tisdag 12 januari 2016

Att rädda sitt eget skinnUppgifterna om att polisen mörkat sexuella övergrepp på festivalen We are Sthlm i augusti på grund av att gärningsmännen var ensamkommande från Afghanistan (vi ska minnas att detta skedde mitt i den tid då stödet för den generösa migrationspolitiken var stort och en tvärvändning otänkbar) fick rikspolischefen Dan Eliasson att tillsätta en utredning.

En förvarning om vad den där utredningen lär komma fram till fick vi redan i går när Eliasson intervjuades i SVT:s Aktuellt. Han tillbakavisade uppgifterna att polisen medvetet skulle ha mörklagt det inträffade. Ett mer passande svar hade varit att undvika att svara på den frågan i väntan på vad utredningen kommer fram till. Nu lyckades rikspolischefen i stället föregripa utredningen att i praktiken tillbakavisa påståendet om mörkläggning som en osannolikhet.

Eliasson tyckte synbarligen att det var lite jobbigt att programledaren tog upp den där gamla tweeten från hans tid som generaldirektör för Försäkringskassan, i vilken han sa sig "kräkas" på Jimmie Åkesson, men detta obehag fick han ta. Rikspolischefen hade nämligen ett tydligt mål med intervjun, och det var att få ut bilden att det är några enskilda poliser som begått ett misstag.

Så där brukar chefer svara när ett företag blir påkommet med handen i syltburken. Minns ni köttfärsskandalen på ICA? Uppdrag granskning lyckades med dolda kameror visa hur en butik systematiskt fuskade med datummärkningen och genom intervjuer med före detta anställda få bekräftat att detta agerande var en kultur. "Man blir", beskrev en tidigare anställd, "icafierad". Bolagets chef ville först få det att handla om några enskilda rötägg. Sedan blev förklaringen att det var "fel på rutinerna". Men det var minsann ingen chefsfråga. De anställda hade handlat på eget bevåg. Ja, säkert.

Det viktiga är att rädda det egna skinnet, varför Dan Eliasson kommer göra allt som står i hans makt att frågan inte ska handla om ledarskap eller en dålig kultur inom polisen. Enskilda poliser kommer få ta smällen för det inträffade. Alla kan begå misstag. Förlåt och gå vidare nu.

Jag tror emellertid inte att detta handlar om några enskilda polisers misstag. För en polis finns inget att vinna på att förtiga en brottslig gärning. Det här är något annat. Till Ledarsidorna berättar en annan anonym polis med lång yrkeserfarenhet om hur han och hans kollegor anpassar sitt arbete utifrån de "antirasister" som ingriper om en person med utländsk bakgrund blir gripen eller tilltalad av polis.

Hanif Bali (M) fick höra samma berättelse av en polis i tunnelbanan och berättade om det på Facebook. Ju fler exempel vi får, desto mer framstår Kungsträdgården-fallet som ett resultat av en kultur inom polisen än som enskilda polisers "misstag". Det ska dock mycket till för att en utredning ska komma fram till den kontroversiella ståndpunkten.

I medier som DN har övergreppen redan börjat slätas över som något som "är vardag" för alla unga kvinnor. Gäng som omringar flickor och kvinnor i syfte att begå sexuella övergrepp är alltså inte något nytt eller anmärkningsvärt, om vi får tro DN.

Och mitt i allt detta åtalas, hastigt och lustigt, en 15-åring för sexuella trakasserier på festivalen i augusti. Nog känns det onekligen väldigt lämpligt att åtalet kommer just nu...

Tidigare bloggat:
En polis som södertörnifierats

Läs även:
Malin Lernfelt

6 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är väl vad Dan Eliasson överhuvudtaget vet om hur det är att vara polis?
Han blev ju rikspolischef mer pga sina kräkkaskader än sina polismeriter om man säger så..

Anonym sa...

"En del av ungas vardag"? I helvete.

I något språkprogram med Sture Allén för länge sedan medverkade Hans Alfredson. Han tog upp skillnaden mellan "normalt" och "naturligt".

Övergrepp må vara "normal" (även om jag hoppas att det inte är så) men det är förbanne mig inte "naturligt" - något man kan ignorera och vänja sig vid.

Fd moderat sa...

Det är bara mupparna inom Migro som tror att allt är bra. Sverige håller på att falla samman på ett obehagligt snabbt sätt. Vanliga människor har i många fall tappat förtroende för de samhällsbärande institutionerna.
Landet är bortom räddning. När det rasar samman kommer det att gå fruktansvärt fort.

Anonym sa...

Det verkar som om enda sättet för att Dan Eliasson, Carina Skagerlind och Varg Gyllander ska kunna behålla jobbet är att Dan Eliasson själv går till botten med det här.

http://www.svd.se/internt-polisbrev-stoppar-signalement/om/overgreppen-under-we-are-sthlm

Uffe Häger sa...

DN, och p1:s studio 1, tar en risk: Hur ser den verklighet ut som tjejer i allmänhet upplever när de är på stan?

Anonym sa...

Dan Eliasson kan missköta sig hur mycket som helt, s-politruk djupt acklimatiserad* i partiets korruptions- och mygelkultur från insidan. Ingen kommer lyfta ett finger eller våga yppa nåt som leder till sparken därifrån. Borgerlig politiker, opposition alt. uppdämt folkvrede troligen enda sättet att få väck karln.

*[parasitus sym'bios:os]