måndag 4 april 2016

BudgetcharadI dag presenterade regeringen sin vårbudget. Mest slående var inte att Vänsterpartiet lyckats få in det Jonas Sjöstedt stolt kallade "tio vänstermiljarder" till kommunerna eller att staten lånar till detta utan att regeringen fortfarande verkar tro att det är valrörelse.

Det vi kan kalla för dagens budgetcharad handlade nästan lika mycket om vad Alliansen gjort och inte gjort i regeringsställning som om vad den rödgröna regeringen vill åstadkomma. Den innehöll ett välbekant mantra. Såväl Stefan Löfven som hans finansminister Magdalena Andersson upprepade gång på gång att "regeringen satsar på välfärden i stället för stora skattesänkningar och nedskärningar".

De visade diagram som anpassats för att ge sken av att skillnaderna mellan den förra och den sittande regeringen är milsvida vad gäller välfärdssatsningar. Och sedan återkom de till att den sittande regeringen minsann satsar på välfärden i stället för stora skattesänkningar och nedskärningar. Nämnde jag att den förra regeringen sänkte skatten?

Denna upprepningslek är ett tecken på ett stukat självförtroende. Men det är också tydligt att regeringen satsar allt på att få till stånd en klassisk vänster-högerkonflikt som är tänkt att få fäste fram till valet.

Problemet för Löfven är att den i hög grad är en halmgubbe. "Högern" vill inte sänka den svenska modellen. Inget borgerligt parti vill göra kraftiga nedskärningar i välfärdens kärna. Ändå är det om detta som regeringen vill att konflikten ska handla.

Klart är i alla fall att regeringen kastar miljarder omkring sig nu. Budgetunderskottet var redan innan på 25 miljarder, därtill kommer de 28 extra miljarder som Migrationsverket har begärt och slutligen Sjöstedts tio vänstermiljarder.

Nu börjar vänsterpolitiken få genomslag på allvar. Skatterna går upp, likaså utgifterna. Det är kul att leka med andras pengar.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

I bästa fall svarar de nyaste moderaterna och krist(?)demokraterna med att bidra till ideologisk polarisering, och i moderaternas fall rensar partitoppen på Reinfeldts anti-svenska anhang.

Ett osannolikt men möjligt läge 2018: Kd och L på respektive 5,5%, m på 25,5% och SD på 15,5%.
Mer troligt: samlingsregering S/M + diverse kamrat fyra procent. Troligen skärpt lagstiftning mot 'splittrande yttranden avsedda att vålla osämja'.

När blir väpnat uppror en plikt?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Larsa sa...

"När blir väpnat uppror en plikt?"

Risken är väl att det inte bara blir skärpt lagstiftning mot splittrande yttranden utan skärpt lagstiftning mot vapeninnehav för jägare och pistolskytteföreningsmedlemmar m.m. också, så till slut är det nog bara kriminella gängmedlemmar i förorter som är i stånd att göra något väpnat uppror.

Anonym sa...

Sossarna satsar på klasskampens pånyttfödelse och attackerar identitetsvänstern på Pravda samtidigt som man ska "återkomma" till finansieringen av de senaste miljardlöftena.
Att Alliansen köper läget beror så klart på att man är osäker på Alliansens existens.
Både KD och Liberalerna kan mycket väl ligga under spärren fast ingen vill erkänna det.Bättre då att fortsätta leken ytterligare ett tag.SD är huvudfienden och Alliansen ska gemensamt gå till val.
Borgerliga väljare borde fundera över vad som tillåts i deras namn.

Anonym sa...

En objektiv, opartisk, granskande och grävande journalist gör sitt jobb och jämför höger-vänstervåld.Och drar sina slutsatser..
TA-DAA.
Högern är alltid värst!!!

http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/federico-moreno/nazist-patruller--pa-malmos-gator/

Anonym sa...

Tydligt att miljarderna går till kommuner som tagit emot många asylsökande (http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-presenterar-varbudgeten):

"Dessa 10 miljarder har varit ett krav från Vänsterpartiet i vårens budgetförhandlingar.
...
Tillskottet kommer till en början mest att gå till de kommuner som har varit i framkanten när det gäller asylmottagande.

– Initialt kommer dessa statsbidrag att riktas till fördel mot de kommuner och landsting som har tagit ett stort ansvar när det gäller asylmottagande, men också kommer att ta emot många nyanlända nu i den närmsta tiden. Sedan kommer det successivt att fasas in i det generella statsbidraget, säger finansminister Magdalena Andersson."

Det blir ytterligare 10 miljarder till integration och migration för 2016. Då är vi uppe i 80 miljarder kronor i en budget på cirka 900 miljarder kronor. Det är bara att låna och höja skatten så finns det miljarder att ge ut.

Magne

Anonym sa...

Men vad ska vi som tycker om att göra det lätt för oss ta oss till nu när identitetspolitiken ska överges den också?
Ska inte vi få tuta i våra vuvezelor och blåsa sax längre?
Det är tammefan diktatur vi pratar nu!

Anonym sa...

Vi svenskar har en del att lära av islänningarna. 12 000 islänningar gick ut på gatan och protesterade mot sin premiärminister. Och det "bara" för att han gömt undan pengar i en brevlådefirma. Det är "bara" jämfört med vad svenska politiker har gjort med Sverige.

P. N. Grata