onsdag 6 januari 2016

De naiva och arroganta


Under 2015 gjorde Sveriges Radio ett antal reportage från lilla Norberg som berör dels de asylsökandes verklighet, dels kommunens ansträngningar att hantera en situation den aldrig ställts inför tidigare. Den beskrivs med ett enkelt ord: "kaos".

Norbergs situation är inte unik. Det finns fler små kommuner runt om i landet som har tagit emot enormt många asylsökande, som har slut på klassrum, slut på lägenheter, slut på lärare och där kön till SFI bara växer. Kostnaderna skenar fullständigt.

Varför inte släppa in folk och låta dem klara sig själva? undrar vissa och hänvisar till Centerpartiet. Centern har emellertid inte föreslagit något sådant. Det enda de vill göra, förutom att utvidga sina älskade rut-avdrag, är att höja dagersättningen för asylsökande och be dem lösa sin egen boendesituation. Det kan låta som en besparing, men redan i dag ordnar de flesta boendet på egen hand. Det har de rätt till enligt den så kallade ebo-lagen. Ingen är tvungen att bo kvar på Migrationsverkets boende.

Problemet är att dessa efter ett eller två år inte sällan står i socialtjänstens reception och vill ha en lägenhet. Andrahandskontraktet har upphört, boendesituationen blev outhärdlig och så vidare. Plötsligt åligger det socialtjänsten att placera på hotell och i panik leta lägenheter eftersom hotellkostnaderna kan uppgå till 60 000 kr/månad för en större familj. Dessutom vill C att barnfamiljer, alltså den grupp som är allra dyrast och svårast att ordna boende åt, undantas från kravet att ordna eget boende. Centerns "besparing" är således ett luftslott, i synnerhet som partiet vill att dörren till världens kanske mest generösa välfärdsstat ska stå öppen redan från dag 1.

Efter boendet kommer nästa stora utmaning: jobb. Här står politikerna om möjligt ännu mer svarslösa. Ty även om jobb inte skapas av politiker, är det lagstiftarna som måste se till att vi har en arbetsmarknad på vilken människor har förutsättningar att både ta sig in och att försörja sig själva. Så ser det inte ut i dag.

Sanningen är att dagens situation är utfallet av decennier av misslyckad integrationspolitik och omhändetagandementalitet som lagt ansvaret för människors etablering på stat och kommun i stället för på den som invandrat.

Ändå har det fortsatt i år efter år. Under fjolåret, innan allt brakade samman och regeringen satte inofficiellt svenskt rekord i antalet presskonferenser per månad, fortsatte statsministern att argumentera för hög asylinvandring med argument som passat bättre för arbetskraftsinvandring. Det är ju inte samma sak att släppa in människor utan utbildning och att släppa in personer med en efterfrågad kompetens. Dessa två grupper är faktiskt varandras motsatser. Men detta enkla faktum verkar inte regeringen, eller ens Alliansen, ha förstått. Invändningar har i stället avfärdats arrogant.

Ingen politiker tycks ha ställt sig frågan hur detta ska fungera i praktiken. Hur den där långsiktiga vinsten för samhället ska räknas hem. De använder ekonomiska argument för asylinvandring, vilket är oerhört okunnigt. Vi vet att asylinvandring från länder som Somalia, Eritrea och Afghanistan inte är ekonomiskt fördelaktigt för Sverige. Vi har nämligen haft sådan invandring under ganska lång tid, långt innan syrierna började komma, och kan belägga detta i offentlig data. Man kan argumentera för en stor asylinvandring utifrån ett solidaritetsperspektiv, men knappast ett ekonomiskt.

Det kommer gå bra för vissa av de asylsökande som sitter fast i Norberg. De mest energiska. De som vill något, har kraften och motivationen att lära sig svenska på egen hand och hitta jobb. Men för flertalet väntar sannolikt många år i bidragsberoende och utanförskap. Om du kommer som analfabet till Sverige och har fyra eller fem barn är dina chanser att dels hitta en lägenhet, dels hitta ett jobb, ytterst, ytterst begränsade.

Naivitet och arrogans är en mycket farlig kombination. Tyvärr har Sverige under lång tid regerats av politiker med just dessa egenskaper (eller kanske snarare funktionshinder).

Läs även:
Stefan Hedlund: Den moralistiska stormakten har fallit

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela beror på vad man menar med naiv.
Politiskt, i Sverige, betyder det fullständigt och totalt vettlös.Totalt dum i skallen helt enkelt.Eller hjärndöd.
Det handlar bara i någon del om partier och ideologier som så.Däremot handlar det desto mer om toppstyrda organisationer som lyckats avla fram maktkåta dumskallar till fel poster.Som i sin tur tillsatt sina ännu mer inkompetenta släktingar och vänner.
Det handlar också om politikernas bästa kompisar i det fria och obundna media som låtit sig köpas in i propagandamaskineriet som krattat dumhetens manege.
Men det handlar också om slöa ointresserade väljare som svalt alla dumma löften och lögner utan att bry sig ens om sitt eget hus (bankens?) och bänkat sig för Bingo-Lotto.
Man kan möjligen, om man vill vara snäll,kalla väljarna naiva som trodde på den politiska klassen och dess underhuggare men för politikerna själva är naivitet inte en trovärdig förklaring.Där handlar det om dumhet,självgodhet, makthunger och svek.Bara undantagsvis kan någon faktiskt ha missat konsekvenserna av den förda politiken.Då handlar det om den sortens hjärndöd mångårigt missbruk kan orsaka.Alla förstår vilka som avses.
Men ska vi verkligen vänta ända tills 2018 med att laga politiken?

Anonym sa...

...och vi konstatera att ännu har ingen andats en stavelse om att dra in de pensionsgrundande retroaktiva föräldradagarna för de nyanlända svenskarna och en förtjust Romson understryker också att de nu aktuella migrationsreglerna endast är tillfälliga och att hela Sverige inom tre år samfällt kan återvända till Miljöpartiets tidigare invandringspolitik.

Och hon har uppskattningsvis 75-80% av svenska folket bakom sig. Inte undra på att kvinnan är förtjust.

Anonym sa...

Det verkar som om t.o.m akademiker,forskare och experter törs ta sig ton nu.Det verkar som om Expressen dessutom släpper fram dem.Åsiktskorridorens väggar rämnar och mediafolket flaxar runt som yra höns och letar fast mark att landa på.

http://www.expressen.se/debatt/den-moraliska-stormakten-har-fallit/

Lars Åhlin sa...

Bravo, Anonym 6 jan 13:05. Du har en mycket viktig poäng i att en ansvarig politiker (eller annan som tagit på sig ett ansvar att besluta för annans räkning) aldrig någonsin kan anses ha varit naiv. Inkompetenta, vårdslösa och förljugna har de varit och är fortfarande. Din skiss över de mekanismer som möjliggjort att sådana politiker fått och behållit makten är mycket trovärdig.

Anonym sa...

Politikern är en luring, ja en riktig luring,
politikern är en luring, och det är vi allihop.
Guld och gröna skogar ska det bli när han får makt,
när valet sen är över har han glömt vad han har sagt.
(Stefan Demert)

Anonym sa...

Kan inte hjälpa att jag tror att hela det här kaoset har uppstått pga. rädsla för att få rasistkortet slängt rakt i ansiktet i media och för att göra sig omöjlig i det politiska parti man verkat och verkar i eller bara röstar på . Efter Fredrik Reinfeldts 'öppna era hjärtan'-tal drabbades tom Moderaterna och det tog ett drygt halvår innan SvDs ledarsida började harkla sig. Mest gapig har naturligtvis skrikvänstern (dvs V + S + MP + Fi) varit men även lilla C har tagit till brösttoner på sistone! Sverigedemokraterna skulle sättas på plats till vilket pris som helst! Så till den milda grad att man glömde all nyansering, logik och intelligens i debatten mot att man fick känna sig 'god'! Ett högt pris! Media har haft och har en enorm skuld i detta, främst Aftonbladet och SVT men de övriga medierna svansade efter. Det fria ordet och den demokratiska debatten har lidit ett blodigt nederlag de senaste 5 åren och jag hoppas att jag aldrig mer skall behöva uppleva detta lågvattenmärke på nytt. Historiens dom över media och politikerna kommer att bli hård om cirka 50-70 år men då är inte vi med längre, i alla fall inte jag. Synd! /Gunilla

Anonym sa...

Men om de bestämmande politikerna inte är naiva,utan beräknande en del av dem tycker att efter en paus skall gränsen stå på vid gavel igen.En återgång till normalläge skall tydligen vara 80 tusen migranter per år.

Anonym sa...

Det är ju ganska anmärkningsvärt vad sjuklövern pysslar med och har gjort så de senaste 30 åren. Jo, de bara öser på och sedan skriker de sig hesa över att Nationalsocister, konservativa, facister och SD växer sig betydligt starkare. De kanske de andras bästa valarbetare? Vem vet.

Trevlig Trettondag på ER i alla fall!

Mvh Janne Saxman

Anonym sa...

"Funktionshinder", sa Bill, "utstuderad ondska", sa Bull.

Anonym sa...

Verkar som om SvD tänker ha åsikter i fortsättningen och inte bara svälja allt från DN/Aftonbladet!

http://www.svd.se/inga-fler-ursakter/om/ledare