tisdag 21 juli 2015

Sökes: Det egna ansvaret


För några dagar sidan toppades Stockholms lokalnyheter av den hemska nyheten att barnfamiljer vräktes och ställdes på bar backe i Tensta. Nyheten var som så ofta är fallet kraftigt vinklad. Framför allt måste själva premisserna ifrågasättas.

Familjerna levde, i likhet med många andra i området, i så kallade korttidskontrakt. Dessa går att få via Bostadsförmedlingen och har en kortare kötid eftersom de inte är lika attraktiva som vanliga hyreskontrakt utan tidsbegränsning. De är alltså enklare att få. Den som får en lägenhet med korttidskontrakt behåller samtidigt sin kötid, vilket gör det hela till win-win.

Den som anmäler intresse för en lägenhet via Bostadsförmedlingen har förstås ett eget ansvar att ta reda på vilka förutsättningar som gäller för boendet. Svenska Bostäder är en seriös hyresvärd och har knappast bedragit någon.

Ändå säger barnfamiljerna att de blivit lurade. De fick "bara" bo i två år (vilket är lång tid i ett rivningskontrakt där den garanterade boendetiden kan vara så kort som tre månader).

Företrädare för Svenska Bostäder bedyrade att ingen barnfamilj skulle ställas på gatan. Detta skulle lösas tillsammans med Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning. Och så bli det självfallet i dylika fall. Socialtjänsten får gripa in genom att göra väldigt dyra placeringar på olika hotellboenden. Tax money at work.

Noteras kan att de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm efter nya direktiv har sänkt sina inkomstkrav ytterligare och nu accepterar en inkomst motsvarande existensminimum. Försörjningsstöd är således inget hinder för att få en bostad - så länge du har en tillräcklig kötid. Vilket många inte har.

Ingen frågar vilket ansvar den egna familjen har. Är man förälder, har man ansvar för att sörja för sina barns väl och ve. Det inkluderar förmågan att hitta ett tryggt boende till sig och sina barn. Att skylla på hyresvärden för att den säger upp hyreskontraktet när tiden har löpt ut, eller på Socialtjänsten för att den inte bistår med en ny lägenhet, är magstarkt.

Ja, boendesituationen i Stockholm är hemsk. Den är konsekvensen av ett storskaligt politiskt misslyckande. Men det är ingen mänsklig rättighet att bo i Stockholms län, och så länge det är svårt att hitta en bostad här bör man faktiskt se sig om efter andra alternativ.

Tenstafamiljerna, runt 35 till antalet, ställde krav på Svenska Bostäder och stadsdelen. På en Facebooksida krävde man bland annat tillräckligt stora lägenheter för åttabarnsfamiljer, rimlig hyra, inget tak för max antal boende i lägenheten, en ny bostad i området nära till skola och jobb och att Socialtjänsten ska gå in som borgenär för hyran. Det låter ju kanon.

Hörde vi något om eget ansvar? Givetvis inte. Nånannanismen har blivit dogm i Sverige.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Den som inte tar ansvar för sitt eget liv är ett ingenting. Inte barn, inte vuxen, alltså ett ingenting att ta hänsyn till. För med det egna ansvaret följer också respekt. En vuxen som beter sig som ett barn kan inte förvänta sig respekt. Man kan stå ut med dom av humanitära skäl men det är knappt.

Anonym sa...

En humanitär stormakt likt Sverige ordnar bostad, vård & omsorg, TV, bil, resa, all-inclusivepaketet etc. Något annat är att begära för lite. Carl Bildt har meddelat att han personligen finansierar ett helt bostadsområde i attraktiva Fittja. Det ska få namnet Fittja Paradiso efter Janne Josefsson succéserie från början av 2000-talet.

Magne

Riga sa...

Man blir jättesugen att bygga hyresrätter att hyra ut.

-Inget inkomstkrav
-Inget tak för antal boende

Gumman Gummander sa...

Bra inlägg men en liten korrigering bara. Borgenär är den som har en fordran. Det som du sannolikt menar är borgensman, dvs. den som tar på sig betalningsansvaret (går i borgen) om gäldenären (den skyldige) inte betalar. Detta misstag är jättevanligt men som jurist känner jag att jag bör påpeka skillnaden.

Hans Li Engnell sa...

Åh, så klantigt! Jag såg det nu. Skämskudde.

Anonym sa...

Riga säger det som jag tänkt,vilken kommun vill först bygga stora lägenheter till folk som föder barn i en aldrig sinande ström,och sedan skall samma kommun stå för hyran?

Anonym sa...

Det är fullt naturligt att komma till Sverige och bli omhändertagen.Troligen har man behov som går långt utöver den tidigare befolkningens.Det är ingenting konstigt med det.
Om Sverige ska klara sig i framtiden är det tvunget att vi besegrar det demografiska gapet, annars står vi där med en massa gamlingar som ska försörjas av ett krympande fåtal.Gamlingarnas lönsamhet är numera förbi och det tjänar inte Sverige väl.De nyanlända är lönsamma mer eller mindre direkt och skapar många framtidsjobb inom vården.
Med sänkta trösklar in på arbetsmarknaden kommer ännu större mängder med nya jobb att tillkomma.Sverige kommer ha den lägsta arbetslösheten i hela världen.Med förbättrad validering kommer vi dra nytta av det kunskapsregn som vräker ner över Sverige.Det byråkrati som råder i dag botas enklast med förtroende.Ingen skulle påstå att utbildningsbevisen försvunnit på vägen men att man faktiskt ÄR hjärnkirurg på riktigt bara för att man vill ha en fet månadslön!
Om bara svenskarna kunde vara mer öppna och välkomnande och inte rösta på SD så skulle det här kunna bli verklighet innan 2018.Som det är nu måste vi behålla DÖ och hoppas på det bästa!

Anonym sa...

Du ska inte tro på allt du läser i Aftonbladet!

Anonym sa...

Se där, integrationsfrågan är löst. Alla är nu överens om att staten har ansvaret för allas liv, och skall betala allt. Finns det något svenskare?