måndag 18 januari 2016

Nu har vi barnäktenskap i Sverige


Det låter som invandringskritisk satir. Men det är det dessvärre inte. Sveriges Radios reportage om asylsökande barn som är gifta visar på ett samhälle som mer eller mindre har kapitulerat.

Barnäktenskap är förbjudna i svensk lag. Det är heller inget större problem att svenska 13-åringar gifter sig med varandra. Däremot förekommer det som bekant i vissa kulturer att minderåriga gifts bort, antingen med män som är flera gånger äldre, eller med en annan minderårig. Denna sedvänja har nu hittat till Sverige.

Socialtjänsten berättar om asylsökande barn visar sig vara gifta. Hur hanterar socialtjänsten denna situation? Den biträdande chefen på socialjouren i Stockholm säger:
Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller det andra sättet.
Jag kan tycka att det visst går att generalisera. Lagar är just generella, och det råkar vara illegalt med barnäktenskap. Under hösten har 70 gifta barn noterats, vilket sannolikt bara är en del av sanningen eftersom statistiken är ofullständig. Alla erkänner inte sitt civiltillstånd. De flesta uppges vara flickor.

Det ska bli intressant att se hur alla som menar att det inte finns några kulturella olikheter mellan asylinvandrarnas hemländer och ankomstlandet Sverige reagerar på dessa uppgifter. Hur ska de tona ned detta?

Om de senaste årens utspel är något att gå efter, slipas det just nu på de mest bisarra bortförklaringar. Samtidigt lever 14-åringar som gifta i Sverige.

Läs även:
Fnordspotting

22 kommentarer:

Olof sa...

Jag håller med, i det här fallet är det inte alls speciellt svårt att generalisera. Omhänderta omedelbart; bara för att övergrepp har tilllåtits mot barnen utomlands finns ingen anledning att tillåta dem att fortsätta.

Att det ens finns en diskussion visar hur absurda tankegångarna har blivit inom de sektorer som skall hantera denna typ av problem.

utlandssvensk sa...

@ Hans,

"Däremot förekommer det som bekant i vissa kulturer att minderåriga gifts bort"

Var försiktig! För några år sen blev en person åtalad endast för att han satte upp bilder av Muhammed och dennes yngsta fru. Nu blev han inte fälld, men det är förenat med verkliga risker att skriva om detta ämne i Sverige.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/herslow-frias-i-mal-om-muhammed-affisch/

Kom ihåg att under HMF lagen kan du fällas även för uttalanden som helt bevisligen är sanna om dessa kan anses "visa missaktning".

Om man vill veta mer om ämnet finns det dock hur mycket som helst skrivet på engelska. Alla kan väl googla om de har tid och lust. Själv har jag läst en hel del om saken men anser inte att det överhuvudtaget är lämpligt att skriva om det på en svensk site.

Riga sa...

Ursäkta off topic men jag blev så intresserad av en mening ur dagens artikel i det goda samhället av Bert Stålhammar.
" en av grupperna deltog den kända fredsaktivisten Ingrid Segerstedt Wiberg som intensivt varnade för lågskaliga inbördeskrig i Sverige"
Försökte googla på henne men hon dog tyvärr 2010 och det stod inte så mycket. Framgick bara att hon verkade vara en stor humanist.
Någon som vet vad hon menade?

utlandssvensk sa...

@ Riga,

"Någon som vet vad hon menade?"

Troligen ungefär detta:

https://www.aftonbladet.se/debatt/article11450153.ab

A nonym sa...

Men i Göteborg så placerar de det gifta paret på olika ställen, så visst går det.

Anonym sa...

Och i SVT drabbar partiledarna samman i debatt...

Anonym sa...

Hej.

Misantrop som man är så ser jag fram mot att någon tar med sig en minderårig pojke in i landet, och hävdar sig vara gift med denne. Samkönade äktenskap är ju lagliga, och uppenbarligen gör man avsteg från likabehandlingsprincipen om pedofilin tillhör en kulturell struktur. Därmed bör det inte föreligga hinder för samkönade relationer mellan vuxen och barn.

Vidrigt, men vad annat kan man vänta sig av dagens kärringavälde? Är du brun i skinnet, kommer långt bortifrån och har en religion som liknar nationalsocialismen i sin praktik, behöver du inte ens försvara dig; det gör socialtjänst, Migrationsverk, och diverse feminister.

Känns det bra att ha röstat på partier som arbetat för institutionaliserad pedofili? Åtminstone sju i riksdagen sittande sådana har ju bevisligen gjort det. De arbetar dessutom hårt för att nyfödda skall kunna könsstympas för att [valfri vidskepelse] kräver det. Känns det bra?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Fd moderat sa...

En sak som gjorde mig kritisk till invandring till Sverige var att vi i Sverige har så svagt rättsväsende och att vi inte skall ta i med hårdhandskar mot brottslighet. Lägg till det väldigt svaga värderingar om vad som är rätt och fel så har man blandat en farlig cocktail för dem som inte har våra värderingar utan tycker att det är rätt att lura och bedra. Att man blundar för barnäktenskap är därför inget att förvånas över.

Som jag har skrivit tidigare, jag känner mig inte längre hemma i Sverige. Även om jag tidigare har velat lämna Sverige har den känslan ökat stort med den senaste invandringsvågen.

Jag bannar mig själv att jag inte tidigare såg detta.

Anonym sa...

Hon Segerstedt Wiberg kanske menade lågskaligt inbördeskrig mot de vänstermesproppar som tycker att lagar i Sverige skall tolkas olika för olika befolkningsgrupper?

Anonym sa...

Var inte du liberal en gång i tiden, Hans?

Hans Li Engnell sa...

Var inte du liberal en gång i tiden, Hans?

Skulle det vara liberalt att tillåta barnäktenskap? Jag är för en myndighetsålder, och tycker att det finns en styrka i en åldersgräns som gäller för såväl körkort, alkoholinköp, militärtjänst, rösträtt och giftermål. I Sverige har vi valt 18 år. Åldersgränser kan alltid diskuteras (jag vill ex. sänka den s.k. byxmyndighetsåldern), men när det gäller giftermål tycker jag att 18 år är en fullt rimlig gräns. Och att barnäktenskap är fel.

JohJoh sa...

Anonym 14:03/Hans

Förvånansvärt många som kommenterar här verkar tro att liberal=anarkist (inga regler för något alls)... :o
Självklart ska barn skyddas mot övergrepp för en normalt funtad liberal.

Anonym sa...

Med tiden har väl liberal blivit synonymt med anarkist?
Eller är inte liberaler normalt funtade?

utlandssvensk sa...


En läsvärd krönika angående dessa frågor från 2014:

"På en av Rosengårds skolor i Malmö gör man under ett läsår bedömningen att fjorton högstadieflickor är på väg att bli bortgifta. De yngsta går i sjunde klass och är alltså 12-13 år gamla. Till hösten dyker de upp med sina män men blir i många fall snabbt gravida och slutar skolan."

"Enligt statliga Ungdomsstyrelsens undersökning ”Gift mot sin vilja” 2009 får 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 år inte välja vem de ska gifta sig med. 8 500 av dem oroar sig ofta för att bli bortgifta. Även homosexuella och funktionshindrade gifts bort för att göra problemet osynligt och rädda familjens och släktens heder."

"1988 skriver Ylva Sörman i socialstyrelsens skrift “Sjaletten sitter i hjärtat – barnomsorg, invandrarfamiljer, sexualsyn”, spridd som kurslitteratur på universitet och högskolor:

“Alla är vi barn av någon kultur, men kulturerna är olika uppbyggda. Utifrån det här synsättet känns behovet att omvända inte angeläget, istället kan vi känna respekt för varandras olikheter och låta människor vara som de är och förändra sig i en takt de själva bestämmer.”

Om skillnader i synen på könsroller och sexualitet skriver Ylva Sörman:

“När man i den muslimska världen till exempel skyler sin kropp eller inte tar en kvinna i hand är det inte ett förnekande utan snarare ett erkännande av sexualitet som en stark naturkraft.”

I etnologen Gillis Herlitz’ skrift “Hot och våld i kulturmötet”, utgiven av Statshälsan 1990, försvaras barnmisshandel i kulturens namn."

http://snaphanen.dk/2014/05/11/sondagskronika-sveket/#more-179537

Anonym sa...

http://www.sydsvenskan.se/sverige/svart-hindra-att-barn-gifts-bort/

Orrenius kunde plocka upp trådarna från 2009 och reportaget i Sydsvenskan om en undersökning:

"Resultatet av undersökningen: skolornas personal upptäcker sammanlagt varje år minst 25 fall av barn och ungdomar som gifts bort i arrangerade äktenskap, oftast mot barnens vilja. De flesta är flickor.
Den yngsta flickan som gifts bort var tolv år och gick i femte klass. I sjätte klass bodde hon med sin make, blev gravid och födde sitt första barn."

Fd moderat sa...

Släng ut de här människorna ur landet snarast. Vill de leva med ruttna värderingar kan de få göra det i sina hemländer.

JohJoh sa...

Finns dock fall där det inte är så självklart känner jag (efter att ha funderat lite)

Säg en familj med en 17-årig fru och 19-årig man med ett litet barn.
Ska de inte få bo ihop?
Om de hade varit sambos hade vi inte stoppat detta.
Och vi erkänner (med rätta) inte giftermålet och ser dem därmed som sambos? Eller?
Om de skiljer sig får de bo ihop då?

Sedan kan det finnas andra fall där det är enklare (större åldersskillnad och inga barn).

Hans Li Engnell sa...

Problemet är snarare giftermålet än samboskapet. När 14-15--åringar gifts bort med äldre män är det givetvis ett problem.

sven sa...

Min urkärnsvenske bror gifte sig och fick barn med en tjej som var 17 år på 1960-talet.Han 21 år. Inte ovanligt att tjejer och killar gifte sig innan de var 18 år då. Det hette att man "gick till kungs" för att få gifta sig innan 18 år.

sven sa...

Information om Ingrid Segerstedt Wiberg.Hon var ständigt med i invandringsdebatten på 1970-80-talet där hon berömde sig själv hur invandringsvänlig hon var och anklagade andra att de inte var det. Det var ständigt gullegull om invandare och hur stygga svenskarna var när hon skrev om invandrare i GP. Hon var ju naturligtvis mediafolkets stora favorit då och inga kritiska frågor ställdes till henne.
Hon skrev också ofta i GP om Maos Kina där hon alltid berömde landet och dess ledare. Kritiska synpunkter man kunde ha om Kina som ju var kommunistiskt avfärdade hon med kulturrelativistiska resonemang.
Möjligen har hon ändrat åsikt i slutet av sitt liv.

Hans Li Engnell sa...

Nu tror jag inte att det nödvändigtvis behöver vara en så ringa åldersskillnad mellan de gifta män och minderåriga flickor som socialtjänsten har uppmärksammat bland de ensamkommande. Det framkommer förstås inte i rapporteringen, men i exempelvis Afghanistan är det inte ovanligt att mannen är tiotals år äldre.

Kap Horn sa...

Hej

Lagen "6 kap. Om sexualbrott" är väl tydlig som säger:

"4 § Den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år."

Men i Sverige vågar man inte ens följa, än mindre använda, lagen?

Förfallet i landet "Lagom" accelererar i allt snabbare takt