onsdag 27 januari 2016

I Sverige är det alltid mest synd om gärningsmannen


Det har varit en tung start på det nya året. En 15-åring sköts till döds i Akalla den 21 januari, och bara fyra dagar senare knivmördades en 22-årig kvinna på ett boende för ensamkommande ungdomar i Mölndal. Mördad på sin arbetsplats.

Statsminister Stefan Löfven åkte lite oväntat till Mölndal och pratade inför pressen (han kanske tyckte att det var lite magstarkt att skicka inrikesministern igen som efter dubbelmordet på Ikea). Löfven fördömde förstås brottet och kallade det "en fruktansvärd tragedi". Men han förminskade även det inträffade genom att påpeka att "många av de som kommer till Sverige har traumatiska upplevelser och erfarenheter och det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras." Inga enkla svar. Kort sagt: det kan ske igen och vi kan inte göra någonting åt det.

Vi kan notera att Löfven alltså redan innan mordoffret begravts och polisen utrett händelsen hade sin tolkning av det inträffade klar: gärningsmannen måste ha varit traumatiserad. Underförstått: han kunde inte hjälpa att han stack kniven i en 22-årig anställd på boendet. Detta är en spottloska i ansiktet på de anhöriga.

Efter mordet på den unga kvinnan var det Mölndals socialdemokratiska kommunalråd Marie Östh Karlssons tur. Hon uttryckte sorg för offret och hennes anhöriga men visade även sympati för gärningsmannen:
Det är tråkigt och traumatiskt för alla, speciellt för familjen, men också för arbetskamraterna naturligtvis. Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom.
Uttalandet väckte i likhet med Löfvens ingen större uppmärksamhet utanför alternativa och sociala medier. Riksmedierna reagerade inte på kommunalrådets minst sagt okänsliga och direkt olämpliga uttalande.

Härnäst att stämma in i kören av trivialiserande utspel efter ett mord var självaste rikspolischefen Dan Eliasson. Det han säger är så olämpligt, så upprörande och så vidrigt att det bara måste nå en bredare publik. Så här sade rikspolischefen i Gomorron Sverige på tisdagsmorgonen (Merit Wager har klippet, annars kan hela samtalet ses på SVT Play, det börjar ca 50 min in):
Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.
Det är oerhört anmärkningsvärt att högste polischefen uttrycker sig på detta sätt. Noteras kan att det som förenar samtliga tre exempel här är att de har uttalats av socialdemokrater. Men även borgerliga har under lång tid bidragit till att Sverige har blivit ett samhälle där det ses mellan fingrarna på rån, stöld och våldsbrottslighet och där det har blivit kutym att tycka synd om gärningsmannen.

Självfallet finns det skäl till att någon våldtar, rånar eller mördar. Men låt polisen utreda dessa, och oavsett vilka de är ursäktar de aldrig gärningen. Politiker ska därför inte förnedra brottsoffer och deras anhöriga på detta sätt.

Vi har i Sverige i dag ett rättssystem som närmast curlar den som begår brott. Tvåtredjedelsprincipen, som innebär frigivning efter att två tredjedelar av straffet har avtjänats, är ett exempel på detta. De låga straffen för brott mot andra människor rent generellt är ett annat. Paret som torterade pojken Bobby till döds är redan ute ur fängelset.

Den som drabbats, oavsett om det är en våldtäkt, ett personrån, en grov misshandel eller ett mord, är inte intressant för svenska politiker och lagstiftare. Detta är oanständigt. Att såväl statsministern som rikspolischefen ger uttryck för den här sortens ursäktande och relativiserande av det värsta brott som kan begås, sänder signaler till svenska folket att våra liv inte är vatten värda.

Stefan Löfven sade på presskonferensen att han tror att många är oroliga för att det som inträffade i Mölndal ska hända igen. Han visade emellertid samtidigt att han inte är beredd att göra någonting åt det.

32 kommentarer:

utlandssvensk sa...

@ Hans,

Det var ett antal väldigt slagfärdiga och välskrivna inlägg här på bloggen de senaste dagarna! Du har verkligen fått upp ångan!

Själv har jag varit ute och kört en del i Centraleuropa och kan rapportera om gränsernas återkomst. Inte fullt utbyggda kontroller ännu men något helt annat än för bara något år sen. Mängden polis på vägarna i södra Tyskland var också extrem.

Med avseende på dagen ämne är det väl svårt att säga så mycket annat än att vi nu börjar skåda konsekvenserna av alla tokerier som har pågått mycket länge och det gäller verkligen inte bara immigrationspolitiken, även om den är elefanten i rummet. Hela kriminalpolitiken har också varit en närmast galen experimentverkstad, präglad av ett utopiskt tänkande som har dragits in absurdum.

Kombinationen av en feminiserad polisstyrka, direkt hippieinspirerad strafflagstiftning och någon miljon unga män utan id-handlingar från världens hårdaste och mest brutala samhällen är onekligen något nytt här på jordytan. Det finns bara en lösning! Den presenteras 40 sekunder in i denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=ONGIKSCxXio

Anonym sa...

Det verkar som att det bara är synd om gärningsmannen om han har dödat någon, och då helst med ett tillhygge som en kniv eller yxa (OBS! Dock ej svärd!). Den som skjuter ihjäl, hänger eller spränger ihjäl andra är det inte synd om. Det är heller inte synd om ex. våldtäktsmän, bedragare eller de som begåre grov misshandel. Har vi någonsin hört någon säga "Det är oacceptabelt att den här våldtäkten har skett, men jag kan heller inte låta bli att låta mina tankar gå till våldtäktsmannen"? Nä.

Sosse-topparna får understöd av fotfolket:
http://imgur.com/e1vv6i2

Anonym sa...

Ibland kan politisk ingenjörskonst vara att helt enkelt skita i vad folk tycker och tänker för den fina sakens skull.Sossar är inställda på det.
Löfven far ut och flyger allt oftare nu.Etnicitet verkar spela roll, åtmindstone för Löfvens flygrutt.
Och så länge folket köper ursäkterna och relativiseringen lär han kunna fortsätta med det.

Anonym sa...

Dessvärre tror jag att den enda anledningen att Löven fick ändan ur vsgnen det här mordet var för att mordoffret själv hade invandrarbakgrund.

Vad gäller gärningsmannens desperation ligger den nog mer i att han spenderat så mycket pengar för att komma hit och ändå inte genast anländ fått alla av smugglarnas utlovade svenska förmåner.

Roffe

Anonym sa...

Försöker komma ihåg om motsvarande förminskningar gjordes när den unge svenska svärdshuggaren högg ihjäl på en skola.

Jag tror inte det ... men kan ha fel. Vill gärna bli upplyst om vilket fall som gäller.

Anonym sa...

Våra tankat går till gärningsmännen....Anton Lundin Pettersson
Anders Behring Breivik
Peter Mangs
John Ausonius
Mijailo Mijailović
Anders Eklund
Christer Pettersson
Det finns alltid en människa bakom.

elina sa...

Tack att du la ut kommentarerna utan sans och medkänsla, uttalade av våra ledande personer. (Jag hade också sparat de för framtida publicering.) De är en verklig tidsbild av den upp och nervända världen där skurkar är hjältar, idioter är upphöjda och PK maffian bryr sig inte om annat än sin egen agenda.
Men vinden kan vända snabbt.

Frihetsgudinnan sa...

Det finns ett amerikanskt ordspråk, och har faktiskt för mig att det finns en organisation där med samma namn, som passar väl in i dagens känslor hos medborgarna:

"Don't get mad, get even!"

Att akademiskt skolade (nåja) politiker och journalister så uppenbart glömt/förträngt det faktum att lag och rätt bygger på medborgarnas moral och därmed förtroende. Ger inte staten medborgarna denna lag å rätt på rätt sätt så vänder sig vi till andra lösningar. Därför ser vi idag antal medlemmar i skytteklubbar och jägarkårer öka, liksom antal "Prepper's" som skriver på nätet hur man förbereder sig på "den stora undergången"...

lensof sa...

Vi har ju också gärningsmannen i Broby som förlorade sin s.k. heder och därför kände sig tvungen att oprovocerat hugga det 15-årige offret Arminas i ryggen. Den gärningsmannen var det så synd om att Aftonbladet skrev ett stort repotage om honom.

Att hugga en kniv överraskande i ryggen på den man vill illa var något som förr ansågs vara det fulaste man kunde göra, ett tecken på den yttersta formen av svek och feghet. Det finns t.o.m. ordspråk på det. Ett beteende som garanterat ledde till förakt och avvisande oavsett om det var i krig eller fred.

Men då hade vi ett annat samhällsklimat och andra ledare, ledare som åtminstone försökte visa på handlingskraft och vilja. När ledare i vårt land som denne polischef kommit fram på just sin förmåga till svekfulla handligar och fega ord, ja då vill man nog gärna finna ursäkter för sådant beteende.

Detta att vilja tänka på gärningsmannen innan offret ens har stelnat kan bara uppfattas som ett nytt hugg, denna gång i ryggen på de anhöriga. Det är så vidrigt att det är nästan bortom ord men du lyckades ändå med ditt inlägg.

Anonym sa...

I dag är det 71 år sedan Auschwitz befriades.
Vilken svensk politruk blir först att låta tankarna gå till gärningsmännen i SS?

Fd moderat sa...

Vänstern talar alltid om att man skall stödja de svaga i samhället. Det är bara munväder. I praktisk handling visar de att de vill ha den fysiskt starkes rätt att göra vad som helst. Det är konsekvensen av deras inställning.

Löttingebloggen sa...

Sossarna tycker att svenskarna ska vara som en stor familj där man ska visa omsorg om alla. Särskilt de svagaste. Det är förhållningssättet som sitter i ryggmärgen hos s-makthavare sedan Olof Palmes tid. Det är en retorik som ska upprätthålla illusionen om den medkännande staten. Om det goda samhället. Samhället som den goda modern. Kvinnostyrt förstås. Ett hyckleri av guds nåde i dessa tider när landet segregeras allt mer och och ingen jävel bryr sig om någon. Egentligen. Det feministiskt gränslösa Sverige är dömt att gå under.

Anonym sa...

Alltså det är feminismen i dagisfröken-formen som styr och ställer i det där.
Det är INTE ens fel att två träter.
Nu fattar vi varandras händet och låter våra röster klinga ut i ett gemensamt we shall overcome!
Å-å-å tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!
Plakat och marschaller.Kanske en nallebjörn?

Anonym sa...

Detta är alltså mannen som på eget bevåg tagit på sig att utreda polisens mörkläggning av sexövergreppen på "We are Sthlm"-arrangemanget. Jo, tjena. Det blir säkert bra.

För den som vill uttrycka önskemål om hans avgång finns länken här:

http://www.skrivunder.com/avga_rikspolischef_dan_eliasson

V

utlandssvensk sa...

@ Löttingebloggen

"Det feministiskt gränslösa Sverige är dömt att gå under."

Det förefaller osannolikt att det är en ren slump att Sverige både är det klart mest feminiserade landet i Europa och samtidigt har haft den klart största invandringen från tredje världen.

Schweiz är i princip motsatsen, dvs. det klart minst feminiserade landet som också har de hårdaste begränsningarna vad gäller immigration.

Under hela massinvandrigsepoken har kvinnorna varit klart mer positiva och SD är nu det enda partiet med flest manliga väljare. Alla sjuklöverpartier har en majoritet av kvinnliga väljare.

Så vad tror panelen? Finns det en koppling mellan feminism och massiv MENA invandring? Leder det ena till det andra, eller finns det en gemensam underliggande orsak? Har svenska kvinnor varit så framgångsrika med att feminisera de inhemska männen att de törstar efter "riktiga" män från MENA?

Anonym sa...

Vem hade kommit på tanken att det Hagamannen behövde var en praktikplats och förtur i bostadskön? Vem hade någonsin uttryckt medkänsla för Tony Olsson för att han allt hade haft det lite jobbigt i livet. Sverige är vrickat och fullt av hycklare!

Anonym sa...

Hej.

Om den elake får vara tillräckligt elak blir han snäll sedan.

Om hur synd det är om någon bestäms av hur dj*vligt den personen betett sig, så måste det ju varit dj*vligt synd om de som vred på gaskranarna i förintelselägren.

Sverige behöver en ny Birger Jarl.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Och den här Timmermans han är ju socialdemokrat han.
Kanske mer lik de danska än de svenska?
Eller de slovakiska?
Jag undrar jag när Löfven ska övertyga alla de andra..
För det börjar bli bråttom.
Där med.

Jacobssons tankar sa...

"Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom."
Var det någon som skrev nått liknande om exempelvis John Ausonius?

Anonym sa...

Eliasson har gått och blivit kändis internationellt på kuppen.
Han verkar inte riktigt imponera.Kan det påverka engelsmännen i fel riktning så att de inte tar ansvar?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3419094/Who-knows-horrors-Police-chief-sparks-anger-sympathising-Somali-boy-stabbed-refugee-worker.html

Anonym sa...

Rättelse:
"att skicka inrikesministern igen som efter dubbelmordet på Ikea)"

Det var Damberg som reste till IKEA

Anonym sa...

Lite 291 från dagens skörd.
Den mest aktive från gruppvåldtäkten i Fåfängan på rymmen sedan ca 1 månad.
De två trettonåringar som mördade en bonde i Varberg på rymmen sedan ca 1 månad.
Trolig 291 i Örebro precis alldeles nyss.
Mina tankar går till gärningsmännen!

Anonym sa...

Hej.

@utlandssvensk:

Vad sägs om den här analogin:
Den snälla och välartade medelklassflickan från det trygga radhus-villa området tycker att visserligen är pojkarna trevliga, men ack så trygga och förutsägbara. Usch & fy, så kvävd och begränsad hon känner sig.

På andra sidan järnvägen, bland hyreskasernerna bor de farliga killarna, de som svär åt magistern, trimmar mopeder, dricker mellanöl och snusar i skolan (när de väl är i skolan...). En sådan kille skaffar hon sig. Det är bara ett par saker som hon skall hjälpa honom att ändra på, för det förstår han inte själv att det inte är bra för honom.

Familjen förskjuter henne, även om den väna modern till slut övertalar hennes grymme fader att låta både henne och pojken som nu blivit man och make att komma på besök. De allt vanligare blåmärkena döljs med effektiv och kreativ beklädnad och smink, även om hon inte lurar modern. Denna låter sig dock lugnas med förklaringar om mannens svåra bakgrund, hur annorlunda uppväxt han haft jämfört med pojkarna från hennes kvarter, och andra rationaliseringar.

Sista gången fick hon till och med blommor.

Är det samma psykologiska fenomen vi nu upplever på gruppnivå? Ett sammelsurium av allt från idealistiska frälsare till hämndlystna argbiggor, utrustade med offerkofta gjord på stålullsfår och med en enad kader 'duktiga gossar' som hundlikt lyder deras minsta nyck?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Det verkar som om Huntington får rätt snabbare än väntat. Ds

utlandssvensk sa...

@ Rikard,

"Är det samma psykologiska fenomen vi nu upplever på gruppnivå?"

Ja, det kan nog ligga en del i detta. Tänkvärt!

"Det verkar som om Huntington får rätt snabbare än väntat"

Världens mest inflytelserika bok inom samhällsvetenskaperna i många år, Clash of Civilizations, om man mäter utifrån antal referenser i akademiska arbeten har i Sverige behandlats som någon form av marginell högerextrem propaganda. Det säger väl allt man behöver veta om svensk samhällsvetenskaplig "forskning"!

Sen hade självklart Huntington rätt i samma sekund som hans penna vidrörde pappret! Även den betydligt mindre kända och senare utkomna "Who Are We? The Challenges to America's National Identity" är väldigt bra. Rekommenderas varmt!

Anonym sa...

Märkligt, det skrivs om rikspolischefens rubbade uttalanden och tillkortakommanden i internationell press men inte en bokstav i Svensk press. Likriktningen och mediernas censurtendenser i Sverige börjar bli obehaglig. Eller har regeringen satt munkavle på den också? Kanske bara är en tidsfråga innan Kod 291 måste appliceras på hela samhället?

Anonym sa...

Kod 291 är bara ett annat namn på åsiktskorridoren eller värdegrunden.
Det är länge sedan den blev obehaglig.Vi inväntar spänt beslutet att skjuta upp nästa val
eftersom S får för få röster nu när DÖ inte gäller längre och AKB troligen inte vill samregera.

Dr Mabuse sa...

"Mina tankar går till gärningsmännen" som någon sade angående de gossar som tröttnat på sitt "straff" och helt sonika knatat iväg från FlumSveriges vårdinsatser efter att ha våldtagit och mördat med friskt humör. Ja, herregud. För att vi inte ska gå bärsärk får vi tillåta oss lite svart humor. Eller väldigt mycket svart humor för att vara uppriktiga.

Jag trodde aldrig att man skulle få se och höra så infantila, världsfrånvända och direkt mot folket/väljarna så förolämpande uttalanden och beteenden från politiker och myndighetspersoner som vi ser idag. Och det gäller dessvärre politiker både till vänster och höger även om miljö-rödgrön-röra-feministerna givetvis är värst. Hur borgerlighet och anständig arbetarrörelse kunnat vika ned sig inför dessa dårar borde intressera forskningen i framtiden.

Rikspolischefen Eliassons ömkande av mördaren i TV, så motbjudande. Han lät ju inte ens trovärdig i sitt konstlat dramatiserade framträdande. Trodde han sig skapa goodwill hos dem som skall ge honom framtida välbetalda tjänster - dvs de politiker som före kompetens värdesätter lojalitet och ändalyktskyssande?

Utlandssvensk som från sitt friska utomlandsperspektiv funderar kring feminismen. Han är något på spåret. Rättviseförmedling, extremfeminister, miljömuppar, genuscertifiering i försvarsmakten et al i skön förening har skapat ett klimat så självhatande och absurt att återtåget till en sansad mittfåra blir mödosamt. När mena-gossarna/männen jävlas med småtjejer på centralen och Kungsträdgården får vi veta att det är en fråga om KÖN, vi svenska män är minsann lika kåta och förtryckande! Från samma tänkare som i andra sammanhang hävdar att könet är blott en konstruktion. Vi är rasister - trots att diverse undersökningar pekar på att svenskar förmodligen är bland de minst rasistiska och mest jämlika i världen.

I offentligheten skall det gärna till en Gulan Avci eller Amineh Kakabaveh för att klarsynt konstatera att den svenske mannen är jämlik och att det faktiskt är ett kulturbetingat, feodalt synsätt som ligger bakom det elände vi läst om på sistone. Skulle jag slå ihjäl min dotter för att hon valde fel man skulle jag med rätta förskjutas i samhället. Fråga: är det en fråga om KÖN eller KULTUR att det s k hedersvåldet existerar? Förvänta er inget svar från extremfeministerna – de tittar bort och låtsas inte om det.

En förklaring till att det kunnat gå så långt är den hypotes som bl a Lars Trägårdh brukar diskutera: att vi svenskar är mer angelägna att få vara oberoende än vad man kan tro trots att vi brukar sägas vara koncensusorienterade. Vi betalar våra höga skatter för att få vara i fred, att känna en sorts individuell autonomi. Om jag skall filosofera vidare på detta spår är det möjligen denna kollektiva lågmäldhet som gjort att de starkaste opinionsbildarna så enkelt kunnat ta initiativet i debatten, att i högt tonläge formulera agendan och nå sina mål.

Fast nu känns det som måttet är rågat. Att SD kommer att skörda framledes är tämligen givet. Även om rödgrönmiljömuppsfeministlibertarianismen inser detta är de för självupptagna att häva sin idioti.

Amnexis sa...

Apropå Huntington;

Det är ingen "clash of civilizations" eller clash of religions vi bevittnar.
Det är en clash mellan två motpoler (no pun intended), mellan två epoker.
Det är en clash mellan en mentalitet som hör hemma i medeltiden och en mentalitet som hör hemma på 2000-talet.
Det är en clash mellan civilisation och underutveckling, mellan det primitiva och det civiliserade, mellan barbari och rationalitet.
Det är en clash mellan frihet och förtryck, mellan demokrati och diktatur.
Det är en clash mellan mänskliga rättigheter och mellan överträdelserna mot dessa.
Det är en clash mellan de som behandlar kvinnor som djur och de som behandlar dem som människor.

Civilisationer "clashar" inte, de konkurrerar.

Anonym sa...

En 291 i Gräsmark där en anlagd brand anlagd av flyktingar bränner ner ett flyktingboende.
DN och Aftonbladet visste vilka förövarna var.Gång på gång visste de.
En solklar 291:a, både polisiärt och medialt!

Anonym sa...

Jag skulle dela den här utmärkta posten men fick upp det förnumstiga "Feminism Nej Tack!" bredvid rubriken... både missvisande och mot mina övertygelser :/

Hans Li Engnell sa...

Jag skulle dela den här utmärkta posten men fick upp det förnumstiga "Feminism Nej Tack!" bredvid rubriken... både missvisande och mot mina övertygelser :/

Jag har märkt att det ibland blir så när en bloggpost delas i sociala medier. Jag har därför valt att plocka bort den. Inte för att jag plötsligt blivit feminist utan för att bilden stör när bloggposter delas.

Fd moderat sa...

Amnexis,

jag blir helt ärligt förtvivlad när personer jag känner väl vägrar att inse att de med sitt s k liberala synsätt undergräver de värden de säger sig stå för.
De hatar kristendom men omfamnar islam.
De kallar gärningsmän från Somalia, Nord-Afrika och andra delar av världen för svenskar eller tyskar bara för att personerna råkar befinna sig här.
De förringar övergreppen på kvinnor och likställer krogflirtande med det som hände i Kungsträdgården respektive Köln.
Kritik mot deras åsikter avfärdas som rasism liksom kritik mot den dåliga kultur de här männen från Nord-Afrika har med sig.

Jag vet inte vad anledningen är. Kan de vara så att de bedrar sig själva?