torsdag 14 juli 2016

En värdig sortiDavid Cameron aviserade sin avgång kort efter att britterna röstat för att lämna EU. Hans plan att Storbritannien skulle rösta för att stanna i EU och ge honom möjlighet att regera vidare i lugn och ro, med det starka mandat han fick i förra valet, gick i kras. Cameron tog konsekvenserna av detta.

Tanken var att få en ny partiledare och premiärminister på plats i september, men kanske var det på grund av gnället från EU-adeln som processen snabbades på.

Storbritannien fick redan i går en ny premiärminister. Rasande fort har det gått. Theresa May ersätter David Cameron som partiledare för Tories och som landets ledare. Hon överraskade direkt genom att utse Brexit-anhängaren Boris Johnson till utrikesminister. Ett vågat och väldigt roligt val.

Johnson är oortodox, men han är ingen dumsnut eller fåntratt - även om hans politiska motståndare gärna vill framställa honom som det och likna honom vid allt ifrån Donald Trump till Beppe Grillo.

Frågan är nu hur DN:s och Aftonbladets respektive tyckarredaktioner ska tolka detta. De dömde ju ut Boris Johnson som en fegis när denne utannonserade att han inte kandiderade som partiledare. Boris Johnson "gömde sig", hävdades det. Nu får Johnson en av de tyngsta posterna i den nya regeringen. En tvärtom-analys är förmodligen redan under konstruktion på respektive mediehus.

Det finns mycket att säga om David Camerons politik. Han fortsatte exempelvis att expandera en av världens mest välutbyggda övervakningsstater. Men politikens innehåll åsido måste jag säga att jag är imponerad av Camerons sorti. Han avgick med hedern i behåll. Ingen bitterhet (åtminstone inte utåt). Inga känsloutspel. Inga utfall mot de britter som röstat för utträde. Bara ett lugnt och sakligt konstaterande att resultatet ska respekteras.

Talande för Cameron som politiker är att han både kort efter EU-omröstningen och i sitt sista framträdande som premiärminister i parlamentet bjöd på en hel del skratt. Viktigast var kanske hans konstaterande att han som premiärminister tjänar folket och att detta är ett tidsbegränsat förtroendeuppdrag. En position man bara har till låns. Inte en livstidsförsörjning.

9 kommentarer:

Fd moderat sa...

Konstigt nog är svensk media bitter över Brexit trots att de har ignorerat att rapportera vad som händer i Bryssel. Tidigare fick man bättre rapporter därifrån om man läste Henrik Alexanderssons blogg.
Även s k nyliberaler som Johan Norberg är bittra över Brexit. Han är t o m anhängare av TTIP. Helt obegripligt i min värld.
Om Sverige lämnar EU och vi har en centerpartist som statsminister torde vi få se en stor gråtshow och ett utåtagerande som en treåring som inte får en leksak.

Anonym sa...

Det är så fantastiskt.
Vore man spelare kunde man satsa pengar på raka motsatsen till vad DN och Aftonbladet än basunerar ut.Jämt och alltid har de mest fel.Skulle något mot förmodan visa sig vara rätt så handlar det om Allsång på Skansen eller Lotta på Liseberg.Ändå är det jag som är faktaresistent.
Som lever i en bubbla,echo chamber och allt vad det heter.
För att göra det ännu mer fantastiskt så är det näthat och intolerans när skribenterna/tyckarna bemöts.Plats bereds för alla som tycker sig utsatta.För att vara någon i den kretsen måste man ha varit utsatt eller åtmindstone känt det så.Och som man känner!
Man längtar tillbaks till den tid när vänstern hade näthats-monopol och ojjar sig numera över att andra lärt sig spelet minst lika bra som "journalisterna".
Hur någon frisk med berått mod kan tänka sig att betala för slikt värdelöst tyckande övergår mitt förstånd!

Anonym sa...

Jämför denna i alla avseenden värdiga sorti med den förre moderatledarens allt annat än imponerande dito! Kontrasten är verkligen slående.

Leif

Anonym sa...

Calle Bildt hänger med luggen över den nye utrikesministern och deppar.Fredda Reinfeldt förbereder sig på ett utspel utan lugg.Vad är det som händer?

Anonym sa...

Britterna har alltid varit ett föredömme när det kommer till att avgå för förlorade förtroenden.

Svenskar? Ja, "stor gråtshow och ett utåtagerande som en treåring som inte får en leksak"! Hade inte kunnat formulera det bättre ;-)

Anonym sa...

Morgan och jag tycker polischefen är en sopa, men Dan har i alla fall bevisligen rätt åsikter.
Så han får sitta kvar.
Den där Boris, han har upprört den svenska tjattrande klassen med sina felaktiga åsikter och blir alltså utrikesminister nu.Vet dom inte vad jämställdhet är där borta?

Anonym sa...

Morgan Johansson tycker att "– Ibland har jurister en sagolik förmåga att trassla till saker och ting."Det är JO han avser.JO trasslar till det för Morgan Johansson. Men Eliasson trasslar inte.Han är sosse och polischef av Guds nåde.
Cameron,Johnson och May trasslar.Men så är de ju inte sossar heller.Det är Corbyn.
Han trasslar också.Men sen är han ju inte svensk sosse heller.
Bara Sverige svenska sossar har.

Anonym sa...

Boris Johnson förolämpar och ljuger sig runt i världen skriver Daniel Swedin AB.
Fan, det låter ju som Sveriges feministiska utrikesminister tänker jag.
Fast nu var det visst inte så värst positivt enligt Swedin.
Där ser man, tänker jag.

Anonym sa...

Hej.

Jag undrar hur det ser ut i huvudet på journalister i bland.

Respekt får man exempelvis genom att kunna skriva tvärsäkert att Boris Johnson är [pejorativ], och aldrig kommer att få en maktposition igen, för att sedan kunna skriva: "Jag hade fel".

Är det bara svenska journalister som aldrig har fel?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare