fredag 31 juli 2015

Kritiken mot Kinas OS slår fel


Kina har fått ett OS igen. Denna gång gäller det vinter-OS 2022 och precis som 2008 är det Beijing som kommer stå som värd. Det är första gången en stad kommer att ha arrangerat både sommar- och vinter-OS.

Kritiken som nu kommer från bland andra Amnesty är väntad. Den påminner mycket om den vi såg när Beijing skulle arrangera sommar-OS. Bristande mänskliga rättigheter. Yttrandefrihet satt på undantag. Arresteringar och folkomflyttningar.

Då hade farhågorna dock även om hur själva spelen skulle bli. Det drogs jämförelser med Hitlertysklands Berlin-OS 1936. Det antogs att Kommunistpartiet skulle utnyttja tillfället att sprida propaganda inför hela världen. Riktigt så blev det nu inte. Spelen blev de kanske bäst arrangerade i de olympiska spelens historia. Månne kan detta också kallas för ett slags propaganda.

Frågan är vad som hade varit alternativet för IOK när städer som Oslo, Kraków och Lviv drog tillbaka sina kandidaturer och endast Almaty och Beijing återstod. Det är, som SOK:s Stefan Lindeberg uttryckte saken, "lätt att stå utanför och kritisera när man inte själv kan ansöka". Stockholm fick som bekant inget politiskt stöd för en vinter-OS-ansökan (och ingen tror väl att Sverige på allvar hade kunnat utmana Beijing i alla fall).

Ett problem med OS är att det har vuxit så snabbt och blivit så dyrt att demokratiska stater har svårt att hävda sig mot länder som Ryssland och Kina, där regimerna kan spendera precis hur mycket de vill och till vilka medel som helst se till att sportarenor byggs och infrastruktur kommer på plats.

Det är mot denna utveckling kritiken borde riktas, inte mot att ett kandidatland som förmodligen har de bästa förutsättningarna av alla får arrangera spelen. OS borde bli mindre och mer ekonomiskt försvarbart för arrangören.

Nå, saken är avgjord för den här gången. Om knappt sju år kommer jag som TV-tittare se fram emot välarrangerade spel, spännande tävlingar och både svenska och kinesiska idrottsframgångar på snö och is.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Spelen borde förläggas permanent på samma ställe, kanske i Grekland av historiska skäl, så slipper vi detta mygelspel om var spelen skall hållas varje gång.

Argumenten att spelen skall komma till folket håller ju knappast längre då alla som vill kan följa spelen via tv eller internet och dessutom är de fysiska biljetterna till evenemangen inte billiga eller speciellt talrika.

Hans Li Engnell sa...

Det finns något rätt tilltalande med att ha fasta platser för spelen. Men det är dåligt med snö i Grekland.

Anonym sa...

Tyskland kanske kan bidra med snö till grekerna...

Thomas sa...

Bra inlägg. Visst är det ett ökande problem att OS har blivit ett stort skyltfönster och att själva event-sidan har svullnat upp så mycket att det i princip bara är miljonstäder med välfyllda kassakistor och tung politisk backing som kan arrangera. Förr kunde vinter-OS gå på vintersportorter som Innsbruck, Albertville, Lillehammer eller Sapporo, där både snö och mycket av infrastrukturen redan fanns på plats - idag är det helt utom räckhåll för den sortens orter. Skidorten Whistler kunde bara stå som värd ihop med Vancouver nere vid kusten eftersom den senare staden har ekonomiska muskler och bättre tv- och hotellkapacitet; Salt Lake City lyckades med hjälp av feta doser korruption, de är inte heller någon typisk skidort. I Europa finns det förmodligen ingen etablerad vintersportort som idag har några realistiska utsikter att ta hem arrangemanget. Regeringarna backar bara upp riktiga storstäder (som desutom har tillräckligt med egna stålar för att driva kampanj) och som du skriver så har diktaturer och halvautokratiska stater som Kina, Ryssland eller Brasilien mycket lättare att stampa nya arenor och transportleder ur jorden.
Och det här gör tyvärr att showen, i en ytlig och uppumpad form, kommer att dominera över idrotten och tävlandet. Det viktiga blir liksom att ha sett Usain Bolt i finalen på 100 meter eller att se den sista perioden i ishockeyfinalen, inte att kunna följa idrottarna genom tävlingen eller att se det verkligt oväntade hända.

Och nej, Falun/Åre kommer aldrig att arrangera; det har varit uppenbart i minst tjugo år, trots att det inte är något fel på själva grundidén. Det krävs betydligt starkare och tja, hårdare uppbackning än vad någon svensk regering och svenska företag skulle vilja ställa upp med.