söndag 31 januari 2016

Efter rättsstaten


Maskerade män som går till angrepp mot personer med utländsk bakgrund i centrala Stockholm efter en invandringskritisk demonstration. Målet var ensamkommande flyktingbarn. Eller de marockanska gatuungdomarna.

Vad som egentligen hände råder det stora oklarheter om. SVT berättar att det enligt polisens rapport var ensamkommande som var målet för angriparna. Enligt SvD har polisen inte bekräftat att en viss grupp var måltavla för våldsamheterna.

Den bild som har spridits i gamla och nya medier är emellertid ganska samstämmig, och den utgår sannolikt från det flygblad som delades ut och som beskriver en situation av rättslöshet där gatuungdomar kan trakassera kvinnor, stjäla, råna och våldta utan att dömas för det eftersom de uppger sig vara minderåriga. Detta är ett problem som polisen har beskrivit för SVT.

Författaren och sexualupplysaren Katerina Janouch har varit tydlig på Twitter med vad hon anser om denna situation. Hon kallade de ungdomar som begår dessa sexbrott för "slödder". För detta fick hon epitetet "nazist" av Lars Ohly och kritiserades även från annat håll. På Facebook utvecklar Janouch sina tankar. Ett urklipp:

Jag tror att Katerina Janouch sätter ord på vad många känner just nu. Jag har väntat på en våldsam reaktion. En enskild incident är ingen "oroande samhällsutveckling". Men utvecklingen med en polis som medborgarna i allt mindre utsträckning kan lita på och räkna med när det verkligen kniper har pågått länge och accelererat under de senaste åren. Så här har det varit på landsbygden så länge jag kan minnas, men nu när polisens otillräcklighet märks även i den stökiga huvudstaden får det mer uppmärksamhet.

Av just detta skäl får angreppet på Sergels torg betraktas som väldigt välplanerat. Kanske inte i sitt utförande, ty om detta vet vi så lite, men väl i sin timing. Det finns sannolikt ett växande stöd för den här sortens aktioner nu. När polisen står handfallen kommer många betrakta extremisters motangrepp som ett legitimt försvar. Risken finns att nya gäng tar över. Gäng som tar på sig att "försvara" våra gator.

Jag avskyr pöbelvälde och lynchstämning. Det är polisen och ingen annan som ska säkra tryggheten i samhället. Men när denna polis inte längre förmår detta, är det naturligt att alternativ dyker upp.

Reaktionen från politiskt håll är intressant. Inrikesminister Anders Ygeman beskriver händelsen i centrala Stockholm så här: "Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft." Det är lätt för Ygeman att säga så när det handlar om extremister på den yttersta högerkanten, som verkar vara fallet den här gången. Lika tydlig har han och regeringen inte varit när det gäller de marockanska gatuungdomarnas systematiska brottslighet och polisens oförmåga att hantera situationen.

Det är kanske detta som gör bland andra Katerina Janouch så upprörd. Att regeringen bara tar ställning när våldet drabbar vissa grupper. Att den trivialiserar den oro som unga kvinnor känner. Det är tydligt att den migrationspolitiska omsvängningen inte har lyckats släppa ut socialdemokratin ur dess kulturrelativistiska och identitetspolitiska fängelsehåla.

Ty Janouch har ju rätt. Både hon och alla andra kvinnor och flickor har rätt att kunna gå på ett badhus utan att bli sexuellt antastade. Vi borde alla ha rätt att gå på stan utan att känna obehag eller rädsla för att bli rånad av gäng som polisen griper och sedan släpper lika snabbt igen.

Om denna utveckling accelererar får vi i förlängningen ett samhälle där förtroendet för polis och rättsväsende sjunker och där sympatin för dem som tar saken i egna nävar växer.

Då hamnar vi i ett post-rättssamhälle. Då är det för sent för gröna hjärtan och fina paroller. 

Tidigare bloggat:
Flathetens rike

36 kommentarer:

Analytikern sa...

Sorglig utveckling. Polisens våldsmonopol måste upprätthållas.
Underligt att Minister Yggeman blott fördömer högervåld. Inte förföljelse av judar eller de marokanska individernas gärningar.
För att kunna hantera uppkomna situationen krävs lagändringar, ja säkerligen undantagslagar.
Annars tror jag inte polisen kan återtaga kontrollen i bl.a. sk No-Go-Zoner.
Kanske krävs också en stark man och inställt val 2018?

Hans Li Engnell sa...

Det slutade fler poliser i fjol än det började. En liten indikation på tillståndet hos polismakten.

Anonym sa...

Den högt ärade såsseministern ygeman basar över en i stort sett feg och svag poliskår som bara vågar ge på skattebetalande Svenssons.
Det är anledningen till att de hemligstämplar all invandringsrelaterad brottslighet så odugligheten och fegheten blir alltför offentlig.

Anonym sa...

När Anders Lindberg på Aftonbladet skriker på LAG OCH ORDNING i falsett vet man att något händer inom det samhällsbärande partiet.
Sossarna och liberalerna har drabbats av eftertankens kranka blekhet.Sett som ett projekt är nog inte den lilla ansträngningen och den stora utmaningen så lätta som det var tänkt.
Det hade vem som helst kunnat tala om för länge sen, men politikerna visste bättre.
Draksådden är spridd över hela landet, verkligheten sprang ifrån inkompetenta politiker och logiken följer sin egen förutbestämda riktning.
Det går också att dölja ett tag med väl inövad medial retorik men sedan får man skörda som man sått.
Så klart.

Anonym sa...

Hur kunde det då bli så här eländigt? En utveckling som aldrig förespråkats av svenska folket?

Patrik Engellau beskriver väldigt tydligt hur svenska partier kunnat utvecklas till organismer som helt obekymrat rör sig i ett parallellt universum helt utan kontakt med vare sig medlemmar eller väljare. Den introverta partimekanismen - som möjliggörs av partistödet - leder till att samtliga partister stöps i en form som uppskattas av befintlig partiledning. Ingen nydaning sker och skruvade idéer kan frodas utan att utmanas. Reinfeldt kunde härja eftersom han "ägde" partiet.

http://detgodasamhallet.com/2016/01/12/vad-ar-felet-med-svenska-politiska-partier-apropa-vad-atskilliga-kommentatorer-redan-sagt/

Anonym sa...

Också mainstreammedia hade börjat skriva mer öppet och ärligt om de marockanska gatubarnens kriminella framfart i Sverige. Efter fredagens attack är man tillbaka till offerbeskrivningarna. Dessa individer har inga asylskäl och är definitivt inga "flyktingar". Lite förvånad att också du Hans, faller ner i den gropen.

Självklart ska ungdomarna inte attackeras av lynchmobbar, det är helt oacceptabelt. Men debatten måste omedelbart fokuseras på just det bristande officiella våldsmonopolet. Att börja lulla ned sig i omskrivningar av kriminella till offer är en direkt farlig undanmanöver.

Roffe

Anonym sa...

Hej.

Vad som nu tyvärr kommer att ske är att både polis och SÄPO ges order om att lägga resurser på att stoppa 'det växande högerextrema våldet'. Inte på att bekämpa de gäng som ger sig ut på jakt efter flickor, inte den öppna droghandeln, inte slavhandeln (människohandel är blott en förskönande omskrivning), inte de ofta dömda brottslingar som gömmer sig i Sverige. Istället kommer resurser som inte kan avvaras att ödas på övervakning av högröstade huliganer utan ledning, utan plan, utan organisation och utan vare sig mål eller resurser. därför att de uppfyller all de memetiska narrativa kraven på att vara 'den andre', eller 'den onde', i den postmoderna verklighetsbeskrivningen.

Alternativet hade varit att skapa säkra data över vilka brott begås av vem, mot vem, var, hur & när, samt offentliggöra dessa data och arbeta därefter, samt be om allmänhetens stöd och hjälp med att skydda och bevaka varandra så att polis och SÄPO kan rikta de få resurser man har mot dem som våldför sig på gamla, svaga och hjälplösa. Eliasson måste tacka sin lyckliga stjärna; nu kan han spela hjälterollen fullt ut och kraftigt fördöma tramset på 'Plattan'.

Det är inte svårt att organisera något dylikt som på 'Plattan' häromkvällen; det kallas 'Flashmob' och har använts i många år (ända sedan mobiler blev små och smidiga). Det kommer dock att omskrivas i ordalag som närmast för tankarna till en välorganiserad paramilitär grupp, samtidigt som man i massmedia också kommer att klassa det som huliganism.

För svensken i gemen är läget nu sådant att du har att välja på att vara offer, att beväpna dig, eller att samarbeta med vänner och grannar i uppbåd. Vad gör du utan polis när ett flertal män bryter sig in hos din granne? Om ni inte har planerat och samövat kommer du att ringa polis som inte kommer, och kanske höra grannen skrika och gråta, och vara skamset glad att det inte var du. Detta vet angriparen. Detta räknar angriparen med, för svensken vill att någon annan skall göra något. Samarbeta, håll ihop, samöva!

Landet är fullt av hemvärnsmän, pensionerade militärer och jägare. Nödvändig utrustning finns, såväl som kunskap och erfarenhet. Organisera er, och täck ryggen för varandra. Agera lagligt, men bestämt, för att trygga byn, kvarteret eller stadsdelen. Tala inte med media, utan låt en presstalesperson göra detta. Medial kontakt skall inte vara utfrågning utan endast leverera ett färdigt budskap.

För oss som har bakgrund inom supporterkultur och gängmiljö från åttiotalet var incidenten på 'Plattan' en fis i rymden. Jag har sett värre vid derby-matcher, för att inte tala om vid muslimska tältmöten i Sverige, och diverse vänstermanifestationer. Medias partiskhet är skrattretande eftersom man om det varit det svart-röda gardet som sprungit runt och hotat folk haft helt andra formuleringar. Jämför med rapporterandet av vandaliseringen av Östermalmstorgs tunnelbanestation eller pöbelkravallerna i Malmö häromåret.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Olof sa...

Enda sättet att stoppa utvecklingen är att sätta tvärstopp för drivkrafterna. Det här är ett direkt resultat av långtgående och långvarig oförmåga att upprätthålla lagen som nu gått så långt att sådana här medborgargarden är motiverade nog och känner stöd nog att agera.

Ygeman kanske vill agera med kraft, men frågan är då vilken kraft? Situationen inom polisen och frustrationen över att inte kunna hantera denna brottsligheten gör att det är tveksamt att de kan hitta poliser som verkligen är genuint motiverade att ingripa till försvar för 'gatubarnen' som just skrattade dem i ansiktet.

Vi är snabbt på väg att få resultatet av experimentet i vad som händer om man förtränger ett samhällsproblem länge nog.

Anonym sa...

Kanariefågeln..

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/12128598/Sweden-is-a-perfect-example-of-how-not-to-handle-the-Great-Migration.html

Anonym sa...

Och om vi vänder på frågan?
Är det rätt eller fel att ta saken i egna händer när samhällskontraktet är brutet av självutnämnda potentater som agerat utanför alla tänkbara ramar?
Den svenska utveckligen handlar inte längre om en spänstig intellektuell övning i retoriskt argumenterande.Det borde ha skett i den tid åsiktskorridoren omöjliggjorde det.
Nu handlar det om en annan sorts spänst.

Anonym sa...

Hur är det överhuvudtaget möjligt att oidentifierade människor får gå lösa i vårt samhälle som de önskar?

INGEN oidentifierad person bör få gå lös i Sverige. I vilket land tillåts något sådant?

Oidentifierad skall vara lika med att man tas i förvar och där stannar man tills man är identifierad.

Anonym sa...

Men var är regeringens specielle rådgivare Henrik Arnstad nu när han behövs som mest?
Och var är Mona Sahlin?
En kisande Mona borde kunna ge den analys Stefan Löfven så väl behöver?

Anonym sa...

Ett sätt att se till att den här sortens otrevliga nyheter inte når allmänheten
kunde vara att polisen tog fram en speciell kod att samla incidenterna under.På så sätt kunde det utredas länge och inte ligga statistiken till last.Dessutom gynnar det ett parti, som inte är som andra, framför andra som är det.
Betner,Schyffert och Ernman m.fl skulle ovanpå det bli jätte-lyckliga över att Sverige är ett så tryggt och säkert land och ställa upp i eventet "Kändisar för koden!".
Mitt förslag är kod 192 för ändamålet.

Fd moderat sa...

Jag skrev häromdagen att jag inte skulle bli förvånad om affärsägarna i Nordstan i Göteborg kontaktade Hells Angels för att bli av med de marockanska gatubarnen. Nu var det inte det som hände i fredags men det var liknande grupperingar som tog lagen i egna händer.

Blev jag förvånad? Inte ett dyft. Är det försvarbart? Absolut inte.

utlandssvensk sa...


"Ty Janouch har ju rätt. Både hon och alla andra kvinnor och flickor har rätt att kunna gå på ett badhus utan att bli sexuellt antastade."

Rätt och rätt. Just nu finns det väl en klar majoritet som anser att så bör vara fallet, men som samtidigt står helt handfallna inför att vidta några av de åtgärder som skulle krävas för att uppnå det. Det blir väl då ungefär lika meningsfullt som att säga att alla har "rätt" till en bostad eller varför inte en bevingad enhörning att flyga på, om vi ända ska ägna oss åt uppenbara fantasier.

Inom en inte alltför avlägsen framtid lär dessutom majoritetsstödet för diverse rättigheter för kvinnor, judar, ateister och andra vara borta. Då, om inte förr, kanske de kvarvarande svenskarna slutligen inser att verkligheten och inte rosa önskedrömmar är vad som är relevant. Fast fan vet...

"Oidentifierad skall vara lika med att man tas i förvar och där stannar man tills man är identifierad."

Jaha, var vill du uppföra läger för alla de som har fått asyl här de senaste 25 åren? 90% av dem saknade id-handlingar och vi har absolut ingen aning om vilka de år.

utlandssvensk sa...


"jag inte skulle bli förvånad om affärsägarna i Nordstan i Göteborg kontaktade Hells Angels för att bli av med de marockanska gatubarnen."

Något åt det hållet hände i Danmark för 5-10 år sen och var ganska uppmärksammat där. HA gick ut med en skrivelse som påminde en del om den som delades ut i Stockholm nu, fast den var nog lite tuffare. Men i stort gick den ut på att HA var trötta på invandrarvåldet och tänkte skydda danskarna. Det blev en hel del reaktioner, både positiva och negativa. Jag kommer ihåg att jag läste om det i internationell press och även tragglade mig igenom en del danska artiklar om saken. Men i Sverige tror jag inte att det blev en nyhet.

Du kan ju googla om du har tid och lust.

Anonym sa...

Hur många har inte själva, eller hört någon annan, fundera över varför judarna så motståndslöst ställde upp sig för slakten?
Naturligvis visste de inte i förväg vad som väntade.Det är ett delsvar.
En överdriven tilltro till politiker som sägs representera oss, med tillgång till statens alla delar, är inget framtidsrecept i dag.Med tiden kommer de vitaste renaste händerna kanske behöva smutsas ner?

utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

Jag kunde inte låta bli att googla själv. Dokumentet från HA i Danmark kom ut 2009 och kallades "The jackal manifesto" på engelska.

Här är en dansk artikel om saken:

http://politiken.dk/indland/article743169.ece

Arthur sa...


De som vill läsa de i Sverige blockerade av The Daily Mails artiklar om den svenska situationen kan göra det via den här proxyn:

https://www.filterbypass.me/

Thomas sa...

Drevet efter Katarina Janouch visar sannerligen den svenska "medie-intelligentsians" elände, och dess brist på känsla för proportioner. Om man inte pallar för att någon skriver "multikriminella våldtäktsmän" eller "slödder" utan sliter fram nazzestämpeln direkt, medan man lämnar över de fysiska våldtäkterna och frågan om gärningsmän/åtalade utan tydliga identiteter till byråkratins långsamma papperskvarnar - då har man helt tappat bäringen på verkligheten.

Anonym sa...

Svenska pass verkar vara viktigast för svenska terrorister i varje fall!
Schengen kanske inte spelar så stor roll för oss svenskar när vi blir satta på undantag i resten av världen?

Fd moderat sa...

utlandssvensk,

intressant.

För övrigt är det rätt många även bland liberaler som inte har sina finest moments just nu.

utlandssvensk sa...


Angående debatten här tidigare om huruvida man borde betala folk för att lämna landet.

Tydligen har man nu kommit fram till att man behöver bygga 700.000 nya bostäder fram till 2025. Vad tror ni att det kommer att kosta? Hur stor andel av kostnaden tror ni att staten kommer att stå för, antingen direkt eller indirekt?

Norska beräkningar indikerar en kostnad på 4-5 miljoner per invandrare från 3je världen. Vore det inte en fantastisk affär att ge dem en halv miljon i handen om de lämnar nu?

Och ja, jag inser att det inte lär hända, vare sig de 700.000 lägenheterna eller återvändarbidragen. Sista tåget för nationen Sveriges överlevnad håller just på att avgå, men ingen vill gå på.....

Anonym sa...

"Under söndagen deltar flera polispatruller i en insats i Umeå. Enligt SVT Nyheter är bakgrunden att högerextrema personer ska finnas på plats i staden."

Gapar Aftonbladet och SvD ut.
Ska finnas på plats?
Samtidigt som polisen finns på plats, vilket ju tillhör ovanligheterna.
Med klara signalementen.För en gångs skull.
Namngivna med foton innan kvällen är över kan man tänka.
Ingen 291 nu inte.Påminner lite vagt om den där lägligt uppdykande terroristen när beredskapen behövde höjas.Han kunde ju ha varit terrorist i varje fall..
Behöver Eliasson stilpoäng från media för att kunna sitta kvar?

Anonym sa...

Jag blir rädd när jag läser sådan här rapporering och jag tror bara det är början. Jag hoppas jag har fel men jag tror inte det. Risken är överhängande för att vårat samhälle kommer polarieseras ännu mer och misstroende kommer råda mellan olika grupper i samhället och det finns de som eftersträvar ett sådant tillstånd. Det räcker med att "invandrargrupper" börjar slå tillbaka och gå på folk med "svenskt" utseende. En Taimour Abdulwahab som inte misslyckas med sitt attentat. Vad händer då? Pjäserna är uppställda och scenen är riggad för en "stark man" att styra upp det hela. De ansvariga är till syvende och sist vi själva som trots allt lever i en demokrati men ändå röstat fram såskoppar till makten de senaste 20-30 åren.

Anonym sa...

När svenskar våldtas, misshandlas och rånas finns inga resurser alls, men när folk reagerar finns plötsligt patruller och helikoptrar på plats på nolltid. Det här kommer att bli det som få många kvinnor att ta steget över till SD. Allt annat vore en brist på överlevnadsförmåga och självbevarelsedrift. Rättsstaten har fallit.

Anonym sa...

Jag vet inte om jag missat något, men gör du inte liksom MSM-media en sammanblandning.
Överfallet på de marockanska gatubarnen skedde på fredagskvällen.
Folkets demonstration, vars huvudkrav är regeringens avgång skedde på lördagen och den var svår att genomföra pga av motdemonstration av gapiga vänsteranhängare med bl a Dror Feiler i spetsen. Folkets demonstration, som genomfördes för tredje gången blir mer och mer hotad av extremvänstern och fick denna gång flyttas för att kunna genomföras överhuvudtaget.
Googla gärna på Folkets demonstration och se vilka som deltog där - många pensionärer. Och titta också på bilderna av deras vänstermotståndare och deras ålder. Framtiden är allt annat än ljus.

@ Rikard
Jag stödjer din verklighetsbeskrivning. Tyvärr vad som väntar oss.

@ utlandssvensk
Den del av befolkningen som jag tillhör pensionärer med ganska låg pension och inte alltför stort sparat kapital har inte råd att stiga på tåget. Jag har visst kollat efter alternativ, men insett att de inte finns.
Karin

Björn i Bromma sa...

I grund och botten så är det hela tämligen enkelt:
"When injustice becomes law, resistance becomes duty"
Thomas Jefferson, 1743-1826

Anonym sa...

Alexandra Pascalidou lyckas armbåga sig in i strålkastarljuset också.
Även om hon först på söndagen förstod skålens värde.
"– Det känns oerhört integritetskränkande och sorgligt. Det här är mitt hemland och min hemstad. Jag vill kunna röra mig fritt utan att behöva vara rädd. Ville de diskutera kunde de i alla fall presentera sig, säger Pascalidou."

Alexandra jobbar väl inte kvar på någon av de större redaktionerna efter sina... "fadäser", kan vi väl kalla det, men ett snabbspår går ju alltid att ordna.

http://www.expressen.se/nyheter/pascalidou-omringad-av-hogerextremister/

Anonym sa...

Skrik och bråk och sönderslitna inventarier överallt, badhusen, köpcentrum, stationer, aktivitetscenter, biblioteken alla offentliga platser har mer eller mindre tagits över av invandrargäng, och de går snabbt. Gemensamma ytor tänkta för allmänservice och rekreation förvandlas till "No go zones". Alltmedan vanligt folk trängs undan, och dagligen tvingas kryssa mellan blåljus- och väktarinsatser, bara för att göra de mest nödvändiga ärendena för att få vardagen att gå ihop. Man är besökare i sitt eget land.

Mamman med de två barnen som avvärjde rånet mot den äldre damen och blev sparkad i magen och spottades i ansiktet är bara en kort ögonblicksbild av Sverige.

Anonym sa...

"Manifestationen kommunen ville stoppa.
När personalen på ett HVB-hem i Örnsköldsvik ville hedra minnet av en mördad kollega sa kommunen nej - det var emot kommunens riktlinjer. Men under söndagen hölls manifestationen ändå - i en fullsatt kyrka i staden."

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/forbjods-hedra-minnet-av-mordad-kollega

Utlandssvensk sa...

@ Karin

"Den del av befolkningen som jag tillhör pensionärer med ganska låg pension och inte alltför stort sparat kapital har inte råd att stiga på tåget. Jag har visst kollat efter alternativ, men insett att de inte finns."

Jag var nog otydlig. Vad jag menade var att hela Sverige har en sista chans nu och att "stiga på tåget" innebär här att landet gör vad som krävs för att, på något sätt, se till att en stor del av de migranter som har kommit från tredje världen återvänder hem. Det går om vi vill.

Anonym sa...

När t.o.m sossar börjar fundera över mediabevakningen luktar det fisk lång väg.
Här om Daily Mail och mordet på HVB-hemmet.

http://ledarsidorna.se/2016/02/nagon-bor-finnas-men-var/

Anonym sa...

Jaha, då verkar det som om händelserna på Odenplan var en s.k 291 om man läser på Twitter.
Inte ens Expressens Mattsson köper bilden som presenteras.
Det kan väl störa jakten på högerextrema annars..

Frihetsgudinnan sa...

Det är väl detta som är The Grand Plan, skapa stora konflikter och krig har ju varit familjen Rotschilds specialitet genom århundranden. Vem äger media i västerlandet och därmed styr nyhetsflödet? Vilka finansierar akademierna och forksningsprojekten, som sedan presenteras i media som "fakta"? Och vem står bakom Romklubben och Bilderbergsgruppen liksom Davos där det kastas pärlor till toppolitikerna?

Konspiratorisk, njae...

Ben sa...

I varje civiliserat samhälle måste staten kunna garantera varje medborgare grundläggande fri- och rättigheter. När staten förlorar kontrollen över utvecklingen och individernas liv och egendom inte längre kan skyddas uppstår ett farligt vakuum. Desto längre förfallet pågår och desto svagare statens maktutövning blir desto lättare blir det för krafter, de flesta inte vill se att komma till makten, att gripa makten. Det är vid sådana tillfällen det dyker upp ledare som påstår sig ha en enkel lösning på problemet. Oftast påstår dessa ledare att bara de får mer makt på bekostnad av våra grundläggande fri- och rättigheter så kan de återställa lag och ordning. Har vi inte sett detta hända tidigare?

Den nuvarande politiskt inkompetenta politikerklassen driver Sverige rakt i händerna på extrema politiker vilka har aspirationer på totalitära lösningar. Med en ekonomisk härdsmälta inom synhåll är det inte svårt att förutse vart Sverige är påväg. Trist att det alltid måste sluta med en katastrof innan en ny färdriktning kan förväntas. Frågan är bara om färden går mot totalitarism, eller en väl fungerade rättsstat?