onsdag 22 juli 2015

DN till identitetscenterns försvar

Lika väntat som att Centerpartiets tweet om att det söker en junior pressekreterare med "annan etnisk bakgrund än svensk" skulle mötas av kritik, lika förutsägbart var det att vissa inom den så kallade borgerligheten skulle försvara tilltaget.

På sociala medier har jag sett personer inom borgerligheten (ibland oklart varför de definierar sig så) säga att de inte förstår upprördheten eller att de applåderar Centerns försök att "bredda sig". I dag är det DN:s Hanne Kjöller som rycker ut till försvar för den centerpartistiska identitetspolitiken.

Kjöller kallar en av kritikerna, Markus Uvell, för "individfundamentalist". Jag vet inte riktigt vad det ska betyda (är han månne något så sataniskt som nyliberal?), men det hon vill är sannolikt att förminska hans kritik genom att peka på att den är "fundamentalistisk". Därmed behöver hon inte bemöta den i sak.

Enligt Kjöller visar Centerpartiet "en ambition att på frivillig väg öka mångfalden". Jag har sett samma försvar i sociala medier. Men jag förstår inte riktigt vad de menar. C har väl aldrig uteslutit någon i sina rekryteringsprocesser? Bondeförbundets politik är om än en del av partiets historia en tämligen avlägsen sådan.

Menar Kjöller att om det inte uttryckligen står i en rekryteringsannons att det som söks är människor med "annan etnisk bakgrund än svensk" så känner sig alla andra än etniska svenskar exkluderade? En neutral annons kan väl inte vara exkluderande för någon? Den är ju raka motsatsen. Hon problematiserar heller inte hur hon och andra skulle reagera på om det i annonsen efterfrågades medarbetare med "annan religiös tillhörighet än muslimsk" eller "annan etnisk tillhörighet än arabisk". Då hade det genast stämplats som islamofobi.

Centerpartiet förtjänar bättre än den kritik partiet fått, tycker Kjöller. Hon har fel. Partiet förtjänar kritik för att ha hoppat i den galna identitetspolitiska tunnan och för att det bidrar till att normalisera ett tänkande där hudfärg och etnisk bakgrund är relevant när du söker jobb. Var det inte just detta vi vill komma bort från? Något vi ville bekämpa?

Centerns agerande kommer att öka intoleransen i samhället. Inte minska den. Det finns över huvud taget inget liberalt i partiets agerande. Det värsta är att det inte ser detta självt.

Tidigare bloggat:
Närodlad identitetspolitik

Läs även:
Fnordspotting

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore intressant att lägga ut två annonser för två identiska positioner samtidigt och i den ena efterfråga en person med etnisk svensk bakgrund och den andra en med annan etnisk bakgrund än svensk. Gissa vilken som skulle få uppmärksamhet och hur diskussionen akulle låta. Något för (sd) att testa kanske? Det skulle tvinga vänstern att bekänna färg precis som med pride-paraden i förorterna.

Riga sa...

Vänligen förklara för mig som ännu inte förstått hur vi ska vara.
Är det nu alltså ok för SD att annonsera efter arier och be VAM om hjälp med rekryteringen?

Anonym sa...

Det är inget fel på islamofober. Islamofobi är normaltillståndet i världen.

Det är islamofilerna som är de stora avvikarna, återfinns nästan bara bland svenska journalister och politiker. I övriga världen existerar ingen islamofili. Inte någonstans faktiskt.

Anonym sa...

Kjöller och för den delen DN vill så gärna vara sams med alla.Man vill så gärna bli omtyckta att man tar alla danssteg samtidigt.Men det är klart, det är mycket som står på spel i valsen.
DN och frysboxar och journalister som får sparken.Och journalister som får jobba freelance.Agenda-journalister utan fast anställning.På en tidning med svikande läsarunderlag och lönsamhetsproblem.Med en agenda som egentligen mest passar journalisterna på DN.Är det tillräckligt det?
Och ett litet parti som egentligen kravlat över spärren på de andra små partiernas bekostnad.Som trots sina ekonomiska resurser så lätt halkar tillbaks igen.Ett eldfängt spel för gallerierna.
Som bara kan böna och be att de andra småpartierna klarar sig, annars är hela Alliansen körd.
Kanske är det det som är meningen?
Då kan man ägna sig åt privatsaker, som barnafödande och annat, och samtidigt försörja sig på en riksdagslön?

Anonym sa...

Men är inte den mångkulturella Grundlagen just ett försök att normalisera färg och identitet?Sahlin var tidigt ute med att av två sökande med samma vitsord skulle Muhammed få jobbet.De så kallade flyktingarna har ju mestadels en annan färg och identitet som muslim.Hur det sedan var tänkt att från länder med hög analfabetism finna guldkornen som ger Sverige vad vi inte har grunnar jag på.Det svenska folket duger inte,byt folk tycks de tänka.

Gumman Gummander sa...

Det är helt otroligt att Kjöller, bland andra, inte kan se hur rasistisk och diskriminerande platsannonsen är. Om jag varit i den situationen att jag sökt jobb hade jag direkt tolkat annonsen så att jag inte var välkommen och hade inte ens lämnat in en ansökan. Nu kanske de missar den mest kompetenta personen. Fast, det är klart, kompetens och politik har i många fall inte så mycket att göra med varandra (längre). George Bernard Shaw lär ha sagt: Ingen kost kan ta bort allt fett från din kropp eftersom hjärnan består helt av fett. Du kanske skulle se bra ut utan en hjärna, men du skulle inte kunna göra så mycket mer än att sikta på en politisk karriär.