lördag 23 juli 2016

Den gamla vänstern


Ett tecken i tiden så gott som något på att Sverige håller på att bli ett obehagligt konsensussamhälle där minsta politiska avvikelse ska brunmärkas och stigmatiseras, är att kommunisterna har blivit PK.

När Kommunistiska partiets, tidigare KPML(r), tidskrift Proletären intervjuar Frank Baude med anledning av dennes 80-årsdag avtäcks skillnaderna mellan den nya tidens svenska kommunister och den gamla stammen, representerad av Baude (ni får googla fram intervjun själva). Frank Baude lämnade partiet i protest för två år sedan. I intervjun utvecklar han varför.

Baude har inget till övers för identitetspolitik. Han vänder sig emot hur vänstern har hanterat kvinnor och tjejer som förtrycks i hederns namn i landets förorter. Han hävdar att det "uppenbart har varit en allt för öppen attityd att ta emot flyktingar och invandrare" och problematiserar de bekymmer som finns i det som kommit att kallas "utanförskapet" med arbetslöshet och kriminalitet. Och han vägrar att kalla sig feminist då feminismen i dag är "synonym med medelklasskvinnornas strävan efter bekräftelse" och inte har någon förståelse för hur kvinnor i de lägre klasserna har det i sin vardag.

Det är klart att karln är tokig på något sätt. Men han är i alla fall ingen vindflöjel. Frank Baude representerar i all sin kommunistiska galenskap en person som faktiskt står för något och inte böjer sig för samtidens fisvarma opinionsvindar.

Jag kan känna en respekt för det. Betydligt mer än för dagens populistiska nyvänster.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Den populistiska nyvänstern har i varje fall synen på behandligen av avvikande åsikter gemensamt med Frank Baude.Det är inte alla ränder som går ur.

Hans Li Engnell sa...

Sant. Och i det avseendet var nog Baude ännu lite mer radikal ändå...

Anonym sa...

Trästocksfestivalen i Skellefteå drabbas av samma öde som alla andra festivaler i år.
Oväntat nog eftersom man skulle ha paneldiskussioner om mansrollen.
Skelleftepolisens Magnus Söderberg uttalar sig förvånat :" – Trots de här armbanden har det varit några som har gjort något liknande".

"Men rätt som man spelar så går det en propp
Pop pop pop opp i topp topp
Strömmen blir bruten och då blir det stopp
På pop opp i topp topp"


https://www.youtube.com/watch?v=6V8_Xvaz7xE

Anonym sa...

Terrorattacken i Munchen där en tysk-iranier ropade Allahu Akbar kopplas nu ihop med Anders Berhring Breivik så klart.Ali Sonboly led nämligen av depression och har varit mobbad.
Tystlåten var han också enligt en granne.
Inte nog med det, attacken spelar dessutom Trump rakt i händerna.
Allt enligt Expressen.

Oavsett av vad det är för svamp Expressens analyser är resultatet av så är det tvunget att Expressens läsare tuggar i sig mängder av samma svamp för att förstå den intuitivt koncisa
analysen.

Anonym sa...

Jag känner inte till hur mycket som skiljer det lilla Kommunistiska Partiets politik från riksdagens V(PK), F! och MP men om det delar riksdagsvänsterns totala, arroganta förakt för arbetarklassen, så förstår jag att gamle Gulag-kommunisten Baude tackar för sig.

Erik sa...

Apropå Baude så behöver man inte vara dum för att man är galen

Anonym sa...

I princip är väl det som skiljer det lilla Kommunistiska Partiet från V(PK),F! och MP just storleken.MP har en gudagiven chans att ganska omgående konkurrera med partiet i det avseendet.V däremot verkar konstigt nog klara sig utan PK i namnet men har desto mer av den varan i praktiken.Kanske just därför?
Jonas är ju så trevlig och så skicklig retoriskt som journalisterna brukar säga.
Precis som de övriga, fram tills helt nyligen, klarar man sig undan den granskning som exempelvis SD utsätts för.Det är ändå de goda vi talar om..
Feminismen inom V är kanske PK men inte så feministisk om man säger så.
Ett litet problem man delar med F!.
Men det gör inte så mycket så länge det anses PK.

Anonym sa...

Det enda av värde i en allt mer värdelös Expressen är Johan Hakelius som i dag kanske tjuvläst Hans Li Engnell ?

http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/karingarna-flyter-bara-med-nerfor-strommen/

Anonym sa...

Det är nu inte bara Frank Baude som sitter bänkad och är bitter.Även Birger Schlaug deppar.
Båda har lämnat sina respektive partier och saknar i dag en maktbas.Det var bättre förr.
Mycket bättre.
Marginaliserade gamla gubbar som ser sina ideal ätas upp av tidens tand.
Man kan bli på dåligt humör för mindre.
Fredrik Reinfeldt ångar stadigt på åt samma håll.Man kan höra honom utbrista i ett "det var bättre på min tid" snart sagt överallt där tillfälle ges.
Gudrun, allas vår Gudrun, det kommer en dag när kärringen slagit sin sista saltomortal och inte klarar att landa på fötterna.Då lämnar hon sitt parti som Cis-taliban och sätter sig på ljugarbänken med de andra och utbrister: DET VAR MYCKET BÄTTRE FÖRR!

Anonym sa...

Professor Marianne Kristiansson påpekar att vetenskapligt sett så föregås våldsdåd som dödsskjutningarna i Munchen ofta av en känsla av utanförskap och psykisk störning.
Är inte det att hetsa mot folkgrupp?
Vetenskapshetsa emot muslimerna...islamisterna...jihadisterna?
Får man verkligen säga så om en hel folkgrupp? Är det att ta ansvar?

Anonym sa...

Läser i bladet att Bossen är på plats i Göteborg.
Tänker att det var väl bra att någon siktat Löfven.
Och det i Göteborg också.Det kan dom behöva!
Läser artikeln.
Handlar om Springsteen förstås.
Tänker: Hur dum kan jag egentligen vara?
Löfven är ju ingen Boss.Och inte på plats heller förstås.
Men det skriver man ju aldrig i bladet.Förstås(S).

Anonym sa...

Det har lagts många furnuftstimmar i media nu på att förklara för de "svagsinta" varför det blir den här typen av skjutningar i München. Maniskt vill man peka mot ensamvargar utan rationella avsikter men förmodligen inspiration av Breivik. Jag minns trollhättan då stod det i klartext i media.
"Anton Lundin Pettersson gick in på Kronans skola i Trollhättan, mördade två personer – och sköts av polisen."
Ingen tvekar om att utge namnet på gärningsmannen samt någon tvekan om motivet, "hatbrott".
Vad vet man om den i Tyskland? Han skrek "Allahu Akbar" sägs det från flera håll. Han hade också Iransk pass, ursprung Iran. Jag tycker det luktar mörkläggning på hög nivå.

J.G sa...

Verkar vara mörkning i Munchen:

http://shoebat.com/2016/07/23/the-munich-massacre-is-a-complete-coverup-the-munich-shooters-facebook-including-his-family-background-shows-he-is-not-iranian-but-a-syrian-islamist-pro-turkey/

Anonym sa...

Hej.

Jag vill verkligen rekommendera artikeln i Proletären, den kräver ingen inloggning utan är gratis, och även Baudes avskedsbrev från härförleden.

[http://www.proletaren.se/inrikes-politik/frank-baude-80-ar-klassfragan-maste-sta-framst]

Så när är det läge att organisera byalag, jägare och hemvärnsmän till att rensa Sverige från de folk som vill förslava eller utrota oss, eller skall vi låtsas som om det är något annat som står på spel?

Testa att stå öga mot öga med någon som du har all anledning att tro tänker bringa dig om livet. Sjunga sånger, skriva brev, eller prata om gränslösa samhällen och alla folks förbrödning om du vill - jag lovar att lägga blommor på din grav.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Ådärkomdenja sa...

Jag läste den tidigt. Och har kommenterat den på diverse forum. Oavsett what, man kan hitta massor av klokheter, från den gamle stridstuppen. Jag måste säga att den flyktade kfml(r)-generalen inte är ett dugg galnare än dagens aktiv kommunister, tvärtom . Alltifrån gåslever-Sjöstedt, till leksakskommunister i riksdagen, som Chile-vurpna Dinamarca, till smart-flyktade F!-opportunisten Schyman.

Anonym sa...

Just det, proletären. Jag har läst alldeles för mycket historia om gamla Sovjet för att ens önska någon form av kommunism någonstans i världen.

Anonym sa...

Vem bryr sig om detta.
http://sv.gatestoneinstitute.org/8524/tyskland-muslimska-tolkars

Anonym sa...

Dårfinkar kommer alltid vara dårfinkar.Det är en sak.
Men hur Fredrik Reinfeldt kunde få den lysande idéen att flyga med dårfinkar är en gåta.Stefan Löfven har åtmindstone vingklippt dårfinkarna innan de fick vara med och flyga.Men som sagt, en dårfink är alltid en dårfink.
Enda gångbara förklaringen som kan värpas fram är att både herr Reinfeldt och herr Löfven är dårfinkar de med.Hur kunde det bli så?

Svaret är lika enkelt som tragiskt.Väljarna röstade på dem.

Anonym sa...

Westerholm, alltid lika läsvärd!
http://ledarsidorna.se/2016/07/gomd-bakom-axel-oxenstierna-korrumperas-hans-garning/

Anonym sa...

Man kan säga vad man vill om Frank Baude men någon vindflöjel med triangulering och röstoptimering på schemat det är han inte.Det besvärliga är att i delar får jag ge honom rätt.Det skaver kan jag säga.Mer än så, det värker.
Fast egentligen kanske det mest handlar om dagens syltryggar.Månglarna som säljer politik som andra säljer tandkräm och blöjor.
Vi är vad ni vill tro att vi är ungefär.

Anonym sa...

Appropå bittra gubbar så viker Jan Guillou ut sig igen i Aftonbladet.
Jan ondgör sig över lågutbildade, outbildade, obildade, politiskt ointresserade, LO-medlemmar etc som röstat på SD utan att herr kolumnisten förmår korrigera dem.Alltså alla de där som har till uppgift att betala för att läsa Jan Guillous alster så denne renlärige socialists resa mot döden kan fortsätta med årgångsviner och miljoner lättspenderade kronor.
Jan säger det inte rakt ut, han är ju socialist, men de är ju bara för dumma för sitt eget bästa.De är för dumma för Jans eget bästa.Precis som de flesta är för dumma enligt Jan.
Man kan innerligt hoppas att en god Gud tvingar Jan Guillou att leva så pass länge att han hinner med att se "dumskallarna" ta över.Så att den renlärige socialisten i det liberalas tjänst hinner med att sitta i sin rullstol på hemmet och hjälplöst se på när någon häller ut hans årgångsviner.

Anonym sa...

Var finns den liberala medelklassens självkritik?
Det är frågan jag ställer mig när de främsta tungviktarna i tänkarklassen hytter med fingret och varnar för att släppa fanden lös.Brexit, Trump, Ungern, Polen, Busch-Thor, SD,gränskontrollerna, nationalismen, fascismen och allt vad det är.
Var är den där självkritiken? Eller har man, stackars satar, blivit överlistade och utsatta för en komplott? Utvecklade sig verkligheten på ett så osannolikt sätt att ingen kunde förutse det? Var man rent av oskicklig och inkompetent?
Är det bara enklast att hytta med fingret reflexmässigt när det är jobbigt att inse den egna rollen i hur allting blivit? Annars kan man tvingas erkänna både fel och brister...