tisdag 26 juli 2016

Expo och extremismen


Det pågår en ständig kamp om verklighetsbeskrivningen. Det hör till det politiska spelet att en sittande regering vill måla upp bästa möjliga bild av situationen i landet och att oppositionen försöker lyfta fram allt som är negativt.

Men det polariserade debattklimatet gör att vi är på väg mot en komplett tudelning av hur folk tolkar händelser i och utanför Sverige. Detta märks särskilt i frågor som rör brott. Varje gång det sker ett terror- eller vansinnesdåd sitter två sidor redo att göra tolkningar. Antingen är det ännu ett exempel på jihadistisk terror eller så är det högerextrema som inspirerats av Breivik. Sällan finns ett mellanting i hur många människor väljer att tolka en händelse som den i München.

Det finns förstås en tydlig politisk agenda här. Vissa vill att det ska ha varit en islamist som begick dådet eftersom det stärker den egna politiska övertygelsen, i detta fall islams skadliga påverkan på västvärlden och kanske hela mänskligheten. Andra vill att det ska ha varit en person som haft idolbilder av Breivik på vardagsrumsväggen då detta bekräftar den egna bilden av högerextremism och nazism som det stora hotet mot frihet och demokrati i vår del av världen.

Jag är ärligt talat rätt trött på båda dessa på förhand bestämda tolkningar. Det börjar bli lite väl genomskinligt. Måste verkligen varje händelse tolkas in i islamist-högerextremist-perspektivet redan sekunder efter att de inträffat?

Det finns emellertid en skillnad mellan hur de två perspektiven bemöts. Medan den ena sidan anklagas för att göda hat och motsättningar påstås den andra stå för båda nyanser och mänskliga rättigheter. Det blir lite märkligt.

Expo har under lång tid använts som ett slags oberoende källa till information om högerextremism, nazism och rasideologiska grupper i Sverige. Organisationen är emellertid ungefär lika oberoende i dessa frågor som Ulf Bjereld är oberoende statsvetare.

Expo är en politisk aktör som gör ständiga politiska utspel med udden riktad mot konservativa, liberaler och allmänborgerliga som inte till hundra procent ställer upp på Expos hållning i frågor som rör Sverigedemokraterna, tiggeri, migration och hotet från högerextrema.

Vi ska minnas att det sistnämnda är Expos livsluft, deras hela existensberättigande hänger på att det upplevs finnas ett latent hot från högerextrema. Därför ligger det i deras intresse att överdriva detta hot.

Faktum är att nazismen alltid har gått dåligt i Sverige. Inte ens under Hitlers glansdagar på 30-talet lyckades svenska nazister locka mer än runt en procent i allmänna val. I dag har det som en gång var Nationalsocialistisk front, Svenskarnas parti, lagt ned sin verksamhet. Partiet fick några tusen röster i senaste valet. Den våldsamma delen av rörelsen, i den mån den ens kan kallas en rörelse, är Nordfront. Men även om dessa kan utgöra ett hot mot enskilda politiska motståndare, är de inte ett hot mot samhället. Det är inte dessa som Säpo kräver mer resurser för att hantera.

Vi ska inte trivialisera det hot som nazister kan utgöra mot enskilda människor, men att som Aftonbladet och andra tillskriva ett fåtal extremister mycket större inflytande än vad de egentligen har och uppmana människor att vara rädda för dem är bara kontraproduktivt.

Vi behöver inse två saker: Dels att nazism inte är ett växande problem i Sverige, dels att Expo är en kampanjorganisation för vänsterextrema idéer och tolkningar och därför bör behandlas därefter.

Läs även:
Håkan Boström

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har för mig att svenskarnas parti fick färre röster än antalet medlemmar och att det vart strax efter detta som det här s k partiet lades ned.

Anonym sa...

"Vi behöver inse [...] att nazism inte är ett växande problem i Sverige."

Expo skulle gärna kalla 40 % av vita svenskar för nazister. De anser, eller ansåg, att Pia Kjaersgaard och Adolf Hitler har en direkt linje till varandra.

Hur ta dessa stollar, Expo, på allvar? SvTs nyttiga idioter skulle jag kalla dem. SvTs medarbetare och Expos diton klappar varandra i ryggen och skålar: "Fan vad vi har det bra. Vi kan peka nazistjävel åt 40 % av de vita svenskarna: moderater, kristdemokrater, sverigedemokrater; jävla nazzar är dom."

Magne

Anonym sa...

Har inte speciellt bra känslor för vänsterrörelser i gemen. Där systemideologi, eller politisk ideologi betyder mer än människor, finns grogrund för fientlighet i form av totalism eller diktatur. Extrema religionsutövare är minst lika farliga. Risken finns naturligtvis i extrema högerrörelser också, men vänstern har alltid kunnat smugit in sin politik i folk utan att någon är på sin vakt. Kanske pga. socialdemokraterna, som varit de som ibland krattat gångarna för överdriven socialism. Sovjet har en varnande historia om kommunismens baksidor, som tur är. Hoppas folk lär sig av historien.

Anonym sa...

Expo har alldeles rätt i att det är högerextremister som står för det stora hotet mot demokratin. Islamismen uppfyller nämligen med råge alla de krav som kan ställas på en högerextrem rörelse: Man har starkt konservativa, för att inte säga ärkereaktionära, synpunkter på samhälle, familj, sexuella minoriteter, yttrandefrihet, jämställdhet, naturvetenskap etc. Vidare är man förespråkare för en totalitär "führerstaat", styrd av en envåldshärskare, kalif, som endast är ansvarig inför Gud (om ens det). Man ägnar sig åt välgörenhet, ordnar matservering åt fattiga och tillhandahåller till detta en förenklad världsbild med enkla lösningar (jfr med nazisterna i början av trettiotalet). Dessutom är antisemitismen en av rörelsens hörnpelare. Så visst, jag håller med Expo i deras analys!

Anonym sa...

Ännu en dag.
Ännu en dag som inte går PK:s väg.
Inte i USA.
Inte i Frankrike.
Faktum är att det inte går PK:s väg någonstans.
Hur kan det komma sig?

Anonym sa...

Schhhh! Vi skriver ingenting om det där i Frankrike och att t.o.m påven är upprörd.
Vi har ju våra pressetiska regler att hålla oss till.Det gör biskop Antje glad.
Expo har lärt oss allt vi kan så vi vet vad vi ska skriva.

En svensk tiger

Anonym sa...

Fast Expo klassificerar nog inte högerextremister på samma sätt som Anonym gör.

Anonym sa...

Hej.

Var försiktig Hans, och se över din IT-säkerhet. Expo består till en ej försumbar del av yrkeskriminella med politisk vinkling av kriminaliteten, och har band till Researchgruppen och Seppuku (stavning?) Media. De drar sig inte för att knäcka sig in i någons dator eller telefon om de ser en möjlighet att 'avslöja' den personen och hota, skrämma och mobba till tystnad. Även arbetsgivare och andra mer formella kontakter kan utsättas för påtryckningar, både av laglig och olaglig art.

Expo:s fotsoldater drar sig inte för stenkastning, brandbomber, misshandel och andra attentat.

Att se Expo som något annat än en kriminell grupp med statlig finansiering med syfte att tysta oliktänkare är måhända ovant för en svensk, men om gruppen fungerat som den gör i ett annat land; hur hade den beskrivits då?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Instämmer till fullo med Rikard!
Se upp så det inte sitter en yxa i din ytterdörr på bästa AFa-maner(eller värre).
Klagomål till arbetsgivaren över bristande värdegrund är visst en annan favorit.
I takt med att verkligheten sviker den goda vänstern kan nog våldet trappas upp ytterligare.
Beväpna er!