fredag 15 juli 2016

Blind terror och falsk trygghet


Ännu ett avskyvärt terrorattentat. Och ännu en gång drabbar det Frankrike. Dussintals döda. Hundratals skadade. Blodtörsten verkar outsläcklig.

Attacken i Nice visar hur terroristerna har anpassat sig till den nya verklighet som skapats efter attackerna i New York/Washington, London, Madrid och Paris. Detta måste nu upp på bordet. Hur skulle ens de strängaste övervakningsförespråkare kunna stoppa en skenande lastbil med en galning bakom ratten?

Att lagra all vår elektroniska kommunikation i sex månader stoppar inte terrorism. Att införa nakenskanner på flygplatser stoppar inte terrorism. Att lagra alla våra resor i en databas stoppar inte heller terrorism.

Massövervakning av vanliga medborgare är ett trubbigt och ineffektivt verktyg som handlar mer om att sprida en känsla av kontroll och ordning än om att faktiskt förhindra terrordåd.

Polisen ska slå till hårt mot dem som begår dessa hänsynslösa och vidriga handlingar. Men vi måste samtidigt inse att mer övervakning av laglydiga medborgare inte hjälper i en värld där terrorn är blind.

Det är dags att rulla tillbaka övervakningsstaten.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Det är viktigt att slå fast att det här inte har med invandring eller Islam att göra.
Det här har med män som kör lastbil att göra.
Hata hata hata män (som kör lastbil)

Carmania sa...

I alla tidigare samhällen så har den helt självklara reaktionen på en sådant här hot varit att på ett eller annat sätt eliminera alla potentiella fiender. Förvisning, internering eller döden är de medel som står till buds. Det är regimen som är ansvariga när de låter tusentals identifierade potentiella terrorister verka i samhället med den enda restriktionen att de "övervakas".

Anonym sa...

Lösningen är enkel, grip och deportera alla radikala islamister. Ta en paus från den s k rättsstaten under denna period.
Det är dags att sluta tramsa med dessa från statens sida, det behövs ingen j-a massövervakning. De radikala ska deporteras eller interneras på obestämd tid.

Anonym sa...

Man kan fråga sig hur det går med det omtalade utstationeringsdirektivet nu?
Ni vet när alla andra EU-länder tar ansvar precis som Sverige.
Enligt någon säkerhetspolischef i Frankrike så ligger inbördeskrig och lurar i vassen nu.EU:s nyaste regler blir måhända ännu mer svårsålda då?

Amnexis sa...

I Sverige får polisen inte använda tvångsmedel mot islamisterna. Frankrike har över 4 miljoner människor som bekänner sig till islam, hur många soldater krävdes för att invadera Normandie under 2:a världskriget?

Islam är problemet, ihop med det massiva inflödet av utövare. Fortsätter denna flathet mot denna religion så är risken hög att våra barn får växa upp i ett land där islamistiska värderingar styr.

Lars Åhlin sa...

Den islamiska terrorn i Europa tycks alltmer likna Intifadorna och terrormorden i Israel.

Hans Li Engnell sa...

Lösningen är enkel, grip och deportera alla radikala islamister.

Det förutsätter att vi vet vilka de är innan de kör in lastbilar i stora folksamlingar.

Anonym sa...

Jag tror man kan säga att polischef Dan Eliasson företräder just den sorts politik som omöjliggör den här sortens attacker i Sverige.
Ett armband med texten "kör inte på mig!" och lite fika är allt som behövs!

Anonym sa...

"Det förutsätter att vi vet vilka de är innan de kör in lastbilar i stora folksamlingar."

Tror du islamisterna har suttit tysta under sin islamistiska period? Nästan samtliga jag läst om: terrorutövarna i Paris, Bryssel, Orlando, San Bernardino var alla kända, av allmänheten eller av säkerhetstjänsten. Allmänheten ska inte velat rapportera om det nämnvärt pga. islamofobianklagelser.

Fria Tider skriver också att denna person i Nice, som körde lastbil och mördade ett dussintals, var känd av polisen: "Den man som körde lastbilen har identifierats som en 31-årig fransk-tunisisk man som var känd av polisen men inte säkerhetstjänsten."

Det är deporteringen som ska till. Ingen idé att ge ursäkter till att det inte kan ske. Allting pekar på att det är viljan som saknas, och därmed dör ett dussintals i dessa barbariska attacker mot civilsamhället.

Danmark har börjat utvisa islamiska hatpredikanter, men så är det Danmark också - ett land som länge varit fascistisk och inte nyfascistiskt som regeringen Löfven.
Magne

Anonym sa...

Efter varje attack proklamerar media och polis att förövarna redan sedan tidigare var kända av polisen.Det känns tryggt!

J.G sa...

Det är enkelt, man får svara på frågan: Finns det moderata muslimer?

Anonym sa...

Övervakning av moskéer med tjallare,infiltratörer. Jag menar egentligen att staten måste agera preventivt innan attentaten sker, en form av förvaring av radikala islamister för att skydda folk från dessa extremister

Melmac sa...

Tycker det ser märkligt ut med skotthålen i vindrutan. De är koncentrerade till passagerarsidan och ingen på förarsidan. Har det funnits fler i lastbilen?

Anonym sa...

Anonym 15 juli 2016 10:22 har naturligtvis rätt.
Men i dumskallarnas sammansvärjning kommer statens goa tjänstemän snoka i vanliga medborgares email och facebook-konton istället.Någon kan bli kränkt annars.
Känna sig utanför och exkluderad.
Lite som att det är rasprofilering att kontrollera pass på dem med utländskt utseende på Öresundsbron.Naturligtvis ska tiden läggas på rågblonda med svenska som modersmål när man letar araber och afrikaner utan pass.Troligen finns det någon procentuell fördelning uppgjord så att inte JO blir lessen i ögat också.

Eftersom det är bevisat att terrorattentat inte har ett dugg med vare sig Islam eller invandring att göra så måste man naturligvis leta någon annanstans.
Och eftersom man då knappast hittar något särskilt så måste övervakningen utvidgas så att Aftonbladet,Arnstad och likasinnade är nöjda.Alltså till just din mobil och ditt mailkonto.
Troligen innebär det att vi får sätta vårt hopp till hetlevrade fransmän som skaffar sig en egen lösning.Från politiskt,medialt och polisiärt håll kommer i varje fall ingenting att hända bortsett något fackeltåg för fred och allsång på något torg.Som vanligt.

Anonym sa...

När Pearl Harbor attackerades av Japanerna, så satte man igång att arrestera eller isolera alla Japanska medborgare i USA eller de med Japansk anknytning namn eller utseende. Ungefär som att man identifierar alla med Islamsk anknytning och isolerar dem från allmänheten. Då var man verkligen mån om att ingen potentiell fiende fick gå lös som kunde skada den inhemska befolkningen. Nu tycker jag man drar på munnen lite nonshalant och struntar i alla relevanta åtgärder. Man behöver inte överdriva som man kan tycka de gjorde i USA, men man kan ju visa att man förstått läget. Eller tycker man fortfarande att det är SD-väljare, som är de stora fienden?

Anonym sa...

Ser att SÄPO letar efter svenska kopplingar till dådet i Nice.Det är ju självklart eftersom det finns svenska män också!

Anonym sa...

Hej.

Islam är i krig med Europa.

Responsen bör vara därefter, då fienden utropat det totala kriget mot oss.

Europas ledarskap kommer dock att ägna sig åt eftergiftspolitik, kow-tow:ande och fred i vår tid-argumentation, tills den dag då vi kastar demokratin och fanders för att överleva som folk och nationer.

Ett ultimatum till Saudiarabien, till deras allierade i Islamska Staten och till Iran om att det efter nästa attentat med kopplingar till islam kommer att släppas en fem megaton vätebomb över Mecka vore lämpligt.

"Sluta attackera Europa, eller bli utplånade" är inte en irrationell respons mot en fiende som agerar som muslimerna gör i sitt eviga krig mot alla andra (och varandra). Frågeställningens princip är densamma både i mikro- och makroformat: vad gör du för att stoppa en angripare som söker döda dig?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

På twitter o liknande börjar vänstersvansen formera sig för att framföra åsikten att det är SD:s fel som sitter i riksdagen och är rasistiska så stackars rasifierade från socio-ekonomiskt eftersatta utanförskapsområden (ej att förväxla med araber,muslimer, islamister eller jihadister) är de som egentligen är de skyldiga.De vill ställa grupp mot grupp och vi mot dom.Allt sånt som strider mot värdegrunden ni vet.
Nu ska det sjungas och demonstreras så att vi visar att kärleken, socialismen, kulturrelativismen och liberalismen inte kan besegras.Det ska fattas händer, läggas nallar och tändas marschaller.Det ska berättas om Katrin Zytomerska som bara var metern från döden.Då tycker vi inte så illa om henne som vi brukar nämligen.
The same procedure as last year James.
The same procedure as every year James.

Anonym sa...

Fiender brukar sällan bli mindre aggressiva för att de får en offerkofta att gömma sig under. Och de blir aldrig ens vänner. Ändå tror våra politiker att detta är möjligt.
Eller kanske de inte tror det. Frågan är då vad det är som styr dem.

Anonym sa...

Det viktigaste just nu är att förstå att dådet inte har ett dugg med islam att göra, att arbeta ännu hårdare mot växande islamofobi och att informera i utsatta områden om de högerextrema EU-fientliga krafter som nu tar tillfället i akt.

Anonym sa...

Margot Wallström vill inte att allt ska handla om våld enligt SvD så lite skit i hörnen är bättre än ett rent helvete.Det kan ju hon tycka där hon sitter i lägenheten..

Anonym sa...

Att mörda barn. Att köra över dom med lastbil och lemlästa dom till oigenkännelighet. Är det det som utmärker en god muslim? Får ni fler jungfrur att leka med i himlen då?

Att mörda kvinnor. Att kasta ut dem från balkonger, att köra över dom med lastbil och lemlästa dom till oigenkännelighet. Är det det som kännetecknar en god muslim? Får ni fler jungfrur att leka med i himlen då?

Att våldta kvinnor i grupp, att våldta barn, att köra upp fingrar i deras underliv bara för att de är av en annan kultur. Är det det som är utmärkande för en god muslim? Får ni fler jungfrur att leka med i himlen då?

Att ständigt förkunna sig som offer, att komma hit och ohejdat utnyttja den välfärd som byggts upp av de som var här före er och samtidigt tyst godkänna illdåden beskrivna ovan, är det det som är kännetecknande för en god muslim? Får ni fler jungfrur att leka med i himlen då?

Om det finns någon god muslim som kan svara på detta vore jag tacksam. För jag undrar.

V

Anonym sa...

Bästa krönikan jag har läst på länge:

http://www.dailymail.co.uk/news/columnist-1104101/Katie-Hopkins-MailOnline.html

Det måste nu bli ett slut på det här. Om ledande politiker vill undvika inbördeskrig och totalt kaos, måste de tänka om. Det duger inte med stackars, stackars längre. Vi, den skattebetalande befolkningen, nöjer oss inte med dessa besked. Vi vill se att något görs.

V

Anonym sa...

Tack för länken.
Marcus Birro, den hatade,har också något att tillägga

http://www.svt.se/opinion/det-ar-vart-satt-att-leva-de-vill-tillintetgora

Anonym sa...

Ja det krävs ett omval. Sedan en identifiering och rensning samt utvisning av alla eventuella muslimer. Ungefär som man gjorde i USA mot Japaner efter Pearl Harbor. Om man tänker sig dessa plikttrogna och civiliserade Japaner, vilken skillnad! Man kan identifiera muslimerna från deras mantalsskrivnings historia. Vilka enormt stora summor pengar staten skall få disponera helt plötsligt. Man kan nog halvera skatten, men dubblera resurser i vård och omsorg.

Anonym sa...

Lars Åhlin:
Det ligger något i det. Man kan fråga sig om de vill att hela Europa skall börja tänka som Israel. Förr eller senare kommer vi dit.

Olof sa...

Jag undrar ibland om man kan (relativt) oskadliggöra de andra religiösa samfunden på samma sätt som svenska kyrkan. Inför krav på att de skall vara demokratiskt styrda och samordna kyrkoval oavsett religion för att tillsätta styrande. Anpassa texterna för att bättre passa den moderna tiden. Justera budskapen från predikostolen. Inför statligt styrd utbildning för de andliga ledarna.

Hur länge skulle det dröja innan lokalerna står tomma och det mest kontroversiella som diskuteras i församlingshemmet är vilket kaffe som skall serveras?

Anonym sa...

Farsans försvarstal:

Our Tunisia correspondent Rana Jawad is in Msaken and caught up with Bouhlel's father Monthir:

"He took his treatment, his medicine, and we thought he was doing well - here's the medical certificate. I took him to the psychologist, he followed his treatment but sometimes he would have nervous breakdowns and he would break everything and demolish everything. He has had a nervous problem and when he becomes nervous he breaks everything. He had problems with his wife and I think that added to his mental health issues."

Har vi hört den förut? Men samtidigt, hur kom djävulskapet ihåg att han måste ropa Allhoy Akbräk i den stund han mördade små barn och kvinnor som det äckel han i verkligheten var.

V

Unknown sa...

Lösningen är enkel. Förbjud dataspel. Enligt experter hade Breivik lirat för mycket WoW och senast var det en genusforskare som hävdade att festivaltafsandet berodde på att tonårsgrabbar lirade för mycket GTA.

Den här mannen hade antagligen suttit och spelat Euro Truck Simulator 2.

Ni ska se att det kommer en förklaring från vänster som är lika uppe i det blå som vanligt.

Anonym sa...

Från Westerholms blogg:

"Hatet mot det fria väst, samt Europa, bär på en lång historia. Frankrike och Storbritannien är de primära målen eftersom de anses vara de bröt nacken av kalifatet 1492 samt annekteringen av större delen av Nordafrika och Mellanöstern under 1800-talet. Hatet är förmedlat från generation till generation i stora delar av den ortodoxa miljön då uttolkningen av Islam är bundet till klankulturens muntliga tradition. I en värld där analfabetismen är utbredd är det talade ordet viktigare än att den enskilde själv får läsa en text och dra sina egna slutsatser. Detta förhållningssätt till ”Sunna”, tradition, beskrivs av bland annat Per Brinkemo i hans senaste bok ”Mellan klan och stat”. Och. Krafter som det Muslimska Brödraskapet, Al Queda, IS/DAESH, Al Shabab, Boko Haram har alla ett och samma mål. Att ta tillbaka, och utvidga, det som är vad de anser vara sitt förlorade territorium.

Detta är bara några av skälen varför de hatar oss så intensivt och vårt sätt att leva. Men det finns ett annat Islam. Det vi kan se i bland annat Marocko. Ett Islam som försöker anpassa sig till samhällsutvecklingen. Ett Islam som tillåter kvinnor att skiljas, som lagstiftat mot våldtäkt och barnäktenskap, som inte tvingar på kvinnor slöjor. Men de är än så länge en isolerad ö i ett Islam som bara kommer kunna klara av att reformeras av egen kraft.

Det är några, av flera skäl, varför vissa krafter inom Islam hatar oss så intensivt. Oc det är i regel samma krafter som säger att det bara finns ett Islam."

Behöver man säga mer?

V

Anonym sa...

Jag vet att Fredrik den store Reinfeldt tyckte annorlunda eftersom de bara var ett särintresse
men själv tycker jag nog att det hade varit bra med en egen militär just nu!

Anonym sa...

Så EU stöder islamisten Erdogan mot yngre sekulariserad militär den här gången i demokratins namn.
Annat var det med Egypten.Men sen har ju Erdogan ett avtal med Merkel förstås och avtal ska hållas.
Känns sådär faktiskt.Löfven prisar Erdogan och den turkiska demokratin.Undrar om inte det bara betyder att EU är riktigt illa ute utan en dörrvakt?

Anonym sa...

Fick en liten backlash när jag hörde hur civila hade börjat kasta sten mot en av kupp-soldaterna som gett upp, men en polis kom och grep soldaten och räddade då livet på honom.
Tänk om kupp-makarna hade större demokratiska drömmar än nuvarande regering och väljare hittills önskar? Tänk om kupp-makarna uppfattat nuvarande regering, som en broms för yttrandefrihet och demokrati? Hur skall man någonsin få reda på vilka som är mest hederliga och ansvarsfulla i sin iver att få tjäna sin befolkning? Ja vem vet?

Anonym sa...

Vid plötslig eldgivning som vid detta tillgälle skjuter man ofta till vänster och högre än vart målet för eldgivningen är, ett välkänt fenomen bland skyttar.

Anonym sa...

Snurrar inte Jorden lite för fort för vår svenska samarbetsregering just nu?

Anonym sa...

"Det måste nu bli ett slut på det här. Om ledande politiker vill undvika inbördeskrig och totalt kaos, måste de tänka om. Det duger inte med stackars, stackars längre. Vi, den skattebetalande befolkningen, nöjer oss inte med dessa besked. Vi vill se att något görs."

Bra skrivet, och dessutom sant.

Anonym sa...

Många pekfingrar i luften där i Turkiet är det.Verkar som Bryssel är nöjt med sina ny-gamla vänner?

Anonym sa...

Det har med islam att göra..