fredag 15 januari 2016

Det är skillnad på våldtäkt och krogflirt


Händelserna i Köln, Kalmar, Kungsträdgården och en rad andra platser har startat en debatt om sexuella trakasserier, sexuellt våld, kvinnors utsatthet samt kulturers och traditioners betydelse (mer om det sistnämnda kommer snart i en egen bloggpost).

Många unga kvinnor har nu fått komma till tals i både TV och radio. Det är bra. Många berättar samma historia – om hur killar och män tafsar och kommer med inviter. Vi behöver hålla isär begreppen här en aning, för just nu upplever jag att medierna är så angelägna att gå kvinnorna till mötes efter sitt inledande debacle att de överkompenserar. Det leder till en farlig begreppsförvirring.

I SVT:s nya program Opinion live, som ersätter Debatt, berättades på torsdagskvällen att ett nytt begrepp har uppstått: "dansvåldtäkt". För mig låter detta som att en kvinna på ett tätt dansgolv eller i anslutning till det blir penetrerad mot sin vilja. Men det är tydligen inte den korrekta betydelsen. En kvinna beskriver vad det egentligen är: killar som tafsar och är närgångna på dansgolvet.

Är det nu plötsligt våldtäkt att vara närgången på ett dansgolv? 

Vi måste sansa oss lite. Svensk våldtäktslagstiftning har visserligen förändrats och begreppet våldtäkt urvattnats avsevärt efter de senaste sexualbrottsutredningarna. Men att vara närgången på ett dansgolv har aldrig varit våldtäkt. Om kvinnor på fullt allvar tror detta, är det illa.

Vi har fått en dramatiserad terminologi, pådriven av extremfeminister som i vissa fall även ser bröststirr som ett övergrepp. Begrepp som "trakasserier", "kränkningar" och "övergrepp" används alldeles för slentrianmässigt. När vi nu även kan räkna dit "våldtäkt" är vi illa ute.

Tänk dig en social situation med alkohol inblandad, en lägenhetsfest eller kanske en kväll på krogen. Under denna kväll kommer i stort sett alla som letar efter sällskap för kvällen eller något mer att sända ut signaler. Det är så vi beter oss vi människor. Med blickar, kroppsspråk och på annat sätt visar vi om vi är intresserade och av vad.

Missförstånd uppstår givetvis. Inviter avvisas. Men att kalla det "våldtäkt" eller "trakasserier" att någon dansar nära dig, eller försöker dansa med dig, är att ta det för långt. Låt mig ta ett simpelt exempel. Jag sitter i en bar och pratar med en nära släkting. En man som inte är helt nykter kommer plötsligt och sätter sig i närheten av henne. Efter en kort stund lägger han armen om henne. Hon lyfter bort hans arm utan att ens titta åt honom, han förstår vinken och går sin väg.

Utsattes min släkting för ett övergrepp eller trakasserier? Nej. Om mannen däremot hade insisterat på att han ville ha sin arm runt henne och kanske mer än så, trots hennes uppenbara ointresse, hade beteendet kunnat kallas trakasserier. En invit är däremot inte det. Den som ger någon annan en invit, som kan vara mer eller mindre subtil, kan förstås inte i förväg veta om personen är intresserad av den eller ej. Det är själva grejen med att ragga.

Samtidigt handlar det förstås i hög grad om sociala koder. Vi tar inte en kvinna på brösten eller en man mellan benen det första vi gör. Det är ett uppenbart övertramp (men det är fortfarande inte våldtäkt). Det sociala spelet kräver att vi prövar oss fram och får motpartens godkännande under tiden. De flesta klarar att läsa av detta och vet när det är möjligt att ta ett steg till eller när det är dags att ge upp och pröva lyckan någon annanstans.

Ett fåtal klarar det inte, inte sällan i sällskap av alkohol. Därtill finns det en grupp som uppenbarligen inte ens lägger någon vikt vid om motparten är intresserad eller ej utan vill ta det de vill ha i alla fall. Det är här det uppstår det som med rätta kan kallas trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

Läs även:
Dagens juridik: Är det olagligt att fråga någon om de vill ha gruppsex?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Hans, om man får använda förnamn, jag tror du tyvärr missförstår feminismens och socialismens logik när du fullt korrekt vill ha bättre debattnivå med klarare definitioner och relativt tydliga skrank mellan olika företeelser.

För en radikalfeminist är en mans oönskade uppmärksamhet och en fullbordad överfallsvåldtäkt grader av samma övergrepp, inte olika händelser. En feminist av idag ser bara det patriarkala förtryckets underliggande struktur representeras och reproduceras i i princip allt som sker i samhället - på samma sätt som radikala socialister ser kapitalets dolda hand i allt, eller muslimer och andra judehatare ser den sionistiska världskonspirationen som skuld till allt.

Det enda jag funnit som fungerar i en diskussion är att gneta på med att kräva definitioner och förklaring till hur man kommit fram till dessa, applicerbarheten, samt konkretisering av frågeställningar. Tyvärr medför detta att man ger radikalfeministen ännu mer utrymme.

Nästa steg blir måhända att använda deras egna metoder?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det viktiga är att göra frågan till ett generellt mansproblem.Annars blir det ju så jobbigt.Inte minst för Gudrun och hennes anhang.
Nu är inte Gudrun ensam om att se de fördelarna.Det går snart sagt att öppna vilken tidning som helst.Det enda sättet att hålla kvar diskursen där man vill ha den och cementera redan gjord analys är att bestämma att det är det manliga könet kollektivt som är skyldigt.
Sagt och gjort.

Anonym sa...

Ditt exempel på överförfriskad som lägger armen om en kvinna, dit räknar jag även en diskret hand som sakta rör sig mot baken under en tryckare "för att kolla intresset".

Det är väl några gånger under mitt hela aktiva unga partyliv som jag lämnat killen ståendes på dansgolvet då han försökt fler ggr alternativt gått efter halsens zoner. Då jag inte var intresserad alltså :)

Aldrig någonsin att någon försökte kladda under vanlig discodans, och "gropa" fanns inte på kartan.

/f.d frekvent nattklubbs-/logdansbesökare

Anonym sa...

Nu prövas i domstol om inte våldtäkt via internet är att betrakta som straffbart som våldtäkt,vad blir nästa steg,du tänkte att du ville ha sex med en främmande kvinna,vi har tankepolis vi vet att du tänkte?

Anonym sa...

Men FY på KOMMUNAL som ljög så att våran Margot bosatte sig centralt med låg hyra och nu måste flytta!

Fd moderat sa...

Sverige är vansinnigt. Radikal-feminismen genomsyrar allt tänkande så till den milda grad att även grönhögern omfattar den. Om det nu är så farligt för kvinnor att gå ut på krogen undrar jag varför de gör det.
Nu driver media kampanjer om att svenska män är lika hemska om inte hemskare. Varje gång det händer något som bekräftar folks uppfattning om dålig invandrarkultur startar gammel-media kampanjer för att visa att det inte stämmer. Varför folk nu överger gammel-media och i stället vänder sig till alternativ media är inte svårt att räkna ut.

Jag kommer att överge det här landet så snart det går. Genom en okontrollerad invandring har politikerna förstört landet utan att begripa vad de har gjort. Det är möjligt att det som någon skrev här att landet hade kunnat räddas 2006. Jag vet inte om det är så. Nu är det dock för sent.

Kan också rekommendera att läsa Tommy Doegan om en fråga som aldrig tas upp, nämligen invandrares rasism mot svenskar för i media är alla invandrare gulliga och snälla. Han skrev redan i augusti om övergreppen i Kungsan, något som DN med sina resurser inte klarade av att verifiera.

http://www.deogan.com/2015/08/16/fientlighet-foder-fientlighet-svenskar-tjejer-utsatta-for-rasism-av-trakasserier/

Tillägg: Jag undrar om politiker och media-människor förstår vilken ilska som gror i landet. Efter nästa val kommer de att spy ut sitt förakt mot vanliga väljare.

Anonym sa...

Det här med att få lägenhet av facket?
Omfattar det alla kvinnor eller bara socialdemokratiska?

Anonym sa...

Alla vet att det manliga könshormonet testosteron ökar markant i puberteten hos unga pojkar och vad detta betyder 'live'.
Är det då inte lite vanskligt av 'smådamer' i tonåren att klä sig så urringat och 'naket' när de går på gratiskonserter och liknande evenemang? För det gör smådamerna!
Jo, jag vet nu kommer det ett ramaskri från smådamerna och feministerna att de inte skall behöva skylla sig själva'!
Men lite koll och ansvar anser jag att smådamerna borde få lära sig att ha. De borde ställa sig frågan om de verkligen vill vistas i de här miljöerna och om det känns OK för dem att vistas där. Om svaret då blir nej, bör de ge sig iväg därifrån omedelbart.
Svårare än så borde det inte vara!
Därmed inte sagt att det är OK för testosteronfyllda grabbar att bete sig hur som helst! Även ungtjurarna borde få lära sig att vistas bland civiliserade individer!
Det är ju dock människans förmåga att tänka som skiljer oss från andra djurarter...
/Sandra

Anonym sa...

Jag har varit en sådan där 'smådam' en gång i tiden. På den tiden då "gropa" (eller "groping" heter det nog) som jag skriver om högre upp.

Att inte låta "lillhjärnan" styra är ett välbekant begrepp i Sverige och funkade fantastiskt bra för inte så länge sedan. Jag har ta mig faen aldrig träffat på en pojke/man under hela mitt vidlyftiga unga liv som partyböna i första hand i Sverige, men även en längre tid utanför London och en kortare i Paris, som efter ett nej tvingas sig innanför den personliga sfären och fortsätter försöka 'övertyga'. Distansen har alltid hållits.

Nu vill jag inte förringa de inhemska skithögarna som både fanns då och finns nu, men ... de rör sig ensamma.

Dina råd om att undvika gratistillställningar pga av att man känner obehag ... ja det är bara att gå därifrån säger du. Det går utmärkt då det gäller en antastare. Men en hel grupp som omringar? Stora tidningar har artiklar om att det kan vara två eller flera tjejer som omringas. Och fort går det också. Rena rovdjursbeteendet.

Samma på badhus. Det kryper norrut http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/paradisbadet-om-tafsandet-tyvarr-ser-vi-en-stor-okning-1

Börjar säkerheten stramas upp så kommer de där killgängen bara att söka sig någon annanstans.

Så, jag håller med dig om att tjejerna måste se upp, men håller inte med dig om att det är "bara att gå iväg". 'De där' ska helt undvikas långt innan någon känsla av obehag kommer. Just in case ...

Vidare har du nog missat att före trenden med tjej-jakt drog igång, så var det unga svenska killar som blev rånade. Vad är ditt råd till dem? Se inte ut som du har pengar, försök att inte se svensk ut? Samma fenomen där. Enstaka svenskar blir omringade av ett större gäng. Testosteron då med? Möjligt, fast det är inte lillhjärnan som styrde i de fallen. Skulle bra gärna vilja veta om det var troliga afghaner även i de fallen.... förmodligen inte, eller så var det mer mixat då.

Fan ta alla politiker och oförstående myndighetspersoner som inte förstår skillnader i kultur, eller så uppfostran (och UTBILDNING) om man så hellre vill.

Amnexis sa...

Åldringsbrotten där ligor ger sig på värnlösa gamlingar begås nästan uteslutande av kvinnor. Ni måste prata med era döttrar om detta!

Christoffer sa...

Jag håller absolut med om att det håller på att gå över styr när vanlig raggning nästan ses som ett övergrepp. Snart får man väl böter om man börjar prata med en främmande tjej på krogen. DN:s Hanna Fahl är ett skräckexempel på en typ av feminist som nästan verkar tycka att raggning är att likställa med nån slags trakasserier. Men däremot är jag lite tveksam till ditt exempel. Att initiera fysisk kontakt genom att lägga armen om nån man inte känner tycker jag inte är helt okej. Inte så att farbror blå behöver kallas in, men vi har alla en personlig sfär - eller "personal space" som dom säger på engelska - som man bör respektera innan man får signal om annat. Vad hindrade mannen, full eller ej, från att helt enkelt säga hej istället?

Hans Li Engnell sa...

Vad hindrade mannen, full eller ej, från att helt enkelt säga hej istället?

Alkohol, om jag får gissa.