söndag 17 juli 2016

Ett land på tillbakagång


Jag har bloggat här sedan 2007. En hel del har förändrats under de snart tio år som gått. Både i den politiska verkligheten och de frågor som jag skrivit om här, vilket naturligtvis hänger samman.

Jag inser att jag nog har blivit ganska gnällig under den senaste tiden. För 15 år sedan var jag ung och oförstörd ungmoderat. Det dröjde dock inte länge innan jag lämnade partipolitiken för att aldrig, vill jag lova, återvända. I dag skyr jag allt det förljugna och falska som partipolitiken står för. Det oblyga kappvändandet. Intrigerna. Maktbegäret.

Då, i vuxenlivets början, hade jag en mycket mer positiv världsbild. Det var viktigt att visa att världen trots all svartmålning faktiskt blir rikare. Afrikanska länder får internet. Spädbarnsdödligheten minskar. Kina har lyft 300 miljoner människor ur fattigdom. Och så vidare.

Allt detta är fortfarande sant. På makronivå blir det mesta bättre just nu, som Stefan Löfven gillar att upprepa om Sverige. Men människor lever inte på makronivå.  Och det som jag som oförstörd 20-åring inte brydde mig särskilt mycket om - som hur äldrevården fungerar, hur tillgången till bostäder påverkas av befolkningsökningen och hur barnomsorgen ut - finner jag nu skäl att oroa mig för.

Jag tror att det kallas mognad. I takt med att åren går förändras prioriteringarna i livet och perspektiven blir lite annorlunda. Framför allt blir de bredare och djupare. Förståelsen för samhällets komplexitet ökar.

Det finns goda skäl att misströsta när vi ser sprängdåd i Frankrike och instabilitet vid EU:s portar. Men vi behöver inte titta så långt bort. Det ser nämligen inte så bra ut för Sverige heller. Efter decennier av stabilitet går Sverige sannolikt mot en ganska turbulent tid.

Vi har en skola i ett fritt fall där botten troligen inte är nådd än på länge. Vi har en sjukvård som genomgår en strukturell kris som blir särskilt tydlig under sommaren.

Vi ser sänkta begåvningskrav som en panikåtgärd för att locka sökande till polisutbildningen. Och polisen, ja den är också i kris. Vilket är särskilt illa i ett läge när alltfler förortsområden domineras av kriminella och blåljuspersonal inte kan göra sitt jobb (nu har en räddningsinsats fördröjts vilket orsakat ett dödsfall). Därtill har vi ett pensionssystem som förmodligen kommer lämna 80-talisterna tämligen tomhänta. Och som grädde på moset är Sverige numera bara ett medelmåttigt innovationsland.

Gemensamt för ovanstående är att det är områden som tar väldigt lång tid att förändra. Förfallet har pågått i flera decennier och kommer att ta lika lång tid att ordna - förutsatt att politikerna gör rätt saker, vilket vi inte ska anta att de kommer att göra. Det vi nu ser tenderar att vara paniklösningar, sådant som fungerar dåligt och hade kunnat undvikas om rätt åtgärder vidtagits tidigare.

Det finns en utredd känsla av att politikerna inte riktigt har koll på läget. Att de inte riktigt förstår hur vi kunnat hamna här och framför allt inte hur vi ska ta oss vidare. Att döma av politiken är den känslan helt riktig.

Medan svenska politiker till höger och vänster pratar avdrag för hushållsnära tjänster, bidragsnivåer och tvistar om vem som älskar Sverige mest, genomgår landet vad som liknar en systemkris. Den generella välfärdsstaten står på spel. Fundament som skola, vård och polisväsende står och vacklar. Om denna utveckling fortsätter i tangentens riktning kommer Sverige vara ett annat land om tio år, omsprunget av många östeuropeiska länder och med gigantiska inhemska problem att hantera.

Ligger Sveriges bästa dagar bakom oss? Ja, varför skulle det inte kunna vara så. Ingen framgång är evig, och i synnerhet den som tagit den för given riskerar att kasta bort den. Det är just vad som håller på att ske nu.

Det är som synes mer än bara en magkänsla som säger mig att Sverige är ett land på tillbakagång.

27 kommentarer:

Anonym sa...

När ett lands invånare är så bortskämda att de inte uppskattar vad de har kan det faktiskt bara gå åt helvete.I slutändan är det också helt rätt förstås.

Anonym sa...

Jag får känslan av att Sverige, precis som många familjeföretag, genomgår en förändring över generationerna. Först är det en generation som bygger upp, sen en som förvaltar och sen kommer en bortskämd generation som bara vill ha och skörda frukterna. Inte sällan slutar det med katastrof.

Anonym sa...

Fram till för ungefär 150 år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder och dit är vi på väg igen, med jättekliv.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Det började med 68:orna.. Högern antog inte den intellektuella utmaningen; så länge vänstern snackade klass, kön etnicitet så brydde man sig inte om fördumningen (eller ännu värre man hakade på i sitt röstfiske) - man insåg inte (alternativt negligerade) de kommande kostnaderna.. Nu kommer räkningen.

Anonym sa...

Tror nog politikerna har koll på läget,trots motstånd från främst SD,och på senare tid försök att blidka de icke mångkulturivrarna.Polisen du nämnde centraliseras mot större enheter,lustigt att samma tydligen händer i USA,där den lokala sheriffen skall ställas under federal makt.Värnplikts armen bort,istället en pytteliten yrkes arme,skolan dalar med analfabetismen,folk blir lättstyrda utan kunskap.Riksdagslivet tenderar till att mera bli mera kompisklubb alla tycker om mångkultur,utom SD.Ekonomin går lysande med negativ ränta och skyhög skuldsättning hos privatpersoner kommuner och företag.Allt pekar mot demokratur tillbakagång, ekonomi i förfall slaveri under skulder och åsiktsförtyck!

Anonym sa...

"[Jag] hade [...] [i början av 20-årsåldern] en mycket mer positiv världsbild. Det var viktigt att visa att världen trots all svartmålning faktiskt blir rikare. Afrikanska länder får internet. Spädbarnsdödligheten minskar. Kina har lyft 300 miljoner människor ur fattigdom. Och så vidare."

Den inställningen och ett slags tanke hur den vita världen har tärt på den fattigare hade jag vid 15 års ålder. Du delar den med andra svenskar som gått i indoktringeringsskola och sett på television från statspropagandans SvT, som med en partiskhet alltid ger en spydighet till Sverige eller andra västerländska länder.

Det politiska samtalet har varit en fars för folket. Det har stått sju partiledare och diskuterat rut och rot medan den åttonde ropat varg, att elefanten i rummet som är invandringen tär på samhället. Det tog ända till 2015 innan gammelpartierna fattade att en härdsmälta är påväg rakt mot oss.

Det där med att det kommer gå att bygga upp över lika lång tid som nedmonteringen pågått, dvs. 30 år, är enligt mig inte alls sannolikt. Jag tror du kommer ändra dig inom en snar framtid. Olika konflikter kommer blossa upp emellanåt, polisen blir mer hårdhänt, upplopp, mer stenkastning, Black Lives Matters-rörelsen i Sverige, Palestinas frihetskämpar, kurder mot turkarna, islamisterna vill in i riksdagen etc. Vad mer kan vi skriva till listan? Ska vi sjunga We Shall Overcome i Rinkeby för att skapa fred? Det är en enligt mig naivt att tro att det här ska Sverige mäkta med. Brasilien eller USA får väl statuera som exempel. Samhällen som faktiskt Reinfeldt är förtjust i, men som lockar mindre i mina öron.

PS.

Utlandssvensk:

Jag vet att vi inte har lika stor militär som varken USA eller Brasilien, så det är väl enligt dig så att Sverige har en värre situation här. :P

Magne

Robert sa...

Sverige behöver en Margaret Thatcher, Storbritannien också var på dekis på 1970-talet, fast med politiskt mod och beslutsamhet kunde landet lyftas ur misären. Någon sådan politiker ser jag dessvärre inte i sikte.

Anonym sa...

"Tror nog politikerna har koll på läget" är exakt den sorts tro som försatt Sverige i nuvarande läge.Som om koll på läget kommer automatiskt för att man får ihop någon procent i ett val.
Utan en fungerande granskning hamnar man där vi hamnat.Mp,skriver Mp en gång till.
Ungefär som i en miljon flugor kan inte ha fel - ät skit!
Dagens talande exempel är Migrationsverket där inkompetensen står högt i tak.
- Jag går mest runt och är Anders liksom.

Anonym sa...

Svenska politiker trodde de kunde överge nattväktarstaten.

Att sköta inre och yttre säkerhet samt ha ett fungerande rättsväsende är kärnkomponenter som inte kan väljas bort i ett samhälle, hur mycket man än brinner för andra oändligt mycket mer spännande politiska projekt som ger poseringsmöjligheter inför en obegåvad och lallande journalistklass.

Tvi vale för svenska politiker.

Anonym sa...

Verkar som om tryggheten Sarnecki,Schyffert,Betner och alla andra snackade vitt och brett om också är en massiv lögn.När komiker,grönsaksflummare och en glad svetsare tillåts berätta kan det bli så.

https://elisabethoglund.se/blogg/brottsfacit-f/

Anonym sa...

Hej.

Vad händer när demokratin som statsskick avskaffar sig själv genom att dels bli öppet partisk, dels inte uppfyller den plikt som skänker statsskicket legitimitet?

Varför välja demokrati när den inte levererar det den lovar?

Sverige behöver inte längre det styre som så som det sköts av etablerat partipolitiskt och korporativt etablissemang och hegemoni; Sverige behöver militärstyre utifrån svensk patriotism och det svenska folkets bästa.

Man botar inte brand med plåster, och ett land där rötan gått in in i benet måste amputera både det smittade och orsaken till smittan.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

Tino Sanandaji har talat om att Sverige riskerar att bli som det är i en del Sydamerikanska länder med områden som är totalt laglösa. Vi ser det redan i en del förorter där kriminella går in på restauranger och äter utan att betala. Restaurangägaren vågar inget annat än att låta dem äta gratis. Polisen gör ingenting för att förhindra detta.

Sedan är det märkligt med att de som förespråkar oreglerad invandring blundar för prbolemen och hävdar att det beror på annat.

Anonym sa...

Håller med tidigare kommentar.

"Jag får känslan av att Sverige, precis som många familjeföretag, genomgår en förändring över generationerna. Först är det en generation som bygger upp, sen en som förvaltar och sen kommer en bortskämd generation som bara vill ha och skörda frukterna. Inte sällan slutar det med katastrof."

Jag tror faktiskt det är en helt klockren analys!!
De politiker som jag har i min bekantskapskrets (vilket råkar vara såväl kommunalråd som riksdagsledamöter) har en helt annan uppfattning om vad ledarskap, ansvar och vardagens bekymmer ställer för krav än mina bekanta som jobbar på olika kvalificerade poster i kommun, landsting eller privata företag.

För att ta ett konkret exempel.
När samhället påvisar allvarliga brister så är det märkligt att exempelvis fri entré till museum kan bli en så viktig politisk fråga.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Jag vet att vi inte har lika stor militär som varken USA eller Brasilien, så det är väl enligt dig så att Sverige har en värre situation här"

Korrekt!

All empiri indikerar starkt att mångkulturella och/eller mångetniska stater endast fungerar om folk tillåts att segregera sig. Detta gäller i högsta grad även för USA och även Sverige är nu de facto ett extremt segregerat land. Men stora skillnader i levnadsstandard är då oundvikliga och för att upprätthålla dessa krävs det en stor och brutal polismakt som hindrar folk att röra sig mellan områdena.

Sån är helt enkelt verkligheten och om man vägrar att acceptera denna är det i princip helt säkert att att man får något mycket värre. I fallet Sverige är det sannolikt extremt bråttom att skapa ett verksamt polisskydd för de vita områdena. Om detta inte sker, kommer den kompetenta medelklassen att lämna landet i stor skala, när våldet och laglösheten börjar märkas för dem. Detta håller redan på att ske och det verkar gå väldigt fort! Tillåts detta att fortsätta är landet hopplöst och permanent förlorat inom kort.

Om vi inte kan eller vill deportera, måste vi segregera. Eller gå under......

Anonym sa...

Helmut Nyborg är en 'profet'. Det är inte vackert, men allt handlar om biologi.
Kaoz-folk producerar kaoz. När de flyttar till en kaoz-fri plats tar de kaozet med sig.

Höger, vänster, frihandel, planekonomi - allt sådant är irrelevant nu. Visst, jag kan tycka att frihet och en något konservativ samhällssyn är bättre än progressiv vänsterpolitik - men det kvittar när Abdulrahman skaffar sju barn. Låg IQ, högt våldskapital och exponentiellt barnafödande i en demokrati...

Vad är det folk inte fattar?

Man får tycka det är hur stötande som helst, men "rasisterna" och "islamofoberna" har rätt.
Svensken är redan invandrarens träl via staten, dhimmis är vi allihopa. Enkel matematik visar att vi sjunker djupare var dag.

"Underkastelse, ærefuld repatriering eller borgerkrig."

Utlandssvensk sa...

@ Anonym 19.55

"Höger, vänster, frihandel, planekonomi - allt sådant är irrelevant nu. Visst, jag kan tycka att frihet och en något konservativ samhällssyn är bättre än progressiv vänsterpolitik - men det kvittar när Abdulrahman skaffar sju barn."

Exakt så!

Som ett tillägg kan nämnas att skurken i dramat inte är Abdulrahman, utan de som såg till att importera honom. De måste straffas, gärna med medeltida metoder. Abdulrahman bör erbjudas generösa bidrag för att återvända dit han hör hemma.

Jacobssons tankar sa...

Våra tidigare generationer skapade genom hårt arbete och umbärande ett av världens rikaste nationer med ett väl fungerande välfärdssamhälle där alla inkluderades. Sedan omkring 1975 kom en generation politiker som inte var främmande att ta emot ett större antal invandrare (kommunister från Chile och Argentina). De flesta av dessa var vad vi kallar assimilerade, hade arbete, talade svenska osv. Undre 80-talet började det komma människor från andra delar av världen, människor som inte förstod sig på vår demokrati och jämställdhet. Sent 70-tal och tridigt 80-tal började vi se gruppvåldtäkter, något vi var ganska förskonade ifrån, den jag minns är väl gruppvåldtäkten/tidelaget i filmen 491. Den 13 december 1989 beslutades att i fortsättningen bara så kallade "FN-flyktingar", som uppfyllde kraven enligt FN:s flyktingkonvention. Ingvar Carlsson sa "Sverige är fullt"
Vid valet 1991 segrade den borgerliga sidan med hjälp av Ny Demokrati. För att Fp skulle vara med regeringen krävde Bengt westerberg att Luciabeslutet skulle hävas och eftersom Bildt gillade makt så fick Bengt som han ville. Och här började den rena idiotin. Gränserna öppnades för alla möjliga människor, flyktingar, lycksökare och arbetskraftsinvandrare. Några kom i arebete, men väldigt många försörjdes av staten. Att pengar tas ur den gemensamma kassan och ges till invandrare betyder att pengarna i påsen minskar och man höjer skatterna. Då kommer fler invandrare och så höjs skatterna, Men det går ju inte att höja skatterna hur mycket som helst, då börjar man dra ner på välfärden, skolan förfaller, gamla misshandlas och blå-ljus personal säger upp sig. Välfärden kollapsar och samhällsprotokollet gäller inte längre, de styrande har brutit det. Så vi kommer att lämna över tomma välfärdspåsar till våra barn och barnbarn, dom måste spara själva till sin pension, skaffa sjukvårdsförsäkringar (eftersom det bara är invandrare som får§ gratis sjukvård osv. Svenskarna kommer att få lida som andra sortens människor i ett muslimsk Sverige och det är här jag tror att svensken tar till vapen och inbördeskriget är ett faktum

Anonym sa...

Det är i första hand medievänstern och journalisterna som ska bära ansvaret för detta. De som agiterat istället för att granska och informera. Jag hoppas och tror att medborgarna kommer att utkräva ansvar när det klappat igenom totalt. Det riskerar att bli allt annat än vackert. Den saken är säker.

Anonym sa...

Räknar in :
- Tre skjutningar i Malmö.
- Tre mord i Sverige.
- Ensamkommande flyktingbarn hugger folk på tåg med yxa i Tyskland.
- Valls buas ut under sin tysta minut i Nice.

Hur kan dom INTE förstå att det här inte kommer att hålla?


Anonym sa...

Anonym 19 juli 2016 07:02

Ja är inte det ett fint exempel på vad de själva kallar för faktaresistens?

Anonym sa...

Skulle vilja se Reinfeldt återvända till politiken som partiledare för ett parti. Detta enbart för att se hur många som röstar på honom. Skulle han kunna dra med sig 20 % av befolkningen genom den retorik som han för nu, eller den han tidigare förde?

Men Reinfeldt vet bättre, han visste att det skulle bli än svårare för honom efter valet 2014 och avgick därmed.

Magne

Anonym sa...

Nu för tiden är det viktigast att klargöra att attentatsmännen inte tillhör IS egentligen fast både de själva och IS påstår det.Egentligen är det lastbilen respektive yxan som ska hållas ansvariga för dåden.Möjligen finns chem trails med på något hörn?
Det kan faktiskt inte vara så lätt att vara vänsterliberal.

Utlandssvensk sa...


@ Jacobssons tankar,

" Svenskarna kommer att få lida som andra sortens människor i ett muslimsk Sverige och det är här jag tror att svensken tar till vapen och inbördeskriget är ett faktum"

Kanske! Svensken förefaller vara helt unikt menlös hittills och alla motreaktioner på mångkulturen har kommit mycket senare och varit mycket mildare än vad som är fallet i andra västländer. Kan det svänga 180 grader? Visst är det möjligt, men det är inte objektivt att hävda att det är troligt. Det mest sannolika scenariot är att vi passivt tillåter vår egen utrotning.

Sen är frågan om svenskarna skulle vinna ett inbördeskrig. Detta är absolut inte klart. I gruppen unga män med militär träning och/eller stridserfarenhet är de etniska svenskarna uppenbarligen redan i minoritet. Vidare gäller att de troliga motståndarna är grymma och hänsynslösa på ett sätt som dagens svenskar lär ha extremt svårt att hantera. Vi kan förvänta oss ISIS metoder, inklusive att t.ex bränna fångar levande.

Troligen skulle vi förlora snabbt. Men om vi däremot lyckas att förändra våra attityder tillräckligt för att vinna, lär hela vår kultur ha skiftat betydligt i riktning mot de vi besegrade innan saken är klar. Även vi lär då elda upp levande människor.

Detta fångar även mångkulturens stora förbannelse. Den tvingar alla grupper att röra sig i riktning mot den mest aggressiva och våldsamma gruppen, alternativt acceptera underkastelse. Det är inget annat än avcivilisering och att man frivilligt ägnar sig åt detta är helt groteskt.

Anonym sa...

går inte att motstå från twitter

"Är dumsnut ett nytt yrke?"

Utlandssvensk sa...

Off Topic,

Under tiden som vi här tävlar i dystopiska prognoser, fokuserar vår kära skattefinansierade "public service" på det som verkligen är viktigt: Feta, vita män uppför sig illa när de badar!

Från SVT:

"För ja, nio gånger av tio är det en man som känner det där trängande behovet av att doppa sig först och att sedan skryta om det för alla andra.

Jag har ingen vetenskaplig undersökning i ryggen när jag säger att det handlar om kön, men jag har desto mer erfarenhet. Hur många gånger har det inte flugit sand över mig när den blekfete mannen med ålderskomplex knappt har fått på sig badbyxorna innan han galopperar över stranden för att hinna före frugan och barnen i vattnet. Jag har tappat räkningen.

Ändå är det inte det värsta.

Nej, det värsta är när han kikar upp över ytan, våldsamt slänger med huvudet från den ena till den andra sidan så att det skvätter iskallt vatten på alla som råkar befinna sig i närheten, och sedan skriker att det var JÄTTEVARMT! Och att alla som inte badar är badkrukor."

http://www.svt.se/opinion/badkrukor

Livet blir säkert snart mycket bättre för de svenska feministerna, när en rejäl burqa skyddar mot både vatten och sand......

Anonym sa...

Och då har vi inte vågat tala ut om alla blekfeta kvinnor som ängsligt står kvar på stranden utan att doppa sig fast vi alla vet att KVINNOR KAN!
En tvångslag från Gabriel behövs för att råda bot på den snedvridna könsfördelningen!

Dumsnutarna får bli bad-cops på sommarn.

Unknown sa...

Om de pratar om medel Svensson tror ja du har rätt.. Men Svensken är inte en homogen grupp.

Många högutbildade och kompetenta flyttar utomlands, medel svensson blir oförstående civila mål och resten som fortfarande har en natinalistiskt kall kommer försöka slå tillbaks...