torsdag 14 april 2016

Slukhålet


Regeringen har presenterat sin vårbudget. Nästan all uppmärksamhet riktades mot en specifik utgiftspost: migrationen.

Det är inte så konstigt. Kostnaderna har nämligen skenat iväg något alldeles otroligt. Vi talar om en kostnadsökning på 31 miljarder för ett enskilt år. Det betyder att den totala kostnaden för migrationspolitiken under 2016 är större än för hela det svenska försvaret. Så kommer det förbli under de kommande åren. Regeringen spår en minskning först 2018, men även då är det långt över vad den ursprungliga beräkningen var för 2014.

De senaste två årens invandring på en kvarts miljon asylsökande har skapat en exceptionell kostnadsökning. Ja, det är finansministerns egna ord. Tittar vi på kostnadsutvecklingen under de senaste tio åren ser vi hur extrem den är. Ingen annan utgiftspost hade tillåtits skena iväg så här.

2005 var statens kostnader för migration 4,8 miljarder. En hanterbar summa. Tillsammans med integrationskostnaderna, som vi egentligen alltid måste räkna in, var totalsumman runt 11 miljarder. Nu, tio år senare, räknar regeringen med att de landar på över 70 miljarder. I dessa siffror är riktade statsbidrag till kommunerna (tio miljarder) för att kompensera för det höga asyltrycket, kostnaden för att bygga skolor, anställa lärare, specialpedagoger, tolkar, socialsekreterare och många andra inte inräknade (kompensationsmiljarderna är tänkta att täcka en del av detta, så i viss mån tar dessa kostnader ut varandra).


Stefan Löfven uttryckte härom dagen irritation över att svenska folket anser att Sverige går åt fel håll. Alla kurvor, påstod han i Financial Times, pekar ju åt rätt håll. Även finansministern ville vara positiv på gårdagens pressträff. Men den höga tillväxten förklaras delvis av migrationskrisen genom offentlig upplåning och spendering, något politiska bedömare var noggranna med att påpeka i går. Och den fallande arbetslösheten är sannolikt tillfällig. Samtidigt fortsätter även kostnaderna för sjukskrivningar att skena.

I sin budget är regeringen ganska krass. Den spår en ökad arbetslöshet under de kommande åren när uppemot en kvarts miljon asylsökande (att flertalet kommer att utvisas är inte sannolikt) ska ut på arbetsmarknaden. Eftersom regeringen inte har några reformer att presentera för att skapa efterfrågan på lågutbildad arbetskraft kan vi räkna med att en betydande del kommer hamna i någon sorts bidragsförsörjning. Regeringen räknar med att Sverige år 2020 (då vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet) kommer ha närmare en miljon människor som lever på bidrag (se sid. 131 i propositionen), över hälften i sjuk- och aktivitetsersättning.

100 miljoner ska gå till nya skollokaler. 100 miljoner räcker, som Carolin Dahlman konstaterar, till en halv skola. Bara i Malmö behövs 26 nya skolor. Men det kanske är nya gem och suddgummin som avses med satsningen?

Ulf Kristersson (M) hade mycket relevant kritik att framföra mot regeringens budget. Men kritiken tappar något av sin trovärdighet när man betänker att det var Kristerssons eget parti som var drivande i att skapa dagens situation med exceptionella kostnadsökningar på migrationsområdet.

Politik handlar inte bara om att vilja utan också om att välja. Svenska politiker har gjort ett tydligt val om vart svenska skattebetalares pengar ska gå.

Läs även:
Tino Sanandaji, Fnordspotting

Perspektiv.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har en kriminell regering. Det var den förra också. Betänk att dessa siffror inte på något sätt räknar in den låga sysselsättningsgraden bland invandrare på lång sikt. Det drabbar också flyktingar och nödställda över hela världen genom lägre bistånd:

"80-90 miljarder kr per år kan jämföras med UNHCRs finansiering förra året på knappt 30 miljarder kronor för ca sextio miljoner på flykt. Budgeten för FNs flyktingorgan är dubbla" (Tino Sanandaji).

Mediantiden för att komma i arbete för invandrare lär vara 8 år, och efter 15-20 år är fortfarande en mycket lägre andel än infödda svenskar i arbete. Detta innebär att skattebetalarna måste försörja dem via bidrag- och transfereringar, i många fall livet ut. Lägg till detta kostnader för ökad belastning på skola, sjukvård, polis- och rättsväsende, med mera. Invandringen blir ALDRIG en nettovinst för Sverige. Det blir landets undergång!

Är detta historiens största bedrägeri? Förmodligen. Var är rättvisan, och hur ska svenska folket få ersättning för denna gigantiska stöld och detta otroliga svek?

Tompa sa...

Det låter nästan som du ställer grupp mot grupp genom att jämföra olika kostnadsposter. Är du rasist? VA?? ;)

Frihetsgudinnan sa...

Korrekt AMS-statistik är: Efter 8 år så har ca hälften jobb minst 1 tim/veckan och med AF-pengar. Efter 15 år är 36% i egen helårsförsörjning (dvs utan skattestödd lönekostnad) och där planar statistiken ut.
Gigantisk förskingring och ekonomsk brottslighet som vår PK-adel bedrivit länge. Kan bara ha utförts med propagandaorganen (dvs media) i fullt arbete med att ljuga, föraköna och mörklägga.

Anonym sa...

Det mest fantastiska är väl ändå att INGEN fortfarande har tvingats förklara hur det här som var så gynnsamt och givande för Sverige kunde bli en kostnad som i princip äter upp allt annat?

Anonym sa...

@Frihetsgudinnan

Vad hon sa!

Efter 15 år är 36% i ej direkt skattesubventionerad helårsförsörjning, vilket dock inte i verkligheten innebär att 36% efter 15 år verkligen betalar sina egna kostnader. Detta av många skäl direkt kopplade till att Sverige är en absurd välfärdsdiktatur, så det faktum att de inte betalar för sig själva behöver i dessa fall inte ha någonting att göra med deras egen vilja. Motsvarande gäller naturligtvis även för en god procent av de etniska svenskarna, framförallt inom olika offentliga verksamheter. Den inom all politiskt styrd verksamhet massivt förekommande "positiva särbehandlingen" snedvrider dock med all sannolikhet situationen till de nyanländas nackdel.

Varje gång staten ska in och pilla i arbetsmarknaden för att få ner de offentliga sifforna för att dupera folket så minskar andelen självfinansiernade (för att inte säga nettobidragsgivare), och Sverige tar ytterligare ett kliv mot totalt haveri, samtidigt som svensken tror att det äntligen är på väg åt rätt håll, för politikern talade ju så vackert!

Anonym sa...

Sprid inte av oaktsamhet vidare lögnen om "hälften i jobb efter 8 år" !

Dessutom är de 51 miljarderna för "migrationen" en manipulativ siffra som fuskats ihop för att vara så låg som möjligt genom att strunta i majoriteten av kostnaderna.

Mer realistiska beräkningar* har landat på över 250 miljarder per år för totalkostnaderna för svensk invandring, och det var innan boomen förra hösten.

Låt inte politikerna komma undan med sina lögnaktiga tricks!


* Jag Tullberg (docent i ekonomi) säger att kostnaden var minst 250 miljarder år 2013.

Gunnar Sandelin (journalist) säger 300 miljarder för invandringen 2013.

Lars Jansson (lektor i företagsekonomi) kom fram till att kostnaden var 267 miljarder redan 1999 !

Jag har sett fullt realistiska (enligt mitt lekmannaöga naturligtvis) på över 500 miljarder per år, och då hade vi ändå inte kännt av alla de självgenererande ekonomiska effekterna av att samhället knakar under vikten av de absurda volymerna, så som att företag lämnar landet på grund av att ghettofiering och bostadsbrist gör det svårt att anställa kompetens personal, eller att skolan haverar exponentiellt med volymerna.

Hans Li Engnell sa...

Angående siffrorna för förvärvsfrekvensen bland personer som kommit hit som asylsökande bloggade jag om saken den 1 mars efter att ha läst den Rut-rapport som centerpartisten Staffan Danielsson beställt.

http://motpol.blogspot.se/2016/03/integrationsfiaskot-storre-manga-anat.html

Anonym sa...

Allianspartister är helt vidriga.

De hade 8 (ÅTTA!) år på sig att styra om saker och ting och vad gjorde man?

Man lät - den säkerligen fysiskt friske - från Täby driva Miljöpartiets invandringspolitik i strävan att utnämna sig själv som företrädare av världens enda Humanitära Stormakt. Ett storhetsvansinne utan like.

ALLA de som nu vädrar kakhålet lät detta ske. Prasslet ni nu hör kommer av alla de kappor som vänds i vinden. Det är Kristersson, Bali, Widman och alla de andra som protesterade nada när det skedde. De var så förtjusta över att sitta i Rosenbad.

Men vi glömmer inte. Ni är skyldiga till dagens moras. Alla ni i Alliansen.

Dra bara igen foderluckan och HÅLL KÄFTEN!

Ja, jag vet, man skall inte skriva med versaler men frustrationen vet snart inga gränser. Vi styrs av idioter, både då och nu. Snart ryker topplocket.

Anonym sa...

Och nu visar det sig att den mindre halvan av regeringen är fascister också.
Det hade man aldrig kunnat ana tidigare.Fascisterna fanns ju på annat håll visste journalisterna.Eller om Henrik Arnstad, regeringens fascist-expert, bara inte visste var Turkiet ligger?
Lite som Mona Sahlin, regeringens terrorist-expert, som upptäckt att det finns några som heter islamister och jihadister och ibland sysslar med terror när de är på dåligt humör.Än så länge oftast knutet till Malmö så det är turligt nog långt hemifrån för Mona Sahlin..

Anonym sa...

Ja inte kommer AKB och hennes glada alliansare ha så mycket att säga om finansministern i varje fall.Inte om bostadsministern heller.
Fan,hon skulle ju kunna få Svarte Petter i knät och tvingas regera!!!

Anonym sa...

"Korrekt AMS-statistik är: Efter 8 år så har ca hälften jobb minst 1 tim/veckan och med AF-pengar. Efter 15 år är 36% i egen helårsförsörjning (dvs utan skattestödd lönekostnad) och där planar statistiken ut."

"Sprid inte av oaktsamhet vidare lögnen om "hälften i jobb efter 8 år" !"

Tack för den informationen! Det är alltså mycket värre än jag ens kunnat ana. Ja, om den tid som krävs är minst en timme per vecka och kan vara offentligt finansierad så är det en välfriserad sanning, som är så fördunklad att det är en ren lögn.

*illamående*

Anonym som skrev första inlägget.

Anonym sa...

Tyskland tog emot cirka 400 000 asylansökande och det kom däremot 1000 000 migranter till det landet 2015. För Sverige blev antalet asylansökande 160 000 och cirka 400 000 migranter 2015. Sverige som Humanitär Stormakt kunde med sina knappt 10 miljoner invånare, som har röstat för detta, ta emot nästan hälften av antalet asylansökan som Tyskland med sina 80 000 000 invånare tog emot.

Antar att de flesta ekonomer röstat på Alliansen (Rivalerna är mer passande) eller de tre partierna S, V och MP och således har full förståelse att "det får kosta" när det gäller migration och integration. Reinfeldt hade i regeringsställning enbart frågat ifall inte svensken hade fått sitt påskägg till påsken och sin snaps till midsommar eller om granen brann julen 2015. En mycket värre situation än Löfven. Borg hade enbart sagt att nu kommer fler pga. "geopolitiska faktorer". Aldrig att de med M i regeringsställning efter 2014 skulle försöka göra någonting av det Löfven blev tvungen att göra, som faktiskt inte gav mycket utan rutten från Asien och Afrika är nu inte så framkomlig som 2015.

Bra att vi har bloggare som Hans som inte ville se denna kostnadsökning.

Magne

Utlandssvensk sa...

"Allianspartister är helt vidriga."

Ja, minst sagt! De hör hemma inför domstol, hela bunten.

"Prasslet ni nu hör kommer av alla de kappor som vänds i vinden. Det är Kristersson, Bali, Widman och alla de andra som protesterade nada när det skedde."

Protesterade nada? De vrålade ut sitt stöd! Hanfi Bali är ett utmärkt exempel. Nu låter han ungefär som Avpixlat när han talar om t.ex "ensamkommande" men så var verkligen inte fallet tidigare. Så här skrev han 2009:

"Ingen kan vara så ensam, så ledsen och så utlämnad som det ensamkommande flyktingbarnet. Därför är jag stolt över Sverige varje dag, inte för att vi är perfekta, utan därför att vi orkar bry oss"

https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12112392.ab

Ulf Kristersson var också en varm vän av ensamkommande:

"Ulf Kristersson: Många vill bli fosterfamilj för ensamkommande barn

Stockholms stad följde igår upp kampanjen ”Kanske någon som du” med ett möte på Kulturhuset. Inbjudna var de som svarat på kampanjens uppmaning att bli fosterfamilj för ensamkommande flyktingbarn."

http://moderaterna.net/blog/2010/04/28/ulf-kristersson-manga-vill-bli-fosterfamilj-for-ensamkommande-barn/

ALLA de problem med "ensamkommande" som numera är välkända, var precis lika närvarande 2009-2010. Men allianspolitikerna försvarade systemet med näbbar och klor. Detta resulterade i stadig tillväxt i antalet skäggbarn och kulminerade i det rent hysteriska inflödet 2014-2015. Alliansen skapade detta, ingen annan.

Att en stor del av landets vuxna befolkning tydligen stöder dessa rent skamlösa hycklare är närmast obegripligt.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Aldrig att de med M i regeringsställning efter 2014 skulle försöka göra någonting av det Löfven blev tvungen att göra"

Ja, det är närmast 100% säkert att Reinfeldt hade tvärvägrat att införa några begränsningar. Men han har hela vägen varit öppen och ärlig med sin immigrationsfanatism.

Anonym sa...

Hej.

Är inte kvinnan på bilden civilekonom, med en oavslutad doktorandutbildning?

Hon verkar inte känna till 'sunk cost fallacy'.

Det gör t o m jag, som egentligen bara behöver förkunna värdegrunden.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

En kommentar ytterligare om de 35% som försörjer sig själva efter 15 år,man kan hoppas att de är så bra avlönade så att de betalar sin egna offentliga konsumtion.Med prat om sänkta löner kring 13 tusen i månaden,blir det inte mycket skatt till det allmänna.

Jan Andersen sa...

Hur mycket av dessa pengar kommer retur till statskassan via skatter och moms? En extra lärare koster vad? 30.000 per månad? Denna person var säkert arbetslös och fick du 20.000(?) i a-kassa från staten. Reel extra kostnad 10.000. 5.000 går direkte tillbaka till statskassan via skatten. Extra kostnad = 5.000. Med den extra intäkt har läraren råd till en ny sommerkjol. 25% av de 5.000 går därmed tillbaka till statskassan som moms. Osv, osv.

Vad blir dej reella kostnad i slutänden?