lördag 2 juli 2016

Polisen ska inte ägna sig åt kampanjer


Rikspolischefen Dan Eliasson aviserade nyligen att polisen drar igång en kampanj mot sexuella trakasserier och övergrepp efter de upprepade våldtäkterna och trakasserierna på flera av landets musikfestivaler. Resultatet är polisarmbandet #tafsainte!

Kritiken blev hård och hånen var många, inte minst i sociala medier. Med all rätt. Men som på beställning kom snart även försvarstalen, texterna om varför det inte bara är bra med ett armband mot sexuella trakasserier utan faktiskt också viktigt.

Polisens Nina Rung hävdar i Expressen att kampanjen bland annat syftar till att öka anmälningsbenägenheten. Har hon något stöd för att ett armband skulle åstadkomma detta? Om så vore fallet, varför skapar inte polisen fler kampanjer? Varför inte armbandet #mördainte, halsbandet #stjälinte eller något annat av de tio budorden på valfri kroppsdel?

Aftonbladets Anders Lindberg, som vi kan lita på ständigt intar det sunda förnuftets motsatta position, jämför armbandet med skyltarna för grannsamverkan mot inbrott. Folk får bära vilka armband eller pins de vill för min del. Men låt oss hålla de olika rollerna åtskilda här.

Polisens uppgift är att beivra brott, att skydda allmänheten från brottslingar och gripa dem som begått brott så att de kan överlämnas till rättvisan och förhoppningsvis dömas. Svensk polis är inte särskilt duktig på något av detta i dag.

Polisens uppgift är alltså inte att "jobba med attityder", bjuda stenkastare på kaffe eller sätta igång kampanjer av detta slag. Att rikspolischefen Dan Eliasson inte har förstått detta säger tyvärr väldigt mycket om honom som statlig myndighetschef och visar varför han är särskilt opassande som just rikspolischef. Det måste bli ett slut på infantiliseringen av svensk kriminalpolitik, och det är bråttom.

Många kommer säkert bära de där armbanden, övertygade om att det är för "en god sak" och förvissade om att de bidrar till något positivt. Många kommer samtidigt försvara en kriminal- och migrationspolitik som i praktiken har möjliggjort att problemet blivit så här omfattande, att så få förövare grips och får ett straff för sin gärning.

Att bära ett armband är lika lätt som att klicka på "gilla" i sociala medier. Att stå upp för en politik som faktiskt ger konkreta resultat i brottsoffers liv är svårare. Men så oändligt mycket viktigare.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vad blir nästa?
Armband mot mord?
Mot terrorism?
I Sverige är det mesta möjligt.
Titta bara på de enfaldiga kommentarerna efter terrordåd.
Vi är tillsammans.Vi håller varandra i hand.Je suis Charlie Hebdo.
Vi kommer inte vika oss.Var inte rädda.
Jag tänder en marschall, tar en selfie när jag grinar och like:ar Malena Ernmans, eller Frida Boisens, senaste utspel.

Anonym sa...

Välkommen till det nya Sverige! Nu går det fort!

Anonym sa...

Eliasson och hans meningslösa dumheter förklädda till handlingskraft är symptomatiska för det respektlösa svenska etablissemanget som inget förstår, inget kan och som inget uträttar förutom floskelutbrott

Anonym sa...

Vad heter "tafsa inte" på arabiska?

Anonym sa...

Med mp i regeringen och en Allians som bara finns för att DÖ ligger kvar så är det här det bästa ni kan få.Allt annat är populistiskt.
Lyssna nu noga när Aftonbladet och Zara Larsson förklarar varför armband är bäst och varför det är alla killars fel alltihop.Zara menar naturligtvis även killar som inte löst biljett och aldrig varit på Bråvalla överhuvudtaget.
Anders Lindberg anser att det är de borgerligas fel alltihop eftersom de inte betalat biljetten.Henrik Arnstad, för tillfället utan mikrofon, anser att felet är .....fascisternas.
Är det så konstigt att det går åt helvete?

Utlandssvensk sa...


"Vad heter "tafsa inte" på arabiska?"

Hur man än översätter den, tror jag att själva begreppet är närmast obegripligt för en stor majoritet från MENA. Hela samhället där är organiserat med järnhårda skyddsvallar runt kvinnorna. Att man inte ska tafsa framgår lika klart som att syftet med ett fängelse är att du inte ska kunna rymma. Det krävs ingen extra information för att man ska begripa detta.

Men här går kvinnorna runt helt oskyddade och dessutom med maximalt sexuellt provokativ utstrålning. Detta motsvarar ett fängelse med alla dörrar öppna och inga vakter. En person som är van vid ett hårt, traditionellt fängelse kommer helt enkelt inte att kunna förstå om du kallar denna öppna och icke bevakade byggnad för "fängelse" och om du förklarar att det är lika förbjudet att rymma här, kommer han bara att tro att du är tokig. Vilket är helt korrekt, ty om man importera 100 tusentals unga män från MENA till dagens Sverige och tror att de inte kommer att taftsa (eller värre), då är man direkt sinnessvag.

Anonym sa...

Ja det låter märkligt om nu inte...
en schaman i hemlighet lagt en obehaglig förbannelse i armbanden, som drabbar de som ev. kommer på den tanken att ofreda bärarna? Eller armbanden kanske innehåller ett bedövande gift med kroniska efterverkningar eller el-pistol?
Här över ett tio-tal flyktingbarn som kanske fick sitt uppmuntrande kaffe. Men brukar man inte bjuda barn på saft eller läsk och får barn vara ensamma ute så sent?
http://www.friatider.se/flyktingbarn-ofredade-minst-tolv-flickor-under-putte-i-parken-i-karlstad

Anonym sa...

Hej.

Jag antar att de flesta är bekanta med hur svenska kvinnor inom skolan agerar när en elev slår en annan?

"Ta varann i hand och säg förlåt till varandra nu, så är det glömt."

Ta varann i hand.

Inte bestraffa den som startat bråket. Inte försöka utröna skuldbörda. Inte ta ställning för den som är offret. Inte ta ställning alls egentligen.

Den attityden kom in i vårt medvetande med dagis som institution, och via dagis och förskolor har den spridit sig likt cancer i lymfsystemet.

Allt annat än undfallenhet kräver nämligen att du, jag, vi alla, ställer oss i vägen och säger: "Nej".

Påföljden till en hänsynslös och vidrig handling skall stå i paritet med offrets lidande, materiella skada, och den grad stat och samhälle vill fördöma gärningen. Vad är en svensk flickas värde enligt lagen, staten och polisen?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Så länsstyrelsen säger nej till kameraövervakning på koncerter för att där sker inga brott.Lite som när Magnus Betner påstår att Sverige blivit tryggare för att ingen blivit skjuten på just hans gata utan bara i Östberga och däromkring.Men Betner är ju å andra sidan bara en stå-uppare utan publik så där behövs nog inga kameror.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

http://www.svd.se/internt-polisbrev-stoppar-signalement

Anonym sa...

Det allra konstigaste är att ensamkommande flyktingbarn grips på löpande band.
Det hade bestämts att de var fullständigt oskyldiga efter Köln och att de skulle gå kurs i sex och samlevnad och lära sig värderingar och det.
Men ändå.Det ser nu ut som det ser ut.
Eliasson får ta sina rasistiska konstaplar i örat och berätta vad dessa barn har i sitt bagage och sedan helt enkelt avföra de stackars anklagade från protokollen.En variant på 291 men bara mer moderniserad.
Böter ges sedan till de feminister som inte har armbandet på plats och de kan hängas ut i både Expressen och Aftonbladet helt opixlade för sin brist på värdegrund.
För Sveriges demografiska framtid kan man bara känna tillförsikt då dessa barn utvecklat en enastående kåthet redan i tidig ålder och kan förväntas bistå i alstrandet av många nya goda socialdemokratiska liberaler till 2040.

Anonym sa...

Ensamkommande och östeuropeer grips på löpande band. Ensamkommande körs hem till vårdnadshavare och åklagare släpper östeuropeerna så fort de kan. Så polisen på gatan jobbar på. Men givetvis käkar och sover östeuropeerna och sen börjar de stjäla igen och de ensamkommande fortsätter med sitt stök. Varför ska de sluta när det inte blir någon påföljd.