tisdag 19 januari 2016

Moderaterna borde fälla regeringen


Stefan Löfven har suttit som statsminister i 15 månader. Han leder en historiskt svag regering som är stor i orden men inte får någonting gjort. Frågan allianspartierna måste ställa sig är om Sverige har råd med denna sammanbrottsregering i ytterligare två och ett halvt år.

Riksenheten mot korruption inleder nu en förundersökning om Margot Wallströms och Kommunals lägenhetsaffär är ett mutbrott. Det är oerhört allvarligt att sådana misstankar riktas mot landets utrikesminister.

Nu höjs röster inom Moderaterna för att rikta ett misstroendevotum mot Margot Wallström. I praktiken skulle det vara en omröstning om den sittande regeringens vara eller icke vara. Statsministern kan knappast sitta kvar om hans utrikesminister faller.

Det finns de facto en möjlighet att byta regering redan nu. Vi behöver inte vänta ända till 2018. Sverigedemokraterna har erbjudit sig att medverka till detta. Om moderatledaren Anna Kinberg Batra menar allvar med att den rödgröna regeringens politik är en katastrof för det här landet är det inte bara en möjlighet utan faktiskt en skyldighet att göra allt hon kan för att få bort regeringen illa kvickt.

Även om övriga allianspartier skulle gå med på ett misstroendevotum och därmed godkänna att Löfvens regering i praktiken faller, finns det en hel del utmaningar i ett övertagande av makten. M, KD och L behöver få C med på tåget om en gemensam politik, vilket på migrationsområdet kommer bli bekymmersamt. Därtill kommer AKB:s regering bli helt beroende av SD då deras stöd är avgörande för att alliansblocket ska bli större än de rödgröna.

Alternativet är att vänta till 2018. Det vore sämre för Sverige som land eftersom det innebär ytterligare 30 månader av handlingsförlamning, skattehöjarpolitik och sällan skådad inkompetens. Dessutom kan AKB räkna med ett ännu starkare SD efter nästa val. Kanske kommer Jimmie Åkesson rent av leda ett större parti än M då. Även detta talar för att AKB borde försöka ta över makten, och stävja SD:s tillväxt genom ett nära samarbete med partiet, innan 2018.

Anna Kinberg Batra borde därför lyssna till Finn Bengtsson och ta initiativ till samtal med övriga alliansledare för att få bort Wallström och därmed också regeringen Löfven. Så snart det bara går.

Läs även:
HAX

24 kommentarer:

Anonym sa...

AKB kommer ingenting göra.Hon vill helt enkelt inte.Banden bakåt är för starka och situationen nu alltför besvärlig.
Förmodligen blir det enklare att tvingas till att samarbeta med ett starkare SD senare än att göra det frivilligt nu.
Pest eller kolera?
Först DÖd och sedan röd.
Hellre röd än helt död.
AKB vill bara inte välja.

Lotta Trouble sa...

"Vore sämre för Sverige"... men Sverige går ju som tåget! KrAftigt höjd BNP, drakonisk migrationspolitik. Skolan är visserligen i fritt fall, men det varken kan eller vill rödgrön eller allians göra något åt.
SD vill ju typ fördubbla antalet migranter jämfört med real MP-politik!

Samma sak med BNP: Alliansen ökade BNP/capita med 0,2%. Tillväxtfientliga MP genomför norra länken, och fixar BNP tillväxt på 3%! (Det har att göra med bottenfärg och skillnaden mellan att talk the talk and walk the walk.) Sossarna vill desstutom - till skillnad från moderaterna - ta bort reavinstskatten. AKB hade något förvirrat försvar av den i Agenda att man inte får ändra på saker som påverkar folks privatekonomi... (De skulle få MER pengar i plånkan!?! Huga!)

Du kan t.o.m. lägga på Romsons "manshat"... sure... snacka går ju... men när det verkligen gäller och småflickor blir våldtagna och sexuellt ofredade... ja, DÅ ska förövarna gå fria!

Kort sagt: du måste uppmärksamma att det är skillnad mellan snack och verkstad.

Anonym sa...

Ta ansvar? Det låter väl inte riktigt som AKB. Eller något av partierna.

Men en M+SD+Kd-regering vore kanske bland det mindre dåliga idag.

Anonym sa...

Glöm regeringsbyte, AKB har vare sig intelligens eller ledaregenskaper för att bli statsminister, hon kommer aldrig bli vare sig statsminster eller något annat slags minister öht. Hon är för dum för det helt enkelt.
T o m den urusle Löfven lurar henne, hon , den smartaste av alla smarta moderater. Hon är ju sämre än Svetsare Nr 1 och utrikestanten.

Anonym sa...

Det är i alla fall tur att polisen lägger ned utredningen i Kalmar.
Annars hade ju någon kunnat åkt dit.
Ibland undrar jag om inte det där med signalemente skulle kunna underlätta för polisen i deras arbete?
Att en hen gjort nåt mot en hen verkar lite svårarbetat liksom.
Kanske är det det som är meningen?
Kursen i genusvetenskapliga sociala möten är redan fullsatt så det finns inga straff om någon åker dit?

Anonym sa...

Eftersom AKB är intelligent inser hon att det dummaste hon nu kan göra är att försöka fälla regeringen mitt i ett flyktingkaos och därefter få skulden för hela debaclet. Att BNP spås stiga framöver har absolut ingenting med S-regeringen att göra utan är helt konjunkturberoende och tack vare ett duktigt svenskt näringsliv samt att man regerat på Alliansens budget ett år efter deras avgång! Dessutom är konjunkturläget idag synnerligen osäkert i världen och en eventuell hållbar uppgång debatteras dagligen på affärssidorna. Kina är inte längre ett säkert draglok och en stor osäkerhetsfaktor och USA är ett synnerligen ovilligt draglok som inte vill riskera US-dollarn. Mellanöstern och Ryssland är stora förlorare på oljepriset. Sverigedemokraterna blir säkert fler men än så länge lyckas de inte fylla de platser de aspirerar på då de framförallt saknar regeringsvana och expertis i pratiet.
Det politiska läget är idag mycket osäkert och någon stark majoritet i riksdagen svårfunnen. Ibland är det klokt att vänta och avvakta!/Gunilla

Hans Li Engnell sa...

Eftersom AKB är intelligent inser hon att det dummaste hon nu kan göra är att försöka fälla regeringen mitt i ett flyktingkaos och därefter få skulden för hela debaclet.

Jag väntar mig inte heller ett regeringsskifte förrän tidigast 2018. Men om din analys stämmer betyder det att AKB ser till sitt eget och sitt partis bästa och inte vad som är bäst för Sverige. Vilket inte vore att förvåna. Dock måste Alliansen vinna valet 2018 om den inte tänker avpollettera Löfven innan dess. Val vinns inte per automatik, och hittills har inget förändrats styrkemässigt mellan de rödgröna och Alliansen. Det enda som har hänt är ju att SD har vuxit i opinionen.

Mycket kan dessutom hinna hända fram till 2018. Det är visserligen inte troligt att Löfvens regering spottar upp sig på ett mirakulöst sätt, men AKB bör för den sakens skull inte bara anta att hon har statsministerposten som i en ask nästa gång Sverige går till val.

Anonym sa...

Kära Gunilla
Om AKB är så sugen på att ta ansvar som hon ständigt vill ge intryck av att vara så borde hon ta det ansvaret istället för att taktisera och sprida intryck.
Varför då undrar du?
Jo för Sveriges och väljarnas skull svarar jag.
Det borde vara viktigare för en ansvarstagande politiker med en ansvarsfull politik.
Risken finns annars att väljarna ifrågasätter AKB:s ansvarstagande och att de som slutsats röstar på någon annan.Denne någon annan kan då vara Jimmie Åkesson.
Och det innebär ett problem för AKB.
AKB ska nämligen aldrig samarbeta med Åkesson säger hon.Men utan det samarbetet, och framför allt med tanke på att risken är stor att AKB företräder ett parti som kan vara mindre än Åkessons är det kanske inte så listigt som du tror.
Faktum är att för väldigt många framstår AKB som betydligt mindre listig och smart än stockholmare rent genrellt.
Samt mindre ansvarstagande.

Anonym sa...

Nej, varför byta regering nu? Det bjuds ju på gratisunderhållning varje dag. Hela Sverige har förvandlats till en fars. Jag tror AKB och hennes falang inom M måste bort från ledande positioner innan det är meningsfullt att M tar över. Det måste till en radikal förändring av svensk politik på i princip alla områden. Och en alliansregering innehållande C ser jag inte som ett alternativ alls. En regering innehållande "högersidorna" av M + KD med stöd av SD, är vad jag vill se.

Anonym sa...

Jag tycker mig ana att AKB är strateg och att hon inte skulle göra något överilat.

"Mycket kan dessutom hinna hända fram till 2018. Det är visserligen inte troligt att Löfvens regering spottar upp sig på ett mirakulöst sätt, men AKB bör för den sakens skull inte bara anta att hon har statsministerposten som i en ask nästa gång Sverige går till val" skriver du och jag håller med och fortsätter att hoppas på att sossarna regerar ihjäl sig och att AKB driver opposition! Politik har sällan något att göra med hur det går för landet. I politiken, syns det mig, gäller endast att vinna makten för att genomföra det egna idéprogrammet och jag vill ha en liberal regering med några konservativa inslag./Gunilla

Anonym sa...

Kan bara instämma med ovan.
Hur skulle C kunna vara med i en Allians när MP framstår som världsvana bredvid sitt gröna syskon?

Anonym sa...

Byte av regering borde innebära nyval, eller hur? Om utfallet då blir ett SD större än M, är det då rimligt att prata om "AKB:s regering" eller "Alliansregering"? De där orange-blå förrädarna borde vara tacksamma om de ens får ministerposter i en Åkesson-ledd regering.

utlandssvensk sa...


Jag tror inte att en alliansregering med stöd av SD skulle vara hållbar. Många har redan påpekat svårigheterna med C men även L är ett helt extremt immigrationsinriktat parti och har varit det i 30 år. Hela partiet är fullt av rena fanatiker och de kommer att fortsätta att driva sin agenda.

Det naturliga alternativet vore en S+M regering och det ser jag som ganska troligt när det väl går upp för MP att de kommer att utplåna sig själva om de sitter kvar i regeringen. AKB verkar ju dessutom vara väldigt pigg på nya lösningar av samma typ som DÖ, så varför inte följande:

1. AKB går med på att vara stödparti till en ren S regering fram till 2018.
2. Löfven lovar i gengäld att S blir stödparti till en M regering efter 2018.
3. Man gör en tyst överenskommelse att man ska eliminera SD innan 2018. Det kan göras på många olika sätt och är inte svårt om viljan finns.

Dr Mabuse sa...

Det vilar en sorts defaitism över svensk debatt och politik. Efter att ha sett en närmast likgiltig Anna Kinberg-Batra pliktskyldigast debattera mot en slutkörd Löfven i söndagens Agenda, undrar jag hur sugen den s k alliansen är på att ta över rodret. Det var så andefattigt.

Jag håller med om att regeringen borde bytas ut så fort som möjligt men inser givetvis att övriga partier fruktar Svarte Petter och den vansinniga sits vi försatt oss i. Jag tror helt enkelt att ledande politiker är vilsna i den verklighet de skapat åt sig själva och sina väljare.

Nota bene - vi skall inte skylla på invandrarna/asylanterna. De har handlat rationellt. Utan vi har oss bara själva att skylla, som såväl danskar som många andra rätteligen säger. Högmod går före fall...ett uttryck som är allom bekant. Frågan är om vi hamnat där nu...

Min förhoppning är att de värsta gråterskorna kanske insett att de måste besinna sig ( Johanna Jönsson, C - som har minst lika många tillbedjande beundrare som hon har skeptiker likt mig som är mycket avoga till den typen av KÄNSLOargument och skuldbeläggartaktik ). Dumvänsterns mesta relativister må vråla om det manliga könets inneboende egenskap att alltid vilja tafsa, våldta och jävlas - vanligt folk fattar nog att de kulturer som behandlar kvinnor som underlägsen mannen fortsatt kommer att vara ett större problem än världens kanske mest jämlike man - Svenne Banan. Dessutom - inte är det väl Svenne Banan som gifter sig och skaffar barn med 12-13åriga flickor?

Vi har oerhörda problem framför oss. Huvudsaken är att inte Miljöpartiet tillåts komma in i matchen igen. Eller att Öppna våra hjärtan moderaterna inte återfaller till Reinfeldtdoktrinen. Jag skulle gärna se att S och M försöker hitta ytterligare samarbete för att lotsa landet ur minfältet. Och det är inte fruktbart att fortsätta behandla SD som en paria. Beröringsskräcken inför SD är till stor del en förklaring till att vi sitter där vi sitter. Nu vill jag fan ta mig se lite kraftfullt ledarskap.

Anonym sa...

Bäste Anonym (kl 17.51)
Du skriver "Om AKB är så sugen på att ta ansvar som hon ständigt vill ge intryck av att vara".

Jag har inte intrycket av att hon är så sugen...

Sedan kan jag bara tillägga att jag inte är sverigedemokrat./Gunilla

utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse

"Och det är inte fruktbart att fortsätta behandla SD som en paria."

Det är i högsta grad fruktbart för politikerna i sjuklövern och om de har någon självbevarelsedrift kommer de att göra allt för att förhindra att SD får någon makt.

Jag tror att ytterst få har reflekterat över hur livet har varit för dagens SD-toppar. De har utsatts för en fullkomligt makalös förföljelse och förnedring under många långa år. Enorma summor skattepengar har direkt eller indirekt pumpats in till organisationer som endast har sysslat med detta och de har gjort ett grundligt jobb. Hot och misshandel var länge vardag och innan de kom in i riksdagen lyfte inte polisen ett finger. Flera har begått självmord eller flytt landet. Allt detta skedde med sjuklöverns och hela medias entusiastiska stöd. Den store ledaren Reinfeldt gick till och med ut efter en brutal knivattack på en SD politiker och förklarade att man fick skylla sig själv om man stödde det partiet. Samtidigt visste alla SD politiker att det inte fanns någon återvändo, ty hela arbetsmarknaden var stängd för dem.

Tro inte annat än att det finns ett rent enormt hämndbehov och om SD någonsin får makten skulle inte jag vilja vara gammal sjuklöverpolitiker. Eller journalist.

Anonym sa...

Kommentar till utlandssvensks kommentar:
Jag tror en S+M samverkan, vare sig i form av ett regeringssamarbete eller att de agerar stödpartier för varandra, vore inte bara destruktivt, utan ett direkt hot mot demokratin i ännu högre grad än det katastrofala DÖ. Men vill man gynna SD så...
Sverige behöver en radikalt annorlunda politik. Det är inte möjligt att bibehålla nuvarande system, med generell välfärd, högt skattetryck och hög invandring av lågkvalificerad arbetskraft. Inget av riksdagspartierna verkar idag förmögna att tala klarspråk i frågan, och dra slutsatser av detta. AKB tror jag inte på överhuvudtaget. Hon är säkert en duktig "räknenisse", men till partiledare passar hon inte. Hon är precis lika blek som Löfven. M måste återgå till att bli "gammelmoderater". Idag har vi sju vänsterpartier och ett bakåtsträvande välfärdskramarparti i riksdagen. Det är inte vad Sverige behöver.

Anonym sa...

Hej.

Vi är nog många som är rörande överens att det inte finns inom borgerligheten, det som landet behöver nu i sin ödesstund. Detta då det var borgerlighetens fyra ryttare; M, C, Fp, Kd, som på allvar gav Sverige nådastöten.

Inte heller kan socialdemokratin tänkas stå för någon som helst lösning, särskilt inte med tanke på partiets bihang V, Mp och Fi.

Inte ens ett Sverigedemokratiskt majoritetsstyre hade hjälpt då hela den närmast Byzantinska tjänstemannakåren i all offentlig förvaltning gått sina ägares intressen tillmötes, istället för landets och folkets.

Det tål att tänkas på, hur landet skall kunna räddas. Varken fixad skola, fixad skattebas eller återupprättad gränskontroll räcker.

Hur skall ett korrupt system befolkat av egoister utan patriotism eller någon form av lojalitet eller nationalkänsla kunna reda upp sig självt?

Svensk demokrati kan vara på väg mot sitt slut, på ett eller annat sätt. Men för all del, man kan alltid dela upp sin förståelse av sammanbrottet medelst tillämpande av Zenos paradox.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Det räcker inte att lite under galgen göra upp med arvet efter Reinfeldt.
Ingen har glömt att det var under Reinfeldt Sverige styrdes att hamna där vi hamnat.
Inte ens en tafflig och allmänt oduglig Löfven-regering ändrar på det faktumet.
Så moderaterna har tappat mängder med väljare till SD.Sprickorna inom partiet gapar som öppna sår.Det ska AKB rida ut igenom att sitta still i båten för det mesta och tjata intränade ramsor med Löfven i tv-sända drabbningar ibland?
AKB påminner om en duktig papegoja som sitter och tjoar på en pinne i sin lilla gyllene bur totalt ovillig att kliva ut genom den öppna dörren.Visst, det är en duktig gojja men flyga det kan hon inte.

Dr Mabuse sa...

@Utlandssvensk

Intressant reflektion. Att de övriga partierna haft beröringsskräck inför SD har onekligen försatt landet i "brygga" - för att använda gammal brottarterminologi - då inget parti vågade diskutera nivåerna i invandringen under hela valrörelsen och även senare. Jag köper din invändning att man sannerligen vill hålla SD på mattan - och jag tror även att du håller med mig om beröringsskräcken och dess effekter. Jag förstår din aspekt att sjuklövern vill hålla SD kort. Men om de till varje pris vill undvika att SD får mer makt kan de samtidigt inte behandla dem som en paria, att håna och söka undvika dem samtidigt som man inte förmår hantera invandringspolitiken. Den taktiken har ju inte fungerat.

Kontraproduktivt snarare! Fortsätter sjuklövern att vela och leka strutsar kommer väljarna att protestera och sympatirösta på SD i allt större omfattning i brist på regeringsdugliga alternativ.

Men resonemanget om hämnd? Skulle SD vid en viss uppnådd storlek i riksdagen helt plötsligt börja jaga sjuklöverpartierna och de journalister som gisslat dem? Bokstavligen? Att helt frångå de demokratiska principer de ändå hållit sig till? Well, då skulle smekmånaden ta slut rätt snabbt. Fast jag vet inte om jag tolkar dig rätt där. Hämndbegäret, som du kallar det, torde väl svalna inför eventuellt ökat väljarstöd och därmed ökat inflytande över politiken.

Hämnden bör avnjutas kall enligt talesättet.

Anonym sa...

För mig blir det skitenkelt.Vem vill göra något?
Jag kan bara se ett enda parti som vill det.
Dom kommer jag att rösta på.

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

"Men om de till varje pris vill undvika att SD får mer makt kan de samtidigt inte behandla dem som en paria, att håna och söka undvika dem samtidigt som man inte förmår hantera invandringspolitiken. Den taktiken har ju inte fungerat."

Tja, taktiken fungerade utmärkt under många år, om man ser det krasst från sjuklöverns perspektiv. I de flesta länder hade någonting liknande SD blivit väldigt stora för väldigt länge sen om man hade försökt sig på något som liknar den tidigare förda immigrationspolitiken.

Men nu har man uppenbarligen kommit till vägs ände. Många partier har nu vänt 180 grader och förespråkar lösningar som de för bara några månader sen hade stämplat som nazistiska och de rent sakliga skillnaderna mellan SD och flera sjuklöverpartier har krympt ner till ingenting. Så, om alla inblandade var rimliga, sakliga och hade landets bästa i fokus borde det ju inte vara några problem att bara sitta ner och samarbeta. Men uppenbarligen är så inte fallet och då är det väl legitimt att spekulera kring varför.

"Men resonemanget om hämnd? Skulle SD vid en viss uppnådd storlek i riksdagen helt plötsligt börja jaga sjuklöverpartierna och de journalister som gisslat dem? Bokstavligen? Att helt frångå de demokratiska principer de ändå hållit sig till?"

Man behöver inte "jaga". Det räcker med att dra in alla pengar. Både media och sjuklövern är extremt beroende av skattepengar och stryper man tillförseln skulle de falla ner i ren fattigdom. Avveckla riksdagspensionerna, upphäv alla politiska tillsättningar, avveckla presstödet, ta bort TV licensen, osv, osv. Detta kan ske under helt ordnade demokratiska former och skulle med all sannolikhet även vara väldigt populärt.

Sen är någonting liknande den sydafrikanska sanningskommissionen väldigt realistiskt. Jag vet att man har pratat en del om detta i SD kretsar och det skulle bli en väldigt otrevlig upplevelse för många gamla politiker och journalister när deras lögner och korruption blottades. Stora delar av befolkningen, som har knutit näven i fickan i årtionden, skulle bli öppet rasande. Tjära och fjädrar skulle nog vara best case för många gamla politiker och journalister.

Nu är min personliga uppfattning att befolkningen i stort har sig själv att skylla men ytterst få svenskar verkar se saken så.

Anonym sa...

AKB kommer inte göra nåt, programvaran är inte anpassad och går in i en oändlig loop : System Error > Wrong integer - Valet är 2018 - Error - Valet är 2018 - Error - Valet är 2018-

Anonym sa...

Alla som tjatar om "gammelmoderaternas" comeback behöver vakna upp ordentligt innan verkligheten biter er ännu ordentligare. Det är en ytterst liten minoritet som vill ha er thatcheristiska nattväktarstat, alla urbota medelklasshipsters med goda inkomster kommer fortsätta rösta på miljöpartiet och F! även om de måste internetrösta inifrån sina gated communities. Små- och medelstora egenföretagare kan ni också glömma, de måste nämligen leva i den verklighet som åtta år med Ruinfeldt skapat åt oss. Att fortsätta rösta M med Ruinfeldts påläggskalvar i toppen är lika begåvat som att spela rysk roulette.