tisdag 26 april 2016

När pendeln svänger


TV4:s klassiska underhållningsprogram Parlamentet hade ett inslag som hette "Det är klart man hänger med". Få hade lyckats särskilt bra om det applicerats på svensk politik och media i dag. För sanning att säga är det inte helt lätt att hänga med längre.

Så sent som i höstas bedrev DN flera kampanjer för en "human flyktingpolitik". De skapade kändisuppropet #jagdelar i vilket 100 kändisar tog ställning och många fler anslöt. Peter Wolodarski motiverade uppropet med ett ökat behov av att "stå upp för mänskliga rättigheter". Även om det var näthat som udden riktades mot blev kampanjen #jagdelar ett slag för den då rådande asyl- och migationspolitiken.

Samma tidning som för knappt två år sedan helt okritiskt publicerade uppgiften att Sandvikens kommun gör en årlig vinst på 500 miljoner kronor på invandring (det kan noteras att Sandviken i dag har den högsta arbetslösheten på 19 år), ska nu undervisa svenska folket i vad invandring kostar genom att ta hjälp av tre utländska forskare. Läsaren uppmanas härmed att iaktta viss försiktighet.

Bara ett drygt halvår efter #jagdelar publicerar DN alltså en artikelserie om positiva och negativa effekter av invandring. Plötsligt är vinsterna inte längre givna utan tvärtom något som kan och bör diskuteras. Därmed gör DN som Aftonbladet och låtsas som om de aldrig varit en synnerligen viktig beståndsdel i den skadliga åsiktskorridor och konsensuskultur som dominerade hela Sverige fram till i november 2015 utan tvärtom en pålitlig partner i ett öppet debattklimat!

Det är delvis i ljuset av denna förändring som vi bör betrakta Miljöpartiets yrvakna och ärliga förvåning över att plötsligt bli granskade på höjden och bredden. Detta är något nytt för MP, vilket förklarar partiets oförmåga att hantera situationen. MP har varit fredade från riktig granskning. De senaste veckorna har de fått känna på hur det är att vara ett vanligt parti.

Nu har pendeln svängt. Våra stora medier låtsas att de aldrig befunnit sig någon annanstans än de gör just nu. Ursäkter för ett tidigare oacceptabelt beteende? Glöm det. Men vi kanske kan vara storsinta i denna stund. Det viktigaste är trots allt att vi har börjat komma bort från det obehagliga och skadliga samhällsklimat där ledarskribenter, författare och politiker som vågade lyfta frågan om hur stor asylinvandring som Sverige pallar placerades i stupstock och blev åtgångna på ett oerhört fult sätt.

Problem kopplade till stor asylinvandring diskuteras nu mer öppet, vilket gör att glåporden inte biter lika bra längre. Även om nyvänstern givetvis kommer fortsätta att kasta skit i syfte att svartmåla sina åsiktsmotståndare får den åtminstone inte vind i ryggen av landets största medier just nu. Det är ett steg framåt.

Min farhåga är att pendeln lika snabbt kan svänga tillbaka.

Sedan toppen i höstas har asylinvandringen till Sverige minskat med 95 procent. Situationen är fortfarande pressad ute i många kommuner (vilket säger en del om hur det hade sett ut om höstens nivåer upprätthållits). Men minnet är kort.

Hur länge kommer det dröja innan den sittande eller en framtida regering vill återgå till den politik som skapade höstens kaos? Samhällsklimatet och med vilken öppenhet debatten kan föras här och nu kan påverka svaret på den frågan.

Läs även:
Fnordspotting, Jasenko Selimovic

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det är perfekt läge för att granska både S och media på samma sätt som MP "drabbats"av.
Man kan nog räkna med att S-politiker, tänk Veronika Palm och Mona Sahlin, garanterat käkat middag och skakat tass med både en och annan.
Internet glömmer aldrig och både DN, Expressen och Aftonbladet borde, som statsministern säger, ha ett och annat att äta upp.
MSM är inte lika samstämmigt längre.Nyheter har en tendens att poppa upp när man minst anar det och har ännu mindre lust.Miljöpartiet bevisar det gång på gång.

Anonym sa...

Minnet är kort. Sanna dina ord.

Vi får nog snart se en kombination av "den kokta grodan" och "smäll igen dörren". (Boiled Frog och Door in the Face).
Grodan (i liknelsen, sannolikt inte i verkligheten?) vänjer sig som bekant vid en allt sämre situation tills den dör. Brukade vi verkligen kunna få tid hos tandläkaren inom bara ett år? Var det verkligen möjligt för unga kvinnor att vistas ute _hela_ natten?
"Door in the face" bygger på att ge ett fullständigt orimligt utgångsbud: 5% lönesänkning för den som väntat en ökning på 2%, invandring motsvarande 10% av landets befolkning per år. När detta avvisas kommer ett bud som är "bättre än det sämsta", men betydligt sämre än motpartens utgångsposition: 1% löneökning, invandring 5% av landets befolkning.

Anonym sa...

Hej.

Att flödet just nu är på en lägre nivå innebär inte att flödet är hanterbart, eller att någon form av kontrollmekanismer och sortering fungerar. 5% av av förra årets invandring är en försvarlig mängd det också. Sammanblandningen av invandrare, flyktingar och asylsökande hjälper inte direkt.

Vi väntar med spänning på att någon skall våga ifrågasätta att den som kommit till Sverige och på falska premisser fått stanna får stanna. Någon 'normalisering' har inte skett. Någon sansad debatt förs ännu så länge bara på bloggar. Allt som gammelmedia ger sken av att vilja göra är ännu så länge bara skademinimering och metadebatt: "Vi måste prata om ..." Gör det då!

Invandrad och begår brott? Utvisning!
Samröre med terrorister?: Utvisning!
Bidragsfusk?: Utvisning!

I alla fall enligt invandrare jag pratat med är det det man vill se. Man vill också se svenskar som har stolthet, heder och kurage, och inte dagens emaskulerade multikulti-kosmopoliter.

För att ta en liknelse: Moder Svea har börjat trampa vatten i stället för att sjunka, men ännu är huvudet under vattnet, och snart är luften slut.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det kommer bara gå från den ena extremen till den andra i åsikstskonformismens Volkhem. Snart sitter SD i regeringen och hermetiskt stängda gränser och Stenbocksfester blir en självklarhet.

Fd moderat sa...

Jag vet inte om du har sett denna men en i grönhögern vill inte ha restriktioner på invandring. Däremot måste man få diskutera problem med invandring enligt denna artikel.
När jag tänker på det brukar dock alla diskussioner om invandring sluta med att grönhögern kastar ur sig rasistanklagelser och att det bara rör sig om enskilda fall.

http://www.frihetssmedjan.se/2016/04/sophia-barthelson-konsten-att-ga-at-tva-hall-pa-samma-gang/

Anneli sa...

Morgan Johansson har ju flera gånger stått och tydligt framfört att regeringen inte kommer att sätta Sverige i den situation vi "hamnade" i i höstas. Jag må vara naiv, men jag tror honom faktiskt. Ingen riksdagspolitiker med någon sorts självbevarelsedrift kommer att våga ta bort gränskontrollerna utan att vara mkt säkra på att det inte kommer att flöda in folk. Ett frågetecken återstår dock; vad kommer regeringen att göra åt tvåveckorskarensen som är planerad till juli?

Anonym sa...

Jag kommer aldrig att läsa msm igen. Ser ingen poäng i att göda dessa lögnhalsar som bevisat sitt onda uppsåt och sin svekfullhet gång på gång (Wolodarski är väl bland de värsta exemplen). Låt dem självdö. Det finns ju hur mycket bra information som helst på nätet.

Som jag ser det så är det väl bara en liten klick av de som kommit hit som faktiskt har rätt att söka asyl? De allra flesta har väl kommit från Danmark eller Tyskland eller något annat grannland. Då inget av de länderna är i krig så har de ingen rätt att söka asyl här utan skulle ha gjort det i tidigare land.

Så vi kan slänga ut dem omgående - nästan alla som har kommit de senaste åren. Det är bara att avbryta asylprocessen och slänga ut dem. Eller är det något jag har missat?


Underhunden

Anonym sa...

"Hur länge kommer det dröja innan den sittande eller en framtida regering vill återgå till den politik som skapade höstens kaos? Samhällsklimatet och med vilken öppenhet debatten kan föras här och nu kan påverka svaret på den frågan."

Tja, man ignorerade ju tre decenniers kaosartad migrationspolitik. Så det skulle inte förvåna mig om de (politikeradeln och journalister) accepterar den även nu, vilket de också gör för det kommer fortfarande cirka 30-40 tusen asylsökande till Sverige detta år om antalet är som nu, dvs. cirka 700 asylsökande per vecka.

Gränsen måste stängas och inte ett enda PUT till asylsökande eller arbetskraftsinvandring från MENA, Afrika, Asien, Sydamerika eller Öststaterna ska ges innan de invandrare som kommit antingen assimileras eller deporteras.

Magne

Anonym sa...

Ja vi har inte tillräckliga våldsresurser.

Staffan Ohlsson sa...

Huruvida MSM:s barnsliga, odemokratiska struts- och sandlådebeteende ska få passera opåtalat är tveksamt. Det ytterst viktiga är att lägga det på minnet och aldrig någonsin glömma det. För mig personligen har det varit ett smärtsamt uppvaknande; för 5 år sedan trodde jag inte sådant överhuvudtaget var möjligt i landet Sverige.Det inkluderar kommunala,landstingskommunala och statliga politiker och myndighetspersoner och dessutom ett antal NGO:s.

Det absolut viktigaste är nu att fortsätta vuxenmobba och osynliggöra SD i alla sammanhang och överallt. Tänk att bara ha fräckheten att, och för flera år sedan, påtala det som de nu kappvändande nyborna sanningsivrarna framför. Sådant ska absolut inte ges någon credit och bara glömmas!

Anonym sa...

Håller med dig till fullo! Frågan är bra vad man kan lära sig av de senaste årens vansinne för att förhindra att det inträffar igen. Den andra frågan är ifall någon egentligen vill lära sig något?

En sak som borde tas itu med omgående är utfasningen av allt stöd till press och media, det är helt galet att "den granskande makten" är beroende av den de skall granska.