måndag 4 juli 2016

Mer EU eller smalare men vassare?


Jan Björklund proklamerade i Almedalen i går att han som ett svar på Brexit vill se "mer EU". Som för att för säkerhets skull förtydliga hur lite det har hänt i svensk EU-debatt på 20 år kontrade Annie Lööf med att Centerpartiet minsann vill se ett "smalare men vassare EU".

Björklunds utspel är inte oväntat. Det som tidigare hette Folkpartiet har länge varit riksdagens mest EU-vänliga parti. Oftast helt okritiskt till mer överstatlighet och mindre nationellt självbestämmande och helt uppfyllt av tanken på Projekt Europa. Denna fanatism uppvisade Björklund på nytt i går.

I likhet med Stefan Löfven och andra EU-vänner bygger Jan Björklund stora delar av sitt försvarstal på en halmdocka. Sverige ska inte isoleras. Vi ska samarbeta med andra. Europa blir starkare om vi löser gemensamma utmaningar tillsammans. Dessa självklarheter har inte ens den fränaste EU-kritiker något att invända mot.

Motståndet mot EU handlar inte om att fälla upp vindbryggan, isolera Sverige och sluta handla med omvärlden. Det handlar om nationellt självbestämmande och att gå ur en politisk union på dekis.

EU-vännerna pratar mycket om handel. Ja, fri handel är grundstenen i ett välmående och rikt samhälle. Men det är viktigt att komma ihåg vad som möjliggör handel. Det är inte politikerna utan vi alla som konsumenter. Ukip-ledaren Nigel Farage (som nu meddelat att han avgår) belyste detta i en intervju i Fox News:
Europe is becoming a little backyard. 85 per cent of the global economy is NOT in the European union. And for people to say that unless we stay in a political union governed by unelected old men in Brussels that somehow will stop us buying and selling goods and services from each other, clearly they have no conception of what trade is all about. 
Trade is not made by politicians. Trade is not made by bureaucrats. Trade is made by people watching this program. They like a car, they like a bottle of wine, they think the price is right and they choose to buy it.
Det hela är väldigt enkelt, egentligen. Ändå envisas EU-vännerna med att låta som om det är byråkrater i Bryssel som möjliggör handel mellan människor och stater. Det är förstås trams.

Det EU handlar om är i hög grad att begränsa och reglera handel. Vinnarna? Förutom den politiska adeln främst de stora multinationella företagen. De älskar regleringar eftersom de, till skillnad från mindre uppstickare, har råd att hantera dem.

I realiteten spelar det mindre roll om Jan Björklund vill ha "mer EU" eller om Annie Lööf föredrar en "smalare men vassare" union. EU som politisk union går i en enda riktning, och det är mot mer överstatlighet, mindre nationellt självbestämmande och minskad möjlighet att utkräva ansvar. Detta är den realitet som svenska politiker borde bemöta i stället för att försvara en union som de vill se men som inte finns.

Det vi ser byggas framför våra ögon är ett post-demokratiskt Europa. Och förfärande många hejar på.

14 kommentarer:

Anonym sa...

EU-förespråkarna har fått den sortens fnatt som annars brukar reserveras åt debattörer av Henrik Arnstads stil och klass.Allt ifrån Expressens Mattson,den uttjänte Calle Bildt till Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Börsen verkar helt ovetande om katastrofen som inträffat och alla är ändå så arga på Cameron.Eller den där Boris.Eller Farage.Eller någon.
Mer EU!
Ändå påstås det att Merkel ska sparka ut Junker.Är det mer eller mindre?
Ändå växer populismen, populister är alla som inte är för EU, över hela Europa.
Men om nu EU är så bra och nödvändigt borde det gå att berätta varför EU är så bra och nödvändigt?
Det borde gå att berätta det utan att köra SD-svängen en gång till?
Det borde gå att argumentera med alla de egna goda argumenten utan att låta som en Arnstad på stereoider?
För när man gör det blir åtmindstone jag misstänksam.
Eftersom man redan kört den varianten och ljög då.

Anonym sa...

Liberalerna är väl politikens löjligaste parti med en helt bisarr syn på omvärlden, nu återigen manifesterad av en avdankad major. Det här struntpartiet runt 4% går inte att på allvar.

Anonym sa...

Ett smalare vassare EU?
Ungefär lika sannolikt som att jag kommer att vara snabbare och vassare om 10 år än jag är nu.
Unionen kommer försöka rädda sig själv med mer EU inte mindre, det har varit reflexen på alla kriser hittills varför skulle det ändras nu.

/Jörgen

Anonym sa...

Som plåster på såren till alla unga moderna EU-väljare i Sverige kan jag meddela att i framtiden blir det bara festivaler med okända stjärnor så att publiken inte blir för stor för att kunna bemästras, eller festivaler med riktiga stjärnor och ett biljettpris i hundratusenkronors-klassen så att publiken blir lagomt liten.
Det är tvunget för att tjejerna ska kunna känna sig säkra helt enkelt.
Både Pernilla och Zara kräver ansvar nämligen.Från någonannan.
Så något annat finns inte att göra helt enkelt.
Alla får ta sitt ansvar och betala eller avstå.
Men unga människor med näsring låter sig inte nedslås utan tar chansen att fira EU och sommaren 2016 då festivalerna gick i graven.

Anonym sa...

Frågan är om inte Liberalernas viktigaste uppgift i sina uppdragsgivares ögon är att förhindra att den riktiga liberalismen får någon politisk representation i Sverige, detta åtminstone sedan mutkolven Bengt Westerbergs tid.

Det är svårt att förstå varför man annars bytte namn till just Liberalerna.

Om man lyssnar på folk så är den enda anledningen man någonsin hör till att någon röstar på fd Folkpartiet just att de är liberala, utan att på något sätt kunna förklara på vilket sätt deras parti står för liberalism. Vilket ju inte är så konstigt eftersom L inte står för någonting alls mer än att Jan Töntlund och några andra klåpare ska klamra sig fast vid köttgrytorna.

Anonym sa...

Det är intressant hur hela den svenska medieeliten som på kommando har börjat ropa "rasism!" så fort Brexit nämns. Igår hörde jag på radion att Brexit lett till att invandrare misshandlas på öppen gata och att skåpbilar stannar framför skolbarn med utländskt påbrå och ropar rasistiska tillmälen som inte hade hörts i England PÅ 20 ÅR! Vi minns ju alla hur brunskjortorna regerade Storbrittannien kring 1996 och inte tillät svarta att använda samma vattenkranar som vita, och hur den brittiska allmänheten skrek Nigger! efter utlänningar och slog dem med sina banjos.

Om jag förstod de månghövdade experterna rätt skulle blotta tanken på en svensk EU-omröstning vara minst lika rasistisk som självaste Förintelsen, och som om det inte vore nog skulle människor svälta ihjäl på gatan på grund av haverarad bruttonationalprodukt, och vi skulle inte längre få delta i Eurovision (även om svenska låtar fortfarande skulle tävla för Azerbadjan och Turkiet). Det enda som skulle finnas kvar, om vi vore så dumma att vi ifrågasatte den i lönndom skapade superstaten, vore skallerormar, incest och banjos.

Den odefinierade men ständigt närvarande experten Göran Rosenberg höll ett brandtal mot odemokratiska företelser som folkomröstningar, och nog var det även denna gång Förintelsen som gäckade i skuggorna! Det är tur att någon påminner oss om vårt mörka förflutna, så att vi inte åter blir som England för 20 år sedan. Tänk om vi hade behållit vänstertrafiken, då skulle vi ha blivit precis som dom! Det var nära den gången.

Det faktum att Eliten känner sig manad att ta i ända från tårna för att mota Swexit i grind gör det tydligt att vi bör lämna omedelbart.

Jag är lite förvånad över att det just är rasismen, i en odefinerad tappning som på något sätt mördade Martin Luther King, som används som klubba mot EU-skeptiker, men det är väl helt enkelt så att det är det enda argument som finns kvar i dagens medievärld. Man kan rent av ge en heltäckande sammanfattning av 7-klöverns och journalistkårens ideologi, gällande vilken fråga som helst, i de tre orden: "Du är rasist!"

Anonym sa...

Du har en väldigt simplistisk syn på vad frihandel innebär. Justisen Jakob Heidbrink skrev precis ett lysande inlägg om de avvägningar som är oundvikliga:

https://juridikbloggen.wordpress.com/2016/07/04/post-brexit-making-the-eu-a-free-trade-zone-means-having-less-free-trade/

Skulle gärna vilja veta hur du ställer dig till hans analys.

Hans Li Engnell sa...

Du har en väldigt simplistisk syn på vad frihandel innebär. Justisen Jakob Heidbrink skrev precis ett lysande inlägg om de avvägningar som är oundvikliga

Ja, det var minsann en väldigt EU-vänlig text.

Hans argument är alltså att EU är bra för handel för att det finns en inre marknad med gemensamma regler. Visst. Men som Farage påpekade är ju EU endast en liten del av den globala handeln. Argumentet faller lite när vi tittar utanför EU och ser att handel ju fungerar även med USA och Kina, som inte är en del av EU. Det behövs inte en politisk och ekonomisk union för att vi ska kunna handla med varandra. Och även om man tycker att den inre marknaden är en bra idé, är det som bekant inte bara den du får på köpet om du säger ja till EU.

Jag köper inte resonemanget att det behövs en överstatlig aktör för att skapa frihandel. Storbritannien kan som ett land utanför EU sluta frihandelsavtal med Kina, Indien och en rad afrikanska stater. Om de vill. Precis som Schweiz gjorde med Kina för något år sedan. Sverige borde kunna göra detsamma i samma situation. Ja, om EU faller samman kommer det initialt bli stökigt - tänk på alla avtal och överenskommelser som måste omförhandlas osv. Men åter igen: argumentet för frihandel kan inte vara att bygga en politisk union.

Anonym sa...

Man kunde säga att en folkilsken hop i falsett förnekar att kejsaren är naken.
Man skriker högre och högre om än det ena och än det andra, fast man är medvetna om att alla ändå ser kejsaren där han står i sin skam med rumpan bar.
Det är ingen vacker rumpa vi ser.Alls icke.
Det är en finnig, hårig, nedhängd sak som borde rengjorts för länge sedan.
Det är en rumpa som är förvillande lik den sorts rumpor som brukar framleva sina liv i svinstior.
Ändå står de där och skriker.
Skriker om att Kejsaren alls icke är naken och om det nu är så att någon kan ha sett lite hud så är det en vacker, sexig och smaklig rumpa vi har sett.Ingenting annat.Alls icke.

Kanske beror det på att de som skriker har minst lika fula rumpor?

Anonym sa...

MSM relativiserar vidare.Man kan med rätta fråga sig vilka som lever i en bubbla egentligen? Det viktiga är att de målat in sig så hårt i hörnet att det inte längre spelar någon roll om det gäller festivaler,invandring,USA,EU eller England.Vilken idiot som helst ser att det inte handlar om journalistik längre utan bara om agenda!

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/brott-i-festivalernas-spar/

Anonym sa...

Stora svarta moln drar in över Löfven i Visby från både höger och vänster.
Polisens insatsstyrka finns på plats.Rätt var det är ska också Fridolin från MaktPartiet äntra scenen.
Alla aktivisterna som var så kuliga kompisar för inte så länge sen finns också på plats i Visby.Alla vet att här ska det protesteras emot det mesta.
Det var mycket roligare när aktivisterna var kuliga kompisar och tutade och protesterade och visade pattarna emot SD:s torgmöten.
Nu är polisens insatsstyrka på plats.
Det är inte så kul längre..

Anonym sa...

Bara inte för många röstar på SD nu så Eliasson avgår för då får inte tjejerna fler armband!

Anonym sa...

@Anonym 07:38

Det värsta är ju att det finns inte ens någon stor, folkilsken hop. Media och politiker har istället lyckats lura alla att denna finns. Hoparna av vänsteraktivister är väldigt små, och de finansieras i huvudsak med skattemedel snarare än att vara några äkta idealister.

När man väl får upp ögonen för detta märker man hur media ständigt använder lömska formuleringar och medvetna halvsanningar för att ge sken av en stor folklig opinion. Denna opinion finns i stort sett inte.

Om det hade varit folkomröstning skulle Sverige lämna EU och sätta stopp för den vansinniga invandringspolitiken. Det är inte helt osannolikt att folket faktiskt även skulle rösta för att sätta stopp för nollräntorna och lånekarusellen.

Makten över media är den farligaste makten, för de kan presentera en effektiv propagandabild som om den inte bara vore sanning utan även den allmänna åsikten.

Marskin ryyppy sa...

Problemlösningsmetodiken får mig osökt att tänka på herr Reinfeldts försök att mota SD i grind med den migrationspolitiska uppgörelsen anno 2011.