måndag 11 april 2016

Hycklarnas afton


Det finns vissa företeelser som jag har oerhört svårt för. Hyckleri är en sådan.

Hyckleri är när toppolitiker driver en politik som med hot om fängelse kräver att vanligt arbetande folk betalar en stor del av sin inkomst i skatt varje månad medan de själva placerar sina miljoner på konton i fjärran länder för att undkomma just denna höga skatt.

Hyckleri är när en hypad fjortisartist uppmanar folk att "skippa julklapparna" därför att "jorden är trasig och blöder" och själv tar flyget till Jamaica över jul.

Hyckleri är när journalister och underhållare med hög svansföring i rättvisefrågor ondgör sig över skattesänkningar för vanligt folk och sedan själva ägnar sig åt avancerad skatteplanering. Senast i raden är public service-journalisten Alexandra Pascalidou. Ni vet hon som nu fått ett eget program om romska tiggare, hon som säger att hon känner så starkt för de "svaga" i samhället.

Rebecca Weidmo Uvell har, som den envisa terrier hon är, grävt fram information om Pascalidous egna skatteaffärer. Det visar sig att Pascalidou sedan 2009 årligen tjänat mellan 1 och 1,7 miljoner kr. Eftersom hon driver företag har hon undvikit att ta ut en så hög lön att hon hamnat på nivån som kräver att hon betalar statlig skatt utan i stället tagit ut pengar som utdelning.

Det finns inget olagligt i Pascalidous skatteplanering. Tvärtom är det snarare sunt ekonomiskt förnuft. Men för en person som pratar så vitt och brett om klyftorna i samhället är det onekligen hyckleri att själv göra sitt yttersta för att inte betala mer skatt än absolut nödvändigt.

Pascalidou är i gott sällskap med Alex Schulman, Henrik Schyffert och många andra profiler som, mellan besöket på Sturehof och efterrätten i salongen i sin innerstadslägenhet, säger att det är coolt med hög skatt och påstår att skattesänkningar för vanliga löntagare är högerns ondskefulla plan för att montera ned välfärdsstaten. Samtidigt som de alltså gör allt för att minska sin egen andel av skattebördan.

Det är som om det enda som betyder något för dessa människor är vad som syns av dem på Twitter. Inte vad de faktiskt gör, hur de egentligen lever. Det är poserandet som är viktigt.

Vänsterprofilernas hyckleri äcklar mig.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Om man vill se hur folk verkligen är ska man se vad de gör, inte lyssna på vad de säger.

Anonym sa...

Hej.

Ett skattesystem med lika bördor hade ju varit välkommet. Märkligt då att inga vänstermänniskor driver detta - istället är man fullt nöjd med den sortens rättvisa som låter den med tillräckliga medel köpa hjälp för att minimera skatten. Anser man det rättvist bör också argumentera i enlighet med detta - anser man att skattesystemet skall vara så konstruerat att skatteplanering inte behövs argumenterar man i enlighet för detta.

Frågan folk som ägnar sig åt 'Schyffertnomics' undviker att ställa sig är nog den hur statens allomfattande utgifter skall bibehållas för just deras hjärteprojekt i den ofantliga sektorn, om skatten blir förenklad och sänkt.

Som alla som analyserat och utvecklat regelsystem till spel vet, så ökar mängden kryphål och oavsedda kombinationer som en (exponentiell, rent av?) funktion av kombinationen av komplexitet och detaljstyrning.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Unknown sa...

Och du som då tycks ha ett så varmt intresse för Kina som toppar listan för vad allt vad folkförtryck heter och som säkert själv tjänar några kronor på att sprida din "kunskap" om Kina, kanske inte ska se ner på den som gör ett angeläget reportage om romernas situation i Sverige. Gör något bra och positivt själv istället och låt bli och hacka på dina skrivande kollegor. Hälsningar från Uno

Anonym sa...

Varför att du så intresserad av vad dessa skrivande personer tjänar? Intressera dig istället för vad de skriver, eller det angelägna och gripande reportage Pascalidou hade att säga om romerna. Janne Josefsson, tjänar också en hel del pengar men han är det aldrig någon som kallar för hycklare.

Anonym sa...

Men appropå hyckleri....vad ska AKB säga i maj när antingen regeringen eller MP spricker?Något måste ju ge vika och en kompromiss är knappast möjlig.För vad finns det att kompromissa om när en kompromiss är omöjlig?
Då har AKB och den påstådda Alliansen problem.Stora problem.

Hans Li Engnell sa...

Och du som då tycks ha ett så varmt intresse för Kina som toppar listan för vad allt vad folkförtryck heter och som säkert själv tjänar några kronor på att sprida din "kunskap" om Kina, kanske inte ska se ner på den som gör ett angeläget reportage om romernas situation i Sverige. Gör något bra och positivt själv istället och låt bli och hacka på dina skrivande kollegor

Detta var väl lite onödigt. Du riktar verkligen udden åt fel håll här. Nej, jag tjänar inget på att skriva om Kina (eller om något annat heller, jag har aldrig tagit betalt för en artikel).

Det är hyckleriet jag kritiserar. Personer med hög svansföring som sedan inte lever som de lär. Om jag exempelvis hade lobbat för mänskliga rättigheter och samtidigt varit försörjd av det kinesiska kommunistpartiet hade du haft fog för kritik här. Det har du inte nu.

Anonym sa...

Samma sak med journalisterna som vurmar för mångkultur, men själva bor i vita exklusiva protektorat på Söder. Lev som ni lär, eller knip käft.

Jan Jansson sa...

@13:48
Du verkar inte förstå vad hyckleri är...Nej, det handlar inte om kritik av hög inkomst, utan att man skall leva som man lär...vilket Pascalido *uppenbarligen* inte gör. Fortfarande knepigt att begripa?

Anonym sa...

Varför skulle "vita protektorat" inte få plats i ett mångkulturellt samhälle då? Och vilka är dessa "protektorat". Har du nånsin varit på söder?

Anonym sa...

Pascalidous tillskyndande beskyddare använder sig av samma gamla vanliga vänstertoner och struntar så klart i både hyckleriet och plagieringarna.Alexandra har förklarats vara en god människa och står över all kritik.Vi känner igen mönstret sedan tidigare.

Riga sa...

Anonym 17:24.
Jag bor helst i ett vitt protektorat men jag skulle aldrig komma på tanken att förespråka invandring om jag inte vill se dem själv utan förutsätter att de ska bo bredvid någon annan.
Det är det sista som är hyckleri och ynkedom.

Dr Mabuse sa...

Pascalidou kan gott få sig den känga dagens bloggpost levererar ( och givetvis inte bara hon - minns Timbuktus högstämda vänsterretorik och så skatteplanerar han så det står härliga till! Vilket är OK och lagligt men rimmar illa med hans predikningar ).

Pascalidou är själv väldigt aggressiv och stundom direkt otrevlig och oärlig i debatten. På Youtube finns en del komiska inslag när hon är programledare i radion och med härskarteknik kör över folk - jag orkar inte leta länk. Hon argumenterar tämligen uselt utan kör på med KÄNSLOSTORMAR i brist på argument. Helt enligt den postmoderna praxis där argument blott är en subjektiv konstruktion.

Stor underhållning var även när hon och en annan vänsterikon - Kajsa Ekis Ekman - diskuterade nationalekonomi och dagspolitik i Grekland på Handelsbankens tv-kanal EFN. Motståndaren Tino Sanandaji måtte haft kul när han försökte få en syl i vädret mot dessa två. Han behövde egentligen inte förta sig för att påvisa att kejsaren var naken. Det skötte damerna så fint själva.

Anonym sa...

Men det är ju bokstavligen det det handlar om, dessa människor bryr sig bara om sin image och hur det ser ut i Twitter.

Det är ingen ironi eller finurlig pik, utan precis helt oförblommerat så som det är.

Själva ser de ner på "de dumma jäklarna" som skänker till tiggare eller källsorterar. Schyffert, Pascalidou och alla de andra ser sig som överlägsna varelser för att de lyckats "knäcka" systemet (tycker de) och lärt sig hur man fuskar sig fram i gräddfilen utan att egentligen ha några särskilda kvaliteter. De tycker att vanliga Svenssons som följer reglerna är patetiska losers. Sedan kan de stå i TV och säga något helt annat, men det är det som är deras talang (tycker de själva) att de klarar av att spela en personlighetstyp och lura folk att de är goda människor samtidigt som de roffar åt sig fördelarna som de skurkar de egentligen är.

Alexandra Pascalidou, "Greklands ansikte i Sverige", är inte ens grek, så "äkta" är hon!

Anonym sa...

Varför detta försvar av Klamydia Cappuccino när det handlar om att hon som de flesta andra kulturmarxister inte klarar av att leva som de lär.

Anonym sa...

Södermalm har lägst boendeprocent multikulti av Stockholms alla delar. Därför bör alla flyktingbaracker i Stockholm byggas på söder!

Anonym sa...

En ihjälskjuten i Malmö och en handgranatssprängd i Uppsala.
Släkting till känd fotbollsspelare, som blev ihjälskjuten i Södertälje för några år sen, ihjälskjuten i Södertälje härom dagen.Media spekulerar i kopplingar till "organiserad kriminalitet", men skriver naturligtvis inte ut vilken organiserad kriminalitet man talar om.Och det trots att man själva skrivit ut det tidigare.
Troligen vill man inte bli anklagad för att ha slutat mörka helt enkelt.Det vore ju förfärligt!Ingen vill fiska i sådana grumliga vatten och alla vet vilka det gagnar.
Men Sverige blir bara tryggare säger Sarnecki och Betnér.Och DN.
Och alla journalisterna.
Så då är det väl så då.På Södermalm i varje fall..

Anonym sa...

I Botkyrka vill Socialdemokraterna påbörja en raskartläggning av kommunens medborgare.
Det finns ränder som aldrig går ur.Det finns arv från det förgågna som aldrig försvinner.Man kan paketera om innehållet,man kan skylla ifrån sig men man kan inte tvätta bort smutsen från sitt bruna förflutna.
All heder åt Hanif Bali som törs ta i det som kollegor och media är för byxskraja att ta i!

http://www.expressen.se/debatt/kommer-s-att-stoppa-raskartlaggningen/