onsdag 13 april 2016

Alliansen bäddar för ett nederlag


Sören Holmbergs famösa utspel 2007 att "Alliansen är rökt", varefter de borgerliga partierna kom tillbaka från sitt underläge och vann valet 2010 med ett ökat röstetal, är en viktig påminnelse om att det flera år före ett riksdagsval aldrig går att avgöra hur det kommer att gå. Inget kan tas för givet.

Detta är viktigt att bära med sig nu i mellanvalstider när regeringen brottas med usla opinionssiffror och statsministern med pinsamma förtroendesiffror. Det finns förstås mycket som talar emot att Löfven sitter kvar efter nästa val, men det finns faktiskt även en del som talar för: oppositionen.

Alliansen är en ganska tragisk samling i dagsläget. Det är fyra partier med grava identitetsproblem och med en påstådd oppositionsledare som är nästan lika impopulär som statsministern själv. Skälet till att Socialdemokraterna ligger dåligt till i opinionen är sannerligen inte att svenska folket så mycket hellre föredrar Anna Kinberg Batra.

Självfallet kommer regeringen på valdagen bedömas på sina meriter i första hand. Det är arbetslösheten, integrationen och skolan som sannolikt kommer att bli de stora valfrågorna. Det märks en tydlig panikstämning när Löfven nu ger sina ministrar i uppdrag att trolla fram nya jobb. Men om det ska kännas meningsfullt att rösta bort Löfven måste det finnas ett trovärdigt alternativ. Det saknas i dag.

Det spekuleras nu kring att regeringen kommer att spricka redan i maj när Miljöpartiet har kongress. Skälet skulle vara den nya migrationsuppgörelsen. Efter att språkrören kastat all heder överbord för att få sitta kvar vid makten bedömer jag det som osannolikt att de skulle lämna just nu. Men även om det mot förmodan skulle ske vore det, prestigeförlusten till trots, inte nödvändigtvis något negativt för Stefan Löfven.

Ty även om DÖ har fallit är allianspartierna inget hot mot Löfven i riksdagen eftersom varje parti lägger egna budgetmotioner. Det vi har i dag är således ett slags halv-DÖ där regeringens budgetproposition släpps igenom eftersom inget enskilt parti är större. S är fortfarande största parti, vilket betyder att även en renodlad S-budget skulle röstas igenom.

Det är tydligt att allianspartierna inte vill regera just nu. De ägnar sig åt att utmåla regeringens politik som farlig för Sverige men gör inga som helst ansatser att få slut på eländet. Alliansen kan med sin passivitet mycket väl bädda för ett valnederlag 2018.

Löfven har nu arbetsro i drygt två år framåt. Han vet att han kan lägga budgetar ostört, han vet att Anna Kinberg Batra inte vill ta över som statsminister förrän efter en eventuell valseger 2018. Han blir allt varmare i kläderna.

Alliansens passivitet är farlig och kan mycket väl leda till ett valnederlag 2018. 

19 kommentarer:

Anonym sa...

Om man nu känner för att rösta med en dribblande Allians bör man ställa sig frågan:
finns det en Allians överhuvudtaget?

Anonym sa...

En väldigt korrekt beskrivning, både regering och den s k oppositionen tävlar om att vara sämst och där leder oppositionen

utlandssvensk sa...


Val 2018?

Låt oss grubbla lite på detta. Finns det någon som tror att "integrationen" kommer att se bättre ut om 2 år? Någon som tror att det kommer att vara en högre andel av asylanterna från 2014-15 som uppnår sysselsättning jämfört med tidigare kullar? Någon som tror annat än att det absolut massiva inflödet av nykomlingar i skolorna kommer att resultera i närmast kollaps? Någon som tror annat än att polisen i princip helt kommer att ha gett upp om 2 år? Någon som tror annat än att både staten och kommunernas finanser kommer att vara helt katastrofala 2018? Någon som tror annat än att de som har möjlighet kommer att börja lämna landet?

Landet håller redan på att bryta ihop och en allt större del av befolkningen inser att detta i huvudsak beror på invandringen. 2018 kommer vi att befinna oss i tydligt sammanbrott och kopplingen till den historiska mångkulturpolitiken kommer att vara glasklar. Ett fritt och öppet val det året kommer att innebära en högst påtaglig risk för hela 7-klövern. Att bara röstas bort och sen kunna inkasserar sina förmåner tror jag nog att många av företrädarna gärna skulle gå med på, men det kommer inte att vara ett alternativ. Tappar de makten 2018 kommer de att ställas till svars. Det är djupt naivt att tro att de kommer att gå med på detta.

Det blir inget val 2018.

Anonym sa...

Moderaterna tycker sig spela sina kort spelteoretiskt rätt.Vänta och se, Löfven får bära hundhuvudet för mycket som är Reinfeldts fel.Bara vi inte gör något förhastat så ordnar det sig.Men SD kommer inte att försvinna även om borgerliga ledarsidor hässjar i förtjusning över opinionsundersökningarnas siffror som inte är statistiskt bevisade.Alliansens pluttepartier har ingen garanterad riksdagsplats.Papperslösa och illegala kommer inte åka hem hur mycket än en Ygeman yrar om siffror i storlekar ingen ändå kan tro på.Den så kallade bostadsbubblan , som inte finns men ändå gör att Sverige sticker ut i EU, påverkas inte i någon positivare riktning efter år av utredningar och upprepade misstag.EU:s omhuldade omfördelning kommer inte att börja fungera den här gången heller.Det finns tydligen länder som inte ser den svenska vägen som deras.Hur nu sådant kan komma sig?
Grekland är en katastrof som väntar på att få hända igen.Berikningen, de lägsta arbetslöshetssiffrorna inom EU och den strålande BNP:n kan alla snällast beskrivas som skrivbordskonstruktioner.Det, eller som rena lögnerna om man skulle vilja vara helt ärlig.
Det enda som verkligen kan hända är att rödgröna oduglingar lyckas tjobbla bort det lilla som återstår av hopp.Det är inte säkert att väljarna uppskattar det.Det är mycket mycket möjligt att det missnöjet också drabbar moderaterna.Det ska vi vara tydliga med!

Anonym sa...

Tyvärr tror jag Utlandssvensk har rätt.

Etablissemanget kommer att köra på med nuvarande skygglappar till det absolut inte går längre. Tills det är politiskt fullkomligt omöjligt att låtsas inte se vart det barkar hän och tills risken för en statskupp står för dörren. Då slår S och M sina påsar ihop och utlyser undantagstillstånd. Inställt val 2018 således.

Allt för att hålla dem som sett sanningen i vitögat under de senaste 10-20 åren undan allt inflytande.

Läs och begrunda Hans Bergström i dagens DI. T.o.m. han, som är en av de mest respekterade kritikerna till dagens migrationspolitik, är inne på att lösningen är en gemensam S och M regim.

V

Uwe Dostler sa...

I Dagens Industri undrar statsvetardocenten Hans Bergström om det krävs ett terrordåd i Sverige liknande i Paris och Bryssel för att politikerna ska vakna. Dessvärre är nog svaret tveklöst ett ja!

Anonym sa...

Har man inte tydligt tagit avstånd från Reinfeldt och Borg, så har man inte visat att man förstått. Ökar Moderaterna i opinionen? Hur tänker folk? Det är väl ett populistiskt missnöjesparti, precis som sossarna. De enda, vettiga, riktigt verklighetsfrånvända partierna är numera MP, V och C. Där kan man få en riktigt ohållbar flumpolitik.

Socialdemokraternas och Moderaternas budskap i en eventuell koalition och regering 2018:

"Det finns ingen GRÄNS för antalet utsatta MIGRANTER som SVERIGE kan ta emot från Asien och Afrika! Det är en kostnad till en början, säg 3 år, men sen är det VINST. Det finns ingenting denna HUMANITÄRA STORMAKT inte kan mäkta med när det kommer till utsatta grupper: HBTQ-personer, afrosvenskar, rasifierade, ensamkommande barn. Det finns inte ett VI och det finns inte ett DOM. Det finns bara ett VI! Ifall du nu tycker att vissa delar av samhället är under en stark press - t.ex. sängplatser för nyanlända, kostnader relaterade till migration och integration, samhällsutvecklingen som innebär ett befolkningsbyte, en skola som inte har kapacitet och resurser och där nyanlända och svenskar underpresterar - då ska du fråga dig ifall din JULGRAN BRINNER! Är SNAPSEN slut eller har någon tagit din SNAPS? Har du inte fått ditt PÅSKÄGG till PÅSKEN? Har inte PÅSKHAREN kommit till dig med ÄGGET? GRANEN, SNAPSEN och dessutom PÅSKÄGGET fullproppat med godis har du, och ändå menar du att det finns kärnor i samhället som är under stark press och t.o.m. har havererat? Det var då magstarkt!"

Man måste väl ändå förstå hur bondfångeri fungerar i praktiken. M vill ha din röst och gärna ta in fler.

Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me.

Alliansen: är det den där sammanslutningen som egentligen är Rivalerna?

Magne

Anonym sa...

Enligt bloggaren cornucopia räknar regeringen med att ca 1 miljon vuxna lever på bidrag i Sverige 2020.Sverige är ett rikt land, vi har råd och allt det ni vet.
Men frågan är väl hur det räddar pensionerna, välfärden och berikar/tjänar Sverige väl?
Det är ingen berättelse man längre vill berätta.Inte ens i Sandviken.

http://cornucopia.cornubot.se/2016/04/regeringen-en-miljon-vuxna-lever-pa.html

Anonym sa...

Hej.

Jag räknar iskallt med att vi till 2018 har fått se tysta reformer av statsförvaltning och strategiska utnämningar av GD:ar samt annan personal inom de makthavande skikten. Detta i syfte att oavsett valresultatet kommer den statsapparat som eventuellt skulle kunna stämma till räfst & rättarting är så nedlusad med medskyldiga som möjligt. Vi har ju bevars en lång tradition av att myndigheter och liknande granskar och utreder sig själva, till nöds via externa konsulter om illusionen av objektivitet vill ernås. Mycket smidigare och relativt riskfritt jämfört med mer öppen manipulation av valsystemet, samt med stora möjligheter till pjäsoffer.

På tal om spelteori: dagens politiska läge är delvis en följd av vad som händer när rationella agenter samtliga agerar egoistiskt utan hänsyn till förutsättningarna för systemets/matrisens existens. Högre ideal när dessa formuleras konkret ger inga poäng utan förpliktigar bara och utgör en riskfaktor- och manipulationsvektor.

En annan fråga som blir allt mer relevant: hur många arga väpnade unga män krävs för att genomföra statskupp eller attentat på Helgeandsholmen? Jag reser frågan i syfte att belysa den avsaknad av insikt och beredskap som blir allt mer kännbar för var dag. Hur hade Stockholmspolisen agerat om det från varje kulturberikad förort kommit tvåhundra svartklädda maskerad män med automatvapen, vilka tagit sig in till stadskärnan i bil, och sammanstrålat runt riksdagshuset? Finns det ens beredskap att hantera ett sådant anfall, särskilt om det koordineras med andra händelser och av angripare beredda att betala med sina liv? En skrämmande men för var dag allt mer relevant fråga. Det kanske är därför vissa religiösa/politiska organisationer får så generösa bidrag och behandlas så varsamt och lent av staten?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Nu står en moderat och hävdar att regeringens politik och budget inte är hållbar.
Ååå så bekymrad han är med pannan i djupa veck.
Sedan lägger man en skuggbudget och låter det hela passera.

Dagobert sa...

@utlandssvensk: Jag delar din dystopiska syn på integrationen, av det skälet att inget europeiskt land har lyckats integrera folk från Mellanöstern eller Nordafrika. Sverige lär inte bli första och enda land som lyckas bryta deras integrationsresistens.

Anonym sa...

@Dagobert

Inget mellanösternland har heller lyckats integrera folk från Mellanöstern eller Nordafrika, samtliga länder är i praktiken u-länder, så när som på att vissa vräker oljepengar på meningslösa bländverk.

Det närmaste civilisation som fanns var Libyen, Irak och Syrien (och i minimal mån Iran innan revolutionen), dock endast en civilisation bestående av stenhårda diktaturer. Nu är även de borta.

Jag hoppar över Israel av uppenbara skäl.

Anonym sa...

Det kommer visst att bli ett val 2018, eller rent av tidigare, och Moderaterna och sossarna kommer att gå i koalition för att stoppa SD, och fortsätta landets march mot undergången.

Valet spelar således ingen roll för politiken mer än att göra situationen än mer hopplös, men det minskar den finansiella instabiliteten tillfälligt, vilket möjliggör för regeringen att skuldsätta framtida svenskar ännu mer.

Anonym sa...

Det är väl inte svårt att tänka sig att Anna Kindberg och resten av "oppositionen" förstår att situationen är omöjlig och har blivit lovade lukrativa belöningar utomlands (kanske jobb på Reinfeldts amerikanska bank?) om de håller käft och sitter still i båten så att massinvandringen och landets undergång kan fortgå?

Det finns mycket pengar i att fiska upp godbitarna bland smulorna efter ett lands kollaps. Otroligt mycket pengar. Inte minst hos ett land som är en av världens främsta vapenexportörer.

Anonym sa...

Moderaterna visar själva gång på gång varför det är NÖDVÄNDIGT att rösta på SD.
Sverige behöver politiker som bryr sig om Sverige.Som inte bara spelar maktspel utan lyssnar på väljarna.Utan den blåslampa i baken som SD utgör skulle politikerklassen ha fortsatt sitt vansinniga projekt.

Anonym sa...

Det är också farligt för demokratin. När den nya klassen, politiker & media, "leker" demokrati på det här sättet och mer eller mindre öppet hånar väljarna, då bäddar man för en uppgörelse med stort U som inte alls kommer bli trevlig. Jag tänker Spanien, Chile, Nordirland mm och med otäcka inslag av etno-balkanisering. Fast förmodligen mindre våldsamt, man kan ju iaf alltid hoppas.

Anonym sa...

Sent ska syndaren vakna som det heter.Det är så dags nu.Slut ögonen och låt tankarna vandra tillbaks något halvår eller ytterligare några år...vad ser du framför dig?
En tutande Dror Feiler och journalister på jakt i flock?
Kan du höra alla de ekonomiska fördelarna i de nyanländas ankomst?
SvD försöker sig på en gammal fint; dribbla åt vänster och gå sedan mot höger.
Man försöker låta som förnuftets röst.Precis som moderaterna.Snart har man varnat för den här utvecklingen i åratal.Eller länge nog i varje fall.Det var bara det att ingen ville lyssna på det örat.Men försökte gjorde man ju hela tiden.Ett litet vad var det vi sa kommer nu på försök från sandlådan.Det slutgiltiga beviset på en lyckad politikutveckling, eller en bister verklighet på snabba fötter?
Minnet är kort när det behövs.Nu gäller det bara att få väljarna att glömma också..

http://www.svd.se/de-ser-men-forstar-inte

Anonym sa...

Det är tydligt att Alliansen inte vill regera idag, trots att de har möjligheten. Om de är en allians borde det vara deras skyldighet att uppträda som en sådan även i opposition. De kan ju var för sig tala om sina partiers åsikter och därefter lägga gemensamma förslag. Då hade de varit trovärdiga. Nu vill de bara regera om de får carte blanc. Vi behöver inte två block i politiken, vi behöver en riksdag som tar ansvar och gör klart för regeringen att riksdagen bestämmer och regeringen utför. Inte tvärt om som blockromantikerna hoppas. Tänk på att varje blockbyte kostar minst ett års utveckling för Sverige!

Frihetsgudinnan sa...

Tyvärr är PK-adeln mer oroad över S.O.O som nattvandrar på våra gator för att trygga våra kvinnor från Taharush-lekande muslimer än att "arga beväpnade unga män från förorterna åker till regeringskvarteren".