lördag 9 juli 2016

Alla älskar Sverige


Många har konstaterat att nationalismen tycks ha fått ett uppsving under årets Almedalsvecka. SVT:s Margit Silberstein hävdar att partiledarna "marinerar Almedalen i nationalism". Även om påståendet är både tillspetsat och lite tramsigt är det ändå värt att notera vilken retorisk kursändring som har skett på bara ett år.

För ett år sedan ifrågasatte journalister och debattörer fortfarande om det finns någon svensk kultur, och Sverigedemokraterna ombads både inför och efter valet 2014 förklara exakt vad de menar med "svenskhet". Imbecilla frågor om huruvida Zlatan Ibrahimovic är svensk eller ej är exempel på hur korkad diskussionen har varit, från båda sidor.

Nu pratar nästan alla partiledare om "svenska värderingar", och ingen journalist ställer ens frågan vad detta betyder. Vad är svenska värderingar? Politikerna nämner jämställdhet, synen på hbtq-rättigheter och välfärdsstaten. Men är detta inte nordiska eller västerländska värderingar snarare än specifikt svenska? Går det att skilja mellan svenska och norska värderingar? Är kanske naiviteten något typiskt svenskt?

Det är bra att partiledarna börjar prata om vad som utmärker Sverige, vilka idéer och värderingar som bär upp det svenska samhället och samtidigt vilka föreställningar, religiösa eller politiska, som vi måste bekämpa. Samtidigt får det här värderingskriget inte gå för långt. Då skapar vi ett intolerant och ängsligt samhälle.

Det måste gå att ha synpunkter på svensk jämställdhetspolitik, på feminism, på huruvida hbtq-personer ska få adoptera, på abortpolitiken och på barnaga utan att bli brännmärkt och utstött ur samhällsgemenskapen. Om den politiska debatten reduceras till att bestämma nivån på marginalskatterna tappar den all folklig förankring.

Så länge man inte bryter mot lagen genom att kränka andra människors fri- och rättigheter måste väldigt olika åsikter tillåtas i ett fritt samhälle.

Samtidigt som vi har denna pluralism av politiska åsiktsskillnader ska de som begår brott mot kvinnor och begränsar flickors liv i trons namn, de som utnyttjar offentliga medel för att sprida hat mot judar, sekulära och hela den västerländska civilisationen mötas av rättsstatens hårda och kalla stövel.

Det är viktigt att göra skillnad på vad en person tycker och tänker och på vad den gör.

Alla svenska partiledare älskar plötsligt Sverige. Det land som enligt den förre statsministern knappt ens gick att definiera som en statsbildning eftersom inga gränser får finnas, ska nu plötsligt av kärlek försvaras mot... ja, vad?

Ursäkta mig om jag har svårt att ta denna nyförälskelse på allvar. Förälskelser kan nämligen komma och gå. De kan vara intensiva och passionerade men dö ut lika snabbt igen. Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor - alla försöker de rida på vad de uppfattar vara en våg av patriotiska känslor för Sverige. Alla säger de sig vilja försvara svenska värden. Samtidigt har deras partier gjort så mycket för att undergräva just det de säger sig älska med detta land.

När nyförälskelsen lagt sig gäller det för politikerna att visa i konkret handling vad denna påstådda kärlek innebär i praktiken. 

Läs även:
Anna Dahlberg, Alice Teodorescu

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är bra med populism!

Anonym sa...

Ja,Demkert och allt vad experterna heter ser ut som den nyss ätna citronen var i suraste laget.Multikulti och mediekratin börjar ana ugglor och gravade hundar i mossen.Populismen kommer ta makten ifrån dem.När Batra så skickar Reinfeldt på historiens sophög måste man jönsa lite om SD:s knätofsar och folkdans i förorten.
Ett sista tappert försök.Den sista utdragna sucken.
Usch och fy för nationalismen.Usch och fy för alla som tjänar Putin och vill ur EU.
Men tack alla politiskt korrekta klantarschlen!Utan era upprepade klanterier hade det inte varit möjligt.Medias sinneslöa uppbackning har fått klantarschlena att tro på sina egna lögner mot bättre vetande.
Ett avslutande tips till alla politiskt korrekta klantarschlen är att studera berättelsen om Ikaros och hybris noga.Det här var varken första eller sista gången vingarna inte bar längre.

Anonym sa...

Hej.

Kyssar och smek
är kär och rar lek

Men kok-konst och nyckelvakt
ger äktenskapet prakt

Att sätta, båd' gods och gull
det göres bäst för ättens skull

Så väx åter opp I svenske kvinns och männer
eljest ni blott bliva skarn och svenner

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Enligt uppgift befann sig polischefen Dan Eliasson i Almedalen som privatperson.
Ett litet tips till grävande journalister vore att kolla vem som pröjsat resan.
Jag har en liten stickande känsla av att svaret kan rymma en liten överraskning...

Anonym sa...

Ett exempel på kärlek till Sverige som staten kan göra omgående är att dra in presstödet till Expressen , DN, Aftonbladet samt att sparka befintlig personal på SVT /SR och riva dessa byggnader på Gärdet för att bygga nytt.

Anonym sa...

Man saknar kon när båset är tomt... saknar de väljare?
De verkar föra en politik, som kanske älskar Sverige men inte Svenskarna? Ett Sverige utan Svenskar verkar som det allra bästa för många, tyvärr så är Sverige beroende av alla Svenskars skattepengar, så de får bita i det sura äpplet. Tänk alla "rasister", som röstar på SD och betalar skatt, hur gör de goda med den skatteinkomsten? Alla multikulti-PK har väl knappast stoltheten att avsäga sig förmånen av de "rasist-pengarna"? De kan nog leva på "rasisters" välvilja? 1,5 milj väljare kanske är en årsskatt för stat och kommuner/landsting på sisådär minst 200-300 miljarder? Jag tror jag hört för många orättvisa skuldbelägganden på ansvarsfulla människor, som inga välvilliga tal kan neutralisera så lätt.

Anonym sa...

Den organiserade brottsligheten ?

Anonym sa...

Enligt social-liberalerna skjuts endast svarta män av polisen i USA.
Troligen vita poliser för dramaturgins skull.
Hur många svarta män som skjuts av andra svarta män är ointressant eftersom det ställer grupp mot grupp och inte passar berättelsen.Svarta män stoppas betydligt oftare av polisen och rasism är den enda förklaringen.Däremot inte det faktum att svarta är överrepresenterade vad det gäller kriminalitet.
I Sverige har redan professor Jerzy Sarnecki forskat fram det som behöver vetas.Således finns inte längre statistik tillgänglig som pekar på något annat.Professor Jerzy Sarnecki och social-liberalerna vet redan nu varför så procentuellt många fler med invandrarbakgrund kommer att skjutas av svensk polis den närmaste tiden.Anledningen är naturligtvis densamma som i USA och har inte ett endaste dugg att göra med svenska musik-festivaler!

Anonym sa...

Det verkar vara ok att spöa skiten ur dem som delar ut mat till hemlösa och tiggare nu?
I varje fall bereds det ingen plats för snyft och gråt den här gången.
Polischef Dan Eliasson sätter sina rättssäkra spår i rabatterna.
Vi vet i alla fall att det inte var SD:are som gjorde det eftersom det slagits fast att det inte var politiskt och ingenting heller stått att läsa om politik i MSM.
Orsaken måste alltså vara en annan.Allmän hjärtlöshet kanske?
Det var ungdomar,vet vi, troligen maskuliner,som gjorde det.AAAAhaaaa - problemet löst.
Typiskt ungdomar,började som en lek men spårade ur.Ett litet busstreck bara!
Nu skriver vi ingenting mer om det.Inte en rad.Inte ett ord.
Det passar sig bättre om Nisse i Hökarängen tror att det var SD:are som gjorde det.
Mer förenligt med vårt journalistiska uppdrag som man säger.