tisdag 12 april 2016

Var fjärde ung i arabvärlden sympatiserar med IS


DN skriver om stödet för terroristgruppen IS i arabvärlden. Hur stort är det egentligen?

Det är intressant vilken vinkel som kan åstadkommas enbart i en kort rubrik. DN:s vinkel är nämligen att "arabvärldens unga säger nej till IS". Det visar sig att tre av fyra unga inte sympatiserar med dem. Var och en kan således räkna ut att var fjärde ung arab, enligt Arab Youth Surveys intervjuer med 3 500 unga i 16 muslimska länder, inte vill ta avstånd från en av världshistoriens grymmaste och mest avskyvärda terrororganisationer.

Detta hade varit en vinkel värd att undersöka. Men DN avstod. Jag tycker att siffrorna är oerhört skrämmande. Att runt var fjärde ung person i arabvärlden inte skulle ta avstånd från IS är en närmast skräckinjagande tanke.

Att inte vilja ta avstånd från något är inte nödvändigtvis detsamma som att aktivt sympatisera med eller vilja engagera sig.

Men att vidriga mördare som IS har ett så pass brett passivt stöd bland unga i arabvärlden är en väckarklocka som borde ringa i huvudet på alla västliga politiker just nu.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tysk press skriver om en massiv specialinsats i Berlin emot kriminella klaner i dag.
Tysk press har inga problem med att berätta varifrån klanerna kommer.
Tysk press mumlar inte i skägget.
Tysk press berättar berättelsen om vad som hänt.
Även om vad som hände Köln.
Svensk press däremot..

Dr Mabuse sa...

Apropå dagens förste kommentators inlägg. Paulina Neuding skrev en artikel i Dagens Samhälle nyligen på temat om att tyskarna grundligt ( förstås! ) gått till botten med händelserna i Köln på nyårsnatten. Ingen kul läsning för alla postmoderna kulturrelativister på vänsterkanten.

se länk http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vagar-vi-tala-om-vad-som-verkligen-haende-i-koeln-24159

Med hänsyn till vänsterdrevet mot henne för att hon vågade påtala problemen på somliga bibliotek kan vi lugnt utgå från att NU JÄVLAR kommer hon att få sina fiskar varma.

Det fina hatet från vänster har ju dessutom "fördelen" att vara tämligen befriat från nyans, eftertanke och analysförmåga. Bara KÄNN, skrik och hata.

Och med anledning av dagens blogginlägg. Om vi leker med tanken att en del av muslimerna i Sverige inte heller kan tänkas att ta avstånd från IS - ja, då kan denna grupp dessutom räkna med stöd från relativisterna inom hatarvänstern.

Anonym sa...

25% av arabvärldens unga stödjer akktså IS.Det är ungefär lika många procent som stödjer sossarna i Sverige.Med det stödet kallar sossarna sig för folket, logiskt sett borde alltså IS mao kunna representera både araberna och folket då.
Säker kan man i varje fall vara på att högerextremisterna är betydligt färre.
Men samtigt förstås betydligt farligare om man ska tro förstå-sig-påarna här hemma.

Fd moderat sa...

Det räckte med att SD fick 13% i senaste valet för att få folk att gå bananas i Sverige. SD är vattenkammade söndagsskolepojkar.

Anonym sa...

Hur fåtalet kan regera.

http://www.spectator.co.uk/2016/02/the-5-per-cent-of-people-who-decide-everything-and-how-to-be-one-of-them/

Anonym sa...

Undrar just om siffran som är representativ för hela arab-världen är representativ för Sverige också då?
Borde bli många telefoner för Mona då att administrera eller hur?
Kanske lite bortkastad tid att yla om nynassar som heilar på fyllan nån gång ibland?

Riga sa...

Men är de dumma i huvudet på riktigt på DN.
Vad är oddsen att man skrivit; tre av fyra svenskar säger nej till nazismen, om det varit så.

Följdfrågan för mig blir, hur många av de som "flytt" till Sverige säger nej till IS, klanvälde, hedersvåld, sharia m.m?

Turkarnas möte på Sergels torg visade att i alla fall en del inte lämnar sitt gamla bagage i hemlandet.

Anonym sa...

Att som muslim ta avstånd från IS, är att ta avstånd från Islam och koranen.
Och hur många muslimer vill, eller kan göra det?

En mer sann siffra är troligen att endast ett ytterst litet antal muslimer tar avstånd från IS. Något som är verkligt förvånande då de flytt till ett relativt välfungerande Europa från ett fullständigt dysfunktionellt samhälle, och sedan vill skapa samma dysfunktionella samhälle på nytt. Och vad som är verkligt skrämmande är hur många svenskar som är villiga att vara nyttiga idioter i islams tjänst.

Per

Lotta Trouble sa...

Nja, om 75% är emot, så innebär det inte att 25% är för. Det kan finnas en hel del som är ointresserade...
F.ö. Jag trodde att ca 90% av saudierna stödde IS? IS gör ingenting som inte har stöd i Koranen. Så om 75% är emot så är det väldigt mycket.

Anonym sa...

Undrar om DNs journalister och rubriksättare ser eller inte ser stupiditeten. Hugget som stucket. I ena fallet ondska, i andra enfald.

utlandssvensk sa...

Förmodligen är andelen som stöder ISIS mycket högre än 25% bland svenska muslimer:

"around half of Britain's three million Muslims could be ISIS sympathisers."

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/muslim-leader-isis-supporting-brits-disenfranchised-6018357

Nu finns det inga motsvarade undersökningar för Sverige, men allt talar för att andelen är minst lika hög här som i UK. Dessutom är problemet mycket större här, eftersom det finns cirka dubbelt så många muslimer per capita, jämfört med UK.

Anonym sa...

@Per:

Det går utmärkt att ta avstånd från Islamska staten utan att ifrågasätta eller förneka koranen. Man behöver bara tillhöra en annan skola, eller tolkning, inom islam. Det finns gott om olika hadith du kan välja allt efter behov. Vad en muslim däremot inte kan göra är att hävda att IS agerar i strid med koranen. På samma sätt som en svensk socialist inte nödvändigtvis stödde socialismens folkmord - man ifrågasätter metoden men inte den ideologi som frambringat och rättfärdigat metoden.

På tal om undersökningen, varför läsa DN?

Sammanfattning:
[http://www.arabyouthsurvey.com/uploads/whitepaper/2016-AYS-White-Paper-EN_12042016100316.pdf]

Hemsida med kommentarer från av Asda'a Burston-Marsteller utvalda personer:
[http://www.arabyouthsurvey.com/en/home]

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Om vi slutar med "hemspråksundervisning" och istället undervisar de som kommer från icke-svensktalande familjer i svenska språket och erbjuder hemspråksundervisning utanför skoltid tror jag att vi skulle få färre IS-anhängare. Anledningen till detta är att om ungdomarna lär sig svenska språket kommer de att få en bra start i livet och det är troligt att de inte letar efter IS-hemsidor på internet. Hemspråksundervisningen gör att det bildas grupper som står utanför.