lördag 9 januari 2016

Ett land på glid


Bibliotekarier som får utstå verbala hot och misshandel. Ambulanspersonal som misshandlas och blir urinerade på. Tjejer som blir trakasserade och kvinnor som blir antastade på badhus så att det nu på fullt allvar förs en diskussion om separata badtider (Eriksdalsbadet går före med könssegregerade bubbelpooler). Och yrkeskriminella ungdomar från Nordafrika som varken kan straffas eller utvisas.

De senaste dagarna har vi kunnat se ett kluster av nyheter som skaver rejält. Ursäkta en sliten fråga, men vart är Sverige på väg?

Jag kan inte erinra mig att jag någonsin under min uppväxt hörde om att bibliotekarier blev misshandlade. Även den med väldigt sjuk fantasi skulle ha haft svårt att komma på idén att slå just en bibliotekarie på käften. Varför, liksom?

Ej heller var det ett stort problem med sexuella trakasserier på badhus (övergrepp förekom självfallet, men aldrig i den här skalan) eller att ambulanspersonal behöver poliseskort när de ska rädda liv i vissa områden.

Vi har i dag ett växande problem med nordafrikanska ungdomar som vistas i Sverige illegalt. Många uppges komma från Marocko, men Marocko vill inte ta emot dem. Så de stannar. Bara i Göteborg uppskattar polisen att det nu finns ett hundratal individer som driver omkring. Även polisen i Stockholm har vittnat om växande problem.

För att klara sitt uppehälle begår många brott. Polisen står emellertid handfallen eftersom alla uppger sig vara under 15 år och därmed ej är straffmyndiga. Några vårdnadshavare finns det inte att prata med. Polismästaren i Storgöteborg Erik Nord berättar:
Den här veckan grep vi samma kille tre gånger, under ett dygn, misstänkt för brott. Vi tvingades släppa honom vid varje tillfälle.
Jag kan bara börja sätta mig in i polisens frustration. Hur meningsfullt känns det att gripa gärningsmän när du inte kan göra annat än att släppa dem direkt efteråt? Vilken signal sänder det om inte att det är fritt fram att begå brott i Sverige? Och hur mår ett brottsoffer som just blivit rånat av att gärningsmannen släpps och kan begå nya brott direkt efteråt? Vad gör det med människor tro på rättsväsendet?

Många av de problem som nämns här har funnits länge men vuxit i omfattning. Hinder för att ta itu med dem är dels den utbredda konflikträdslan, dels den tycka synd om-mentalitet som präglar det svenska samhället. Det uppstår en besvärande dissonans när utsatta, som vi ska tycka synd om, begår brott. Därför har det svenska samhället sett mellan fingrarna när EU-migranter slagit upp läger på annans mark och fortsätter att blunda när de plankar på tunnelbanan eller ägnar sig åt olaglig försäljning inne i tunnelbanevagnen.

Konsekvensen blir att samhället har olika förväntningar på olika grupper. Vissa förväntas sköta sig och betala skatt, andra inte. Vissa förväntas vara tysta på bibliotek, andra inte. Våldtäkter viftas bort som "missförstånd och åsiktsskillnader" när gärningsman och offer har olika etnicitet, annars inte.

Visst känner jag som de flesta sympati för utsatta människor. Men utsatthet eller kulturella skillnader kan aldrig ursäkta brott mot andra människor. Det ursäktar inte kvinnoförtryck, misshandel eller våldtäkt.

I ett land där statsministern kallar ryska flygbombsövningar mot Gotland för "inte OK" är personrån, våldtäkter och misshandel inte så mycket att bry sig om. Det är värt att komma ihåg att det land som inte respekterar sig självt inte kommer att bli respekterat av andra heller.

Sverige är på väg att bli som den där snälle men lätt förståndshandikappade killen i plugget som någon alltid lurade på godis och pengar.

Läs även:
Sanna Rayman, Hanna Bocander

Se även:
Uppdrag granskning om de marockanska gatubarnen

19 kommentarer:

Anonym sa...

Titta i Expressen,DN eller SvD.
Åsikter som bara för några månader sedan hade lett till drev luftas.
Och det är SD:s politik som steg för steg införlivas i den liberala berättelsen.
Införlivas.Anammas.Bejakas.Normaliseras.
Självklart utan att erkänna att SD hade rätt.Att SD är det parti som stått för de åsikter de andra nu tvingas snatta.Nu ska det låta som man varit ansvarsfull och objektivt emot vänsterns dårskap HELA TIDEN.Så att ingen ska märka att man byter sida.
Så att ingen ser att det är just SD:s politik som är det nyaste nya för liberalerna.
Politiker och journalister har naturligtvis ett intresse av att kunna sitta kvar i orubbat bo.Frågan är om vi ska låta dom göra det?

Riga sa...En första väg måste vara kritisk och saklig rapportering av media utan att utelämna eller förvanska.
Läs gärna Alice T i GP idag samt denna artikel: http://dela.dn.se/xs-LW4VN_EJnNJn5EnrqVDPvlmuGv7MDHXYVJESvZMDoy2TemUBCT7cIHWJ4GywL3yOpLiLHKHKctd5S8Bf8kA

....."Varför de omfattande sextrakasserierna mitt i centrala Stockholm, med något litet undantag, hamnade i medieskugga är för mig oklart. Men blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade."

Anonym sa...

Både etablerade politiker och journalister kommer att få betala dyrt.
Vad ska en avpolleterad statsminister göra? Svetsa? Leva på pensionen?
Vad ska en avpolleterad krönikör och opinionsbildare göra? Sitta i kassan på coop?
Men den jag bekymrar mig mest för är naturligtvis Henrik Arnstad.Vad ska han göra?

Anonym sa...

Vi får se hur långt media törs ta det som hände i Stockholm i somras. Ska dom jävlarna offra min dotter för att det är en känslig fråga , hur fan tänker dom ? Och dom här feministerna till ledarskribenter som relativiserar om att det gäller män överlag , har dom sina döttrar inlåsta eller går dom i niqab ? PK Sverige har ett väldigt stort problem nu , eller kör svt en snyftis om ensamkommande afghaner , återstå att se . men i min hjärna brinner det

Anonym sa...

Men för he....te ändra lagarna så de passar det nya mångkulturella paradiset de 7 dönickarpartier bestämt sig för!

Ådärkomdenja sa...

1. Antingen är det fel på lagarna för att bevara landet från kriminalitet.
eller
2. Fel på polismaktens förmåga att göra sitt jobb.
eller
3. Politikerna (#regeringen) accepterar förfallet, gör ingenting)
eller
4. fel på 1-3 samtidigt

Krävs (antagligen både och):
1a) ändra lagarna
2a) byt ut odugliga poliser, och se till att de nya GÖR SITT JOBB
3a) NYVAL
4) omstart av Sverige

Anonym sa...

Nu, när det börjar gå åt helvete, pågår arbetet med att distansera sig för fullt. Bara de mest korkade har inte fattat vartåt det barkar (se dagens DN t ex).

Internet glömmer inte.

GurraG sa...

Till högen av skavande anekdotiska nyheter den senaste tiden kan läggas alla reportage om människor, ofta med jobb och efterfrågad kompetens, som utvisas på rena teknikaliter. De har tjänat eller jobbat för mycket eller för lite, eller uppgett fel uppgifter nån gång. Samtidigt som utländska medborgare som dömts för grova brott inte döms till utvisning utan får stanna. Det har rapporterats om ett par fall under samma tid, varav en grov våldtäkt vad jag minns.

Invandring av kompetenta människor skulle kunna vara en sån vinst för landet, men regeringen verkar jobba hårt på att göra invandring till en så dålig affär för Sverige som det bara är möjligt.

utlandssvensk sa...


"Många av de problem som nämns här har funnits länge men vuxit i omfattning."

Helt korrekt och en väldigt viktig observation. Den bistra verkligheten är att vissa grupper orsakar problem och det finns ett direkt kausalsamband mellan storleken på dessa och mängden "problem".

Sexuella trakasserier på badhus är ett utmärkt exempel. Det började förekomma redan för 20 år sen och förefaller ha varit en tillväxtindustri sen dess. Faktum är att jag väl kommer ihåg en debatt kring detta för 5-10 år sen. Bakgrunden var ett antal våldtäkter på unga flickor som "hatmedia" slog upp stort men som MSM inte nämnde. Om jag minns rätt blev det då ett inslag på TV där man tog upp detta. Men det var då inte själva sexövergreppen som framställdes som problemet, utan istället att de hatfulla högerextremisterna på nätet dristade sig att yppa att detta pågick! Journalisten (från Aftonbladet, tror jag) ansåg att just pga. att övergreppen hade blivit så vanliga så saknade de nyhetsvärde!Anonym sa...

Hej.

Aggressiva arter ersätter passiva genom utrotning, inte tvärtom. Passiva arter kan överleva i domesticerad form, eller i isolerade, skyddade biotoper.

Att använda analogier på detta sätt ses som suspekt. Men är det passande eller ej?

Envar som kallar sig liberal har på sitt ansvar att förklara hur öppna gränser, kosmopolitiska ideal och individuell frihet skall stå sig mot homogen enhetlig aggression, monodominant ideologi, och snabbare befolkningstillväxt hos den angripande gruppen. Varför skall jag byta mina seder och vanor när de svenska innebär att du låter dig förintas eftersom svensken är dresserad och betingad att inte se folkgemenskap som något som förpliktigar till rättvisa, och rättfärdig hämnd? Valet blir ju att hålla fast vid sin egen kultur, eller bli ett offer för densamma.

Liberaler, hur debatterar ni vapnen hur händerna på någon? Hur skyddar ni er egendom, era liv och er frihet mot en angripare som agerar kollektivt mot en individ i taget?

Något att fundera på, nu när ni i förening med socialisterna förintat folkgemenskapen och nationalidentiteten; den sunda sammanhållande och solidariska nationalismen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

utlandssvensk sa...

@ Anonym 17.32

"Men för he....te ändra lagarna så de passar det nya mångkulturella paradiset de 7 dönickarpartier bestämt sig för!"

Det har man redan gjort! Det var det här man ville ha!

Fat jag gissar att det du menar är att lagarna ska ändras så att livet för svenskarna ska återgå till det som tidigare var normalt innan mångkulturen. Det kan man ju tycka men det finns ingen som helst realistisk möjlighet till detta. Till och börja med krävs en kraftig utbyggd, militariserad och brutal polismakt. Ingen kommer att föreslå detta.

Dr Mabuse sa...

Bra Hans! Kör hårt.

Denna blogg och dess kommentarer upplevs förmodligen som rent dystopisk och att gå rasisters ärenden av vissa relativiserande, Goda vänstermänniskor. Förneka i det längsta - de nyttiga idioterna som en Virtanen fortsätter sina förvirrade krönikor för att slå i de låginformerade ytterligare dunster.

Sanningen tycks farlig verkar det. ( Stackars Dan Korn, denne belevade man, fick på facebook ta emot kritik för att han länkade till en text som kunde upplevas ge rasister näring. Att skribenten vars välskrivna alster han länkade till både är civiliserad, har hög akademisk utbildning och arbetat såväl på UD som med landriskbedömningar på en av våra största affärsbanker spelade ingen roll. Själva slutsatserna kunde eventuellt förmodas ge rasister argument enligt den Goda Människan.)

IDIOTIN. Stoppa huvudet i sanden för obehagliga sannningar och konsekvensbeskrivningar så händer det inte. Nu börjar iofs även agendadrivna institutioner som DN och SVT att lätta på Godhetsfiltret. Brytpunkten har helt enkelt nåtts där de inser att om de fortsätter att förneka the bleeding obvious, som Basil Fawlty brukade säga, kommer de att framstå som direkt löjeväckande och definitivt förlora allmänhetens förtroende. Illa att de fick hållas så länge.

Vi får inte glömma att tänka på och tacka de invandrare som var bland de första att påtala att kejsaren/den Moraliska och Humanistiska stormakten var naken. Tino Sanandaji, Mauricio Rojas, Maciej Maremba, Nalin Pekgul bland några...

Mauricio Rojas på twitter: "Händelserna i Köln innebär i praktiken mångkulturalismens sammanbrott... Hur kunde man någonsin tro på en sådan humbug?"utlandssvensk sa...

@ Rikard,

Din kommentar 20.40 var direkt strålande! Ytterst slagkraftig!

@ Dr Mabuse,

"Vi får inte glömma att tänka på och tacka de invandrare som var bland de första att påtala att kejsaren/den Moraliska och Humanistiska stormakten var naken. Tino Sanandaji, Mauricio Rojas, Maciej Maremba, Nalin Pekgul bland några..."

Jag gillar starkt första två namnen och Rojas fick betala ett högt pris för sin frispråkighet. Men invandrarna var absolut INTE bland de första. Den äran tillfaller nästan enbart etniska svenskar, men många fick sin liv förstörda och hade noll möjligheter att få plats i etablerad media. Där fick nämligen länge i princip enbart folk med invandrarbakgrund tillåtelse att debattera dessa frågor, varför det kan framstå som att de var de första.

En av de absoluta hjältarna i Sverige är Jan Milld, som har hållit på att bilda opinion i dessa frågor i många långa år och som fortfarande är aktiv med en blogg. EXPO och svensk media förföljde honom skoningslöst men han står fortfarande upp. Det gäller inte för många andra som drabbades av godhetsdrevet.

Nästan alla svenskar har anledning att känna mer eller mindre skam för att de inte lyfte ett finger för att försvara dessa personers rätt att uttrycka sina åsikter. De som aktivt deltog i förföljelsen förtjänar att straffas hårt.

Sven-Hassan sa...

Vissa människor respekterar inget annat än våld och kan därför inte heller lära sig på annat sätt än genom att få så ordentligt med stryk att de inte vågar öppna käften igen. Det är så lagen fungerar i klankulturerna de kommer ifrån.

I väst är däremot detta tankesätt efter sekler av upplysningsvärderingar så främmande att många människor, när de konfronteras med det, sluter sig i förnekelse. Dessa människor är för övrigt överrepresenterade bland beslutsfattare och media.

utlandssvensk sa...


"Händelserna i Köln innebär i praktiken mångkulturalismens sammanbrott... Hur kunde man någonsin tro på en sådan humbug?"

Det kan man verkligen undra! En del av förklaringen är möjligen att fokus har flyttats från bildning till något som kallas utbildning men i realiteten mest är någon form av meningslös långtidsförvaring blandad med närmast kultlik indoktrinering. En rimligt beläst person som är bekant med västvärlden historia blir självklart och naturligt ofta islamofob. Detta framgår tydligt här i Schweiz där undervisningen i historia är extremt mycket grundligare än vad som numera är fallet i Sverige.

utlandssvensk sa...


Här är något som alla bör läsa, från oktober 2009:

https://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12049791.ab

Jag hittade också en gammal tråd om debatten kring sexövergreppen på badhus som jag nämnde tidigare. Tydligen ägde den rum 2011 mellan Björn Söder och Jan Helin. Den senare sa då tydligen att:

"Det begås tusentals sexuella övergrepp på Sveriges badhus varje år, bland annat i Husbybadet".

Helin ansåg därför inte att detta faktum är värt att publicera i Aftonbladet.

https://www.flashback.org/t1476372Anonym sa...

Om man är den som ska reda ut det där med procent för andra är det en hyfsat bra ide att själv förstå det där med procenträkning innan man reder ut det....för andra..


Enkät: Majoritet stöder id-kontroller
http://www.svd.se/enkat-majoritet-stoder-id-kontroller

Anonym sa...

"Men det finns ett undantag: Miljöpartiet.

I regeringsställning har partiet varit med om att införa kontrollerna men samtidigt är det bara 16 procent av deras sympatisörer som är tycker att kontrollerna är bra. 78 procent tycker de är dåliga.

Jag tror att det finns många gröna väljare som är besvikna på den här politiken, men jag tror också att det är många ser att det inte är vad Miljöpartiet hade önskat och att vi hindrar politiken från att bli sämre och att vi dessutom får igenom väldigt mycket bra politik på andra områden, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet"


Många är ett relativt begrepp,och allra mest relativt i Miljöpartiet.
Tydligen.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/undersokning-stod-hos-valjarna-for-id-kontroller

Fd moderat sa...

Frågan är inte längre om jag skall flytta utomlands utan när. Alldeles för många saker utvecklas åt fel håll. Tyvärr har det redan gått för långt för att kunna rädda situationen.

Allt beror på den invandringspolitik som har förts där man dels inte ställt några krav på dem som anländer, dels hävdar att det är vi som redan bor här som skall anpassa oss och ta till oss invandrarnas kultur.

Att sedan personer som kallar sig liberaler eller feminister bortförklarar/förminskar övergrepp av den typ som pågick i Köln på nyårsafton har fått mig att inse att detta land är för knäppt.