söndag 24 januari 2016

Flathetens rike


Ett land som inte tar sig självt på allvar förtjänar inte heller att respekteras av andra. Detta har jag upprepat ett antal gånger den senaste tiden. Skälet är att det dessvärre beskriver Sverige tämligen väl just nu. Sveriges politiska ledning har under lång tid fört en politik som struntar i den svenska befolkningen.

Mycket av detta är ett resultat av politikernas oförmåga att hantera effekterna av en globaliserad värld och EU:s öppna gränser. Andra EU-medborgare, så kallade EU-migranter, kommer till Sverige enbart i syfte att tigga. De har rätt att vistas här i tre månader för att söka jobb, men kan stanna i flera år eftersom ingen kollar hur länge de är här. Resultatet har blivit illegala bosättningar och nedskräpning på annans mark. Saneringen får markägaren stå för, inte sällan skattebetalarna. Alla tittar bort.

Sedan något år tillbaka finns det hundratals marockanska ungdomar i Sveriges tre största städer. De har inte rätt till asyl och försörjer sig på kriminalitet. Polisen står handfallen. Deras ålder och identitet går inte att styrka varför de släpps kort efter att de gripits.

En frustrerad stockholmspolis berättar anonymt för SVT att de "går på knäna". De har börjat gripa ungdomarna enligt LOB för att åtminstone hålla brottslingarna från gatan i åtta timmar. Han tillägger:
De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här.
Även kommenderingschefen för Alma (den avdelning som arbetar med migrationsrelaterade frågor) medger att dessa kriminella tar resurser som annars hade gått till att utreda vardagsbrottslighet. Men det är förstås inget han kan ändra på. Polisen arbetar med det de åläggs att prioritera.

Problemet måste lösas på den politiska nivån. Ungdomarna kan inte utvisas eftersom Marocko inte vill ha dem, uppger regeringen. Så här är vi i en Kafkaartad situation där den som drabbas i vanlig ordning är den enskilde svenska medborgare som blir rånad, bestulen eller tafsad på. Med den svenska regeringens passiva godkännande.

Det är en annan sak som denna historia berättar: polismyndighetens gradvisa förfall. När poliser, visserligen anonymt, går ut och berättar på det här sättet och när public service publicerar det, då vet vi att det är illa. Väldigt illa. Poliser har under det senaste året demonstrerat för bättre arbetsvillkor och löner, enskilda poliser har trätt fram och berättat hur deras situation ser ut. Ovanpå detta och en omorganisation som ingen förutom polisledningen verkar gilla, kommer alltså en enormt ökad arbetsbörda till följd av effekterna av migrationspolitiken. Hur länge kommer det dröja innan vi har en panikartad polisbrist i hela landet?

Poliser är inte den enda yrkeskår från vilken anställda säger upp sig en masse nu. Det flyr folk även från socialtjänsten. Visst, socionomer klarar vi oss kanske utan. Barn kommer att fara väldigt illa, hotade kvinnor riskera att bli misshandlade eller mördade och fler missbrukare kommer dö. Inget av detta hotar emellertid samhället på kort sikt. Det gör däremot en havererad polismyndighet.

Betänk vilket samhälle vi får när landets regering och riksdag å ena sidan bedriver en politik vars konsekvenser är en ökad brottslighet mot vanligt folk och å den andra företräder en så usel arbetsgivare att poliser inte vill stanna kvar. Betänk konsekvenserna när människor får upp ögonen för faktumet att polisen inte längre kan skydda dem eller ens har tid att dyka upp när de ringer. Vad tror ni vi får se för motreaktion?

Sverige måste bli ett land som tar sig självt på allvar igen. Ett land där vi reagerar på brott, oavsett vem de begås av, och som sätter brottsoffret före gärningsmannen. Det måste bli ett slut på denna flathet nu.

Tidigare bloggat:
Ett land på glid

Läs även:
Fnordspotting

37 kommentarer:

Riga sa...

Tror många redan fått upp ögonen.
Försök anmäla dig till en pistolskytteklubb(krav för att få pistollicens). Från ett minskande medlemstal och en åldrande skara utövare har intresset för sporten växt lavinartat. Det kan ju inte ha något samband med hur samhället utvecklas.

Fd moderat sa...

Det som fick mig att ändra uppfattning i invandringsfrågan var två saker.

1. Sverige har en väldigt svag identitet. Ledande politiker kan prata illa om sitt eget land. Mona Sahlin hävdade att vi svenskar är töntiga och saknar egen kultur. Invandrarnas kultur var dock något att hylla. Reinfeldt hävdade att Sverige var barbariskt och att allt gott kommit utifrån. I vilka andra länder skulle ledande politiker kunna säga det?
Donald Trump, oavsett vad man tycker om honom, talar om USA som "the greatest country in history". Det brukar amerikanska politiker göra oavsett färg.
I Sverige beter sig ledande svenska politiker som en självskadebenägen tonåring med svag självbild.
2. Den i Sverige förhärskande modellen att det är synd om brottslingar och att man inte skall bestraffa den som begår brott leder till att unga invandrare med svag anknytning till arbetsmarknaden kommer att leda till just det vi ser nu. Grov gängkriminalitet som kommer att gå ut över vanliga hederliga människor.

Jag är rädd för att Sverige är bortom räddning som det är nu. Man borde som Utlandssvensk skrev skicka tillbaka dem som kommit hit efter år 2000 eller något sådant. Det låter sig dock inte göras. I stället tror jag att många svenskar kommer att lämna landet för gott.
Om jag idag vore under 30 skulle jag flytta direkt. I Sverige finns ingen framtid.

Att ta in väldigt många från samma land kommer att leda till att de inte blir en del av Sverige. I stället skall man bara ta in så få att de inte kan skapa egna enklaver i landet utan att de i stället tvingas att anpassa sig till det omgivande samhället.

Anonym sa...

Sveriges sittande regering är en självmordspakt.
Inte bara för dess partier tyvärr..

Anonym sa...

Jag blir så fascinerad av det där med att man inte kan skicka tillbaka de marrockanska gatubarnen. De har inga identitetshandligar, sägs orsaken vara. Hur och varför blev de insläppta i landet, till att börja med, då, undrar man. Och varför är det så omöjligt att stoppa dem på gränsen, innan de tagit sig in i landet?

Men det är väl av samma skäl som man envist inbillar sig att dessa kriminella vill bli omhändertagna och gullade med, och sedan blir förvånade över att de små liven rymmer från de familjehem där de blivit placerade. Tänka sig, de vill inte ha vår "omtanke"!

Roffe

Riga sa...

Samma utveckling i Tyskland vad gäller vapen parat med framväxande medborgargarden.

http://www.sueddeutsche.de/politik/buergerwehren-in-deutschland-buergerwehren-die-innere-unsicherheit-1.2830313

Staffan Ohlsson sa...

Tyvärr Hans; det finns inget hos den politiska eliten som indikerar att någon förändring är påtänkt. Man har fortfarande inte kommit ur sina psykoser. Utvecklingen kommer säkert att bli avsevärt sämre innan dess. Nu gäller det att se över sin egen säkerhet tillsammans med grannar och vänner.

Anonym sa...

Hej.

Inga invandringsrelaterade problem är svåra att lösa. Du kan välja mellan den lösning du önskar skulle fungera, den lösning som faktiskt fungerar, och att hoppas det löser sig av sig självt. Hittills har majoriteten valt alternativ ett och tre.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...


Om man tittar på denna efter 8 minuter inser man att dessa personer inte är sådana man vill ha i sitt land. Varför stannar de inte hemma?

Men grönhögern gillar dem nog...

Dokumentär

Anonym sa...

Fd moderat har slagit huvudet på spiken, tror jag: " I Sverige beter sig ledande politiker som en självskadebenägen tonåring med svag självbild". Den meningen tror jag sammanfattar grundproblematiken. En sorts psykologisk problematik på grupp- (eller mass-)nivå. Intressant vinkling tycker jag, och tankegången skulle säkert kunna utvecklas mer av någon kunnig på området, och därmed borde det också vara möjligt att hitta vägar ut ur beteendestörningen. Självskadebeteende på kollektiv nivå, där tror jag kärnan i det hela finns.

Anonym sa...

Roffe
Vi har varit lite naiva..

Anonym sa...

Facit är att i dagsläget polisanmäler man för att försäkringsbolagen kräver det.
Ska man ha rättvisa måste man ta den med egen hand.
Ska man ha skydd måste man beväpna sig själv.
Det finns en massa lagar här i Snedala om allt mellan himmel och jord, ingen bryr sig , inte ens myndigheterna själva.
Därför har vi andra ingen anledning heller att följa dessa.

Fd moderat sa...

En fråga, jag tycker att de mest fanatiska av invandringspåhejarna har blivit rätt tysta den senaste tiden. Inser även de att situationen är ohållbar?

Hans Li Engnell sa...

Ja, det är väldigt tyst från grönhögern just nu. Det är som om de gått i ide.

Anonym sa...

Fd moderat,

"Sverige har en väldigt svag identitet. Ledande politiker kan prata illa om sitt eget land."

Det stämmer! Det enda landet jag känner till med tendenser åt samma håll är Tyskland, fast inte heller där skulle man kunna uttala sig lika nedsättande som svenska politiker har gjort regelmässigt.

"Man borde som Utlandssvensk skrev skicka tillbaka dem som kommit hit efter år 2000 eller något sådant. Det låter sig dock inte göras. I stället tror jag att många svenskar kommer att lämna landet för gott."

Ja, det skulle vara ett billigt (även om vi pratar många hundra miljarder) och relativt smärtfritt sätt att rädda landet. Men det lär som sagt inte ske, utan det blir svenskarna som får flytta istället.Anonym sa...

Ivriga segerrusiga moderater tolkar siffrorna som om Alliansen redan kastat ut sossarna i dag.Man glömmer så lätt.Finns det alls en Allians?
KD ligger och sprattlar runt spärren.C med Johanna är eventuellt omöjliga att få med.
AKB är "damned if you do and damned if you dont".
Gör hon inget utan sitter där hon sitter så tappar hon siffror och kanske t.o.m spräcker partiet.
Gör hon något så är det fifty-fifty om hon har en Allians att luta sig mot.
Jimmie sitter och luktar på blommorna under sin korkek.

utlandssvensk sa...

@ Roffe,

"Jag blir så fascinerad av det där med att man inte kan skicka tillbaka de marrockanska gatubarnen. De har inga identitetshandligar, sägs orsaken vara. Hur och varför blev de insläppta i landet, till att börja med, då, undrar man. Och varför är det så omöjligt att stoppa dem på gränsen, innan de tagit sig in i landet?"

Att man inte ska få kräva id-handlingar vid gränsen har varit närmast ett av Guds bud i Sverige mycket länge. Nästan ingen av de som har sökt asyl den senaste 20-30 åren har uppvisat pass eller liknande.

Självklart hade detta varit jättelätt att stoppa när som helst, vilket de flesta andra länder har gjort för länge sen, men de som har föreslagit det har brännmärkts järnhårt som rasistnazister.

Nu sitter många som har försvarat den passlösa invandringen och pratar om utvisning vid brottslighet, vilket faktiskt är ganska komiskt. Det borde väl vara uppenbart att det är nästan omöjligt att utvisa dömda brottslingar om man inte kan bevisa att de är medborgare i något annat land.

Anonym sa...

När polisen fallerar växer myllan för (och även nödvändigheten av) medborgargarden. Problemen med medborgargarden, förutom de självklart rättssäkerhetsmässiga, är att de har samma inbyggda logik som beträffande smuggelcigaretter. När organisationen och nätverken väl är på plats hjälper det inte om man sänker tobaksskatten igen. Etableringskostnaderna är redan tagna.

Jag ser framför mig ett land där den centrala ordningsmakten är utslagen. I stället har vi olika medborgargarden som tillsammans med kriminella och religiösa gäng utgör huvudaktörerna på scenen. Någon jämförde Sveriges utveckling med Libanons. Jag är rädd att utvecklingen i Syrien är en mer korrekt jämförelse.

V

Utlandssvensk sa...

@ V,

"Jag ser framför mig ett land där den centrala ordningsmakten är utslagen. I stället har vi olika medborgargarden som tillsammans med kriminella och religiösa gäng utgör huvudaktörerna på scenen."

Ja, något åt det hållet. Sönderfall eller järnhård diktatur är de enda realistiska alternativen för ett samhälle med verklig mångkultur. Ofta pendlar det fram och tillbaka mellan dessa.

Den svenska statsmakten är helt unikt tandlös jämfört med andra västländer. Frankrike, England, Tyskland, etc har helt andra resurser, både vad gäller polis och militär. Detta är även högst märkbart om man reser i de länderna. Schweiz beslutade för några år sen att sätta upp 5 nya bataljoner militärpolis för att man var orolig att det kunde bli tryck mot gränsen.

I Sverige råder i praktiken ett totalt maktvakum där en löjligt liten och feminiserad polisstyrka är det enda som staten på kort sikt har att luta sig mot. Det kommer inte att räcka och det finns knappast vare sig tid eller vilja för att skapa några mer lämpliga styrkor.

Om jag av någon anledning var kvar i Sverige och inte kunde flytta skulle jag satsa på att gå med i hemvärnet. Det är den enda organiserade styrkan som skulle kunna utgöra basen för en etnisk svensk milis, vilket nog är enda hoppet för att överhuvudtaget kunna överleva. Dagens grå tjänsteman som drar på sig grönkläderna en gång i månaden kan vara morgondagens lokala krigsherre.

Tyvärr lär valet för den yngre generationen av svenskar bli samma som har konfronterat otaliga folkgrupper genom historien, nämligen att antingen genomföra etnisk rensning av andra eller själv bli utrensad. Om man har möjlighet som förälder kan man skona sin barn från detta genom att NU flytta till ett fungerande västland med framtid.

Jacobssons tankar sa...

" och som sätter brottsoffret före gärningsmannen"
Det, min vän har aldrig gjorts i Sverige. Det har alltid varit synd om gärningsmannen och offret har aldrig kunnat räkna med någon kompensation i form av skadestånd. Så om Sverige ska sätta offren före brottslingen måste hela vårt system göra om från grunden

Anonym sa...

"Deras ålder och identitet går inte att styrka varför de släpps kort efter att de gripits."

Hur i h-e kan det vara så?

En oidentifierad person skall omedelbart tas i förvar och stanna där tills ID är fastställt. Tillåter andra länder att man kliver in i landet utan ID och får gå lös? Det kan ju vara precis vilken galning eller mördare som helst.

Anonym sa...

Polisen och rättsväsendet har avhänt sig våldsmonopolet. Vem tar över det?

Först fick man inte säga "massinvandring", sedan var "välfärdskollaps" otillåtet. Vad kommer härnäst? "Failed state?"

Ursäkta eventuella språkliga fel. Det är svårt att skriva en sådan här dag, när opinionsundersökningarna gör att man har långfingrarna i luften.

Anonym sa...

Utlandssvensk skrev: "Den svenska statsmakten är helt unikt tandlös jämfört med andra västländer. Frankrike, England, Tyskland, etc har helt andra resurser, både vad gäller polis och militär."

Yepp, inte minst tack vare Reinfeldt och Borg. Särintressen kallades det visst.

Nu skördar vi frukterna av omdömeslösa politikers lek med ord.

V

Thomas sa...

Svenska politiker är överlag dåliga förhandlare, det märker man både på lokal nivå och i EU-förhandlingar. De är ofta illa pålästa; de är för troskyldiga gentemot motparten och de saknar ofta förmåga att skilja på formalia, småsaker och huvudsaker. Dessutom är de (i EU-sammanhang) handikappade av sina dåliga språkkunskaper. Många svenska politiker och tjänstemän på den nivå där man förhandlar mot EU eller FN kan inte så mycket mer än engelska och litet skolfranska, eller om de har studerat fler språk så överskattar de ofta sina kunskaper i dessa (även engelska).

Dessutom tolkar de alldeles för mycket av EU:s utsagor och påbud som om det var avsett att tas helt bokstavligt, vilket det ofta inte är - inte i alla lägen i alla fall. Man är för tungfotade helt enkelt, man läser inte spelet på ett rimligt sätt. Och detta får vi som medborgare betala för.

Lotta Trouble sa...

Nåväl, Stefan Löfven drömmer ju faktiskt om koncentrationsläger vid EU's gränser. ("Hotspots" kallar han dem.) Med en australiensisk politik vore det ju lätt att utvisa brottslingar utan identitetspapper till dessa "hotspots" - OCH man skulle kunna bevilja riktig asyl till den lilla andel som är de facto flyktingar. Och med tanke på att migrationen är ÄNNU större i dag (faktiskt: det är bara att i Sverige ser vi den (ännu) inte vid dagens datum), så tror jag att man kommer att försöka bygga dessa "hotspots" i år. Eller kanske 2017, med tanke på EUs senfärdighet. De kommer tyvärr att bli till gigantiska rekryteringscentras för ISIS.

Nä, jag tror att det bästa vore att riva hela välfärden inom EU. Vem som helst som har råd att köpa hus/lägenhet kan få komma hit. Och så får vi vänja oss vid att ha döende människor på gatorna. (D.v.s. de som inte har råd/inte tillåtits köpa sjukförsäkring (exvis rökare/f.d. rökare eller folk med kanske genetiska sjukdomar i släkten.)

Anonym sa...

Sommaren 2016 kan bli katastrof... under tiden som ryktet om brottsparadiset i EU hela tiden byggs upp och sprids vidare i hemländerna "Kom hit man får göra vad man vill". De kriminellas behov har högre värde än den dumma befolkningens i Sverige. Fritt fram att råna, våldta, hota, misshandla utan pardon. Och blir svenskarna sura blir de mat & husrum på asylboende eller hotell ett tag med ett knippe batiktanter som uppassare.

utlandssvensk sa...

@ Lotta,

"Nåväl, Stefan Löfven drömmer ju faktiskt om koncentrationsläger vid EU's gränser. ("Hotspots" kallar han dem.) Med en australiensisk politik vore det ju lätt att utvisa brottslingar utan identitetspapper till dessa "hotspots".

Detta är inga nya koncept. utan har debatterats flitigt länge och även till viss del implementerats. SD hade det som en central del av sitt 33 punkts program 2005 och det var då baserat främst på förslag från UK. Italien genomförde själv något liknande under många år, vilket skonade EU från ett enormt inflöde. Sverige var dock närmast hysteriskt kritiskt till detta, inte minst allas vår Margot som flitigt rasistförklarade hela det italienska folket. En fin människa, Margot.....

"Nä, jag tror att det bästa vore att riva hela välfärden inom EU."

Kanon! Låt oss alla bli innevånare i 3je världen! Inget kan väl vara roligare...

utlandssvensk sa...

@ Anonym 16.55

""Deras ålder och identitet går inte att styrka varför de släpps kort efter att de gripits."

Hur i h-e kan det vara så?"

Kanske för att mer än 90% av befolkningen i flera årtionden har röstat på partier som helt öppet har varit militanta motståndare mot att kräva giltiga id-handlingar för folk som släpps in i landet.

Anonym sa...

Hans och tidigare kommentatorer beskriver väl tillståndet i riket. Till det kommer den grava politiska splittringen i svenska folket, som till och med har söndrat familjer och vänkretsar. Skiljelinjen går i dag mellan realister och idealister, där de förstnämnda har gemensamt att de vill värna den svenska staten och det svenska samhället och de sistnämnda inte förstår varför det är viktigt utan har högre utopiska mål och inte bryr sig om huruvida karta och verklighet passar ihop. (Dick Erixon har i ett blogginlägg beskrivit denna nya politiska skiljelinje.)

Just nu är det inte viktigt om man är socialdemokrat, liberal eller konservativ – det viktiga är om man är realist eller idealist. Därför ser jag som konservativ hellre Johan Westerholm som statsminister än Anna Kinberg Batra. (Ja, jag har inte missat Moderaternas utspel på senare tid, men så d****a lättlurad är jag inte! Moderaternas utspel är väldigt ytliga och tyder inte på någon djupare förståelse av problemen.) Hänsynslösa extremister har kidnappat vårt land och med psykopatiska metoder nedgjort meningsmotståndare. Därtill har ”nyttiga idioter” gått regimens ärenden och likt DDR-agenter hållit rent från oönskade åsikter runt om i samhället. Det är en sak om Sverige rent materiellt kan repa sig från skadorna, men en annan sak om folkgemenskapen kan repa sig. Vem kan man egentligen lita på längre? Är den person jag nyss lärt känna en anarkist som vill bryta ned den etablerade ordningen i Sverige? Sannolikheten för det har ökat dramatiskt de senaste åren under den kollektiva psykos som en stor del av folket har hamnat i. Att så många svenskar uppenbarligen ”prenumererar” på politiska ståndpunkter och politiskt hat är ett stort demokratiskt problem. Partierna och ideologierna är toppstyrda, men de är det bara för att de styrda accepterar det.

Så som landet sköts i dag och med de prioriteringar som en majoritet av svenska folket gör vill jag inte längre vara en del av detta land och folk. Sedan ungefär tre år har jag som främsta långsiktiga mål att lämna Sverige – för gott. Mitt mål är att flytta till Tyskland eller Schweiz. Men de senaste månaderna har jag förstås med stor bestörtning bevittnat att Angela Merkel visar sig göra samma sak med Tyskland som Ruinfält gjorde med Sverige. Och sextrakasserierna i Köln och andra tyska städer på nyårsnatten har ju avslöjat en rad missförhållanden (till exempel vad gäller polisens förmåga och prioritering), så likheterna med Sverige är större än vad åtminstone jag hade insett tidigare. Jag har följt alltsammans via tyska nyheter för att få alla detaljer och all bakgrund och det är verkligen ingen vacker bild som framträder. (Det intressanta är dock att tysk mainstreammedia inte skyggar för att ge en sådan realistisk bild som jag tror att svensk media inte skulle kunna göra.)

Skillnaden mellan Sverige och Tyskland är dock att Merkel får kraftigt mothugg inom sitt eget parti och framför allt från systerpartiet CSU i Bayern. CSU:s partiledare Horst Seehofer lär inte ge upp motståndet i första taget. På tyska dissidenthemsidor börjar man nu väcka frågan om att Bayern och Sachsen skulle lämna förbundsrepubliken och förklara sig självständiga! Om Sverige är förlorat så tror jag dock att det finns hopp för Tyskland – fortfarande. Annars får det bli Schweiz för min del, för det verkar vara ett allt igenom välskött och demokratiskt land.

Anders Eriksson

Thomas sa...

Länder som Australien och Canada skyddas av att de har många hundra eller tusentals kilometer öppet hav bort till land i de riktningar migranterna/flyktingarna kommer ifrån. Det går inte riktigt att jämföra med sträckan mellan Turkiet och Lesbos som är någon mil, eller mellan Tunisien och Malta. Självklart är det lättare att köra en tuff attityd i dessa frågor när man har det naturliga skyddet - dessutom har de av tradition mer maskulint råbarkade politiker. Till och med Justin Trudeau använde en boxningsmatch (som från början arrangerats för välgörande ändamål i annat syfte) mellan sig själv och en jämnårig konservativ senator för att stärka sin image och bli av med föreställningar om att han var en vek pappas pojke (Trudeau vann den tv-sända matchen, och det anses ha stärkt hans aktier avsevärt inför den större fajten att bli partiledare). Det hade varit fullständigt otänkbart i dagens PK-feminiserade Sverige.

Riga sa...

@Anders Eriksson
Bra sammanfatning, känns som många blivit galna.
För några veckor sedan den absurda upplevelsen att sitta och argumentera med mina arbetskamrater om huruvida Sverige har en svensk kultur eller inte.
De menade att det har vi inte.
Försökte med enkla saker som midsommar och att det inte är accepterat att slå tjejer, men efter det sista fick jag blickar som jag börjar känna igen...är du en sån där som kan tänka dig att rösta på SD.

Lotta Trouble sa...

@Utlandssvensk: Sweetheart, kan DU komma på något annat sätt? (än att omvandla samhället till 3:e världen.) Som faktiskt är realistiskt genomförbart - med tanke på de stolpskott som är våra ledare (och inte bara i Sverige, även om jag tror att vi ligger i en särskild världsklass. Men Hollande, den trolöse Tsipras, Guy Verhofstadt (to name a few) går faktiskt inte heller av för hackor.)

Och i Nigeria är de snart 1 miljard människor... och vad vill de ha? Inte den höga afrikanska tillväxten utan de vill till det döende Europa... Det är någonting i den verklighetsbeskrivningen som inte stämmer...

Anonym sa...

@ Riga

Självklart finns det en svensk kultur, men bara för att det är svårt att ringa in den så betyder det inte att den inte finns. För att kunna identifiera vad den svenska kulturen består i skulle man behöva tillbringa väldigt mycket tid med att umgås med och studera personer från andra kulturer för att upptäcka skillnaderna, och det är väl helt enkelt väldigt få som gör det. När människor (med gott syfte) från olika kulturer lite hastigt sammanträffar med varandra är det naturligt att man landar i en ”minsta gemensam nämnare” och därmed kommer ganska bra överens. Man går ”halva vägen var”. Men om man skulle tillbringa längre tid med människor från en annan kultur så skulle man märka skillnaderna. En vän till mig hade ett förhållande med en fransman några år och hon lärde minsann känna skillnaden mellan fransk och svensk kultur!

Självklart har den svenska kulturen påverkats oerhört mycket av intryck från andra kulturer, precis som svensk kultur har påverkat andra kulturer. Men det betyder inte att den svenska ”kulturblandningen” inte finns. Och svensk kultur har förstås beblandat sig främst med sina grannländer i Norden och Europa (samt under senare decennier tagit intryck av USA). Den tämligen nya beblandningen med kultur från Mellanöstern ger förstås upphov till en ny kulturblandning. Tydligen är den önskvärd. Men de som förespråkar mellanösternsk kultur verkar inte ha förstått riktigt vad den innebär.

Sedan kan man fråga sig vad ordet ”kultur” betyder också. Men oavsett om man inskränker begreppet ”kultur” till konstformer eller utvidgar det till nationell identitet, tänkesätt och moraliska normer så kommer man inte ifrån att Sverige faktiskt har en kultur. Den kulturen liknar de andra nordiska och europeiska ländernas kultur, men har inte så mycket gemensamt med kulturen i Nordafrika och Mellanöstern.

Det är så sorgligt att vår kulturs absoluta extremister har tillgång till de mest effektiva informationskanalerna och tutar i folk sådant som att det inte finns någon svensk kultur och gör att folk går omkring och tror det. Man gör sig inte direkt populär när man talar om för folk att det du läst i tidningen inte nödvändigtvis är sant.

Anders Eriksson


Anonym sa...

Islam innebär underkastelse och lydnad, det vill säga diktatur. Är det där vi hittar nyckeln till de socialistiska och vänsterliberala rörelsernas fascination för islam? Visst, den gemensamma nämnaren mellan å ena sidan många västerländska socialister och liberaler och å andra sidan islam är ointresset för den åsiktsmångfald som demokrati innebär. Men inser inte dessa socialister och vänsterliberaler att också de kommer att hamna i slasken om islam får fotfäste i Västeuropa?

Anders Eriksson

Anonym sa...

För en vecka sedan sade tyska socialdemokraternas (SPD) partiledare, tillika vice förbundskansler, Sigmar Gabriel: „Was nicht geht ist daß Frau Merkel sich für die Einladung für über eine Million Flüchtlinge aus dem arabischem Raum feiern lässt, erklärt „wir schaffen das“, und dann die CDU sich verabschiedet aus der Verantwortung für eine nachhaltige Integration.“ Min översättning: „Vad som inte går är att fru Merkel låter sig firas för inbjudan av över en miljon flyktingar från det arabiska området med förklaringen att „vi klarar det“, och att därefter CDU avlägsnar sig från ansvaret för en hållbar integration.”

Det låter som om herr Gabriel har sett hur det gick i Sverige, där fru Merkels motsvarighet hen Reinfeldt försvann genom en fallucka på valnatten.

Sigmar Gabriels uttalande är hämtat ur denna nyhetssändning i tyska TV 2: http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2649092/ZDF-heute-journal-vom-18.-Januar-2016?bc=nrt;nrg&gs=nrg228&flash=off

I samma sändning finns också en flera minuter lång intervju med Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz. Han imponerar mycket på mig! Om han säger samma sak i sina möten med EU-kolleger så finns det hopp för Österrike och övriga Europa. Hela intervjun är hörvärd, för den som kan tyska, men i min subjektiva sammanfattning säger han följande. Han säger att det inte är hållbart att den största delen av migranterna söker asyl i Österrike, Tyskland och Sverige. För Österrikes del måste antalet asylsökande minskas ordentligt detta år. Han påpekar att det förstås är ekonomiska grunder som gör att asylsökande inte söker om asyl i t.ex. Slovenien eller Polen utan väljer att göra det i Österrike, Tyskland eller Sverige. Han menar att ”gränsstängningar” i de mest attraktiva länderna inte alls kommer att leda till att ”flyktingar” kommer att ansamlas framför den stängda gränsen i stort antal, utan att tillströmningen helt enkelt kommer att minska radikalt eftersom lockelsen att komma till Europa då blir mindre. Han påpekar också att Sverige har dragit ned biståndet för att satsa på mottagande av asylsökande i Sverige, vilket han menar är befängt eftersom så väsentligt färre då kan hjälpas än om man försökte hjälpa på plats. (Ja, var har vi hört det förr?)

Sebastian Kurz var på besök hos CSU:s kongress i Bayern. CSU har även haft Viktor Orbán på besök nyligen. Verkar som om CSU knyter kontakter i grannländerna för sin skärpta politik på migrationsområdet!

Anders Eriksson

utlandssvensk sa...

@ Lotta,

"Sweetheart, kan DU komma på något annat sätt?"

Visst! Förbjud islam, genomför storskaliga repatrieringar och inför sen verkligt gränsskydd.

Jag tror att vi kommer att få se ungefär detta snart i flera länder. Frankrike och/eller Holland kan nog bli först. Många länder har tagit ett eller flera steg mot att förbjuda islam redan. Mer kommer!

Att få folk att återvända kan göras antingen med piska eller morot, eller en blandning. Det är inte så svårt om viljan och en fungerande polismakt, gärna uppbackad av militär, existerar.

Ådärkomdenja sa...

Trappor skall sopas uppifrån och ner. För den snart totalpassiviserade poliskåren, så innebär detta att olyckan Dan Kräkman-Elisson måste bort först. Han har lekt rövare på både Migränverket (han var före Danielsson o Ribbenvik, att slussa in passlöst/ID-löst slödder, antalet insläppta med kortast utredningstid uppsattes som mål nr ett) och Förkräkningskassan (massradering av internmejl, för att sopa igen spåren efter sitt eget härjande). Efter dessa bravader lyfts Bangkokknullaren upp til rikspolischef av Slöfan Dårén, landets slaskminister. Kräkman har ockå ett brottsligt förflutet från yngre år, åtalad och fälld för två fall av skadegörelse. Nu uppblommat igen, via grov skadegörelse mot Sverige, via en sönderkörd, förvekligad, och shsria-åskådande poliskår, som iofs redan i oktober 1999 utnämndes till "världens sämsta" av Leif GW Persson. Men den kunde bli sämre, mycket sämre, det har Kräkman-Eliasson bevisat inom bara ett år efter sitt tillträde som rikspolischef.

Lotta Trouble sa...

@Utlandssvensk: repatriering är lätt att både säga och skriva. Men att göra... Se bara vilket oändligt besvär vi har med att utvisa ett par hundra gatubarn. För att möjliggöra detta krävdes det att de stängde gränsen, orsakade extremt stor skada på skånskt näringsliv (1 mille om dagen tror jag), gav upp Västsahara (vallöfte och sosseriet har kongressbeslut på det. Jag tycker att Johan Westerholm har argumenterat övertygande mot att stödja Polisario och Västsahara, så det är väl i sig kanske ett bra beslut, men sosseriet har ÄNDÅ kongressbeslut - i demokratisk ordning - på det.) Kort sagt: för att deportera ett hundratal individer (nödvändigt) sker detta till en kostnad av stor skada för näringsliv, demokrati och internationella relationer.

(Självklart är det nödvändigt. Det går ju inte att ha "feral kids" lösa i vårt öppna samhälle. Men fy satan vad det kostar!)