onsdag 6 juli 2016

Feministerna vill förändra mannen

Sedan valet har de rosa frågorna hamnat lite i skymundan, men när nu diskussionen om sexuella övergrepp på musikfestivaler förs på många håll ser feministerna en chans att få ut sina problembeskrivningar och enkla lösningar igen. Det är kort sagt männen det är fel på.

Utifrån den övertygelsen har Sveriges Kvinnolobby startat en ny kampanj: SheForHe, inspirerad av jämställdhetskampanjen HeForShe. Denna tanke är alltså omvänd; kvinnorna rusar ut för att rädda männen undan patriarkatet och allt elände det sägs föra med sig.

Det kan ju låta vänligt och sympatiskt, men tittar vi på såväl tonläge som förslag inser vi snart att välvilligheten inte är allvarligt menad. Detta handlar om moralism, paternalism och samma gamla vanliga feministiska floskler.

I en omdiskuterad debattartikel i Aftonbladet skriver bland andra Gudrun Schyman att männen behöver feministernas hjälp. De konstaterar en rad saker: män är överrepresenterade i allt från hemlöshet och missbruk till upplevd ensamhet.

Felet de gör är att härleda allt detta till en enda orsak: könsrollerna i ett patriarkalt samhälle. Manligheten, tycker skribenterna, är en "trång bur". Det är ett starkt påstående och föga förvånande har de inget stöd för att män själva upplever sin manlighet som ett slags fängelse. Detta är ett utifrån-perspektiv som är framknådat i feministiska makt- och genusteorier. Vilket gör det till en åsikt, inte ett faktum.

Feministerna "erbjuder" sig att hjälpa män att må bättre och få ett rikare liv. Hur ska då detta gå till? Jo, genom att anamma de feministiska perspektiven, förstås! Män måste omstöpas för att bli helade från ondska.

Här ingår att sluta titta på porr (som anses vara en form av våld mot kvinnor), börja prata om känslor och inte minst att "söka hjälp". Det är ett ganska äckligt von oben-perspektiv som feministerna uppvisar när de påstår sig sitta inne på lösningen för hur män som grupp ska må bättre. Samtidigt kan jag inte låta bli att skratta lite åt det goda självförtroende som dessa rosa doktorer uppenbarligen har.

SheForHe är ingen solidaritetsrörelse. Det är en paternalistisk maktrörelse som utifrån feministiska teorier vill förändra mannen. Tack men nej tack. Jag är övertygad om att de flesta män klarar sig alldeles utmärkt utan er spelade omtanke.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"De konstaterar en rad saker: män är överrepresenterade i allt från hemlöshet och missbruk till upplevd ensamhet."

Som jag förstår det är Gudrun överrepresenterad i partiledar-leden åtmindstone vad det gäller missbruk?
Långt ifrån de flesta av våra partiledare har urinerat på golvet i biosalongen nämligen.
I varje fall har de inte blivit offentligt påkomna.
Och då är hon, Gudrun, som jag förstår det, ändå kvinna?
Kanske, vad vet jag, känner hon sig ensam och behöver räddas av någon medsyster?
I så fall vore det tacknämligt om Gudruns tid gick åt till att rädda Gudrun från Gudrun..

Anonym sa...

Hej.

Maternalistisk maktrörelse säkerligen?

Är det inte samma tematiska bakgrund som hos de kvinnor som om och om igen väljer kriminella missbrukare till partners, och om och om igen blir misshandlade? (Förutsatt att detta stämmer och inte är en myt eller fördom, förstås.) Är det inte samma psykologi som hos de kvinnor som skriver kärleksbrev till svåra brottslingar med drömmar och ambitioner att vara hon, den speciella och unika kvinnan, som räddar honom ur hans (självförvållade) situation?

Kanske rör det sig om en slags skrattspegel av den förment manliga karaktärsegenskapen att säga: "Upp igen, bättre kan du!" till den som ramlar och slår sig, eller "Kämpa på så bra du kan" till den som tror sig inte duga?

Kan det vara så att dessa kvinnor ger uttryck för att ha sublimerat sin oförmåga att acceptera barnens oberoende och vuxenblivande (och därmed deras egen ålders höst) till politisk kamp mot allt det som de uppfattar söker stjäla de små barnen i från dem? Snarare än att förvandla män till barn blir det 'gammgossar' av dem allihopa.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Ser att MSM envisas med att skriva om två saudiska tvillingar som tagit livet av sin mamma för att de inte fick gå med i IS.
Det är ett rent häpnadsväckande rasistiskt påstående!
Ren och skär och ohämmad rasism!
Som om inte svenska tvillingar tagit livet av sina mödrar i alla år för att de inte fått gå med i IS!
Vi känner alla till ett offer för svenska tvillingars blodtörst.Offer som offrats av det blodsbesudlade patriarkatet!
Det är samma talibaner här som där säger jag.
Samma talibaner!
Här som där.
Talibaner.

Gud Run

Utlandssvensk sa...


Det finns en intressant herre vid namn Gerard Hofstede:

"Gerard Hendrik Hofstede, född 1928 i Haarlem, Nederländerna, är en inflytelserik nederländsk socialpsykolog och antropolog. Hofstede fokuserar framför allt på jämförande värderingar mellan olika kulturer och på interaktionen mellan nationell kultur och organisationskultur. Han är författare till ett flertal böcker, inklusive Culture's Consequences and Cultures and Organizations, Software of the Mind"

Han jämför länder och har skrivit en del om hur graden av maskulinitet påverkar samhällen. Av intresse är att Sverige är det klart mest feminina västlandet och Schweiz det mest maskulina. Se t.ex här:

https://geert-hofstede.com/switzerland.html

(lägg in Sweden som Comparison Country)

Jag har inte satt mig in i detaljerna, men här nere pratar man en hel del om detta. Utan tvekan kan det ligga något i att utvecklingen i Sverige är kopplad till feminiseringen samt att Schweiz relativa framgång beror på att man inte har fallit i denna fälla. Åtminstone inte ännu...

Anonym sa...

Gudrun är en av mycket få socialister som gått från snack till handling med att verkligen kissa på mattan i de fina salongerna i sann revolutionär anda,

Anonym sa...

Jag noterar att feminismen ändrat retorik, trots att samma gamla manshat lurar i bakgrunden. Detta är utan tvekan ett svaghetstecken och ett tecken på att ideologerna vet att deras åsikter inte går hem längre.

Anonym sa...

Är väl ungefär som när centerpartister näthatas på LO:s site och det kallas upplyst saklig debatt..
I Sverige beror allting på numera.Alla vet dessutom vilka det är som avgör exakt vad det beror på.

Jacobssons tankar sa...

".....porr (som anses vara en form av våld mot kvinnor)"
Om jag inte missminner mig så visst var det Gudruns sambo/make som spelade in porrfilmer?

Unknown sa...

SheForHe är en feministisk variant av Soldiers of Odin.

Anonym sa...

A one-factor theory in a multi-factor world

....är det uttryck som rinner upp i skallen.

Anonym sa...

Sekterismen bland feministerna är aldrig så framträdande som nu. "Gå med i vår sekt och bli frälst från allt ondo"...