torsdag 2 juli 2015

Åkesson får hybris


Det var ett långt, spretigt och pladdrigt tal Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson höll i går.

Målet var tydligt: att bredda SD som parti och därmed rikta sig till nya väljargrupper, inte minst kvinnor. SD har redan vunnit männen. Åkesson pratade mycket om barn. Jag slutade räkna hur många gånger ordet "barn" användes i talet. Partiet lanserade i går satsningar på barnen under parollen "barnslig politik". Det är billiga knep - högre vårdnadsbidrag och satsningar på välfärden. En blandning av sött och salt, kan man säga. Kanske kommer det locka en del kvinnliga väljare, men jag tror att SD behöver göra mer för att bli tillnärmelsevis lika stora bland kvinnor som män.

Det vilade närmast hybris över Åkessons almedalstal. SD ska bli Sveriges största parti, sa han. Visst har Åkesson goda skäl att vara nöjd med att SD gjorde ett flertal rekordval i fjol och att de nu går som tåget i opinionen. Men man brukar normalt inte skryta om opinionssiffror tre år före ett val på det sätt han gjorde i går. Detta riskerar att se obekvämt självgott ut, och det riskerar framför allt att slå tillbaka. Se hur stolta och självsäkra miljöpartister gick från rekordvalet till Europaparlamentet och till en stor besvikelse i riksdagsvalet. I dag låter de inte lika kaxiga längre.

Alla vet att opinionsmätningar så lång tid före ett val inte betyder någonting för valutgången. Visst var passagerna om rekordsiffror i opinionen riktade till partiets fottrupper. Men ändå. Att vara självgod är en egenskap som passar väldigt få politiker. Kanske allra minst Jimmie Åkesson.

Åkesson är överlag ingen god talare. Han är torr, utläggningarna blir för långa och det saknas struktur. Ebba Busch Thors tal häromkvällen var raka motsatsen: kort, strukturerat och extremt tydligt.

Jag skulle rekommendera att Jimmie Åkesson anlitar en talskrivare för att få lite hjälp med att åtminstone mildra effekterna av de brister han själv har som talare. Som debattör behöver Åkesson ingen hjälp.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad värre är så buade publiken ut stackars Belinda i direktsändning.
Det var bättre förr när Skavlan,SSU och Afa tutade i lurar och blåste trumpet när Åkesson rättfärdigt hånades.
När nu SVT/SR:s opartiska programledare ifrågasätts på plats är det vår värdegrund och därigenom hela det demokratiska systemet som attackeras.Det är inte den sortens interaktion vi vill uppmuntra eftersom den bara gagnar SD.
Kanske har tiden kommit när det är dags att lägga ner Almedalen?
Eller åtmindstone stänga SD ute?
För ska det vara på det här sättet så gynnar det bara SD !

Hans Li Engnell sa...

Jag upplevde att Belinda verkligen fick anstränga sig för att behålla lugnet. Undrar vilka ord som kom ur hennes mun när kameran var avstängd...

Anonym sa...

Ja kanske Åkesson sålt björnen innan den är skjuten,men verkligheten talar för att väljarna inom 4 år genomskådat ruttenheten i 7 klöverpolitiken.Riksrevisionen klandrar regeringen för bostadsbristen,det måste byggas i storstäder där det finns möjligheter till jobb.På landsbygden finns inte jobb,i städerna inga lägenheter!Det tar 7 till 10 år för hälften att få jobb, skall staten bekosta hyran och uppehället till ytterligare 200 tusen hushåll under nämnda tid?Vi sitter på pottan med dagens volymer,det kommer att garantera Åkessons profetia.

Anonym sa...

Ha hahaha
nu hävdar Fridolin att ett parti inte ska fokusera så mycket på andra utan istället koncentrera sig på sig själva.Det har naturligtvis inget att göra med att MP förlorade matchen mot SD och det stort dessutom?
Fridolin hävdar också,precis som Tobe,att SD kommer att förlora när de börjar granskas.
För att INGEN har ju granskat SD tidigare.Inte en rad i pressen.Inte ett ljud från SVT.Inte en enda politiker som öst ur sig attacker och invektiv.
MP, liksom M, gonade länge i stugvärmen utan att berättelsen ifrågasattes.När verkligheten hann ifatt stod man där och hummade vilset och bortskämt.
Om det här är strategin nu när paniken slår till så klättrar SD snart upp som Sveriges största parti.
Och det är faktiskt de riktiga dumskallarnas förtjänst!

Anonym sa...

"She lived on a boathouse down by the river
Everyone called her Pretty Belinda
Went to the boathouse down by the river
Just for a look at Pretty Belinda!

All of my loving wanted to give her
As soon as I saw her Pretty Belinda"

Anonym sa...

Har inte och tänker inte se någon av talen. Tycker det låter som om Åkesson missade en poäng där. Han kunde ha sagt tack till Busch Thor för att hon talar klarspråk, tillagt "vi tycker ungefär detsamma" och demonstrativt slängt halva talet i papperskorgen.

Man skall aldrig säga aldrig, förresten, kanske Fridolin's tal kommer på youtube, men lätt förkortat och med kul ljudeffekter.

Anonym sa...

Spelar nog inte särskilt stor roll vad Åkesson gör eller inte gör så länge han inte blir direkt galen. Han skulle i princip bara kunna vara tyst, de andra partierna sköter hans marknadsföring helt utan hans medverkan när de envisas med att "ta avstånd".

Många SD-röstare använder SD som ett instrument för att väcka de demokratiska, antirasistiska och anständiga partierna ur deras patologiska stöd för Miljöpartiets invandringspolitik.

Pappamånader eller dagisfrökentäthet har ingen betydelse, se bara till att Miljöpartiets invandringspolitik upphör NU.

Anonym sa...

Åkesson visar också, precis som jag tidigare försökte påpeka, att SD i regeringen vore att komma ur askan i elden.

Invandringen kan SD inte göra särskilt mycket åt längre.

Då blir det istället massövervakning och inskränkt yttrandefrihet.

Åkesson efterlyste, i sitt Almedalstal, oinskränkta befogenheter till polisen och SÄPO, because terrorism. Det ska bli förbjudet att yttra "hatiska åsikter", because terrorism. Det ska bli förbjudet att använda kontanter eller att på annat sätt försöka hindra staten och multinationella bolag från att kontrollera hela ens liv. Räkna också med krångliga och dyra regler, för svenskar, om man vill resa någonstans. Because terrorism.

SDs ledning har alltså fått i uppdrag från samma gamla oligarker som vanligt att använda svenskens fega skräck inför islam som en klubba för att slå ihjäl demokratin en gång för alla.

Anonym sa...

Hanif Bali och miljöpartiets svenska dagis-fröken.

En klassiker på Aftonbladet!