torsdag 14 april 2016

Någon som inte borde vara minister


När en miljöpartistisk minister får kritik av auktoriteterna Jonas Gardell och Özz Nûjen, vet man att det är illa.

Mehmet Kaplan har länge varit omsvärmad av rykten och påståenden om islamistiska kopplingar. Jag har hela tiden tyckt att caset mot honom har varit svagt. Emellertid har Kaplan uttalat sig på ett sätt som väcker både förundran och direkt äckel. Hans sätt att jämföra jihadister med frivilliga i finska vinterkriget var över alla gränser. Ändå blev han minister.

I ett klimat där icke-politiker får sparken för att de ätit lunch med "fel" person, är det inte oväntat att hård kritik nu riktas mot bostadsminister Kaplan för hans samröre med islamister och andra extremister. Han har träffat islamister i Milli Görüs och extremister i Grå vargarna.

Men Kaplans chef Stefan Löfven verkar inte vara ens nära att öppna falluckan under sin minister. I ett skriftligt uttalande kommenterar Löfven det hela som "djupt beklagligt". Både Löfven och Kaplans parti- och ministerkollega Alice Bah Kuhnke slätar över det hela. Inte heller har Kaplan de skarpaste människorna i sin närhet - pressekreteraren jämförde Grå vargarna med Bert Karlsson.

Regeringen skademinimerar nu genom att beskriva det inträffade som ett misstag, som slarv. Men det är som bekant inte första gången Mehmet Kaplan visar prov på oerhört dåligt omdöme. Någon gång bör man komma till en punkt när man frågar sig om det handlar om omdöme eller snarare om ruttna värderingar.

Mehmet Kaplan borde få sparken - för att han är en usel bostadsminister. Att han trivialiserar IS och umgås med våldsbejakande extremister borde bara göra Löfvens beslut enklare.

25 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


"Jag har hela tiden tyckt att caset mot honom har varit svagt"

Hur i hela fridens namn kan du anse det? Vad krävs för ett starkt case? Att han bär självmordsväst i riksdagen?

"Mehmet Kaplan har varit med och byggt upp och engagerat sig i många muslimska organisationer i Sverige. Han var sekreterare (1996–2000) och ordförande (2000–2002) för Sveriges Unga Muslimer. Han blev sedermera presstalesman för Sveriges muslimska råd (2005–2006).
16 mars 2008 var Mehmet Kaplan med och grundade den islamiska organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa i egenskap av mötesordförande på det konstituerande mötet i Kista Science Tower i Stockholm. Han satt under några år i styrelsen för den muslimska rättighetsföreningen Charta 2008."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Kaplan

Anonym sa...

Fridolin säger att han litar på demokraten, feministen och antirasisten Kaplan.
Det finns många sköna slantar i att avdramatisera IS också.De kan omdefinieras till demokrater och feminister och antirasister så slipper vi kalla dem extremister och ge förtur till bidragsfinansierade jobb och boenden.

Anonym sa...

Hej.

Vad sägs om ministrar som får sparken via Aftonbladet för obetald TV-licens? Om det är där nivån på syndfrihet ligger för en vit svensk kvinna borde det bli TILT! i huvudet på feminister nu: man, vilket är nackdel. Brun, vilket är fördel. Muslim, vilket är fördel här men nackdel där. Miljöpartist, vilket är fördel.

Inte kul att vara 'Mened' Kaplan just nu, men jag tror att det här blåser över. Löfven gav honom ingen kritik, utan använde allmänna passiva formuleringar, vilket för mig signalerar att man inifrån regeringskansliet hoppas på att något kan hända som lockar pressen att inte gräva på allvar. Med den tanken ser jag fram mot att man inom tio dagar kommer med ett eller annat stort avslöjande om SoO-medlemmars belastningsregister. Som journalist får du lära dig att inte publicera allt genast - vissa nyheter sitter redaktören på tills det är rätt läge.

Där har bloggarna gjort en hedersgärning för demokratin - när gammelpressen skyfflar dynga kan fria media och bloggar sprida metmask till oss stormkråkor och Allfader-fåglar.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Kaplan är islamisten som flugit länge under radarn, "ruttna värderingar"?, minister kaplan har en hel säck med sådana värderingar.

Mansen66 sa...

Men är det rimligt att dra på så för vem han äter lunch med? Karl är ursel som bostadsminister, men man även politiker får väl äta lunch, prata och utbyta ideer med vem som helst?

Anonym sa...

Det finns inte så mycket att säga mer än att det börjar bli illa.Riktigt illa.
Steg för steg visar det sig att SD haft fog för det mesta man påstått.
Påståenden som förr kallades lögn och fascism visar sig vara sanna.
För min egen del är det uteslutet att rösta på något annat parti förrän man tagit tag i det här.

Ådärkomdenja sa...

Kaplan är en sunnimuslimsk despot, som går i Erdogans ledband. Bort med femtekolonnaren ur svenska regeringen. Om ej så är Stefan Löfven en islamhyllande person, oavsett om bakpotatisen inser det själv. Eller om Carin Jämtin måste upplysa papegojan om fakta.

Anonym sa...

Kaplan är inkvoterad och därför lite svårare än någon annan att göra sig av med.

Han förstod själv för några år sedan att den muslimska kvoten inom S rimligtvis var fylld och valde därför att spåra över till MP och det visade sig vara ett snillrikt drag. Att bli minister var nog en bättre utdelning än vad han räknat med.

Vad finns det för andra muslimer som skulle kunna ta platsen?

Det behöver ju inte vara någon särskild sakkompetens som präglar personen i fråga har vi förstått, det viktiga är den muslimska identiteten, men lite känsla för feeling vem man leker med kan ju vara på sin plats.

Så kallat gott omdöme.

Anonym sa...

När IS rekryterar på arbetsförmedlingen också är det kanske inte så konstigt att en och annan börjar misstänka att det går fullständigt åt helvete med den "humanitära stormakten".
http://www.metro.se/nyheter/is-rekryterade-pa-arbetsformedlingen-i-malmo/EVHpdo!O0KZ4uhIY4e8k/

A nonym sa...

Som skrivits tidigare byt ut Kaplan mot valfri medelålders-vit-man borglig politiker som skulle vara på middag där även ledare från organisationer typ Nordiska nationalsocialister var inbjudna. Säg mig nu hur drevet skulle gå.

Anonym sa...

Det som jag tycker är mest gravrande är att extremistorganisationer som riktar sina extrema åsikter och handlingar mot andra nationer tillåts finnas i Sverige. Sverige har blivit en tummelplats för terrorister som Mona hoppas någon skall tala till rätta.
När det sedan gäller Kaplans samröre med extremister så gick min tanke till ett inslag i Sveriges Radios P1 som jag hörde för några veckor sedan. En muslim blev tillfrågad om han var skulle ingripa mot en IS-aktiv om han träffade en sådan. Svaret blev att han som muslim hade som uppgift att försöka tala den IS-aktive till rätta, men att han inte skulle göra något annat och att muslimer skall hjälpa varandra. Kontentan var att muslimer inte kommer att förhindra IS att genomföra terrordåd, de försöker bara tala IS-aktiva till rätta och misslyckas detta så är det troligen Allahs vilja. Jag tror att Kaplans avbön är enbart är ett sätt att anpassa orden till PK-sveriges normer, men hur är det med Kaplans gärningar?

Anonym sa...

"– Jag tycker att det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns." Kunhnke

Om ni söker efter Johan Lundbergs utmärkta artikel om "Kretsen bakom Kaplan förringar terrorism" dyker en obehaglig bild upp om personerna kring Kaplan och Kaplan själv och att detta inte är en engångsföreteelse. I texten nämns även Fatima Doubakil, som Kunhnke själv frotterat sig och tagit selfies med.

Anonym sa...

Vore bra om Schyffert kunde avge ett omdöme om saken. Känns lite vilset just nu.

Anonym sa...

Och Birger Schlaug meddelar på sin blogg att han varit på Nobelfesten samtidigt som tveksamma personer, enligt Schlaug, fått Nobelpriset.Men dit skulle han även fast han tydligen avråddes av partikollegor.Att Nobel tydligen haft något att göra med krut, som Schlaug är emot, vägde visst inte så tungt i sammanhanget.Lika lite som Kaplan viktar turkiska fascister kan man tänka.Man är per definition demokrater, antirasister och feminister har man fastslagit.Dom tänker mer än annorlunda dom där miljöpartisterna..

Anonym sa...

Nu går Åsa Romson in (SvD) och förtydligar att "De visste inte att de var på samma middag " eftersom Mehmet Kaplan sagt att så var det.Kaplan är ju både demokrat,feminist och antirasist så Romson tror honom.På det foto jag har sett i tidningarna ser det ut som om Kaplan borde ha sett grå vargar om han bara tittat.Antingen tittade han inte eller så visste han inte vad han såg.
Eller om han möjligen bara inte ville se?
Ilhan Sentürk, grå varg, säger i Aftonbladet att han vet vem Kaplan är och att Kaplan vet vem Ilhan Sentürk är.Men det såg inte Åsa, eller så tittade hon inte.Kanske ville hon inte se bara?
I slutändan är det ok, fast det inte är ok, för en miljöpartist att käka middag med fascister.Det är tråkigt för Markus Uvell och Marcus Birro att de inte är miljöpartister.Då hade allt varit så mycket enklare.
Eller om det är ok att dinera med turkiska fascister men inte med svenska SD bara?
Eller om det möjligen är så att en minister får välja middagssällskap själv eftersom han är minister?
Om det nu inte är så att i mörkret är alla vargar grå?

lensof sa...

Roligast idag. "De visste inte att de var på samma middag"
Hon kan vara rolig också Åsa Romson. De kunde jag inte tro. Annars är hon ju mest pinsam.
Tack för tipset anonym 14.47

Anonym sa...

Å så Alliansen tar i från sina små tår.Men beredda att ta till misstroendevotum är man inte.Lika lite som man är beredda på att ta fram en gemensam budget.Eller att regera.
Lika lite är jag beredd att rösta på en Allians.Och varför skulle jag det?

Anonym sa...

Åsa Romson: ”De såg inte ens varandra”
När till och med Aftonbladet uppmärksammar hur rolig vice stassminister Åsa Romson är med både foto från middagen med Kaplan ett par tre platser från vargarna och en förnekelse-video med Kaplan så vet man att det kunde ha funkat om bara vice stassministern hållit käft.Det är bara det att just det inte ligger för vice stassminister Åsa Romson.Heller.

Anonym sa...

Veronika Palm passar på att förse sig när hon går till Rädda Barnen.Det blir mer pengar till Veronika och mindre till barnen kan man säga.Veronika Palm är också antirasist,feminist och för de egna vinsterna i välfärden.

Anonym sa...

Hej.

@Mansen66:

Jag håller med i sådan mån att ja, en politiker kan behöva frottera sig med meningsmotståndare, fiender och allmänt misshagliga element.

Men.

När man själv talar utifrån en position baserad på moralisk överhöghet, när man företräder ett parti, en regering och en allmänt förekommande strömning bland politisk adel och mediala sladdertackor som gjort det till ett verktyg att med i ett andetag kräva obefläckat syndfritt förflutet, för att i det ena ta sig rätten att fördöma och avgöra vad som räknas som en synd, beroende på vem som gjort något, så skall också, som amerikanerna säger, tjäras med samma borste.

Kaplan och hans identitetspolitiskt inriktade välgörare och allierade har bäddat för detta: varje politiker måste nu vara menlöst snäll och god istället för kunnig, duglig och kompetent. det är bäst för blivande politiker att de aldrig någonsin skriver något i något kommentarsfält, med den utvecklingen. Tyck inget, för du kanske tycker fel, kan man säga.

Kaplan är sunnimuslim och turk, inte svensk. Hans lojalitet är med hans folk och med hans religion, inte Sverige och inte svenskarna. bara för att patriotism, folkgemenskap och nationalism hos svenskar fåtts att betyda ondskan själv gör det inte det hos andra folk - och om den andre spelar realpolitik, måste du ge slaget förlorat eller spela själv.

Det här skall inte ses som någon sorts angrepp, utan som inspirerat av din kommentar (bifogas för säkerhets skull; jag vill inte väcka ont blod i onödan).

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

I Kaplans fall handlar det inte bara om deltagande i middag med olämpliga gäster. Han har en lång historia av att fraternisera med ytterst olämpliga individer och att figurera i synnerligen olämpliga sammanhang, engagemang i organisationer med mer eller mindre jihadistkopplingar etc. Middagen är, som jag ser det, det minsta problemet i sammanhanget. Kaplan borde aldrig ha tillåtits bli minister, och det är hög tid att han entledigas. Romson har i vid många tillfällen visat att hon helt saknar omdöme och kompetens, och bör enbart hålla kakhålet stängt.

Anneli sa...

Det är väl allmänt känt att Kaplan är islamist och turkisk nationalist. Nalin Pekgul har påvisat detta mkt tydligt och klart. Kapla vill ha parallellsamhällen i Sverige där islamismen kan frodas. Som bostadsminister ser han därför till att sitta still i båten - ingenting byggs, och därmed kan fler muslimer tryckas in i de stadsdelar och förorter där islamismen redan har stor påverkan. Varför är Löfven immun mot att ta in detta?? Lyssna på Pekgul!! Dessutom är det bortom allt tvivel uppenbart att Kaplan känner till ALLA turkiska grupperingar i Sverige inklusive dess ledare. Han ljög så det bara visslade i P1 Studio ett igår. Och han gjorde det dessutom riktigt, riktigt dåligt...

Ådärkomdenja sa...

Löfven, vår bakpotatisliknande statsminister, har inte fällt EN ENDA minister, ej heller avlägsnat nån oduglig generaldirektör, inte en enda person har han ratat. En handlingsförlamad figur, med noll ledaregenskaper. Reinfeldt lyssnade till opinionen, och fällde snabbt två kvinnliga ministrar, som slarvat med tv-licensen. Jämför detta med denne Kaplan, en hardcore sunnimuslim, med uttalad lojalitet till sitt hemland Turkiet, hans främsta lojalitet. Ett Turkiet som idag omformats till en terrorstat, en diktatur av sällan skådat slag, mest fängslade journalister i världen, och ett statsinitierat inbördeskrig/folkmord mot kurderna, ca tjugo procent av medborgarna i detta osmaniac-drömmande land. Med våld och övergrepp som främsta kännetecken genom historien. EU-Merkel och Kaplan är Erdogan-lakejer, ett beklämmande och makabert faktum som förenar islamdyrkarstaterna Tyskland och Sverige.

Anonym sa...

Antag att du är en idiot. Och antag att du är med i regeringen. Nej, nu upprepade jag mig. /Mark Twain

Anonym sa...

Kaplan kan vara Löfvens chans att bli av med mp.