytten var en psykiskt störd ensamvarg som fått tag på vapen pga Tysklands alltför generösa vapenlagar och inspirerats av just Anders Behring Breivik .Sådana är svåra att skydda sig emot nämligen.Hela Merkels framtid kan hänga på just det och därmed hela EU:s.
Så Ulf Åsgård, var vänlig sluta dra förhastade slutsatser när du inte förstår vad som står på spel!

Anonym sa...

Äsch - pensionärerna hade ändå bara tur som föddes i Sverige och därför fick pension överhuvudtaget!

Anonym sa...

Dags igen i Tyskland.
Dags igen på Trästocksfestivalen.
Är väl anekdotiskt den här gången också gissar jag?

Anonym sa...

Även om vi hade behållit ATP-systemet intakt, så hade vi haft fattiga pensionärer. Grundproblemet är ju att man arbetat deltid, eller till stora delar inte arbetat alls, och med låga löner. I ATP-systemet fick du ut kanske 65 % av din lön under de 15 bästa åren, förutsatt att du jobbat i minst 30 år för att få full pensionspoäng. Vi kan ju inte ha ett pensionssystem som ger folk mer i pension än vad de hade när de arbetade. Detta, om något, är ju Ebberöds Bank.

Hans Li Engnell sa...

Ja, det är knepigt. Jag har ingen färdigsnickrad modell som skulle göra alla glada (problemet är att ingen politiker verkar ha det heller). Men jag kan konstatera att det är otillständigt att människor som arbetat ett helt liv får det sämre ställt när de blir pensionärer än många som invandrar till Sverige och tillgodogör sig alla bidrag som finns att tillgå.

Anonym sa...

Det kan så vara, men det har inte med pensionssystemet att göra. Men det stora problemet är att när alla som invandrat de senaste 10-20 åren når pensionsåldern, och inte har kommit in på den svenska arbetsmarknaden, då kommer vi att få 100 000-tals fattigpensionärer.

Anonym sa...

Sverige behöver en ny propagandaminister eller åtmindstone en ny propaganda-samordnare.
Det här går bara inte.Det lyser igenom och avslöjas mest hela tiden.MSM lyckas väl någorlunda men SVT/SR lyckas göra i byxan så fort tillfälle erbjuds.Kan inte sitta någon stjärna i ledningen där direkt.Misslyckas man med uppdraget så kommer det att krävas militär för att övertala väljarna.
Någon sådan har nu inte Sverige och då är propagandan avgörande.Men så uselt skött och allmänt eftersatt som den är nu så kommer den att visa sig otillräcklig när det är dags.Mörka krafter kommer att kuppa fram politik som strider emot värdegrundens essens.Sverige behöver och ska alltid ha en S-regering vare sig den är öppen eller dold.Men kunde man förvänta sig annat av en demokratiminister som är ny-övertygad miljö-mupp?

Anonym sa...

MSM gör stort nummer av Migrationsverkets prognos.
Hur kommer det sig?
Deras prognoser har väl aldrig stämt förrut?

Anonym sa...

Blir illamående av att tänka på att det finns så många fattigpensionärer i landet...! Våra gamla föräldrar som arbetat hela sitt luv och betalat in till sin pension har det så eländigt när det väl är dags att få vila sina trötta kroppar eller knoppar så kommer inte den pension som dom trott utan dom blir plötsligt fattiga, ca en kvarts miljon av dom hamnar under EU:s fattigdomsgräns!

Men världen är galen och rättvisan saknas och fördelningen är helt snedvriden, det är bara att tungt konstatera.
Ett allvarligt systemfel som ingen regering, i Sverige, eller i hela världen, kan klara.