torsdag 7 april 2016

Kosmetiskt - men virrigtRegeringen har tagit till sig av den kritik som en rad remissinstanser lämnat på förslaget till ny asyl- och migrationspolitik. Den vill därför införa lättnader i den nya asyllagstiftning som den kommit överens med allianspartierna om. I  går presenterades ett något reviderat förslag med en del kosmetiska förändringar.

Grunden ligger visserligen fast: temporära uppehållstillstånd som huvudregel och skärpt anhöriginvandring gäller. Men Socialdemokraterna ville sannolikt blidka både sin regeringspartner Miljöpartiet och de kritiker som i fräna ordalag fördömt den nya asylpolitiken. Och riktningen på några av ändringarna är intressant.

Temporära uppehållstillstånd ska ges i 13 månader i stället för 12 (3 år för flyktingar), och för särskilt ömmande fall ges TUT i 13 månader med möjlighet till förlängning med 2 år om skyddsbehov anses kvarstå.

Förändringen görs lite överraskande på Försäkringskassans begäran. Genom att förlänga från 12 till 13 månader omfattas de nyanlända nämligen av socialförsäkringssystemet (det vill säga föräldrapenning och barnbidrag). Regeringen ökar således bidragsutbetalningarna och därigenom kostnaderna för asylinvandringen, och detta för personer med väldigt kort uppehållstillstånd. Sverige har 180 000 människor inne i asylsystemet just nu. I detta prekära läge vill regeringen alltså möjliggöra fortsatt stora bidragsutbetalningar.

Åldersgräns för permanent uppehållstillstånd vid egen försörjning sätts till 25 år för att undvika att minderåriga utan gymnasieutbildning hoppar av skolan för att söka jobb och få PUT. I ett sådant läge, menar regeringen, skulle det nämligen skapas ett incitament för utbildning. Morgan Johansson sade på presskonferensen att han ville undvika att ungdomar hoppar av gymnasiet då det kan "driva fram barnarbete". Ett mycket märkligt uttalande. Johansson kanske borde rådgöra med LO, som informerar på sin hemsida att alla från 16 års ålder (gymnasieålder) i princip får ta vilket jobb som helst. Förespråkar landsorganisationen barnarbete?

En annan anmärkningsvärd detalj i regeringens nya giv är att uppemot hälften av platserna som är vikta till kvotflyktingar i stället ska användas för syriska asylsökandes anhöriga (som krydda på detta kan tilläggas att Sverige fortsätter att vara Sveriges största biståndsmottagare).

Den som letar logik, förnuft och resonlighet i svensk migrations-, bistånds- och utrikespolitik just nu får leta förgäves.

Läs även:
PM Nilsson, Fnordspotting

13 kommentarer:

Utlandssvensk sa...


"Morgan Johansson sade på presskonferensen att han ville undvika att ungdomar hoppar av gymnasiet då det kan "driva fram barnarbete"."

Spännande! I Schweiz börjar kring 80% av befolkningen att jobba när de är 16-17 år. Kanske dags för den moraliska stormakten att gå till angrepp mot detta? Den hänsynslösa rovdriften på barn som tvingas arbeta heltid för endast 30-40 tusen SEK i månaden måste stoppas! ALLA måste in på totalt meningslösa långtidsutbildningar tills de är minst 22 år fyllda, helst ännu längre.

Anonym sa...

Asyrättsbegreppet är bedrägligt.

Över tid har det smugit in sig en märklig omdaning av begreppet.

Hela tiden förväxlas rätten till asyl med rätten till asylshopping.

Hur är det rent tekniskt möjligt för godtycklig arab att kliva över gränsen från Danmark och "ha rätten" att söka asyl i Sverige? Hur kan det tillåtas att man ratar det fullständigt säkra Danmark? Och hur har man överhuvudtaget kraft att tänka på valet mellan Danmark och Sverige när man flyr för sitt liv? Borde det inte vara en petitess i sammanhanget?

Anonym sa...

Och, som vanligt, får vi vänta på att moderaterna kommer fram till ett lämpligt utspel.Men något måste AKB vara tydlig med även om det smärtar i Alliansen.

Thomas sa...

Det finns en slags krock mellan olika bildplan i den svenska mentaliteten, när det gäller just välstånd, gränser, pengar och moral. Den vanlige Svensson upplever ofta inte att "vi" har gjort särskilt mycket för att skapa eller förtjäna vårt sentida välstånd, och när de konfronteras med bilder på nöd och krig i Afghanistan eller Afrika blir ju kontrasten mot det bekvämt småtråkiga hemlandet öronbedövande. Eftersom Sverige är så historielöst numera är det dessutom oklart för de flesta att det välstånd som uppstod under 1900-talet har krävt hårt arbete, intelligens och gemensamma ansträngningar. Svensken (dvs medelklass-Svensson och dennes kompisar) känner kanske inte att de vill sänka sin egen levnadsstandard speciellt, men de känner inte heller att de själva eller svenska folket har gjort något för att förtjäna denna "vinstlott" Dessutom uppfattar de flesta vuxna svenskar inte att det är inom räckhåll att på några år fördubbla eller tredubbla sin lön. Å andra sidan vill de inte tro att någon verkligen skulle vilja råna Sverige som land, råna svenska folket på våra tillgångar och vår ekonomi.

I USA är det tvärtom: många amerikaner lever på betydligt tuffare villkor än svenskar gör, ohälsa är också mer utbrett, men ändå har många med sig bilden av att vem som helst med tillräcklig begåvning (och litet tur) kan ta klivet från rännstenen till att bli en Bill Gates, Carly Fiorina eller Kanye West. Därmed känner folk sig inte heller skyldiga och skamsna över sin (eller landets) levnadsstandard.

Anonym sa...

Det är häftigt att betala skatt och ännu häftigare blir det när myndigheter gör så mycket de kan för att öka sina utgifter.

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

intressant att det i Schweiz fortfarande går att få ett jobb utan högskola. I Sverige är det 100 till 200 sökande som barista på Wayne's coffee.
Å andra sidan har vi i Sverige utökat utbudet av lågkvalificerad arbetskraft enormt de senaste åren. Trots att media och liberala invandringskramare i form av Migro hävdar att de som har kommit skulle vara högutbildade och beredda att komma in på arbetsmarknaden på en gång om vi bara införde snabbspår och valideringar av utländska examen.
Det är enbart regelverkets fel om man skall tro dessa charlataner.

Anonym sa...

Huvudsaken är väl ändå att vi inte har någon korruption alls här i Sverige?
Det har bara dom andra och därför ska jag fortsätta att rösta som jag alltid gjort.
Precis som mina föräldrar alltid gjorde.
I Sverige kan vi nämligen lita på varandra!

:-)

Anonym sa...

Svensken är så lättstyrd konform,se bara på de "individuella" svenska ungdomarna,samma utstyrsel converse skor,halsduk virad 3 gånger runt halsen,hörlurar zombies i trafiken,iphone i vänstra handen,något har de i bagaget från sina föräldrar de enligt Reinfeldt sovande svenska folket.

utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"intressant att det i Schweiz fortfarande går att få ett jobb utan högskola. I Sverige är det 100 till 200 sökande som barista på Wayne's coffee."

Det råder i princip permanent full sysselsättning i Schweiz. Arbetslösheten har varit mellan 2-4% i evigheter. Enkla jobb är väldigt lätta att få om man är hel och ren samt pratar språket OK. En kille jag känner tröttnade på sitt IT jobb och började köra buss. Lön kring 50.000 sek i månaden.

En bidragande orsak är att man här har gjort tvärtom mot vad alla dessa migrationsfanatiker i Sverige förespråkar och i praktiken använder väldigt höga minimilöner, samt ställer krav på rimligt boende för alla som vill flytta hit.

Låga minimilöner och fri arbetskraftsinvandring innebär en enkelbiljett till tredje världen.

Anonym sa...

Är det någon som vet om Miljöpartiets ungdomförbund Grön Ungdom vet om att Miljöpartiet sitter i regeringen?

http://www.dagensopinion.se/gr%C3%B6n-ungdom-kapar-stf-reklamtelefon

Anonym sa...

Hej.

Dags för en dos positivt tänkande!

Här i Malmö där jag idag befinner mig sker det mångkulturella, gränslösa och öppna hjärtats underverk inför öppen ridå: laissez faire ekonomins fulla genomförande, ja till och med polisiär verksamhet och indrivning av avgifter och skulder är privatiserad av de nya entreprenörerna! Här råder inget varuförbud, utan mentolcigaretter kan fritt köpas och njutas på lokal - inte finns det något tvång att gå ut på gatan när man dricker sitt skattefria kaffe i sin skattefria kulturförening och röker sin skattefria cigarett!

Och det hela rullar obehindrat på! Matinköp, möbler, elektronik, bevakning, massage & spa-tjänster (även av intimt slag enligt rykten) med mera fungerar bortom stadens kontroll, medan sådant som kommunen sköter allt mer gnisslar och knakar i ineffektivitet. En kollega berättade idag att man efter byte av lokaler (kollegan jobbar inom kommunen) ännu efter tre veckor saknar nätverk och internetanslutning. Bara en sådan sak! Tre veckor; säg det företag som accepterat detta eller kunnat slarva så!

Även parkering, körkort och besiktning sköts numera av innevånare själva, och så även identitetshandlingar - precis som i forna tider är en mans rykte och heder det som förlänar honom respekt och en aura av duglighet; inte en byråkratutfärdad papperslapp.

Därmed avslutar jag min framstegsrapport från Malmö, Sveriges framtid!

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Vi får regelbundet höra talas om hur Sverige bör ta emot människor som flyr för att de behandlas illa i de länder de befinner sig. Jag undrar bara vilket land som vill ta emot medelålders svensktalande vita män?

Anonym sa...

Fick idag höra från en eu-byråkrat som arbetar i Bryssel att EU har en multikulturell arbetsplats. Tror det är brinnande bilar, arabiska språk och fina multikulturella bostadsomeden som Molenbeek hon syftar på.

Undrar om eu-byråkraten förstår vilka associationer 'multikulturell' ger mig.

Magne